Give me five - "Sofia Metal Fest 2022" в майска вечер

16 май 2022, 06:56 ч. 2705 / 21 25
пред./следв.

   На 14-о число от петия месец на годината се състоя първото по-мащабно метъл събитие след пандемичните 2020 и 2021 г. - второто издание на "Sofia Metal Fest" с участието на пет групи: GWENDYDD, PYOGENESIS, ENSIFERUM, DARK TRANQUILLITY и MOONSPELL.

   През миналия месец се разбра, че фестивалът ще бъде преместен от клуб "Joy Station" на откритата "Арена София", намираща се на Колодрума в Борисовата градина. Новата сцена там е приятно място, където всеки може да се разполага по свое желание - фронтстейдж, по-отдалеч, откъде също има отлична видимост към изпълнителите, или на масите за хранене. Ако се обновят трибуните, за да могат да се използват, плюс още някои довършителни дейности, ще има възможност за провеждане на доста големи събития. Организаторите се бяха постарали да има достатъчно напитки на два бара, място за продажба на храна и щандове за мърчандайз. За пореден път трябва да подчертаем, че направеното от страна на "BGTSC" беше безупречно.

   Първа на сцената се качи българската група GWENDYDD. Почти изцяло дамската банда е създадена от продуцента Никифор Никифоров - Бамби през 2018 г. в София. Самият той се изявява зад барабаните. Другите участнички са: Вики Стоичкова (вокали), Тина Желязова (китара), Рени Ангелова (китара) и Соня Радева (бас). Имат издадени два албума - "Human Nature" (2020) и "Censored", който излезе на 13 май 2022-ра През април тази година GWENDYDD подписаха договор с немския лейбъл "Drakkar Entertainment".

   Името на групата идва от легендите за великия магьосник Мерлин, в които Гуендид е представена или като близначка на Мерлин, или като негова любовница или съпруга.

   Бандата участва и в благотворителната компилация "We Rock for Ukraine".

   Снощи GWENDYDD представиха стегнат сет с песни от двата си албума. Публиката пред сцената още не беше много, но явно бандата спечели нови фенове, защото след това, пред щанда с мърча ѝ имаше засилен интерес. Младите дами се представиха много добре, а Вики респектира с мощните си харш вокали. Пожелаваме успех на групата в оставащите им дати от турнето в Европа с DARK TRANQUILLITY и ENSIFERUM. Непосредствено след това GWENDYDD ще потеглят на хедлайнинг обиколка в Европа, която ще завърши с концерт в столичния клуб "Rock It" на 24 юни.

 

   Втората банда на фестивала бяха германците PYOGENESIS. Групата е позната на нашата публика, като вече e имала два концерта в България - през 1999 г. в София и в рамките на "Sea of Black Festival" през 2016 г. в Бургас.

   PYOGENESIS безспорно са носители на добро настроение и се държаха на сцена сякаш са дошли най-вече да се забавлят. Харизматичният фронтмен Flo V. Schwarz не спираше да подканя публиката да вика и приглася. Тъй като на фестивала имаше немалко семейства с деца, вокалистът предложи да се куфее семейно. Няколко пъти на сцената се развя българското знаме, като накрая групата дори се снима с него.

   PYOGENESIS са банда с дълга, над 30-годишна история и с безспорен опит, което личеше от непринуденото им държане на сцената. Хубавият ясен глас на Flo грабваше вниманието по време на песните. Групата сгъсти редиците пред сцената и добре подгря публиката за следващите герои на вечерта.

 

   След известна пауза дойде ред на финландците ENSIFERUM. Това явно беше една от най-чаканите групи на вечерта. Имаше най-много облечени в техни тениски фенове, развя се и знаме на бандата. ENSIFERUM се появиха на сцената под звуците на инструментала "Seafarer's Dream" от последния им албум "Thalassic" (2020). Емоциите избухнаха още с първите песни "Rum, Women, Victory" и "Andromeda", отново от последния албум. Тази творба естествено беше доста застъпена в сета на веселите северняци, а другите парчета бяха любими хитове от цялата им дискография.

   В този момент времето не беше благосклонно към публиката и върху ни се изля пролетен дъжд. Отдадеността на феновете обаче явно удовлетвори страшните и тайнствени скандинавски божества, небесните води спряха и се показа слънце.

