Jon Lord омагьоса и софийската публика на 30 октомври

30 окт 2010, 23:07 ч. 1288 / 14 13
пред./следв.
След като миналата година аристократът Jon Lord изнесе един вълшебен концерт в Античния театър на град Пловдив, снощи бе ред и на феновете в София да се насладят на неговото представление с група и симфоничен оркестър. Мястото този път беше Зала 1 на НДК, а на музикалния магьосник помагаха Софийската филхармония (с диригент Найден Тодоров, който дирижира Пловдивското оперно-филхармонично дружество на концерта на Lord преди година) и разбира се група ТЕ (Дарин Василев - китара, Ивайло Звездомиров - бас и Венко Поромански - барабани), които май се превръщат в любимци на легендарния клавирист. Освен в София и Пловдив, групата свири с него и на концерта му в Букурещ през 2009-а година.
   Събитието бе част от ежегодно провеждания от "Sofia Music Enterprises" есенен фестивал "Music Jam", чийто гост преди броени дни бе и прочутият Herbie Hancock. Всичко започна в 20:15 ч., когато феновете на DEEP PURPLE изпълнили залата (почти) до краен предел чуха първите акорди на "Sarabande". И веднага трябва да споменем, че именно това произведение, бе големият реверанс на Jon Lord към българската публика. Вторият му солов албум, който излиза през далечната 1976-а година не бе изпълняван на живо (с изключение на отделни части от него) никога, до преди около месец, когато "Sarabande" най-накрая дочака своята концертна премиера, състояла се в Будапеща. Е, софийската публика имаше шанса да е едва втората в света, която успя да се наслади на това прекрасно музикално произведение в цялата му прелест. Jon Lord спази обещанието си, дадено в няколкото интервюта за български медии, че след като в първата част на концерта в Пловдив феновете са чули "Concerto for Group and Orchestra", сега в София той ще представи нещо различно.
   Да, Зала 1 на НДК е далеч от прелестта на Античния театър. Да, плюша и усещането за конгресен соц едва ли са най-подходящите неща за среща с клавирния вълшебник. Но пък вълшебниците имат способността да те накарат да се абстрахираш от заобикалящата те реалност и да те отведат на друго място. Именно това направи Jon Lord - в продължение на около 2 часа публиката се пренесе в елегантния свят на един човек, който е отдал целия си живот на музиката. А и "Sarabande" е наистина прекрасно произведение, което си заслужава да се чуе и види на живо. Осемте му части минават неусетно и след неговия край човек започва да съжалява, че целият албум е дълъг едва около 50 минути. Тържественото начало с "Fantasia", завършило с бурните аплодисменти на публиката, премина в едноименната композиция "Sarabande". Тук вече се включиха и музикантите от ТЕ и нещата зазвучаха по познатия ни Lord-овски начин – истински концерт за група и оркестър. В зависимост от композициите бившия клавирист на DEEP PURPLE сменяше пианото с познатия на всички ни Хамънд-орган, а между отделните части поздравяваше диригента и групата, които въпреки малкото време, което имаха за общи репетиции, показаха, че в България има добри музиканти. Успокояването на темпото дойде с прелестната "Aria", а веднага след нея бе ред и на две композиции, които чухме и миналата година в Пловдив. 11-минутната "Gigue" е най разчупената част от цялото произведение – тук има почти всичко: класическа музика, джаз, хард-рок, китарни сола и какво ли още не. За разлика от нея "Bouree" (втората над десет минутна композиция в "Sarabande") е с по-спокойно и предвидимо темпо, а основния клавирен мотив е лесно запомняща се игрива мелодия. Тук видяхме и добро включване на китариста Дарин Василев. Изобщо, също както и в Пловдив преди година, група ТЕ се представи на едно добро ниво.
   Изключително нежната "Pavane" създаде приказно усещане у зрителите, които притаили дъх наблюдаваха как Маестрото "рисува" изящни картини с помощта на пианото. Този приятен унес приключи със закачливата "Caprice", а логичният завършек на "Sarabande" дойде с "Finale". Под нестихващите овации на публиката музикантите слязоха от сцената за заслужена почивка, за да се върнат обратно на нея след около 20 минути и да поднесат на зрителите онова, за което по-голямата част от тях бяха дошли. В България DEEP PURPLE отдавна са издигнати в култ от феновете си. За това и никой от присъствалите на концерта не се учуди, че още с първите акорди на "Pictures of Home" сред публиката се усети сериозно оживление. Концертът навлезе в своята рок част съставена от PURPLE-класики и композиции от соловото творчество на Jon Lord. От непознатите за широката публика парчета се отличиха "Wait a While" и "Pictured Within" с чудесните изпълнения на гост-вокалистите Katarzyna "Kasia" Laska (полякинята работи вече няколко години с Lord) и Jakob Samuel (от шведската група THE POODLES).
   Публиката чу "Lazy" (без симфоничен оркестър) и видя един велик Jon Lord! Такъв, какъвто всички фенове познават и помнят. Ако не от двата му концерта с DEEP PURPLE през 1998-а в София, то поне от аудио и видео записите, които са слушали и гледали стотици пъти. Едноименната композиция от един от най-успешните и силни реюниъни изобщо в рок музиката "Perfect Strangers" разтресе залата (отново добро представяне на група ТЕ), а краят на това музикално пиршество дойде с превърналата се в химн "Soldier of Fortune", изпята от всички присъстващи.
   След подобно музикално изпълнение зрителите нямаше как да пуснат Jon Lord просто така да си тръгне и той бе "принуден" да се върне обратно на сцената. Естествено, един истински Лорд знае как да се отблагодари за сърдечното и горещо посрещане, което е получил. Черешката на тортата бе "Child In Time", а по време на близо 10-минутното рок съвършенство клавиристът бе във вихъра си, напомни ни за най-силните години на DEEP PURPLE и ни върна във времената, в които групата създаваше основите на хард-рок музиката. Силен завършек на една вълшебна вечер, в която софийската публика се срещна не просто с Jon Lord, а с един музикален аристократ, чиито мелодии имат способността да докосват сърцата на хората.

