"Full Metal Cruise VIII" - най-големият метъл круиз в Европа или нещо повече от мечтаната ваканция

12 май 2019, 17:23 ч. 3129 / 13 4
пред./следв.

   Спомням си как през 2013-а в разговор с Holger Hubner ("W.O.A.") за това как съм била на метъл круиз, говорейки за "Barge to Hell" през 2012-а, и как и той трябва да иде, 'щото "фестивалът си е фестивал, но това е още по-яко!", той отговори: "Аз самият подготвям такъв круиз!" Два месеца по-късно "Full Metal Cruise" имаше своя първи афиш. Аз обиколих няколко други през годините, а в графика ми за 2019 г. влезе и "FMC". Не знам квалификациите от типа "най-това", "най-онова" каква тежест носят, но което си е факт - факт си е, и ще го отбележа: "Full Metal Cruise" е най-големият хеви метъл круиз в Европа. А ако мен питате, е и най-яката хеви метъл ваканция на света. Луксозен круизен лайнер на "TUI Cruises" с концепция и програма от гигантите в сферата на концертната организация "ICS Festival Service" ("Wacken Open Air"), и на всичко отгоре с включен пакет "Full Metal Drinks", разбирай: жулиш каквото, колкото и когато ти се иска. И съвсем по вакенски, към това е добавен и подаръчен комплект с всякакви брандирани "FMC" джаджи. И също, съвсем по вакенски, се разпродава бързо.

fmc viii


   Къде го има това - да се чекираш на пристанището заедно с барабаниста на STEEL PANTHER Stix Zadinia, който обаче още не е надянал перуката и грима и си е чисто и просто Darren Leader и вокалиста на същите - Ralph Michael Saenz, преди да влезе в ролята на Michael Starr, а тълпи от спокойно редящи се хард енд хеви почитатели на средна възраст около 40 години, които са като подвижни табла на мърча на "FMC" и "W.O.A", за никъде не бързат. И всичко лъщи - няма прах, няма кал. Ето това добро начало вече е сложено и полято с първите бири в "Casino & Lounge" по обед на 24 април, когато налазваме кораба "Mein Schiff 6", който ще напусне Палма де Майорка в 22:00 ч. с курс за Марсилия и Барселона, с възможност за 10-часов туризъм по суша на тези две спирки, и ще се върне обратно, пускайки котва в края на фиестата на 28 април.

   Това е парти метъл круиз, нека е ясно. STEEL PANTHER отварят "Pooldeck" сцената със зверско, забавно и кичозно шоу и си казвам - като нищо песента им "Death to All But Metal" може да е химн на събития като това. А след втория им концерт на борда пък на 25 април, вече отпуснала се и потънала в атмоферата, си мисля, че по-подходяща ще е "Party Like Tomorrow Is the End of the World". Защото наистина купонът е като за последно.

   Да, но "FMC" си има собствен официален химн, написан специално за събитието. Това е типично хард рок/хеви в немски стил, изпято на английски език с мелодия и текст така семпли и толкова запомнящи се. Заглавието му е "Hard on the Wind", а автор е музикантът и продуцент, китарист на AVANTASIA, Sascha Paeth. Радиофонично парче, което кънти в главата ми седмица след края на приключението, а и вече ми се ще да го чуя как се носи с вятъра в открито море на следващия "FMC", който ще е от 20 до 24 септември 2020 г. Но ще почакаме за подробностите, защото шефовете първо трябва да отметнат "Wacken Open Air", "Hamburg Metal Dayz", "Full Metal Holiday", "Wacken Winter Nights", "Full Metal Mountain" и бог знае колко конференции, семинари, лекции и прочее. Няма какво да ви ги хваля, те тази година спечелиха за основното си събитие ("W.O.A.") "Best Major Festival" на "European Festival Awards 2018".

