Горещо! "Hills of Rock 2017", ден първи: изгревът на новия фестивал

1 юли 2017, 16:16 ч. 5173 / 13 20
пред./следв.

   Един от дебютантите сред летните фестивали - "Hills of Rock" в Пловдив - стартира за първа година в парковите площи и някои стари спортни съоръжения около Гребната база в Града на тепетата (избран и за Европейска столица на културата 2019). В разгара на летните жеги, докато пек и задух моряха посетителите с почти рекордни температури, от голямата сцена градуса на емоциите вдигаха пловдивските любимци KROSSFIRE, мелодичните български герои SEVI, младите европейски рок надежди IMMINENCE и RAVENEYE, симфоник легендите EPICA и американската готик институция EVANESCENCE. Още две по-малки сцени - "World Stage" и "На тъмно" - обогатяваха програмата с родно и балканско участие. Фестивална храна, бира и вода, тоалетни и сянка за отмора създаваха допълнителен комфорт на феновете, а на опашки реално не се чакаше. Плащанията се осъществяваха бързо благодарение на нововъведение - фестивални карти, които се зареждаха предварително на удобно разположени в и около концертната зона каси.

   Вратите отвориха в 17 ч. на 30 юни 2017 г., но нетърпеливи младежи се тълпяха около входа още в ранния следобед на горещия ден. На влизане всички получиха гривни, а въпросът дали тези гривни дават право на излизане и многократен достъп в рамките на деня остана с неясен отговор (според организаторите щеше да се допуска влизане само веднъж на ден, а някои от разпоредителите на входа твърдяха обратното). Докато публиката още се събираше и предпочиташе да се спасява от жегите под чадърите на дървените маси и пейки с ледена бира в ръка, на трите сцени постепенно набираха обороти изпълненията на талантливи български банди. KROSSFIRE видимо имаха стотици фенове в родния си град, защото не един посетител носеше тениска с тяхното лого. SEVI пък вече са утвърдено име и енергичната Светлана Близнакова и нейните момчета с лекота вдигнаха настроението на няколкостотин смелчаци, струпани пред оградите, които аплодираха и подскачаха на парчета като "The Call" и "Don't Hesitate".

   Когато слънцето досадно бавно пое по пътя към залеза, към 19 ч. на главната сцена се появиха първите гости от чужбина - шведският алтернативен рок квартет IMMINENCE. Младежите от Малмьо видимо се разтапяха под палещите лъчи, а черните им дрехи не подобряваха положението, но вокалистът Eddie Berg и съратниците му с хъс изстрелваха мелодична канонада: "Diamonds", "Broken Love" и едноименното парче от актуалния им албум "This Is Goodbye". С финална на 40-минутният сет на скандинавците започна подготовката за следващите герои - щурите британци RAVENEYE.


   От момента, в който стъпиха на сцената на "Hills of Rock" (малко преди 20 ч.), вокалистът и китарист Oli Brown, басистът Aaron Spiers и барабанистът Adam Breeze неуморно забавляваха сгъстяващата се публика (вече измерваща се в хиляди) с надъхващия нешлифован гаражен рок, част от носталгичната вълна по 70-те години на миналия век, когато THE WHO вилнееха с подобна сурова енергия. Бандата съществува едва от 3 години, но демонстрира завидна музикална спойка и самочувствие. Oli и момчетата (дори барабанистът!) търчаха по сцената, редуваха се на микрофона, Aaron заемаше шпагати между мониторите и огражденията, докато свиреше, и разнасяше Oli на раменете си пред феновете от първите редове. RAVENEYE и публика бяха заедно в интерактивното и позитивно шоу, което сякаш отлетя неусетно и остави жажда за още.

