Калейдоскоп от звуци с OPETH и THE VINTAGE CARAVAN в Пловдив

25 сеп 2022, 17:00 ч. 1541 / 15 14
пред./следв.

   Градът на тепетата преживя второ северно пришествие в рамките на един месец. След като на 3 септември видяхме финландската струнна фурия APOCALYPTICA и исландските поети от SOLSTAFIR, в хладната, но не чак толкова студена, вечер на 24 септември на приятелско посещение ни бяха дошли дет-прогресив исполините от Швеция OPETH и техните застинали във времето приятели THE VINTAGE CARAVAN от "Страната на огън и лед" - Исландия.

   След леки корекции в графика в последния момент, което не доведе до особени затруднения и притеснения, феновете започнаха да заемат местата си в Античния театър в Пловдив към 18:45 и точно в 19:45 ч. THE VINTAGE CARAVAN излязоха на сцената. Да са подгряващи за OPETH сигурно е най-забележителният им успех до момента, но по-впечатляващият факт за тях е, че са от град, който, освен че трудно се произнася на български (Alftanes), има само 2500 жители – горе-долу колкото беше и публиката в Пловдив снощи. Този им успех обаче не е случаен. Групата вече 16 години полага усилия, за да пробие, след като едва 12-годишен вокалистът и китарист Oskar Logi Agustsson я създава заедно с вече напусналия барабанист Gudjon Reynisson. Стилът им може да се определи като класически 60-арски и 70-арски рок с елементи на психеделичен рок. Ако вземете LED ZEPELIN, RUSH и CREAM и си направите смес от тях, ще получите THE VINTAGE CARAVAN.

   Групата имаше само 45 минути, за да ни разходи из петте си дългосвирещи албума, макар че получихме предимно песни от последния диск "Monuments" (2021), плюс "Gateways" (2018) и "Arrival" (2015). Може би песните от "Voyage" (2014) щяха да допаднат повече на родния вкус, тъй като в него групата все още се придържа към вдъхновителите си, но както знаем, най-често групите имат един сетлист за цялото турне и не го адаптират за местния вкус като фастфууд. Скоростни, енергични, усмихнати, нахъсани - момчетата бързо стигнаха до "On the Run", която е може би най-известната тяхна песен и това си личеше по множеството, което пееше по време на припева. Трябва да отбележим, че това е второ идване на групата в България, след като през 2016 г. те бяха част от "Wrong Fest". Изглежда са оставили следа.

Сетлист на THE VINTAGE CARAVAN:
01. Whispers
02. Crystallized
03. Reflections
04. Innerverse
05. Forgotten
06. On the Run
07. Set Your Sights

 

the vintage caravan

 

   Всъщност концертът, който видяхме на 24 септември 2022 г., беше планиран за 20 март 2020-а в зала "Универсиада" в София, но заради COVID ограниченията беше преместен първо за 25 септември 2021 г. и последно за 24 септември 2022-ра с локация вече в Пловдив.

   Важното е, че все пак OPETH стъпиха на родна земя за четвърти път и точно в 21:00 ч. чухме като интро песента на гръцката група APHRODITE'S CHILD - "Seven Bowls", която се вписва изключително добре в стилистиката и лириките на OPETH. Веднага след нея шведските дет-прогресив легенди започнаха сета си със "Svekets Prins" от последния албум "In Cauda Venenum" (от латински - Отрова в опашката).

   За повече от 30 години OPETH са изградили стабилна и лоялна маса от фенове, които продължават да посещават концертите и да слушат новите албуми, въпреки рязката промяна от "Watershed" (2008) насам, когато фронтменът и най-стар член (но не и основател) на групата Mikael Akerfeldt реши да не прави повече нови песни с гроул вокали. За щастие, на живо можем да се насладим на майсторските му изпълнения и в това се убедихме с втората песен, а именно великолепната "Demon of the Fall" от далечния вече албум "My Arms, Your Hearse" (1998), както и "The Leper Affinity" от "Blackwater Park" (2001), а също и "Halequin Forest" от "Ghost Reveries" (2005).

