Joakim Broden от SABATON: "Очаква ни нищо по-малко от пълна лудост в Каварна"

10 юни 2014, 11:06 ч. 1914 / 13 16
пред./следв.

   До деветото издание на фестивала в Каварна остават малко повече от две седмици. "Подгряващият" ден на събитието е 27 юни, когато ще се проведе първата "Black Sea Battle of the Bands", а вечерта ще бъде закрита от българските рок легенди СИГНАЛ. На 28 и 29 юни ще гледаме: EUROPE, KROKUS, PRETTY MAIDS, Gus G., HELLOWEEN , SABATON, GOTTHARD и JORN. Организаторите ни предоставиха интервю с фронтмена на SABATON - Joakim Broden, което може да прочетете по-долу.

sabaton new

 

Това ще бъде петият ти път в България. С какви чувства се връщате тук?
Много съм развълнуван за това посещение. Последният път фен-клуба ни в България организира най-великото парти деня в преди концерта, а на самия ден публиката беше страшно дива.

Разкажи ми история от това парти. Спомняш ли си нещо интересно?
Спомням си как нашия китарист – Тоби говореше на български на публиката и те се смяха адски много. Не знам какво е говорил, със сигурност някакви глупости. Той беше с българка 10 години.
А, имаше и група, която свиреше кавъри на Sabaton и ние се включихме за една-две песни. Беше страхотна вечер, от която имам много хубави спомени.

Какво очаквате от публиката на фестивала в Каварна?
Никога не сме свирили в Каварна и затова съм наистина развълнуван, че най-накрая ще имаме тази възможност. Чувал съм много добри неща за този фестивал, включително и слухове, че целият град са големи метъл фенове. Всъщност си мислех, че ще е чудесно да останем за няколко дни след концерта, ако това е възможно. Публиката в България винаги е на изключително ниво, така че не очаквам нищо по-малко от пълна лудост. (смее се)
Наистина винаги съм си прекарвал невероятно добре в България, въпреки че понякога има проблеми с преминаването на границата и така нататък, но пък обожавам вашите метъл фенове.

Подготвяте ли нещо специално за участието си в България? Какво да очаква публиката от вас?
Хмм, ами предполагам, че китаристът ни отново ще казва на български неща от типа на „пикаещ трол” и извън това от нас може да се очаква да се раздадем на 110% за едно страхотно хеви-метъл шоу.

Можеш ли да споделиш нещо за сет-листа ви? Ще чуем ли парчета от новия ви албум „Heroes”?
На фестивали обикновено свирим микс от нови и стари неща. Ще има разбира се и песни от новия албум, но за Каварна сме избрали по-парти парчета … Пазим повечето от новия албум и по-странните неща за самостоятелното ни турне.

Кога планирате да направите това турне?
Надяваме се да успеем за началото на следващата година , но още нищо не е потвърдено, но правим всичко възможно да го уредим.

 

sabaton - heroes

 

Разбрах, че цялата банда сте големи фенове на Accept. Те бяха хедлайнери в Каварна миналата година. Развълнувани ли сте за тазгодишните - Helloween and Europe?
Всички в Sabaton са израснали, слушайки тези групи, а когато става въпрос за ACCEPT и Helloween, с които сме ходили по турнета е още по-забавно да се срещнем отново.

Това звучи като сбъдната мечта – да свирите с групите, с които си израснал.
Да, в известен смисъл, разбира се, но в много други – съвсем не.

Защо не?
Страхотно е да се срещнеш с тези хора, още по-страхотно е да свириш с тях – в 90 процента от времето те са страшно мили.

Но не всичко в това да бъдеш рок звезда е „сбъдната мечта”, има ужасно много неща извън блясъка и магията на rock'n'roll- а, всеки музикант ще ти каже същото.

Да, сега разбирам какво имаш предвид. Помислих, че се оплакваш от това че свириш с идолите си.
(Смее се.) Не, разбира се, че не. Ходили сме на турнета с Accept, Scorpions, Iron Maiden, Halloween, Judas Priest и още много други, и имам почти единствено чудесни спомени от тези вечери…

Да поговорим за вашата музика. Темите, които я вдъхновяват са много интересни – Световните войни, исторически битки, историята на Швеция. Какво е посланието, което искате да получи публиката ви?Всъщност ние нямаме желание да разпространяваме политически съобщения или да проповядваме идеологии. Ние разказваме история, боравим с факти и не целим пропаганда. Пък и има достатъчно банди в нашият жанр, които пеят за бира, секс и дракони. Има толкова много невероятни случки в нашата история, така че, защо да си измисляме нови и да забравяме за неща, които наистина са се случили и хората, които са се жертвали за доброто на другите?

А мислиш ли, че и в наши дни има хора, за които си заслужава да се прави музика?
О, разбира се, но повечето от тях са се доказали или много отдавна, или пък още не са го направили.

Питам те, защото вече сме чували отговора, който даваш по-горе. Това което исках да разбера е – какво точно ви очарова в историята?
Това как въздейства на човешкият ум, какво могат да направят извънредните ситуации с постъпките на хората, как е възможно толкова очевидни грешки да бъдат допускани… Списъкът дълъг, но мисля че идеята е ясна.