Сетлист на RAVENEYE:
01. Come With Me
02. Hate
03. Breaking Out
04. Hey Hеy Yeаh
05. You Got It


   Но вече бе ред на EPICA, едно от големите и утвърдени имена, покорили стотици световни сцени с многопластовия си симфоничен метъл. За последен път гостували в България през 2011 г. и три албума преди излезлия миналата година "The Holographic Principle", холандците бяха липсвали на българския си "легион" и това си пролича. Когато в 21 ч. очарователната Simone Simons се появи пред публиката с прилепнала черна минирокля, бляскав грим и характерната си огнена грива, хиляди сърца се разтуптяха от вълнение. 


   Динамичната "Edge of the Blade", едно от новите и любими вече парчета, ударно раздвижи тълпата. Актуалните песни балансираха в сетлиста с химни от предишни издания на бандата. "Горещината създава атмосфера като на интимно клубно шоу, а сме на фестивал на открито" - отбеляза основателят на групата Mark Jansen.

   Особено изпъкна изпълнението на класиката "Cry for the Moon", на която публиката активно пригласяше, клавиристът Coen Janssen вилнееше с извития като лунния сърп преносим клавир, а Simone извисяваше сопрано чак до небесните тела. Двамата китаристи, Mark Jansen и Isaac Delahaye допълваха контрастно ангелогласната си колежка с мощни ревове и изпепеляващи сола. Isaac пък непрестанно приканваше с жестове към съркълпит.

   Маршовият ритъм на "Beyond the Matrix" накара всичко живо да подскача в такт. Заключителният епос бе още една от емблемите на холандската шесторка - "Consign to Oblivion", a на изпращане звуча традиционната за сбогуванията с EPICA тема от филма "Карибски пирати". През изминалия час бе очевидно, че цялата банда се забавлява и се наслаждава на взаимодействието си с българските фенове. Раздадоха се множество перца, няколко палки, сетлистове, хавлии и усмивки.

Сетлист на EPICA:
Intro: Eidоla
01. Edge of the Blade
02. A Phantasmic Parade
03. The Essence of Silence
04. Ascension - Dream State Armageddon
05. Unchаin Utopia
06. Cry for the Moon
07. Sancta Tеrra
08. Beyond the Matrix
09. Consign to Oblivion


   Вече над 10 000 души тръпнеха в очакване за живителна глътка в душната нощ - омайния глас на Amy Lee, която за първи път щеше да стъпи на българска сцена в рамките на фестивала "Hills of Rock". Вероятно високите очаквания на армията от почитатели на EVANESCENCE бяха посрещнати, а и надминати, в секундата, в която харизматичната американска фронтдама отвори уста и със замах сбъдна хиляди мечти. Звукът беше кристален като на запис, а талантът на Amy - мигновено завладяващ.

   Минути след 22:30 ч. прожекторите над сцената грейнаха в цветовете на българския трибагреник, а атаката от хитове започна още с откриващата "Everybody’s Fool" и задържа високата енергия до края на шоуто с превес на композициите от превърналия се в класика първи албум на EVANESCENCE, "Fallen" от 2003 г.

   Amy Lee, освен че пееше мощно и вълшебно, умело "вадеше душата" на клавира и рояла, а инструментите й се подчиняваха и отвръщаха с лирични и дълбоко вълнуващи тонове. Колегите й от групата придаваха богатство на звука и необходимата за рок жанра твърдост и острота, а сред тях грееше най-новото попълнение, талантливата ритъм китаристка и басистка Jen Majura, която е в бандата едва от 2 години, но сякаш винаги е била част от нея.


   Направи впечатление, че Amy и EVANESCENCE явно са от онзи тип артисти, които не намират за необходимо да се закачат с публиката, да правят комплименти на "най-шумните фенове" и да се улисват в солови изпълнения на някой от инструменталистите. Сетлистът вървеше стегнато и професионално, а качеството не отстъпваше на количеството.
Колко ли тийн сълзи са се ронили на прочувствени балади като "Lithium" и прозвучалата в биса "My Immortal" преди 10-15 години? Несъмнено още хиляди очи се навлажниха, когато снощи Amy изля сърцето си в тези две задушевни творби. Около час след старта на шоуто на EVANESCENCE прозвуча гигантския им хит "Bring Me to Life", който сигурно успя да съживи окапалите от жегите, докато Amy на места пое мъжките партии от оригиналния запис.