   На този адрес може да разгледате близо 40 снимки от събитието, а ето и пълен сетлист от състоялия се на 30 Октомври концерт на Jon Lord в София:
Sarabande Suite:
01. Fantasia
02. Sarabande
03. Aria
04. Gigue
05. Bourree
06. Pavane
07. Caprice
08. Finale

Second Set:
09. Pictures of Home
10. The Sun Will Shine Again
11. The Telemann Experiment
12. Pictured Within
13. Lazy
14. Wait a While
15. Perfect Strangers
16. Soldier of Fortune

Бис:
17. Child in Time
Ози


Коментари   (13)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Цветомир Хитов 1.11.2010 19:49:02 отговори + 0 0
Бил съм на много концерти !!! Със сигурност мога да кажа, че този беше един от най-големите на който съм присъствал ! Jon Lord е гений и всеки, който е имал щастието да се докосне до тази музикална планета се е убедил във това. Всички бяха перфектни, а за пореден път се обеждавам, че може да не сме толкова много ценителите на истинската музика в тая държава, но пък за това сме супер качествени такива.Ние сме велика публика, а това неспирно ръкопляскане около 15 минути в края на концерта казва всичко. Jon е бил на хиляди концерти и е видял много , но съм сигурен, че точно този ще го помни дълго !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.11.2010 11:32:44 отговори + 0 0
съжалявам само, че не можах да си взема автографи о ТЕ ... но какво да се прави, ще чакам следващата им визита у нас Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.11.2010 00:29:31 отговори + 0 0
Велико беше, просто покъртително, все едно бях в друг свят, дори мога да кажа че днес сблъсъкът с ежедневните проблеми ме свари малко неподготвен след снощната магия. Дай боже отново да видим този велик музикант на родна земя! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.10.2010 17:10:40 отговори + 0 0
Може би са те.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тото 31.10.2010 15:46:54 отговори + 0 0
Невероятен концерт! Нарежда се в личната ми топ листа. Всички в залата бяха потопени в магията на музиката!
Звука беше перфектен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


RataMuerta 31.10.2010 14:05:21 отговори + 0 0
Наистина невероятно изживяване! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Просто аз 31.10.2010 11:40:49 отговори + 0 0
За мен снощният концерт беше като една приказка - магията на музиката на Маестро Лорд те пренася в друго измерение от началото до края. Останалото е... вълшебството на пръстите на интелектуалния аристократичен гений.
Благодарим за невероятното удоволствие, мистър Лорд!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

grey 31.10.2010 11:13:19 отговори + 0 0
Незабравимо събитие... Найден Тодоров и всички музиканти бяха перфектни. А Господ си е Господ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Влади 31.10.2010 10:56:41 отговори + 0 0
Ех как завиждам на всички,които са успели да отидат... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.10.2010 09:33:58 отговори + 0 0
"Омагьоса" и "вилшебен" са точните думи. Мястото на този гении е в учебниците по музика , редом до големите маистори в класическия жанр. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


selyandura 31.10.2010 08:30:24 отговори + 0 0
След миналата година в Пловдив очакванията ми бяха големи, но Lord (защо ли не се изненадвам?) успя да ги надмине! Невероятен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

marooned 31.10.2010 07:57:29 отговори + 0 0
Не просто "добър концерт"))
А изключителен концерт!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Saint 31.10.2010 02:20:51 отговори + 0 0
Добър концерт!Добро ревю! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".