KAMELOT завладяха отново София на 15 октомври

16 окт 2016, 19:51 ч. 3400 / 8 16
пред./следв.

   Слънцето залязва на запад, тревата е зелена, небето е синьо, а България обича KAMELOT. Нощта на 15 октомври 2016 г. бе поредното доказателство за тази неоспорима истина, като основната зала на клуб "Mixtape 5" бе запълнена почти до краен предел от близо 800 души, дошли да станат част от дълго чакания метъл празник. Без преувеличение именно в това се превърна четвъртото гостуване на пауър метъл легендите от Тампа, Флорида, в България, което бе второ за София (първото се състоя през далечния април 2008 г.) и дебютно за вокалиста Tommy Karevik пред столичната публика.

   И като че ли не бе достатъчно шоуто на световно ниво, което KAMELOT бяха подготвили за феновете си, групите, които откриха концерта, надминаха и най-смелите очаквания. Thomas Youngblood явно подбира внимателно бандите, с които тръгва на турне. Покрай KAMELOT е изгряла не една млада и обещаваща формация, а много вече познати лица са се превърнали в ярки звезди на метъл сцената (да си спомним FIREWIND, XANDRIA, DELAIN, SERENITY и много други). На актуалното турне в подкрепа на албума "Haven" пауър титаните водят със себе си норвежката прогресив надежда WITHEM и германската енергийна бомба AEVERIUM.

   Точно в 20 ч. скандинавските музиканти от WITHEM се качиха под прожекторите и мигом приковаха вниманието на публиката с разчупени мелодични композиции и нереално ясните, звънки вокали на фронтмена Ole Aleksander Wagenius. Сред тълпата плъзна шепот: "Ама той да не би да е на плейбек?". Не, безупречна работа на звукорежисьора и страховит гласов диапазон на Alex - ни повече, ни по-малко. Някои колеги неслучайно сравняват групата със SYMPHONY X. Пръстите на португалеца Miguel Pereira препускаха по седемструнната му бас китара, a Frank Nordeng Roe с ловкост и вещина унищожаваше барабаните. WITHEM си разменяха широки усмивки и помежду си, и с ентусиазираните от изпълнението им фенове. В клуба вече имаше над 500 души, които жадно попиваха позитивната енергия на младите норвежци. Половинчасовото представяне на WITHEM премина неусетно бързо и се превърна в първата приятна изненада на вечерта.

Сетлист на WITHEM:
01. Exit
02. Point of You
03. The Pain I Collected
04. Miracle
05. Arrhythmia
06. Phrenesis

withem

 

   Втората беше AEVERIUM от Германия. Музикантите дотолкова кипяха от енергия и нетърпение, че влетяха на сцената пет минути преди началния час 20:50, предвиден за тях в програмата на концерта, която до момента вървеше като по часовник. Бързият ритъм и настойчивите рифове на първото парче, "Do You Remember", бяха гаранция, че публиката ще запомни тази група задълго. Музиката на AEVERIUM забърква експлозивен коктейл от алтърнатив, готик и метълкор, с мъжки скрийм вокали и женски оперни висини, с осезаеми вдъхновения от EVANESCENCE, DISTURBED и LACUNA COIL. Това, съчетано с динамичното и надъхано поведение на вокалистите Aeva Maurelle и Marcel Roemer, както и шеговитите подмятания на певеца, им спечели не един нов фен. Marcel се възползва от ситуацията и проведе бърз инструктаж как да помогнем с партиите на отсъстващата Amanda Somerville ("Нямаше място за нея в тур буса") в "What Are You Waiting For". Откликът го остави без думи. В баладата "The Ground Beneath Your Feet" Aeva получи възможност да изпъкне вокално, а не само с фигурата си на газела и буйната си руса грива, дълга до кръста. Накрая, след 40-минутен сет, група и публика се разделиха, останали без дъх.

Сетлист на AEVERIUM:
01. Do You Remember
02. Distrust
03. The Other Side
04. What Are You Waiting For
05. The Ground Beneath Your Feet
06. Break Out
07. Heaven's Burning (Harvest Time)


aeverium

 

   Ако това до момента беше репетиция, предстоеше истинското дране на гърла, подскачане, размахване на високо вдигнати ръце, куфеене и ръкопляскане. Музиката на KAMELOT не търпи компромис, а изисква пълно отдаване - това и получи групата още с въвеждащото си парче "Veil of Elysium" от актуалния албум "Haven" (2015): образец на пауър метъл химна, от изпепеляващите рифове до мелодичния припев, който неумолимо се забива в мозъка. По време на "The Great Pandemonium" от "Poetry for the Poisoned" (2010) KAMELOT едва бяха започнали, а пълната зала вече вреше и кипеше - море от вдигнати юмруци и потни чела със залепнали по тях дълги коси.