   Но когато си купувате билет за концерт на OPETH, винаги получавате две в едно - концерт и комедийно шоу. Mikael, както винаги, използва паузите между песните, докато колегите му, а и самия той, сменят инструментите, за да подхвърли някоя шегичка или да отговори остроумно на някое подвикване от публиката. Имаше мъж, който му се обясни в любов, а Mikael го прие като свой син. Разказа ни как вече са стари, пийват само чай, а понякога и два-три. Спомни си за предишното посещение на OPETH в Пловдив, страхотния концерт, който направиха тогава с Пловдивската филхармония, и професионализма на диригента (Левон Манукян, б. авт.).

   Споменавайки концерта през 2015 г., няма как да подминем и една друга очевидна разлика, а именно липсата на дългогодишния барабанист Martin Axenrot (Axe), който се раздели с групата през ноември 2021-ва. Близо година OPETH бяха с временния барабанист Sami Karppinen от THERION, но от 9 септември 2022-ра към "плаващия квартет" се присъедини за постоянно и отново ги направи стабилен квинтент бившият барабанист на PARADISE LOST Waltteri Vayrynen. Той е само на 28 години и със сигурност може да е син на Mikael, но въпреки младостта си се справи брилятно с нелеката задача да научи сложните партии на OPETH за отрицателно време, а за обикновения фен в звученето на ритъм секцията нямаше никаква разлика. Правеше впечатление, че в края на повечето песни останалите членове на групата се обръщаха с лице към Waltteri - дали за да се синхронизират, дали в знак на уважение и опит да се прехвърли вниманието към него.

   Разходката из обширното творчество на OPETH продължи с "Nepenthe" от "Heritage" (2011), "Hope Leaves" от "Damnation" (2003) и "Moon Above, Sun Below" от "Pale Communion" (2014). Тези три песни дадоха глътка въздух на леко настиналия глас на Mikael, за да продължи с по-твърдите вокали на "The Lotus Eater" от "Watershed" (2008). Основната част на концерта завърши с "Allting tar slut" от "In Cauda Venenum" (2019).

   Феновете на OPETH знаят, че последният албум беше издаден по едно и също време в две версии - на английски и на шведски език. Затова и двете песни от този албум бяха изпети на шведски, на който първоначално са замислени текстовете. Това направи тяхното изпълнение на живо още по-вълнуващо и магично. Има нещо в този език, може би защото е по-екзотичен, по-непознат, което прави слушането им все едно слушаш приказка - има някаква мистерия, нещо неразбрано, нещо, което да те замечтае.

   За финал, след като амфитеатърът почти бе разглобен от виковете на феновете, си заслужихме двете заглавни песни от албумите "Sorceress" (2016) и "Deliverance" (2002). Само един "Blackwater Park" ни липсваше за хеттрик.

   Интересен факт е, че за четирите си концерта у нас до сега OPETH имат само една песен, която се повтаря през всичките години - "Deliverance". Но не се оплакваме, защото композицията е феноменална.

   И така, второто нордическо и четвъртото опетско пришествие приключи. Нямаме търпение за О-петото.

Сетлист на OPETH:
01. Intro
02. Svekets prins
03. Demon of the Fall
04. The Leper Affinity
05. Reverie/Harlequin Forest
06. Nepenthe
07. Hope Leaves
08. Moon Above, Sun Below
09. The Lotus Eater
10. Allting tar slut
11. Sorceress
12. Deliverance

 

Текст и снимки: Маруш "Луци" Денчев

 

  Десетки снимки на OPETH и THE VINTAGE CARAVAN може да разгледате в нашите галерии.