   На "One More Magic Potion" се развъртя пого, а един фен полетя на десетки ръце в краудсърфинг. Финландските банди са на почит сред любителите на епичния фолк метъл и ENSIFERUM получиха извънредно топло посрещане. След всяко парче публиката скандираше името на групата, имаше бурни ръкопляскания, развяваха се коси и бради, размахваха се ръце. От своя страна Petri Lindroos и компания се раздаваха с огромно желание.

   Трябва да отбележим новото попълнение в групата - клавириста Pekka Montin, който освен музикант е и отличен певец. Доста време мястото зад клавирите на ENSIFERUM се заемаше от дами, но сега бандата е в напълно мъжки състав. Снажният тъмнокос Pekka блесна по време на изпълнението на песента "Run from the Crushing Tide", като отпяваше на Petri в припева и други пасажи и сам подхвана началото на "Lai Lai Hei". В това време развеселен и доволен господин Lindroos питаше дали вече има пияни и командваше погото.

   Представянето на ENSIFERUM завърши с парчето "From Afar" от едноименния албум от 2009 г. Чухме точно десет песни, искахме още, но снощи нито една група не изпълняваше бисове. Със сигурност обаче ENSIFERUM ще ни посетят отново, защото в България имат много верни фенове, които изразиха любовта си към групата на фестивала.

Сетлист на ENSIFERUM:
Интро: Seafarer's Dream
01. Rum, Women, Victory
02. Andromeda
03. One Morе Magic Potion
04. Into Battle
05. For Sirens
06. Run From the Crushing Tide
07. Treacherous Gods
08. In My Sword I Trust
09. Lаi Lаi Hеi
10. From Afar



 

   Както си пожелахме в репортажа по повод предишния софийски концерт на DARK TRANQUILLITY, шведските мелодични дет метъл законодатели този път се завърнаха в Българя не след седем години, колкото бяха изминали между първото и второто им гостуване у нас, а само след четири. Вероятно щяха да са и по-малко, ако не беше коронавирусната пандемия, в чиято паст потънаха две години от животите на всички - музиканти и фенове. "Moment", актуалният албум на гьотеборгската шесторка, излезе преди година и половина, през ноември 2020 г., и Mikael Stanne и компания видимо горяха от нетърпение да ни запознаят на живо с новия си материал.

   Само минута след уречения час 19:50 вокалистът и колегите му завзеха сцената на "Sofia Metal Fest". Кадровите промени са почти редовно явление в състава на DARK TRANQUILLITY и снощи имахме възможност да видим в действие новата ритъм секция на шведската банда, състояща се от басиста Christian Jansson и барабаниста Joakim Strandberg-Nilsson, които замениха напусналите през 2021 г. двама Андерсовци - Iwers и Jivarp. Днес Mikael Stanne е единственият останал оригинален член на групата, но новите попълнения показаха, че идеално прилягат на местата си.

   Дет метъл нашествието незабавно овладя слуха и телата на присъстващите с две увличащи в хедбенг парчета от "Moment" - "Identical to None" и "Transient". Веднага след тях русокосият вокалист попита публиката какво е усещането отново да е на концерт, в отговор получи очаквания възторжен рев и обеща "един тон песни". Сетлистът, който DARK TRANQUILLITY ни бяха подготвили, съдържаше четири композиции от новия им албум, а с останалите единайсет музикантите ни върнаха в горещи точки от почти цялата си дискография, така че имаше по нещо за всеки фен.

   Вихреният ритъм на "The Treason Wall" от "Damage Done" (2002) показа, че DARK TRANQUILLITY нямат намерение да отпускат хватката и са решени да изцедят силите на феновете си. Последва също двайсетгодишната "Monochromatic Stains" (на която годините никак не ѝ личат), а преди нея ни бе изяснено присъствието на "младия падауан" Joey Concepcion, който достойно заместваше на китарата Christopher Amott, наскоро станал баща на момиченце.

   "Punish My Heaven" бе намерила място в сетлиста на шведските детметъли с "цел, значение и смисъл" и както обясни Mikael Stanne, с нея той и колегите му отдаваха почит на бившия им китарист Fredrik Johansson, починал на 25 януари тази година от рак. Stanne сподели, че това била една от първите песни, които написал заедно с Johansson през 1994 г.