   С енергичната композиция "Disappear" от актуалния албум "Lost Whispers" (2016) и със сияние на прожекторите отново в бяло, зелено и червено, EVANESCENCE си взеха довиждане с българската публика, на която подариха час и половина музикално и емоционално пиршество, демонстрираха световна класа и оставиха надежди за нови срещи.

Сетлист на EVANESCENCE:
01. Everybody’s Fool
02. What You Want
03. Going Under
04. The Other Side
05. Lithium
06. My Heart Is Brоken
07. Your Star
08. Made of Stone
09. Haunted
10. Weight of the Wоrld
11. Say You Will
12. New Way to Bleеd
13. Whisper
14. Call Me When You're Sober
15. Imaginary
16. Bring Me to Life

Бис:
17. My Immоrtal
18. Disappear

   Забавленията във фестивалната зона продължиха с изпълнения на двете по-малки сцени. До събуждането на новия ден оставаха часове и макар Пловдив да не е традиционна дестинация за отбелязване на изцяло българския празник Джулай Морнинг, вероятно десетки посрещнаха първото юлско утро на някое от гранитните тепета, загледани в огнения изгрев.


   Ако денят се познава по утрото, то зората на "Hills of Rock" (ден първи) обещава още по-горещи емоции под Тепетата и през ден втори. Вярваме, че организаторите от "Sofia Music Enterprises" и община Пловдив ще продължат да се грижат за доброто настроение и комфорта на феновете, каквато заявка дадоха вчера. След броени часове предстоят изявите на DREAM SKILLER, СИЛУЕТ, ARSEA, EXISTANCE, THREE DAYS GRACE и хедлайнерите GUANO APES. И всичко това само на голямата сцена. Ние от WeRock.bg продължаваме да следим и отразяваме за вас събитието, затова очаквайте следващия подробен репортаж и фотогалерия след днешните концерти.

  Снимки от първия ден може да разгледате чрез връзките по-долу:

Общи снимки + TOY LETTERS
IMMINENCE & RAVENEYE
EPICA
EVANESCENCE


Текст: Florimel
Снимки: Станимир Сребър, SME

 



Коментари   (20)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Серсем 5.07.2017 07:59:16 отговори + 3 1
Доволен съм. Феста ми напомни Спирита. Не е на морето, но пък няма поп и други шитни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 2.07.2017 15:40:33 отговори + 9 7
Отидох за 3 групи и останах много доволен.Перфектен звук,имаше и повече хора,отколкото очаквах.Напомни ми малко на Спирита с трите сцени и разнообразието.Еванесънс и ТДГ бяха уникални,Guano apes свириха предимно новите си бози и си личеше.че публиката не се кефи много.На Lords of the boards чак се избухна както трябва. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Darkane 2.07.2017 08:35:04 отговори + 22 5
Фестивалът беше много добър! Организацията - перфектна. Никъде не се чакаше, имаше достатъчно от всичко, много добра идея със зареждането на картите с пари вместо плащане в брой навсякъде. Групите бяха много разнообразни като стил имаше и траш, и дет метъл, и класически хеви метъл дори. Може би следващата година трябва в програмата да пише и всяка група какъв стил е. Защото аз някои не бях ги чувал, но ме изненадаха приятно.
Звукът беше много добър. За прахоляка - не беше толкова зле, а и почти всеки летен фестивал с много хора е така.
Според мен мястото е страхотно, защото има и малка горичка в която беше прохладно и дори имаше хамаци. И аз като всеки българин бях скептичен, но всичко се оказа перфектно. Догодина дано има отново!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

