Ian Gillan и Софийската филхармония изправиха на крака четири хиляди Пърпъл-маниаци в София

5 ное 2016, 10:49 ч. 11067 / 6 7
пред./следв.

   Представянето на рок и метъл композиции със симфоничен оркестър не е нещо ново, но като че ли в последните десетина години такъв тип концерти станаха доста популярни. Особено когато говорим за Стария континент. Благодарение на различни проекти (най-известният от които е "Rock Meets Classic"), турнета или просто отделни концерти, музиканти като Bobby Kimball и Steve Lukather (TOTO), Dan McCafferty (NAZARETH), Lou Gramm (FOREIGNER), Paul Rodgers (Free, Bad Company), Alice Cooper, Joe Lynn Turner, John Lawton, Joey Tempest (EUROPE) и много други, обикалят големите градове в Европа и представят рок класики, като заедно с тях на сцената се изявяват цели симфонични оркестри. По една или друга причина до момента столицата ни оставаше някак в страни от такъв тип събития. За разлика от Пловдив, където подобни концерти вече се провеждат ежегодно. Е, всички помним как Sting и Софийската филхармония събраха над десет хиляди почитатели на качествената музика на стадион "Георги Аспарухов", но това беше по-скоро изключение. Трябваше да минат цели пет години оттогава, за да може публиката в София да се наслади отново на голямо музикално събитие, в което рокът е представен по един изключително приятен за ухото начин. Това се случи снощи, когато по покана на "Sofia Music Enterprises", в Зала 1 на НДК Ian Gillan - един от най-обичаните и уважавани рок вокалисти у нас, с помощта на Софийската филхармония и DON AIREY BAND, изпълни някои от най-популярните песни на DEEP PURPLE.

   Честта да открие този концерт се падна на британската банда PAPA LЕ GAL. Изборът им за подгряващи на цялото източноевропейско турне на Ian Gillan съвсем не е случаен - основна вокалистка в групата е неговата дъщеря Grace, като веднага трябва да уточним, че не за първи път сме свидетели на подобно нещо. През 2006-а в Несебър, преди Sting на сцената се изяви неговият син със собствената си група FICTION PLANE. Година по-късно концертът на IRON MAIDEN на стадион "Локомотив" в столицата ни бе открит от дъщерята на Steve Harris - Lauren, а през 2013-а барабанист в мюзикъла "We Will Rock You", който гостува в зала "Арена Армеец" с цели шест представления, бе синът на Roger Taylor - Rufus. В рамките на около 45 минути британските музиканти от PAPA LЕ GAL представиха десет композиции, които стилово представляват смесица от реге, фънк и джаз елементи. Колко е подходяща тази комбинация преди на сцената да зазвучи хард рок с оркестрален съпровод не се наемаме да кажем, но е факт, че групата се хареса на голяма част от зрителите и създаде усещането за летен концерт край морето, въпреки ниските ноемврийски температури отвън. Композиции като "Voodoo", "Sidewinder" и "Take a Step" накараха някои от зрителите дори да потанцуват, а Grace Gillan показа, че определено е наследила поне част от таланта на баща си. PAPA LE GAL се представиха на ниво и би било чудесно, ако в бъдеще видим тези симпатяги и със самостоятелен концерт в България. Със сигурност вече знаем, че купонът ще е гарантиран.

Сетлист на PAPA LE GAL:

01. Swеet Love
02. Sidewinder
03. Tel Aviv
04. Wake Up
05. Good Times
06. Foоt Steps
07. Boundaries
08. Take a Step
09. Practicе What You Preach
10. Voоdoо



grace gillan

 

