Glenn Hughes отпразнува половинвековен юбилей на албума на DEEP PURPLE "Burn" в София

25 юни 2023, 09:22 ч. 2694 / 44 16
пред./следв.

   На 24 юни на столичния стадион "Юнак" по покана на "Sofia Music Enterprises" ни гостува един от емблематичните гласове в историята на рок музиката - Glenn Hughes. Освен че е много обичан от феновете тук, той е и добре познат на родната публиката благодарение на над 15-е си концертни участия до момента в България. По този показател Гласът на рока, както е познат навсякъде по света Hughes, отстъпва първото място като че ли само на отишлия си от този свят през 2021-ва John Lawton. И въпреки многото си концерти къде ли не по нашите земи (София, Каварна, Кюстендил, Велико Търново, Варна, "Мидалидаре"), публика и този път не липсваше. От една страна това се дължи на факта, че между Glenn и българските му почитатели има изградена дългогодишна връзка и всеки негов нов концерт тук всъщност е среща между приятели, а не между звезден изпълнител и неговите фенове. От друга страна, гостуването на Hughes сега беше малко по-особено. Турнето му е по повод навършващата се скоро 50-годишнина на класическия албум на DEEP PURPLE "Burn", излязъл на музикалния пазар на 15 февруари, 1974 г. Това бе и причината британският басист и вокалист този път да включи в сета си само песни, записани от така наречените Mark III (Ritchie Blackmore, David Coverdale, Glenn Hughes, Jon Lord, Ian Paice) и Mark IV (на мястото на Ritchie Blackmore е Tommy Bolin) състави на DEEP PURPLE (с едно единствено изключение). А това, разбира се, не беше за изпускане.

   Всичко започна в 19:00 ч., когато на сцената на стадион "Юнак" се качиха момчетата от ELECTRIC ROXY. Групата е създадена в края на 2020-а година, като от тогава до сега има издадени четири сингъла и едно EP, което включва пет композиции. Алекс Колев (бас), Александър Тунтев (китари), Борислав Борисов (барабани) и Томи Комов (вокали и китара) стартираха изпълнението с първата си издадена песен "Bring on the Extreme". Квартетът заложи изцяло на авторски материал, в който се усещат влиянията на хард рок и глем рок групи като GUNS ‘N' ROSES, CINDERELLA, W.A.S.P. и MOTLEY CRUE. Бавното начало на "Moonlight Girl" заблуди част от зрителите, че ще чуят баладична композиция, но втората част на парчето върна нещата в коловоза на бързото темпо, което като че ли най-много се отдава на ELECTRIC ROXY. Е, балада все пак имаше и "Тя" бе единствената песен с български текст. Въпреки че този концерт бе най-големия и значим в кратката история на групата, това не притесни младите музиканти, които с хъс, енергия и искрено желание да дадат най-доброто от себе си, загряха публиката в леко хладното за сезона време. Сетът на групата приключи с най-новата им песен "Children of the Night", а след кратка пауза на сцената се качиха и рок ветераните от КОНКУРЕНТ. Групата е достатъчно добре позната на българската публика, утвърдена е на родната сцена, а освен това има зад гърба си не едно и две участия в концерти на известни чуждестранни изпълнители (WHITESNAKE, AC/DC, DEEP PURPLE и други). Изненади тук нямаше. Фронтменът на групата Емил Анчев непрекъснато контактуваше с феновете и се опитваше да ги разпее. Поради леко закъснение в графика обаче и двете подгряващи групи съкратиха престоя си на сцената, а КОНКУРЕНТ си взеха довиждане с публиката изпълнявайки едва четири парчета, в това число и само припева на един от най-големите си хитове "Дай ми време".