Мислиш, че има уроци в историята, които са приложими и сега.
Да, разбира се! Винаги има урок в историята. Изглежда, че ние – човечеството продължаваме да повтаряме едни и същи грешки отново и отново в 90 процента от случаите. 

Как си представяш най-големият ви фен. Що за човек би бил той или тя?
Ако най-големият ни фен изобщо е той или тя си го представям много висок и дебел. (смее се)
Но, ако трябва да съм сериозен е невъзможно да се каже, тъй като хеви метъл жанра е толкова разпространен между различните поколения, полове и култури, че най-големият ни фен ще се окаже човекът, който най-малко очаквам. Поне опитът ми показва това.

Имах предвид във въображението ти, разбира се. И очаквах отговор от типа на: „руса, красива девойка”, а не: „висок и дебел човек”.
(смее се) Е да, предполагам че най-стандартното нещо, което мога да си представя е европеец към 20-те. Но наистина би било хубаво да виждам повече красиви девойки, ако трябва да съм честен. 


Разкажи ни за ролята на всеки един в групата? Можеш ли да опишеш всеки с една дума?
Par (бас, беквокал) – сериозен, докато не полудее
Thobbe (китара, беквокал) - сладур
Chris (китара, беквокал) - музикален гений
Hannes – свръх енергичен, бързо губи концентрация
Йоаким (вокалист, клавирни) – лошо чувство за хумор 

Кое е нещото което ви държи заедно толкова време?
Любовта към една и съща музика надявам се, аз го правя заради това така или иначе. Както, мисля и повечето хора в метъл сцената.

Върху какви проекти работите сега?
Всъщност аз току що се прибрах от 6-седмично пътуване в Съединените Щати и Канада и тръгвам отново на турне след няколко дни. Световното турне за "Heroes” ще ни държи заети до 2016, така че не очаквайте нищо по-малко от шведска инвазия. И този път не става въпрос за "Ikea" или ABBA.

 



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Йоаким 13.06.2014 10:22:43 отговори + 0 0
ОМГ, що се не скриеш, бе, ходи си слушай разни наркомани с провиснали гащи или направо Азис, писането на коментари не е задължително. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хашек 13.06.2014 10:04:33 отговори + 0 0
А на теб какъв точно ти е проблема?
Има 100000 групи, които не харесвам, но не ходя да се обяснявам и обиждам с феновете им. Трябва по някакъв начин Сабатон лично да са те засегнали. Интересно ми е как. Би ли споделил?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ОМГ 13.06.2014 09:51:10 отговори + 0 0
Не че нещо, но 2014 г. да забиете в това лай*яно блато не говори изобщо добре за общата култура на т.нар рибатон фенове. Това исках само да ви кажа мили деца. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mitko 12.06.2014 17:08:24 отговори + 0 0
свалете си Kill of Rights от популярният Български сайт и слушайте качествен метъл,след като не харесвате Sabaton Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анунимен 12.06.2014 12:16:47 отговори + 0 0
псьевдо дьиско мьетъла рульира в тоз час !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Satan 11.06.2014 18:05:21 отговори + 0 0
Омг шибаняк си момче никога няма да ***** момиче Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satan 11.06.2014 18:04:26 отговори + 0 0
ОМГ тоя пост ма кара да бия хора пред блока Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ОМГ 10.06.2014 21:57:39 отговори + 0 0
Well, well, well ...... ОМГ е прав човекът, те такива групички трябва да бъдат забранени, водят до затъпяване и музикално ограбване. А Йоаким - Плъхът ще получи развален домат лично от мен в кривата физиономия. А да .... и пичуе не си хабете хейта, нали уж всеки има право на липса на вкус Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крокодил с ориз 10.06.2014 19:47:55 отговори + 0 0
@ОМГ
БУАХАХАхахахахахахахахаааааааааааАААААААААААА!
Ха.

Ха...

ХААААААААААААААаааааааааааааааааааааааааааАААА!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ОМГ 10.06.2014 16:49:19 отговори + 0 0
Пускам си примо диария, опаковам се в станиол и отивам да тепам с пластмасов комплект съседските дечица! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Par 10.06.2014 15:28:11 отговори + 0 0
На helloween ще си почиваме Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 10.06.2014 14:41:02 отговори + 0 0
ОМГ, пусни си Primo Victoria, удари една чекия и трай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Titan 10.06.2014 13:49:45 отговори + 0 0
Ако не бяха пичовете от BGTSC надали щеше да го има това парти, а то беше велико!
Дано стане турнето и догодина, че да се смажем отново
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

popfolk_headbanger 10.06.2014 13:48:50 отговори + 0 0
До: stohi - 2014-06-10 13:40:30

Излишно е да отговаряш на такива изказвания, остави всеки да се чувства значим във форума. За много хора това е единственото възможно място за постигане на целта... И те прегръщат страстно възможноста, като пишат щуротии, изглежда им е трудно да намерят друг начин. Няма смисъл човек да им се връзва, защото им пада на нивото ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

stohi 10.06.2014 13:40:30 отговори + 0 0
Хей,ОМГ-ти идиот по рождение ли си или се правиш на такъв,щото е интересно и модерно,а??!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ОМГ 10.06.2014 11:25:54 отговори + 0 0
Аз и тези, които имат макло сиво вещество те чакаме да се срещнеш с балкански кьотек Новите крале на диското хахаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".