Good Days Revisited или второто пришествие на NEW MODEL ARMY в София

28 фев 2010, 01:40 ч. 394 / 4 6
пред./следв.
След като преди по-малко от година първият концерт на NEW MODEL ARMY в България съвпадна по време с шоу на западноевропейска ска-шайка в София, второто гостуване на британския рок квинтет в столицата ни отново имаше лошия късмет да се засече с музикално събитие, паралелно провеждащо се в другия край на града... Истината е, че занапред все по-често ще ставаме свидетели на подобни "застъпвания", но, реално погледнато, не би трябвало да се оплакваме, а напротив - да се радваме, че китната ни родина най-сетне започна лека-полека да се превръща в "нормална" концертна дестинация, изобилстваща от разнородни live-мероприятия.
    И така, докато HYPOCRISY ломяха препълнения, врящ и кипящ "Blue Box" на 27 февруари 2010 г., на 4-и километър, в едноименния Парти център, около 150 заклети поклонници на музиката на NEW MODEL ARMY очакваха появата на идолите си. Ние също ги очаквахме, макар и от разстояние, потопени в извънземния дет метъл на Peter Tagtgren и момчетата му - факт, един от преките резултати от който се сведе до бясно куфеене под стържещ шведски съпровод за сметка на присъствието ни на изпълненията на BASTARDOLOMEY и INDIGNITY, имали честта да открият шоуто на Justin Sullivan и компания. По думите на очевидци, и двете родни групи са се представили на висота с енергични 30-40-минутни сетове и са "загрели" агитката в клуба подобаващо - подробност, видна и с невъоръжено око при пристигането ни на 4-и километър около 22:30 ч. Малко след това настъпи и часът на истината...
    Старите "raw melody men" Justin Sullivan (вокали и китара) и Peter "Nelson" Nice (бас) и по-младите им съратници Marshal Gill (китара), Dean White (клавир) и Michael Dean (ударни) излязоха на сцената без излишни приказки и фанфари и откриха втория си концерт в София (отново по покана на ентусиастите от "DerCircle") със "States Radio" от актуалния си албум. Именно "Today Is a Good Day" (2009) бе и поводът за протичащата в момента европейска обиколка на NEW MODEL ARMY, вследствие на което в София, както и в останалите спирки от турнето, прозвучаха голяма част от песните от въпросния диск (точен сетлист от шоуто ще откриете по-долу).
    Както се и очакваше обаче, нито "Autumn", "Disappeared", "Peace Is Only", "Mambo Queen of the Sandstone City" и едноименното парче от "Today Is a Good Day", нито тройката "High", "One of the Chosen" и "Wired" от "High" (2007) постигнаха онзи всепомитащ ефект над публиката, както по-старите класики на петорката. Малобройното, но за сметка на това качествено пого пред сцената се завихри още с началните тактове на втората песен за вечерта - хиперенергичната "Get Me Out" от "Impurity" (1990). Фурорът се задълбочи с "The Charge" от култовото ЕР "White Coats" (1987) и "White Light" от "The Love of Hopeless Causes" (1993), позатихна леко, да не кажем едва осезаемо, с потапянето във вече споменатото ново творчество на квинтета и изригна отново под звуците на извечната "White Coats", като същата, ако не и по-вихрена еуфорична "участ" сполетя и "Vagabonds" от "Thunder and Consolation" (1989).
    Традиционният финал на основния сет на британците дойде с "Wonderful Way to Go" от "Strange Brotherhood" (1998), но и след подобен прекрасен намек за сбогуване никой нямаше намерение да напуска мястото си пред сцената, тъй като, както се казваше някъде, най-доброто тепърва предстоеше... А то, най-доброто, ни бе поднесено под формата на бис с четири от най-обичаните песни на NEW MODEL ARMY, създадени през втората половина на осмото десетилетие на отишлия си век - болезнено красивата "Green and Grey" и всепомитащият й антипод "225" от "Thunder and Consolation" и знаковите "51st State" и "Poison Street" от "The Ghost of Cain" (1986), изпети с див ентусиазъм от десетки гърла. А дали този ентусиазъм ще се окаже достатъчно основание за ново, трето поредно посещение на Justin Sullivan и дружината му в България в обозримо бъдеще... Кой знае. There is no rest for the wicked ones, както се пееше в една песен от преди четвърт век, така че нищо чудно старите британски кучета да ни навестят отново по-скоро, отколкото сме предполагали...

Envy


    Сетлист на NEW MODEL ARMY в София, 27.02.2010:
01. States Radio
02. Get Me Out
03. The Charge
04. White Light
05. Mambo Queen of the Sandstone City
06. Peace Is Only
07. Today Is a Good Day
08. Disappeared
09. High
10. One of the Chosen
11. Autumn
12. White Coats
13. Luhrstaap
14. Vagabonds
15. Wired
16. Wonderful Way to Go
---
17. Poison Street
18. Green and Grey
19. 51st State
20. 225






Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 1.03.2010 13:55:17 отговори + 0 0
New Model Army - както винаги смазващи!

Нуфри също е ясен - няма нещо, с което да се е захванал и да не го е направил на почти немислима за родината ни висота.

А Indignity бяха тотално недоразумение. "Трябва да се обичаме"?! WTF?! И да, пяха Студен живот, ама по-добре да не бяха...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.02.2010 16:37:55 отговори + 0 0
Не - освен ако не смяташ Пейн за ска група. Първия им концерт съвпадна с Марк Фого Скастърс Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 28.02.2010 14:46:17 отговори + 0 0
Забелязвате ли, странна връзка, че и двата дублажа на концертите на NMA в София станаха с гостуването на Пешо & co - първият път обаче с Pain, вторият с Hypo. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 28.02.2010 13:04:34 отговори + 0 0
"Arm Yourselves and Run" от новия албум също присъстваше в сетлиста... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

U.D.O. 28.02.2010 11:57:36 отговори + 0 0
Indignity винаги свирят "Студен Живот" на Нова Генерация. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Йонас 28.02.2010 10:48:09 отговори + 0 0
Чудесно, чудесно беше. Хубаво, ча NMA позабавиха излизането си на сцена - пристигнахме точно навреме от Blue Box до 4км и хванахме целия им сет.
Някой спомена, че Indignity свирили кавър на Нова генерация? Някой присъства ли на този момент?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".