   Дойде моментът и за гвоздея в програмата тази вечер. Часът беше 20:15, когато на сцената се качиха Soren Andersen (китара), Ash Sheehan (барабани), Bob Fridzema (клавишни) и разбира се Glenn Hughes (бас, вокали) и без да се бавят стартираха PURPLE-пътешествието във времето с емблематичната "Stormbringer", разразявайки истинска рок буря на сцената. "Might Just Take Your Life" и бавната и тежка "Sail Away" затвърдиха усещането, че тази вечер публиката ще види и чуе доста качествено изпълнение на любимите си песни. Glenn определено не е тръгнал да отбива номера с това турне и се е обградил с класни изпълнители. Soren Andersen и Bob Fridzema не са Ritchie Blackmore и Jon Lord, но знаят как да направят така, че песните максимално да се доближават до звука на DEEP PURPLE от средата на 70-те години на миналия век. В средната инструментална част на "You Fool No One" публиката стана свидетел на така характерното за голяма част от композициите на PURPLE надсвирване между китара и клавир. Песента беше значително удължена в сравнение със студийния си вариант и завърши с вихреното соло на барабани на Ash Sheehan. "Getting' Tighter" пък бе посветена от Glenn Hughes на отишлия си без време (едва на 25 годишна възраст) китарист на DEEP PURPLE Tommy Bolin. "Tommy беше най-красивото и мило човешко същество. Добър човек, с чиста, детска душа и изключителен китарист. Той беше най-близкият ми приятел в DEEP PURPLE", каза Hughes, когато го попитахме за Bolin ден преди изявата му на стадион "Юнак". Интервюто, което той даде специално за вас, читателите на WeRock.bg, ще може да прочетете скоро на нашия сайт.

   За Glenn Hughes каквото и да кажем, все ще е малко. След около два месеца човекът ще навърши 72 години, но въпреки достолепната си възраст е в убийствена форма. Направо не е за вярване как гласът му се е запазил почти същия, какъвто е бил в младите му години. Голяма част от певците от неговото време нямат този късмет. Ако говорим конкретно за DEEP PURPLE, Ian Gillan днес е на приливи и отливи, David Coverdale е ужасяващо далеч от силните си години, а Joe Lynn Turner изпитва затруднения когато трябва да вземе някой по-висок тон. При Glenn Hughes нещата просто са на друго ниво и нечовешкото над 15-минутно изпълнение на "Mistreated" нагледно показа на какво е способен британецът – невероятен глас, раздаване докрай на сцената и чувство към мелодията, което малко музиканти притежават. Краят на основната част на концерта дойде с една от най-обичаните пърпълски песни - "You Keep on Moving", която се превърна в поредното изключително изпълнение на Glenn. Наистина е удивително как гласът на този легендарен музикант има способността да докосва душите и сърцата на хората дошли да го видят и чуят. Бисът започна с единствената изпята композиция, която бе от времената, в които вокалист на DEEP PURPLE беше Ian Gillan. И преди част от читателите ни да се опитат да налучкат – не, този път нямаше "Смоука". Нямаше дори и Блек (Night). За сметка на това обаче имаше "Highway Star", в чието изпълнение на помощ на Glenn се включиха и голяма част от зрителите. Не че имаше нужда, защото онези високи тонове, които Ian Gillan можеше да достига в началото на 70-те години на миналия век, бяха изпълнени безупречно и със заведна лекота от Hughes. През 2023 година. А за финал? Класиката "Burn" сложи точка на този чудесен концерт, който отново ни срещна с една истинска рок легедна. Да се надяваме, че ще се видим пак с Glenn Hughes скоро, защото срещите с него винаги ни носят само положителни емоции.

   С това концертите на бивши и настоящи членове на DEEP PURPLE у нас тази година далеч не свършват. Както вероятно сте разбрали, на 29 август в Пловдив пристига клавиристът Don Airey, за да представи композиции от творчеството на групите и изпълнителите, с които той е свирил през дългата си музикална кариера (DEEP PURPLE, RAINBOW, WHITESNAKE, Gary Moore, Ozzy Osbourne). Между 10 и 16 септември Joe Lyn Turner заедно с АХАТ ще изнесе шест концерта във Велико Търново, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София. На 28 и 29 септември пък ще видим барабаниста Ian Paice заедно с трибют бандата PURPENDICULAR, съответно в София и Пловдив. А ето какво изпълниха Гласът на рока, КОНКУРЕНТ и ELECTRIC ROXY на 24 юни в столицата ни:


ELECTRIC ROXY:
01. Bring оn the Extreme
02. Moonlight Girl
03. Тя
04. Black Firе


КОНКУРЕНТ:
01. Кoнкурент
02. Родени за рок
03. Без Дъх
04. Дай ми времe (само припев)


Glenn Hughes:
01. Stоrmbringer (Stormbringer '74)
02. Might Just Take Your Life (Burn '74)
03. Sail Away (Burn '74)
04. You Fool No One (Burn '74) (incl. Going Down – part, High Ball Shooter - part)
--- Drum solo
05. Bass improvisation / Getting' Tighter (Come Taste the Band '75) (incl. Dance to the Rock & Roll - part)
06. Mistreated (Burn '74)
07. You Keep On Moving (Come Taste the Band '75)
Бис:
08. Highway Stаr (Machine Head '72)
09. Burn (Burn '74)


Текст: Ози
Снимки: Иво Канин



   В галериите ни може да разгледате над 50 снимки от концерта на Glenn Hughes в София на 24 юни 2023 г.