  Около 21:15 ч. музикантите от Софийската филхармония вече се бяха подредили на сцената, а пред тях, под аплодисментите на зрителите, застана и Stephen Bentley-Klein. Композитор, музикален аранжор и диригент, той е доста известно име в бранша и е работил с групи и изпълнители като DEEP PURPLE, Barry White, THE MOODY BLUES, Neil Sedaka, Rod Stewart, Michael Bolton и др. Klein е и главният виновник за аранжиментите на симфоничния оркестър, които чухме тази вечер. С началните акорди на "Hang Me Out to Dry" Ian Gillan също се появи на сцената, а в следващите два часа публиката имаше удоволствието да чуе някои от най-големите хитове на PURPLE, други не чак толкова известни техни парчета и композиции от соловото творчество на певеца. Българските рок фенове и именитият вокалист имат здрава връзка по между си и тя не е от вчера. Началото датира от далечната вече 1992-ра, когато Ian гостува за първи път в столицата ни. Снощи беше неговият девети концерт в България (три солови и шест с DEEP PURPLE) и въпреки че с всяка изминала година и с всеки следващ концерт годините започват все повече да си личат, а гласът да се отдалечава от онова, което чуваме в записите от 70-те и 80-те години на миналия век, тази вечер Gillan показа, че още може да владее сцената. Да, времето е безжалостно и няма как да подмине 71-годишния Gillan, но пък онази енергия, която притежава музиката на PURPLE си я има. Усетихме я и снощи, особено когато цялата зала пригласяше на издържали теста на времето класики като "Pictures of Home", "Strange Kind of Woman" и "Perfect Strangers". Макар отдавна загърбил най-силните си години, Ian Gillan и днес знае как да запали онова чувство, което те кара да скочиш от плюшените соц кресла в конгресната Зала 1 на НДК и да закрещиш заедно с него. И съвсем естествено, публиката не остана никак равнодушна към творчеството на една от най-любимите си групи. Не е изненада и това, че концертът беше напълно разпродаден - годините може да минават, а музикантите да остаряват, но любовта на българските фенове към DEEP PURPLE и всички формации, създадени от бивши членове на тази група, е безкрайна.

   Както в досегашните гостувания на PURPLE у нас, така и снощи, Don Airey беше на висота. Този магьосник на клавишите успява винаги да ни пренесе в годините, в които маестро Jon Lord създаваше изящните мелодии, които слушаме и до днес, а изпълнението му в "Lazy" (с безценната помощ на китариста Simon McBridge) ще се помни дълго. Няма как да не кажем добри думи и за Софийската филхармония. Вещо ръководени от Stephen Bentley-Klein, българските музиканти допринесоха за това композициите да звучат още по-мелодично и по-красиво. Певицата и вокален педагог Amanda Somerville, която видяхме през изминалото лято в Каварна с AVANTASIA, заедно с Grace Gillan се изявиха като беквокалистки и също спомогнаха за превръщането на концерта в едно наистина класно събитие. Независимо обаче, че на сцената имаше десетки музиканти на световно ниво, харизмата на Ian Gillan сякаш привличаше към себе си цялото внимание на публиката. Освен легендарен музикант и човек изпял някои от най-емблематичните рок парчета изобщо, Gillan има изключително силно присъствие когато е на сцената и съвсем логично приковава погледите върху себе си. Въпреки годините си, той успя да се представи по онзи начин, който зрителите очакваха от него. Вероятно една от главните причини за това беше, че концертът в София е първи от турнето и вокалистът все още не е натрупал умора в себе си. Е, имаше и моменти, в които човек нямаше как да не се натъжи. Да гледаш този музикален титан, който държи микрофона с вече леко треперещата си ръка, докато пее "When a Blind Man Cries" - в такъв момент нещо сякаш стяга гърлото ти. Но пък какво изпълнение на Gillan само... И великолепно китарно соло на Simon McBridge, който заедно с останалите музиканти от DON AIREY BAND направиха така, че липсата на Roger Glover, Ian Paice и Steve Morse (почти) не се усети.

