Joel Hoekstra (WHITESNAKE): "Концертът ни в България през 2015-а беше една магическа вечер!"

18 юни 2019, 13:40 ч. 3361 / 11 0
пред./следв.

   Фестивалът "Hills of Rock 2019", който се организира от "Sofia Music Enterprises" и както и в предните си две издания ще се състои до Гребната база в гр. Пловдив, наближава. Между 28 и 30 юни там ще се изявят десетки групи и изпълнители, между които MOONSPELL, DISTURBED, Ronnie Romero, CHILDREN OF BODOM и, разбира се, всенародните любимци WHITESNAKE (поръчай билет онлайн).

   За David Coverdale и групата му това ще бъде седмо гостуване у нас, но първо в Града на тепетата. WHITESNAKE пристигат с чисто нов албум - "Flesh & Blood" и ще бъдат хедлайнър във втората вечер на фестивала (29 юни). Това бе и задължителен за WeRock.bg повод да се свържем с китариста на групата Joel Hoekstra, който бе така любезен да отговори на нашите въпроси. Как премина процеса на композиране, а след това и на записване на "Flesh & Blood" и как публиката в САЩ прие новите композиции по време на вече завършилото там турне на групата? Какви влияния в този албум усеща самият Joel, ще има ли промени в сетлиста по време на европейската част от турнето и колко дълго ще продължават концертите на WHITESNAKE на Стария континент? Що за човек е David Coverdale, ще продължи ли Hoekstra и за в бъдеще работата си с TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA и ще го виждаме ли отново да се изявява като китарист на... поп-иконата (както той сам я нарече) Шер? Всичко това, а и още много интересни неща можете да научите от интервюто, което Joel Hoekstra даде специално за WeRock.bg.

 

joel hoekstra

 

WeRock.bg: Здравей, Joel! Как си, къде те намираме в момента?
Joel Hoekstra: Много съм добре, благодаря! Току що пристигнахме в Амстердам. Европейското ни турне започва днес (интервюто е взето на 12 юни, бел. авт.) от Тилбург. Всички в групата сме много ентусиазирани и чакаме с нетърпение концертите.

В средата на месец май завършихте турнето си в САЩ. Как премина то?
Премина фантастично! Великолепно е да си на турне с David, както и с останалите момчета. Ние всички сме големи приятели преди всичко. А освен това, между нас има истинска, музикална химия. Много се радвам, когато изпълняваме най-големите хитове на групата, но също така ми доставя огромно удоволствие, когато свирим и част от новия материал, който се приема доста добре от феновете.

Както сам спомена току-що, на това турне вие за пръв път представихте песни от новия студиен албум "Flesh & Blood". И е наистина хубаво, че феновете ги приемат добре.
Да, така е. Гледам от сцената как доста хора се забавляват искрено на новите песни, въпреки че никога преди това не са ги чували. И това е главната причина да свирим тези парчета. Няма как да не ни радва фактът, че феновете ги пеят заедно с нас.

На концертите си в момента изпълнявате около пет нови композиции. Имаш ли си любима сред тях?
Не, не бих казал. Просто се чувствам благословен затова, че имам възможност да съм на една сцена с тази група и да изпълнявам всички тези парчета. Наистина обичам да свиря на живо и това, което занимава съзнанието ми през цялото време докато съм на сцена, е да дам най-доброто, на което съм способен. Не се вълнувам толкова от това кои песни са ми любими, и кои не.

Като заговорихме за новия албум, можеш ли да ни кажеш, как премина процеса на композиране, а след това и на записване на песните?
Понякога идеята за някоя нова песен идва първо на David. Всъщност, в повечето случаи е точно така. Тогава той вика мен или Reb (Reb Beach - китарист в WHITESNAKE, бел. авт.), или пък и двама ни, и ни представя тази идея. Понякога се случва така, че идеята идва от нас и ние я предлагаме на David и останалите музиканти от групата. Имаше период, в който аз и Reb работехме заедно. Правехме демо варианти на новите композиции, използвайки дръм машина, като единият от нас освен на китара, свиреше и на бас. След това изпращахме въпросното демо за одобрение на David. Накрая се събирахме в студиото и всеки записваше своята част от песента.