   Времето летеше неусетно и с падането на нощта падна и транспарантът в дъното на сцената. Докато на разкрилия се мултимедиен екран се редуваха хипнотизиращи изображения, създадени от Niklas Sundin, който освен бивш китарист на бандата е и автор на обложките на почти всичките им албуми, въздухът затрептя от звуците на меланхоличната "Phantom Days". А малко след нея феновете имаха възможност да изпитат гласните си струни за пореден път, като припяваха отново и отново с Mikael Stanne лириките "I starve myself for energy", размятайки гриви в ритъма на "ThereIn".

   Формален бис нямаше, вокалистът призна чистосърдечно, че му е чужда играта на "ние слизаме от сцената, а вие викате, за да се върнем" и изкрещя "Майната му, ще свирим още!". Последваха две песни, като традиционният завършек на концертите на DARK TRANQUILLITY - "Misery's Crown" - бе мрачната перла в короната на блестящото трето представяне на шведите в България. Жаждата на публиката за качествен мелодичен дет метъл засега бе утолена с продължилото час и двайсет минути пиршество, но заразителната енергия на DARK TRANQUILLITY винаги ще бъде очаквана отново с нетърпение у нас.

Сетлист на DARK TRANQUILLITY:
01. Identical to None
02. Transient
03. The Treаson Wall
04. Monochromatic Stains
05. Forward Momentum
06. Terminus (Where Death Is Most Alive)
07. The Dark Unbroken
08. Punish My Heaven
09. Atoma
10. Insidе the Particle Storm
11. Phantom Days
12. Encircled
13. ThereIn
Бис:
14. Statе of Trust
15. Misery's Crown


 


   Тазгодишното издание на "Sofia Metal Fest" завършиха португалците MOONSPELL, които също са едни от любимците на българската публика. С появяването на музикантите феновете се стекоха пред сцената и по пейките и около баровете останаха малко хора. Беше студено, бяхме уморени от прекрасни емоции, но за пригласяне на MOONSPELL винаги се намира сила. Подобно на ENSIFERUM, португалците "плуваха в собствени води". У нас те имат много отдадени фенове и спойката с публиката се получи мигновено. Между песните фронтменът Fernando Ribeiro изрази радостта си, че е отново в София при нормализиране на положението след пандемията.

   Ще си позволя да вмъкна няколко думи за Fernando Ribeiro. Известен сред феновете повече като музикант, певец и текстописец, той може да се нарече един от хеви метъл интелектуалците на нашето време. Има издадени книги с поезия и проза, преводи на португалски на произведения на Лъвкрафт и биография на MOONSPELL. Притежател е на звукозаписната компания "Alma Mater Records", която работи с португалски и бразилски групи. Fernando Ribeiro е една интересна и разностранна личност, и успява да предаде част от богатството на вътрешния си свят в изпълненията на MOONSPELL. Снощи вокалистът беше с нова визия - с къса коса и брада.

   MOONSPELL започнаха сета си с песента "The Greater Good" от последния им албум "Hermitage" (2021). Последва станалата любима на феновете "Extinct". Групата ни разходи из цялата си дискография и изпълни песни от първата до последната си творба. Така чухме емблематичните "Opium", "Scorpion Flower", "Mephisto" и "Vampiria". Случи се това, което се наблюдава на концерти с класическа музика - хората слушаха очаровани и без звук магическите химни на MOONSPELL. Fernando дори попита защо всички са толкова тихи. А имаше защо, музиката на португалците носи уникална емоция и мрачна, мистериозна красота, за да вникнеш в нея трябва да останеш безмълвен.

   На изпълнението на "Alma Mater" бяхме приканени да крещим и скоро всички пееха в екстаз с групата. Fernando благодари за гостоприемството на българите и обяви финалната песен за шоуто - "Full Moon Madness". По стар обичай фронтменът хвана втори чифт палки и заблъска по барабаните заедно с Hugo Ribeiro, с когото нямат роднинска връзка, просто съвпадение на фамилии.

   Представянето на черните чародеи от Иберия завърши с бурни ръкопляскания от група и публика, и поклони от музикантите под звуците на аутро. Чакаме ги отново, защото винаги ще искаме още от заклинанията на MOONSPELL.