   Цели 13 години след издаването си песента "Razzle Dazzle" от албума на DEEP PURPLE "Bananas" получи своята световна премиера на живо именно снощи в София. Както самият Gillan каза: "Репетирали сме я няколко пъти, но така и никога не успяхме да я изсвирим на живо". С това бе продължена една чудесна традиция, чието начало бе поставено при последното гостуване на PURPLE у нас - дебютното изпълнение на "Above and Beyond", посветена на Jon Lord, се случи през 2013-а в Пловдив. В една от доста приятните изненади се превърна "Demon's Eye", а по-новото творчество на пионерите на хард рока бе представено от две композиции - "Hell to Pay" и "Rapture of the Deep". Излишно е да казваме с какво завърши основната част на концерта, нали? Gillan: "А сега ще ви изпълня песен, която не съм пял поне от 20 години. Едно бавно блус парче." И наистина успя да ни заблуди за миг. "Smoke on the Water" бе буквално изкрещяна от цялата публика, станала на крака. Краят дойде абсолютно очаквано и без никакви изненади - "Hush" и "Black Night" сложиха точка на поредното PURPLE-пиршество, което се случи у нас, а ако трябва да посочим поне един минус на този концерт, то това определено бе липсата на "Highway Star". Но това не е особено голям проблем, след като в продължение на два часа близо четири хиляди човека пяха любими песни, заедно с любим изпълнител. Изпълнител, който чакаме да дойде отново.

   40 снимки от концерта можете да разгледате в нашата галерия, а ето и какво изпълниха Ian Gillan, DON AIREY BAND и Софийската филхармония на 4 ноември 2016 г. в Зала 1 на НДК:

01. Introduction (Sofia Philharmonic Orchestra)
02. Hаng Me Out To Dry
03. Pictures of Home (DEEP PURPLE cover)
04. No Lotion for That
05. Strange Kind of Woman (DEEP PURPLE cover)
06. Razzle Dazzle (DEEP PURPLE cover) (live debut)
07. A Day Late and a Dollar Short
08. Lazy (DEEP PURPLE cover)
09. Rapture of the Deep (DEEP PURPLE cover)
10. When a Blind Man Cries (DEEP PURPLE cover)
11. You’re Gonna Ruin Me Baby (Lazy Lester cover - part) (Ian Gillan and Grace Gillan on vocals)
12. Candy Floss (Grace Gillan on vocals)
13. Ain’t Nо More Cane on This Brazоs (traditional)
14. Difficult to Cure (RAINBOW cover) (instrumental)
15. Anya (DЕEP PURPLE cover)
16. Perfect Strangers (DEEP PURPLE cover)
17. Hell to Pаy (DEEP PURPLE cover)
18. Demon’s Eye (DEEP PURPLE cover)
19. Smoke on the Water (DEEP PURPLE cover)
Бис:
20. Hush (Joe South cover)
21. Blаck Night (DEEP PURPLE cover)

 

Текст: Ози
Снимки: Герасим Трифонов

 

gillan



Коментари   (7)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Глупав трол 5.11.2016 16:35:42 отговори + 3 31
Тати си лансира дъщеричката по чудесен начин. Иначе никой няма да чуе за нея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Умен трол 5.11.2016 16:59:13 + 13 2
Стани ти световно известен музикант, който печели милиони, мини 70-те и да видим няма ли да си лансираш децата, ако да подхванали кариера в твоята професия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Глупав трол 5.11.2016 18:26:34 + 1 20
За мен това си е чиста шуробаджанащина. Ако наистина е добра певица, няма нужда да се възползва от широкия гръб на баща си, за да си урежда концерти и участия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Умен трол 5.11.2016 18:48:15 + 16 2
Аз не ти споря дали е или не е шуробаджанащина. Очевидно е. Просто питам ти на мястото на Гилън не би ли направил същото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

....... 5.11.2016 11:46:29 отговори + 22 3
Изпълнили са "Anya".... Т'ва ще да е било върха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CRainbow 5.11.2016 11:39:55 отговори + 26 3
Емоция без граници, удоволствие да видим баща и дъщеря на една сцена и зад микрофона, великолепни музиканти и в двете части на концерта. Страхотна публика! Чудесният репортаж е истински втори бис :-)
Браво, Ози, благодаря :-))))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 5.11.2016 11:02:14 отговори + 34 8
Да изръся традиционната глупост първи: Перфектно бе! Имаше еднодневни билети, направиха смоука и имаше black (night) накрая! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".