Има ли някоя по-интересна случка по време на записите на "Flesh & Blood", която можеш да ни разкажеш?
Всъщност доста са и няма как да отделя някоя конкретно. Случиха се много неща още от момента, в който с David започнахме да пишем парчето "After All" (което се случи след като приключихме с работата по бокс-сета "Unzipped") до завършването на целия албум. Именно "After All" е първата песен от "Flesh & Blood", която двамата с него създадохме, свирейки на акустични китари. Да имам възможността да си сътруднича с David и да наблюдавам колко бързо може да работи, е изключително нещо за мен. Същото важи и за Reb - удоволствие е да работя заедно с него и да гледам отстрани начина, по който той обръща внимание на детайлите и изобщо на целия работен процес. Всичко това ми носи голямо удовлетворение.

Ние вече чухме "Flesh & Blood", но все пак интересно би било да споделиш и твоето мнение - как би описал ти албума? И доволен ли си от крайния резултат?
За мен това е един албум, в който можеш да усетиш влияния от всяка предишна ера на WHITESNAKE. Това е от една страна. От друга обаче, той звучи като нещо създадено от точно този състав на групата. Което е съвсем нормално, разбира се. В крайна сметка индивидуалността на всеки един от нас е дала своя отпечатък върху песните във "Flesh & Blood". Ако си пуснеш разширеното издание на албума, ще чуеш песен като "Can’t Do Right for Doing Wrong", която звучи точно както ранните записи на WHITESNAKE, когато те са били доста популярна група в Обединеното Кралство. В албума има песни, които напомнят за ерата на "Slide It In", едноименния албум от 1987-а и дори на "Slip of the Tongue". Също така, в други песни аз чувам влияния, които идват от албуми като "Forevermore" и "Good to Be Bad". Що се отнася до втората част на въпроса ти - да, много съм доволен от крайния резултат и съм горд, че съм част от този албум.

joel hoekstra


Както по-рано каза, днес (12 юни, бел. авт.) започва европейската част на турнето ви. Смятате ли на Стария континент да направите някакви промени в сетлиста и какво да очакват българските ви фенове от вас?
Да, има няколко песни, които в момента обсъждаме дали да бъдат включени в сетлиста или не. Какъв точно ще бъде той, аз все още не знам. А и за европейските концерти ние реално ще имаме три различни сетлиста. Това е така, заради различната продължителност на концертите ни. Някои ще бъдат в рамките на 80-85 минути, други ще са по около 70 минути, а ще имаме и такива, които ще са с продължителност от около час. Причината е, че освен самостоятелни изяви, ние имаме и фестивални участия, на някои от които сме хедлайнър, а на други не сме. Така че, това са три различни сетлиста. В крайна сметка всичко зависи от David. Той ще вземе финалното решение кои композиции да бъдат изпълнявани и кои не.

През 2014 г. ти се присъедини към WHITESNAKE. Днес, пет години по-късно, можеш ли да ни кажеш с няколко думи какво е да си част от тази група?
Това преди всичко е огромна чест за мен. Да имам възможността да изпълнявам всичките тези велики песни и да работя с легендарни музиканти като David Coverdale, Tommy Aldridge и Reb Beach е направо невероятно. Това за мен освен всичко друго е и възможност да покажа на какво съм способен. Срещам се с невероятни хора по целия свят и свиря музика, която ми доставя голямо удоволствие. И всичкото това е свързано с много смях и приятни изживявания от една страна, и истинско приятелство от друга.

Как се случи привличането ти в WHITESNAKE? И как приемаш факта, че свириш рамо до рамо с изпълнител от ранга на David Coverdale?
Както вече казах, аз съм много горд от това събитие в моя живот. Освен всичко друго то ми носи и безценен опит в кариерата ми на музикант. Така са се случили нещата, че името ми е достигнало до мениджмънта на групата. Red Beach също има пръст в тази работа. В началото доста се чудех как е възможно да съм привлякъл вниманието на David Coverdale и той да ме извика за прослушване. Всъщност един мой приятел - Phil Carson, който е музикален мениджър, се е свързал с David и му е казал: "Обърни внимание на това момче, ако имаш време". David го е послушал и ме извика за прослушването. И ето ни сега, пет години по-късно, започваме поредното си европейско турне, ха-ха-ха!

В WHITESNAKE ти дойде на мястото на напусналия Doug Aldrich. Какво е мнението ти за него като китарист, а и за онези музиканти, които са свирили на китара в групата преди него?
Doug е изключителен, много го харесвам като китарист. Като цяло, всички китаристи, които са преминали през WHITESNAKE са невероятни музиканти. Доста е приятно усещането да съм част от този списък. Опитвам се да се уча от всеки един и съответно да давам най-доброто от себе си за групата.