Сетлист на MOONSPELL:
01. The Greater Good
02. Extinct
03. Night Eternal
04. Opium
05. Herr Spiegelmann
06. Breathe (Until We Are No More)
07. Scorpion Flower
08. The Hermit Sаints
09. Mephisto
10. Wolfshade (A Werewolf Masquerade)
11. Vampiria
12. Alma Mаter
13. Full Moon Madness


Текст: HeathenHeart, Florimel
Снимки: Кристиана Кънева за "Desolate Art Studio"

 



Коментари   (25)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


sulfric 18.05.2022 19:42:31 отговори + 0 0
Супер беше, за пръв път съм на Dark Tranquillity изпуснах ги предишните 2 пъти...
Ensiferum ги гледам за втори път. Лудница! 2 любими банди.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

slipknot 18.05.2022 18:00:01 отговори + 0 1
Ето това беше фест на страхотно ниво. Всичкко започва без излишни закъснения. Страхотен звук и персонал. Вярно, цените на мърча бяха високи, но разбира се няма как абсолютно всичко да е както искаме. Тук поне имаше повече тоалетни, не като на Epica само с две за горе-долу същата бройка публика. Радвам се, че изпълнителите преди и дори след концерта не отказаза среша с феновете с изключение на вокала на Ensiferum. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 17.05.2022 20:01:41 отговори + 12 0
Фестивала като организация и банди беше О.К.Мястото също е добро за такива мероприятия.Но цените на храната и напитките бях неоправдано надути...За цените на щанда с артикули нямам забележка.Явно бандите искат да покрият загубите от паузата породена от ковида.А и при покупка на мърч парите отиват поне директно при самите групи... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

крис 17.05.2022 17:45:17 отговори + 8 2
Цените бяха ненормални! Количеството на тоалетните - също! Опашките бяха безумни! Не може да искаш с трици маймуни да ловиш! Който е ходил на фестивали из Европа знае за какво говоря. Справка - бирата на Брутала е 3,50 ЛЕВА!! Повтарям - ЛЕВА! За бира 500 мл! Хубава, чешка бира, а не бг пикоч! Иначе групите - добре. Има още бая хляб да изядат бг организаторите, докато стигнат европейските си колеги. Казвам го със съжаление... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 17.05.2022 11:43:19 отговори + 6 0
Все пак фестивалът беше с 5 групи и продължи около 6 часа. Нормално е човек да огладнее при дълго стоене прав, куфеене, пеене и т.н. Все пак има паузи между групите за някоя бира и ядене - примерно аз си взех наденички между Ensiferum и Dark Tranquility и успях да се върна пред сцената за първата песен на шведите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


шушана 17.05.2022 11:32:42 отговори + 21 2
Абе винаги ми е било много странно да отидеш на събитие с 3 групи, дет е 5-6 часа, не двудневен фест, и да почнеш да се наливаш с бира и да ядеш чевермета като на селски събор. Яжте преди това, вземете си вода и отидете да слушате музика, която скоро няма да чуем на живо пак... ама не, пържолите това, котешката пикня онова. Идват ти Дарк Транкуилити, а ти млящиш кифтета. Сори, ама е адски просташко. Да не говорим, че докато има кой да ходи по тия събития за пийнье и йеденье, ще има и кой да продава кенчета по 6 лева. Като няколко пъти не продадат и една филия хляб, ще им влезе акъл в кратуните, ама ако има кой да ми даде 300 лева за непраните ми стари гащи, и аз ще ги продам за толко много ясно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 17.05.2022 22:35:13 + 2 3
Точно така. Купуваме си билети да слушаме и гледаме групите. Какви са тия драми за ядене, пиене и кенефи. Не сте се наяли и напили па точно там трябвало да го направите па и да ви е евтино. А не искате ли следващия път и японски тоалетни да има и да ви бършат задниците? Егати. Концерта беше супер и съм си ял и пил вкъщи па нищо ми не е станало от това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

******* 17.05.2022 11:17:10 отговори + 4 1
Много добре си изкарахме! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Амазонката 21.05.2022 00:58:37 + 1 0
Свръх! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хумберто 16.05.2022 19:35:09 отговори + 5 1
Бешемногояконайвечедтшвецкамагия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сърдит Викинг 16.05.2022 16:53:24 отговори + 15 1
Групите бяха жестоки на ниво. Но скапаните кожодери развалиха кефа. Както е написал колегата с наливната бира, така беше и с кеновете. Кен БГ пикоч 6 лв. Относно храната три ребърца 17 лв. 150-200 г. бланширани картофки 7 лв. Бил съм на не малко европейски фестивали такава гавра с цените не съм виждал. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vampiria 16.05.2022 17:01:53 + 3 5
То и тениските не струват 55 лева ама ги купувам Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