   Макар че красавецът Tommy Karevik никога няма да достигне мрачните дълбини, които Roy Khan някога вливаше в музиката на американската банда, настоящият вокалист вече успешно е пречупил класиките през своята призма и когато ги представя на живо, реакцията е повече от въодушевена. За "Center of the Universe" му помогна Aeva от AEVERIUM, а завършекът на "Karma" от едноименния албум (2001) бе не само аплодисменти, но и скандиране "Kamelot! Kamelot!", допълнено от буйно тропане с крака, което разтърси пода на "Mixtape 5".

   Баладата "Here's to the Fall" Karevik посвети на наскоро починалия си дядо. Стотици светлинки от мобилни телефони грейнаха и изпълниха клуба с феерична атмосфера. В пълен контраст, последва огненият марш на Мефистофел, а червените прожектори направиха обстановката още по-диаболична. Вокалистът демонстрира и умилителни познания по български, като брои до три на нашия език, но подвиквания от публиката не го оставиха да се справи без подсказване. На три, разбира се, неуморните фенове нададоха най-силните викове, на които бяха способни, за да си спечелят заслужен приз за "най-шумна публика".

   И седемте албума на KAMELOT, издадени от 2001 г. насам, получиха достойно представяне в сетлиста, но, логично, акцентът падна върху "Haven", от който чухме още "My Therapy", "Insomnia" и "Liar Liar (Wasteland Monarchy)", като за последната на сцената излязоха Aeva и Marcel от AEVERIUM, за да изпълнят съответно мелодичните и харш партиите на Alissa White-Gluz от ARCH ENEMY. Двамата певци в трио с Tommy Karevik бяха атрактивна гледка върху издигнатия подиум в центъра на сцената.

   Музикантите не пропуснаха да честитят рождения ден на своя барабанист Casey Grillo, като му поднесоха мини торта със свещи и по даден тон от Aeva, всички дружно пяхме "Happy birthday!", а Tommy, Thomas, Sean и Oliver обърнаха по един шот за здраве на колегата си.

   Така накрая наближи финалът на шоуто, който беше завръщане към "Karma" с разточителна, почти десетминутна версия на "Forever", наситена с всичко необходимо за зашеметяващ ефект: неокласическите рифове на Thomas Youngblood, разпяване на публиката, закачки с перца между Thomas и Tommy и представяне на групата. Фронтменът се изправяше върху решетките пред феновете от първите редици, взе мобилния телефон на едно момиче и с него засне клипче с всеки от колегите си, а за да не остави място за съмнение, че го може, изпя сякаш с безкрайно дълъг и ясен тон едно "Fore-e-e-ever", от което ни се зави свят.

   Сбогуването беше кратко и изпълнено с още скандиране и тропане с крака. Бисът бе неизбежен. "Черешката" в него бе "Sacrimony (Angel of Afterlife)", където Aeva отново получи важна роля. Минути след 23:30, час и половина празник по камелотски вече бе в историята и публиката започна бавно да се разотива, сякаш все още в транс и опиянение.

   Уморени, но щастливи фенове чакаха пред залата до 1:30 ч. през нощта, за да се снимат с любимците си. За подгряващите банди WITHEM и AEVERIUM това беше удоволствие и чест и никой желаещ не остана пренебрегнат от тях. KAMELOT обаче (с малки изключения) като истински суперзвезди запазиха дистанция и аура на мистерия и не бяха толкова лесно достъпни. Какво пък, така остава неутолена онази жажда, която ни кара да ги искаме отново и отново. И няма насита.

   Следва пълен сетлист от концерта на KAMELOT, състоял се на 15 октомври 2016 г. в софийския клуб "Mixtape 5":

Intro
01. Veil Of Elysium
02. When The Lights Are Down
03. The Great Pandemonium
04. Center Of The Universe
05. Karma
06. Here’s To The Fall
07. March Of Mephisto
08. Rule The World
09. Insomnia
-- Drum Solo
10. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
11. My Therapy
-- Keyboard Solo
12. Forever
Бис:
13. Revolution
14. Manus Dei / Sacrimony (Angel Of Afterlife)
Outro: Continuum

Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов


   Близо 50 снимки от концерта на KAMELOT, AEVERIUM и WITHEM в София може да разгледате в нашите галерии.