opeth

opeth

opeth



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


CTAMAT 26.09.2022 09:49:06 отговори + 5 0
Малка корекция: "Blackwater Park" е от 2001 година. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 26.09.2022 08:47:38 отговори + 9 3
Чудесен концерт, що се отнася до групите и представянето им. За съжаление, ще трябва да се присъединя към критиките към организацията - сектори не се спазваха, явно наистина бяха продадени повече билети от капацитета. Промениха началния час само няколко часа преди началото на концерта и след бутаницата на входа, много хора не успяха да чуят кой знае какво от Vintage Caravan. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Аз 666 25.09.2022 23:37:32 отговори + 11 0
Страхотен концерт! И двете банди бяха мега яки. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 25.09.2022 21:13:51 отговори + 2 3
аз само не разбрах що нямаше къде една тениска на групите да си купи човек в цялата тъмница около венюто Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EldritchAbomination 25.09.2022 21:48:12 + 9 0
Имаше. Продаваха и picture диск винили с автографи от групата. Ама будката за мърч беше завряна на такова място, че доста хора не можаха да я намерят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 28.09.2022 20:10:45 + 2 1
@EldritchAbomination Егати, не е като да не търсих.. но както казах, организацията беше кофти. Даже видях как по едно време донесоха и закачиха още лампи, щото беше адската тъмница и блъсканица около входовете. Отстрани само будка за билети видях, но мърц - йок. Здраве да е! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Боб с надница 29.09.2022 08:19:26 + 3 0
@oldschool Имаше мърч и той беше на алеята, на която бяха и бирите. Ако си влязъл през горния вход и си свил след това наляво - си го изпуснал. Имаше тениски и албуми. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 4.10.2022 20:41:04 + 0 0
Да, както казват колегите, имаше мърч, но изборът беше доста беден - само един вариант мъжки и един вариант дамски. Освен това и изборът от размери не беше особено богат - аз си взех една, която ще ме стимулира да действам по-усърдно във фитнеса. Надявах се да си купя и суичър, ама нъц. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 25.09.2022 18:01:53 отговори + 9 3
Представянето на групите е ясно (феноменално), но няма как да не обърна внимание на ужасната организация. Само веднъж за близо 20 години концертен стаж ми се е случвало концерта да почне по-рано от обявеното. Това беше вторият път. Отделно бяха продали очевидно повече билети от наличните места, или не се спазваха секторите, защото най-отпред нямаше места за всички и хората сядаха / падаха по стълбите и се бутаха на тесните каменни редове. Отделно от тия дразнения, групите, звукът и цялата атмосфера бяха топ. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


dc cooper 25.09.2022 19:32:21 + 10 2
Съжалявам , но явно сме били на различни събития. Група , звук , организация всичко беше на ТОП ниво . Античният театър има своят чар и всеки , който отива там на концерт трябва да го знае . Благодаря на всички замесени за магическата вечер! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ами 25.09.2022 20:39:04 + 5 3
Във Фейсбуск събитието беше обявено точно за 19,45 ч. и тогава почна.

https://bit.ly/3C42iGD
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 25.09.2022 21:09:42 + 9 1
Глупости говориш. На билета пише 20ч, на сайта на дистрибутора пише 20ч, във ФБ (което впрочем не съм длъжен да следя) пише 20ч. Но ти явно си от организаторите.

А иначе във ФБ сигурно и пише, че хората ще трябва да пълзят в тъмното и залитат по стълбите, щото са продали повече билети отколкото места?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 26.09.2022 02:06:48 + 8 0
Ами, цитат от линка ти:
Концертът ще започне в 20.00 часа с изпълнение на специалните гости The Vintage Caravan от Исландия.
---
Не пише нищо за 19:45 ч.

На концерта не бях, така че организацията не мога да я коментирам, обаче все пак може би няма да е зле да се цитира коректно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EldritchAbomination 25.09.2022 17:21:49 отговори + 11 1
Като изключим факта че този път бяха без оркестър, представянето на групата беше на още по-добро ниво от предната им визита през 2015-а. Признавам че подходих с лек скептицизъм към концерта, най-вече заради няколко не особено убедителни представяния по тазгодишните европейски фестивали, но Мишо и компания за пореден път показаха убедителна класа.

Радвам се че този път българската публика доминираше. Няма да забравя как родното присъствие на концерта на Devin Townsend преди 5 години беше плачевно, и именно чужденците "спасиха" събитието... което иначе можеше да последва Manfred Mann's Earth Band.

И да, стискам палци за скорошно повтаряне. И повече такива събития на Пловдивска територия.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".