стрейндж 2.07.2017 14:27:44 + 13 1
Подкрепям те на 100%.
До сега не бях виждал таква силна организация - входа отвори на време.. нямаше чакане и опашки... групите илизаха ако не на минутата, то с 2-3 макс закъснение.
Наистина имаше много пълнежи, но както се казва - за всяка банда си има публика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Питане 2.07.2017 16:47:28 + 2 4
Би ли уточнил какъв траш и какъв дет метъл е имало? Т.е. кои са били групите, свирили тези стилове? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Darkane 2.07.2017 22:29:03 + 7 1
8 m/s - Deathcore
Lieveil - progressive death metal
Arsea - thrash

Това е според Encyclopaedia Metallium
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dc cooper 2.07.2017 08:30:42 отговори + 5 14
Слабо и много зле !!! Моето мнение е , че СМЕ , вече не могат да "организират" рок и метъл концерти . Те бяха първите ......но вече не са ! Съжалявам но това са фактите.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GapstaR[13] 1.07.2017 21:56:30 отговори + 12 11
Хилз ъф сгурия... Дебелият трябва да бъде линчуван за този прахоляк, който вдишахме, както и за пикливата бира от 4 кинта. Групите на главната бяха ОК, но като цяло фестивалът е съшит с бели конци и не вярвам да го бъде, няма да използвам втория ден от билета си... Да живее сгурията! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


666 1.07.2017 21:24:23 отговори + 17 27
Тоя скапан фестивал за пореден път показва че в Булгаристан истинските метъл фенове за 2-3000 човека,всичко останало е палячовци и позъори на които каквото и простотия да им предложиш представена с думата "фестивал" ,ще я посетят като стадо овце.Напълно нормално за тъпата сган. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 2.07.2017 10:45:16 + 17 2
Не знам защо, но си те представям, че го крещиш това и накрая се разплакваш и избягваш нанякъде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хахахихи 1.07.2017 18:09:13 отговори + 18 10
Къде са хейтърчетата с любимите им групи дето ги гледат 300 души? И дето разправяха, че Еванесънс на запад били само подгряващи. И нямало да има хора. И какви ли още не глупости. Къде са? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

D.M. 1.07.2017 18:51:09 + 14 13
Всъщност цифрата от 10 000 човека се дължи на голямата бройка предружаващи родитили, *******. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хахахихи 1.07.2017 19:33:06 + 10 6
Разбира се. Имало е 1500 деца под 18 г. Всяко е било придружавано от 3ма родители (за да ти излезе сметката). И само 1000 човека по-големи от 18 г., които не са били придружители. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Колчо 1.07.2017 19:38:42 + 8 6
Ако бяхте раздали още 10 000 покани можеше и да дойдат още 5 000 човека. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хахахихи 1.07.2017 19:43:26 + 8 5
Може. А на вашите групички и 30000 покани да раздадете пак ще отидат 300 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Андреа 1.07.2017 20:03:37 + 4 7
Пайнер също ги гледат по 10000. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хахахихи 1.07.2017 21:06:14 + 7 3
И какво от това? Гледат ги на цена 10 лв. а тук е 100 лв. Пайнер ги гледат и 300 и 3000. Демек този лаф можем да го приложим към абсолютно всеки концерт, всяка група и всеки албум. И какво от това? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Питане 2.07.2017 16:50:34 + 5 4
хахахихи, като ти чета коментарчетата не съм никак учуден, че си наясно с цените и посещаемостта на концертите на Пайнер. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 1.07.2017 17:31:33 отговори + 17 20
Радвам се, че и този фест се получава както трябва. Три рок фестивала за няколко месеца в България, и то без капка поза, е нещо нечувана до момента. Дано фестивалите в Мидалидаре и Пловдив се превърнат в традиция, напук на комунистите, и догодина - МЕНОУОР Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 2.07.2017 08:31:17 + 10 1
Беше ли на феста? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".