 

kamelot

kamleot



Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Раптор 17.10.2016 15:24:21 отговори + 11 13
Бях и аз и съм МНОГО ДОВОЛЕН!!!
Идеален концерт без никакви забележки (освен че можеше да има още 2-3 парчета от Silverthorn).
Withem ме изненадаха приятно, а Aeverium честно казано не са група дето да харесам. За кратък период минаха три страхотни концерта- Moonspell, Serenity (който е пропуснал има за какво да съжалява) и този. Сега съм в очакване на Myrath и Amon Amarth и разбира се КОНЦЕРТА на Sabaton/Accept/Twilight Force- това ще е концерта на века.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CRainbow 17.10.2016 10:32:41 отговори + 13 14
Чудесен концерт и отличен репортаж.
Благодаря, Florimel :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

птеродактил с ориз 17.10.2016 10:26:28 отговори + 15 15
Страхотен концерт, уникални Камелот, велик Томи Каревик!
И аз, като Пандира не мога да се съглася с автора. Да, Каревик не е Кан, и това е добре. Заради разликата в диапазона им (Томи е тенор, докато Рой - баритон), на първия му се налага да използва някои хитринки и да варира с дрезгавост на гласа, така че да звучи стабилно, взимайки ниските тонове на предшественика си (който някога е пял, знае че е доста по-трудно да пееш по-ниско от нормалното за теб). Това връща разнообразието във вокалните пасажи, което в албумите с Рой след The Black Halo беше започнало да липсва.

Лично аз изключително много се радвам, че успях да видя на живо тези двама изключителни таланти, а въпросът кой е по-по-най мисля че повече пасва на някоя детска градина.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пандира 17.10.2016 09:34:27 отговори + 14 14
Изобщо не съжалявам, че бих път от Бургас, за да ги гледам. Звук, атмосфера, куфеене- БРАВО на Камелотци и техните фенове!
btw. Не мога да се съглася с автора на статията, че Каревик не можел да достигне еди какви си дълбини - това за мен е една от най-сполучливите смени на вокалист - абсолютен 6тица е шведчето. Следях го още от 7th wonder - страхотен вокалист и пасва като дялан камък в Камелот.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Florimel 17.10.2016 11:10:48 + 10 14
Когато взеха Karevik, писах това: http://www.werock.bg/publikatzii/reviuta/kamelot-silverthorn?id=1759. Все още вярвам, че това е една от най-сполучливите смени на вокалист, както казваш и ти. В репортажа вмъкнах малко по-различна гледна точка. Няма грешна и вярна. Факт е, че Khan и Karevik са различни. Това не прави единия по-лош или по-добър от другия. С думи кратки, искам да кажа, че няма какво да спорим, защото всъщност сме на едно мнение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пандира 17.10.2016 11:50:57 + 4 13
Да, нека има мир и любов - страхотни вокали са и двамата (y) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пандира 17.10.2016 12:02:34 + 4 12
Препрочетох ревюто на Silverthorn - много добро, съгласен съм с всичко написано. Често казано онази вечер ми се щеше да има поне още 1- 2 парчета от този албум, но другия път (надявам се). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kamelot Forever 16.10.2016 23:38:17 отговори + 19 22
Страхотен концерт, супер банди, светлини, звук, обслужване, отново BGTSC rules m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


midlife crisis? 16.10.2016 23:57:00 + 24 23
Абе, вие от bgt.... явно имате някакъв комплекс на застаряващи мъжлета, че всеки път сами си се хвалите да не би някой да не ви е забелязал или отличил. Lame :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallium 17.10.2016 09:39:58 + 16 18
Защо не се радваш на живота, а замеряш хората? По-добре да се поучите и от тях вместо да ги мразите и да им "лепите" всякакви етикети!
Те са едни от малкото организаторите заради които все още ходя по-концерти!
Не смятате ли, че хората ги хвалят и подкрепят достатъчно, за да си пишат сами коментарите? Но сигурно знаете, че не можете да оборите хората открито и за това го правите тук, нали?! Жалки сте!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

midlife crisis? 17.10.2016 10:51:10 + 22 16
Защото съм абсолютно сигурен, че те си пишат почти всички самохвалствени коментари. Както съм сигурен и че ти си един от тях. Ти си жалкият в случая, ако въобще ме разбираш? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Трол2 17.10.2016 11:14:18 + 17 18
Пишеш пълни глупости, организаторите са на ниво, концертите им почват по разписание (с малки изключения и то не по тяхна вина), организират интересни събития. Хората го оценяват и го споделят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kamelot Forever 19.10.2016 14:13:54 + 4 8
Midlife crisis?, в голяма заблуда си. Нито съм от BGTSC, не познавам някой от тях, и не съм в средната възраст. Пичовете нямат слабо събитие или издънка, доведоха и любимите ми групи, а всичко това ги отличава от всички останали. За това им се кефя и ги хваля, а ти пий успокоителни, че завистта изнервя. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal forever 16.10.2016 21:52:19 отговори + 17 17
Kamelot за пореден път доказаха, че са Велика банда! Получи се страхотно шоу, отнесоха ни главите и ни оставиха без дъх! Организацията и звукът, също бяха на ниво!
Чакам с нетърпение новия албум и да ги видя отново!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Irinaл 16.10.2016 21:00:29 отговори + 20 14
Беше фантастично, моят глас също го няма никакъв Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallium 16.10.2016 20:53:10 отговори + 20 14
Стана перфектен концерт! Днес нямам глас, а голямата изненада бяха Withem!
И евала на всички замесени!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".