 

glenn hughes band

glenn hughes

glenn hughes band

glenn hughes



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Наблюдател 26.06.2023 15:55:56 отговори + 6 0
Супер концерт стана Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ники 26.06.2023 01:29:29 отговори + 14 0
Тези така наречени парчета, нямат цена.... Няма как да се измерва това усещане в пари. Съжалявам господина, написал тази глупост. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Еха 25.06.2023 19:20:15 отговори + 11 0
От всички тези гостувания на Глен в БГ съм гледал само няколко. Даже не помня всички. Най-ясно ми се запечата Каварна на 6 май не помня точно коя година.
Има доста време от там. Вече беше в напреднала възраст, но си казах "Е няма такъв глас на тази възраст".
Явно още го има. Респект!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стронций84 25.06.2023 19:17:11 отговори + 11 2
Слаб народ, слаба държава. Пример - Бай Хюсеин. Толкоз... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 25.06.2023 14:24:43 отговори + 2 0
Страхотен концерт! @ WeRock, барабанист на Е. Roxy снощи беше Борислав Борисов. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


WeRock 25.06.2023 14:43:40 + 4 0
Благодарим за уточнението. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тити 25.06.2023 11:03:05 отговори + 19 0
Имах някакви съмнения, но вече знам със сигурност - Глен Хюз не е от тази планета. НЕ-ЧО-ВЕК! Поклон!
Страхотен концерт се получи, само любими парчета изпълни, а на Mistreated бях на седмото небе. Глен, благодаря.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Хюсеин 25.06.2023 10:58:09 отговори + 9 32
Извинявам се горещо, но всяко парче ми излезе по 10 лева. Не знам дали се събраха и 80 минути шоу?
Абсолютна гавра с почитателите на рок музиката. Ще кажете, че е въпрос на личен избор. Не, не е! Концертите са стока, чиято цена трябва да отговаря на продукта, както и не всяко отрицателно мнение е хейт!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кичо 25.06.2023 10:59:52 + 16 0
Точно час и половина. По часовник. Напълно достатъчно, човекът не е първа младост, а се представи на извънземно ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stormbringer comin’ 25.06.2023 11:34:21 + 17 2
А, бе това да не са банани или домати?! Концерта беше върха, от 20.15 до 21.53., атмосферата беше невероятна, усещане за нещо неземно, аман от мрънкачи и комплексари! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

God Glenn 25.06.2023 12:07:38 + 24 0
Докато Глен Хюз ни смилаше мозъците и ни показваше вокални чудеса от друго измерение, бай Хюсеин си е броил стинките и е пресмятал колко му струва една песен Мега клошария! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 25.06.2023 18:27:46 + 10 0
О, Господи!Що за,,счетоводство,,.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 25.06.2023 20:26:09 + 12 0
Имаше и две подгряващи банди, Хюска. И да, въпрос на личен избор е. Информация за това кой, кога, и какво ще свири имаше преди самият концерт, и всеки сам си преценява. На такива като теб целият свят им е крив. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Себастиан баь на Хюсеина 25.06.2023 22:41:42 + 8 0
Следващият път прегледай сетлиста преди да си купиш билет. Като са ти малко час и половина, ще влезеш да гледаш и подгряващите банди Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай Брингър 25.06.2023 23:18:19 + 2 16
Трябва да си първокласен онанист, че да отбележиш до секундата времетраенето на даден концерт. За Стормбрингъра иде реч. Подкрепа за Бай Хюсеин. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 26.06.2023 11:19:44 + 8 0
Отиди на някой хард кор концерт. Ще ти изсвирят 30 песни за 50 лева и ще ти излезе само по 1,66 лв. на песен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".