   Да скачаме на лодката. "Mein Schiff 6" е чудовищен, модерен кораб, който предлага три сцени: "Pooldeck" - на открито с басейн точно отпред и две джакузита за разкош, "Theater" - няколкоетажна амфитеатрална зала с плюшени седалки и "Schau Bar", което е подиум в уюта на куп сепарета. Цялото нещо се разиграва на 15 палуби, като има 14 бара и 12 ресторанта, в някои от които пиене и храна (олинклузив) са достъпни 24 часа. А кажете ми сега каква дисциплина имат тези германски метъляги - карат я лека-полека с биричката целодневно, а на бара наливат "Jack" без пари...

fmc viii


   19 банди ще щъкат от едната сцена на другата в различните дни, като всяка ще направи два концерта, при желание те ще са с различен сетлист, но при някои такова липсва и у феновете, и у самите изпълнители. Искат си любимите парчета и това си е. Как да се цупиш на UGLY KID JOE например за това, че ще свирят и на двата си гига "Everything about You", "Neighbor", "Milkman's Son", "Madman", или дори за кавъра "Cats in the Cradle". Whitfield Crane е отличен фронтмен и съумява всеки път да направи шоуто уникално. На последната вечер, когато те всъщност са последната банда с концерт в "Theater", ми текат сълзи от смях, тоя пич става и за стендъп комедиант. Раздвижват готино, връщат ме в 90-те.

   OMNIUM GATHERUM също имат чувство за хумор, но по-друго. Тях си ги наричаме "круизна банда", защото почти не останаха метъл круизи, на които да не са свирили. Хем са тежички, хем мелодични, хем на пиене носят и обичат да са сред феновете и най-вече фенките. Вижда се, че са подивели от кеф и на двете си представяния на живо. Също както AUDREY HORNE и BACKYARD BABIES, които всъщност към момента вървят на турне с "гърл-пауър" групата THUNDERMOTHER. Сила са тия мацки - идват от Швеция и реално са чудесна компания за рокендрол декадентите от посочените по-горе две съпътстващи ги банди. По време на тяхното шоу на "Pooldeck" ни връхлита буря, ама истинска. Разминаваме се с разплискан басейн, някоя и друга изхвърчала шапка и много разрошени коси. "Евакуирани" сме със следващата банда BLACK INHALE на сухо в барчето "Schau". Там гледам и HATE SQUAD - няк'ви техни си немски герои, също и TRI STATE CORNER, в чийто състав има грък, който свири на бузуки. Добре връзват на купона и как да не се провиквам: "Опа!". Ама си имаме и сериозен метъл на борда. Такъв ни дават например DESTRUCTION - те са про, знаете, изкарват два яки сета, свирят и нова песен... Обаче това "ние сме си у дома" май идва лекинко в повече и води до размяна на реплики с англоговоряща дама в публиката, която се жалва, че Schmier можел бил да поздрави не само своите си хора, дошли от Германия, но и другите.

destruction


   Няма такива забележки към култовите американци VICIOUS RUMORS. И те избиват зъби, като шоуто им на закрито в театъра е по-силно. Там и звук, и светлини са по-пипнати. И IRON SAVIOR, и SAVAGE MESSIAH се услаждат почти толкова много на публиката, която си е предимно, да не кажа отвсякъде, хеви. SKULL FIST също. Т. нар. "Star Jam" е по-скоро за забава на самите музиканти, които взимат участие, отколкото за сериозна свирня - всеки втори повикан на сцената е пиян, закъсняващ или отсъстващ. Нали ви казах - парти круиз. Не знам как е на шоутата на THE WALTONS и THE WILD!, нито за KAIZAA, до които поради застъпване в програмата не стигам. Ясно е, че на DIO LEGACY всички припяват и пак стигаме до обединителния караоке момент. То всички пътища, ако си още жаден за метъл и бира, водят до "Schau Bar", където сцената е отворена до 03:00 или 05:00 ч. (в отделни дни) и честно да ви кажа - не остава празна.