А би ли ни казал няколко думи за David Coverdale? Що за човек и изпълнител е той? Как би го описал?
Мисля си, че ключът за успеха на David е неговото позитивно отношение към нещата от живота и по-конкретно към работата ни като музиканти. Това е нещото, което съм научил най-много от него. Да не предаваш на останалите около теб негативна енергия. Той е изключително позитивно мислещ човек. Хората се чудят как е постигнал толкова много успехи, за толкова много години. Аз смятам, че именно това е причината. Винаги е позитивно настроен. И за мен е чест, че го имам като приятел.

Ти донякъде отговори на следващия въпрос, но все пак - лесно ли се работи с David Coverdale по време на записи в студиото и по време на вашите турнета?
О, да, няма никакви проблеми, когато работиш с него. С David имаме прекрасни взаимоотношения. Той притежава и още едно чудесно качество - изключително честен е. Знае във всеки един момент от творческия процес къде точно си се позиционирал и как се справяш и ти го казва. Никога не съм имал някакви проблеми с него. Напротив, за мен винаги е удоволствие когато работим заедно.


whitesnake


Ти вече си свирил в България. Това се случи през 2015-а, в София, когато WHITESNAKE свириха...
О, да, много добре си спомням онази магическа вечер!

...пред повече от 15 000 човека, в разпродадената "Арена Армеец". Точно щях да те попитам дали си спомняш нещо от този концерт.
Да, спомням си го много добре, и както току що казах, наистина смятам, че това беше магическа вечер! До ден днешен това си остава и един от най-любимите ми концерти, откакто съм част от WHITESNAKE. Невероятна, изключителна публика!

Ако нямаш нищо против, бих искал да ти задам два въпроса, които нямат нищо общо с WHITESNAKE и предстоящото ви турне.
Нямам, разбира се, питай.

Планираш ли в близко или далечно бъдеще да правиш отново нещо заедно с TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA? Ново турне или дори някакъв запис?
Що се отнася до албумите и записите, то основно като китарист там се изявява Al Pitrelli. Аз се включвам като част от групата, когато тя изнася концерти. Обикновено ползват услугите ми за зимните си турнета. Ако графиците ни съвпадат, както ми се струва че стоят нещата към момента, всичко би трябвало да е наред и скоро да съм отново заедно с тях на турне. Планирано е за месеците ноември и декември тази година.

Ти си също и китарист в групата на Шер. Може ли да ни кажеш няколко думи и за нея? Що за човек е тя, как се работи със звезда от такъв ранг и как преминава турнето ѝ "Here We Go Again", чието заглавие няма как да не ни напомни за една от най-известните песни на WHITESNAKE?
Ха-ха-ха, наистина напомня! Но, както сам знаеш, името на турнето идва по-скоро от заглавието на филма, в който Шер участва - "Mamma Mia! Here We Go Again", отколкото от заглавието на песента на WHITESNAKE, ха-ха-ха!

О, да, това е повече от сигурно, ха-ха-ха!
Тя е невероятен човек. С нея се работи изключително лесно. Въпреки, че очевидно за всички, тя е поп икона. Като част от групата ѝ аз имам повече служебни взаимоотношения с останалите музиканти от бенда, отколкото с нея. Защото тя е много добра и тиха от една страна и изключителен професионалист от друга. И гледа да не се бърка в работата на другите хора. Които, между другото, са невероятни музиканти. И няма как да е иначе, когато си част от групата на Шер. С тях си изкарвам наистина страхотно. Участието ми в тази група е нещо, което никога не съм очаквал да ми се случи. Никога в живота си не съм предполагал, че ще свиря китара в бенда на Шер. Това си е едно страхотно преживяване, по време на което аз трупам сериозен музикален опит.

С други думи, планираш и в бъдеще да си част от нейната група?
Колкото дълго Шер иска да свиря на китара в групата ѝ, толкова дълго ще го правя.

Този път с WHITESNAKE ще свирите в Пловдив. Групата е хедлайнър във втория ден на фестивала "Hills of Rock 2019". Сега имаш възможност да се обърнеш към българските ви фенове. Искаш ли да им кажеш нещо?
Благодаря им много за непрестанната подкрепа и любов, която ни дават. На всички онези, които са си купили новия ни албум или пък ще дойдат на концерта, искам да кажа: благодаря ви, че ми позволявате да изживея мечтата си! С нетърпение чакам срещата ни и нямам съмнения, че ще си изкараме страхотно!

Joel, благодаря ти за отделеното време. Ще се видим в Пловдив!
И аз ти благодаря! Нямам търпение да се видим!


Текст: Ози
Снимки: Герасим Трифонов


whitesnake



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".