`pitona 16.05.2022 15:57:36 отговори + 10 0
Всичко беше хубаво, с изключение на километричните опашки пред тоалетните (крайно недостатъчни) и скъпа наливна бира (5 лв.), която по ценоразпис е 400 мл., а се дава в чашка с надпис 300-350 мл. !?!?!? … явно недоглеждане на кожодерите !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


HooLIvan 16.05.2022 15:29:41 отговори + 9 2
Колко е прекрасно, че фестивалният живот се завръща и у нас след две години застой или епизодичност, под съмненията и уплахите за рестрикции, затваряния, отмяна. И на всичко отгоре се завръща с пълна сила и безупречност. Поздравления за организаторите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 16.05.2022 12:21:28 отговори + 16 0
Всичко беше много добре. Групи, организация, мърч - екстра. Мястото ме изненада приятно, може да се оправи още малко.
Само цените на храната бяха доста високи. Можеше да има и повече тоалетни, че ставаха дълги опашки за тях.
Дано този фестивал стане ежегоден. Стиловата насоченост на групите много ми допада.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

funeral frog 16.05.2022 12:11:07 отговори + 9 0
Гледам DT за пръв път, няма такава заразителна усмивка като Mikael Stanne, сякаш не прави концерти от 25+ години Звукът им не беше перфектен (там, където стоях), но енергията - страхотна!

Организацията беше по часовник, браво!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dude 16.05.2022 14:27:31 + 0 0
И на мен вокалистът ми направи много добро впечатление, като цяло не харесвам особено музиката им, но той има страхотна вокална техника и присъствие! Относно феста, цялостно добра организация, добра локация, достатъчно висока сцена, на моменти лош звук, но това не развали цялостното впечатление Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CoreyT 16.05.2022 10:43:54 отговори + 13 0
Страхотно се получи! Благодаря на организаторите, всичко си беше супер.
А с колко много приятели и познати пих бира не е истина..Яко се забавлявахме, което е целта.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vampiria 16.05.2022 10:42:52 отговори + 12 0
Толкова щастлив след концерт не съм бил а вокала на Pyogenesis заслужава респект това с детето беше мн яко рядко се виждат такива моменти на концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Metal Pro 16.05.2022 10:26:00 отговори + 17 0
Велик фест. Радвам се, че бях там! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 16.05.2022 08:44:30 отговори + 22 1
След 6 години този жесток фестивал се завърна и както е написал Гост отново е образец за добра организация! Единствената ми препоръка е към заведението да си оправят цените на храната и алкохола. Групите не бяха от любимците ми, но въпреки това са яки и си струваше преживяването! Дано да го има и догодина, че не ми се чака още 6 години Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 16.05.2022 08:18:32 отговори + 34 3
Много се надявам след този образец на това как трябва да се провеждат събития, хейтърите и дежурните мрънкачи най-после да си затворят устите!
Цялостно - безупречен, разбиващ фестивал.
Място - отлично, и като локация, и вътре като решение на пространствата. Има място за всеки.
График - спази се до минута.
Звук - перфектен.
Мърч - богато разнообразие.
Барове - добре заредени, момчетата работеха доста бързо.
Храна - вкусна. Може би тук малко разнообразие няма да навреди, както и да има по-бюджетни варианти - все пак освен платежоспособни работещи хора на концертите има и доста тинейджъри, за които 7 лв за порция картофки са сериозно предизвикателство.
Браво на BGTCS, така се гради име и се печели доверието на феновете!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Mosher 16.05.2022 08:34:37 + 17 1
Няколко организатори няма да харесат това! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бравоь 16.05.2022 07:33:39 отговори + 24 1
Супер беше! Отлично представяне на всички групи. Похарчих си парите за мърч и бира и съм приятно смазан Любими групи и любимият ми организатор отново ни зарадваха! Респект! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

I Ай 16.05.2022 07:29:52 отговори + 27 1
Фестивала си беше на ниво! Страхотни Moonspell с перфектен звук. Всички групи изглеждаха надъхани и очевидно се радваха да свирят, след дългия застой.
Мястото беше приятна изненада за мен и е чудесно за концерти.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".