   Друга точка на интерес, като оставим концертите, които са номер едно, са например срещите "Late Night Show" с Andreas Pooch "Maschine". Той е конферансие на цялата забава, а в това шоу кани гост, прожектира видеа и т.н. На третия ден гост му е самият Holger Hubner, заедно с Klaus Eichstadt от UGLY KID JOE и актьорът Andi Feldmann "Meister Rohrich". Това, което спасява в разговора, наситен с шеги и закачки, американският гражданин Klaus е, че е с немски корени и говори езика. Инак забравете да чуете различен от немски език в тази къща. Обсъждат се набързо начинания на "ICS" като "Full Metal Holiday" и, разбира се, 30-ото юбилейно издание на "W.O.A.", което е това лято. А между другото - нашият любезен домакин Holger по-рано ми е показал с какво е отбелязал 25-годишнината на фестивала - с татуировка на логото на "W.O.A.", първата му изобщо. А колко много хора има наоколо с такива татуси, дори и с емблемата на "FMC" - не е за вярване!

   Подобна като на това токшоу атмосфера има и на сбирките "Rock Sotries", на разните лекции и уъркшопове, които текат ежедневно. Има и "Metal Yoga" занятия, водени от жилавата татуирана йога инструкторка Saskia Thode под съпровода на AMON AMARTH, да речем.

fmc viii


   Има и meet & greet, обаче има и щанд с мърч, на който опашките постоянно са огромни, а на тези за срещи с бандите не се вясват много хора. На "Metal-Kino" хора разпускат в креслата, като вероятно пазят сили за късното "Metal-Karaoke", където мазалото е пълно. Всъщност едно доста шумно и весело групово караоке са изпълненията на живо на SKYLINE. Това е групата, която обединява всички на кораба и никой гледа да не ги изпуска... А те са, забележете - кавър банда. Обаче (!) SKYLINE са първата изобщо банда, която е свирила на дебютното издание на "W.O.A." през 1990-а, като са единствената банда на първия ден на двудневния фест тогава. От онзи знаменателен ден досега са били на сцената на феста 10 пъти. Те изпълняват официалния химн на "W.O.A." - "We Are the Metalheads" (записан през 2009 г.) заедно с Doro.

   По някое време се появяват големи сочни торти с подходяща хеви метъл декорация - шефът на пекарите в кухнята празнува рожден ден - става на 70. Има и конкурси: напр. "Fashion Show" за най- добре облечен фен с дрескод "Черно". Точно по време на него в историята на "FMC VIII" се записва и предложение за брак, - това не е нищо извънредно за подобен род събития, хората са превъзбудени и животът изглежда толкова сладък и лесен, ха-ха.

   Наистина забавно обаче се получава другия конкурс - за най-секси танц в басейна пред "Pooldeck"-а. "Пантерите" Stix Zadinia и Michael Starr съставляват журито, а те са големи подстрекатели. В един момент нещото прилича на "Belly Flop Contest"-а на "70 000 Tons of Metal"... Така де - неизбежно е да правиш от време на време на сравнения с другите големи, а именно "70 000 Tons of Metal", след като си бил гост и на двата, а и подобно съпоставяне търсят не само приятелите ти, но и хората, които стоят зад тези събития. Не виждам защо да ги "меря", само ще пожелая на всеки фен да посети и "FMC", и "Тоновете". И двете са еднакво впечатляващи, и двете са незабравими приключения.

   Официален сайт на "FMC" - www.full-metal-cruise.com.


Текст и снимки: Албена Цолова - Бета

 

   Десетки снимки от "Full Metal Cruise VIII" може да разгледате в нашите галерии.

 

steel panter

още за:

Full Metal Cruise


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Andi 14.05.2019 12:25:43 отговори + 7 0
НЕПОВТОРИМО ! ЗВЕРСКО ! Нито един фестивал в света не може да замести тръпката от метъл круиза ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тролче 13.05.2019 09:30:24 отговори + 5 6
Еднодневни и блечец имало ли е? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 13.05.2019 09:02:05 отговори + 5 0
Хм, а UKJ имат страхотен последен албум. Много по-добър от America's. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сокол 12.05.2019 17:51:09 отговори + 10 0
Там съм Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".