"Kavarna Rock Fest 2016", ден втори - сбъдната фа(ва)нтазия

4 юли 2016, 14:49 ч. 5821 / 12 51
пред./следв.

   След като отмина първият ден на "Kavarna Rock Fest 2016", 2 юли, когато на сцената на стадион "Калиакра" се изявиха AXEL RUDI PELL, THERION, VARG, ODD CREW и E-AN-NA, дойде ред на 3 юли, дебюта пред българска публика на тунизийците MYRATH и шведите SOILWORK, както и дългоочакваната кулминация на събитието - звездното шоу на проекта на Tobias Sammet, AVANTASIA. Вероятно именно хер Sammet и неговият мащабен пътуващ спектакъл привлякоха повече фенове, отколкото имаше в първия ден, и в разгара на нощта на градския стадион в Каварна куфееха над 4000 души.

   Румънците TIARRA бяха групата, която имаше незавидната участ да излезе първа във финалния ден на "Kavarna Rock Fest 2016". Изтощителната следобедна жега накара повечето от притежателите на билети да изберат сенките на чадърите пред възможността да чуят музиката на северните ни съседи и едва около 100 човека посрещнаха осемчленната група. TIARRA гостуваха за втори път в Каварна (първото идване на формацията датира от 2014 г., когато те участваха в конкурса "Battle of the Bands") и се заеха усърдно да пораздвижат редеещите метъл орди. Трите дами (вокали, цигулка и чело) и петимата господа на сцената "отстреляха" публиката с окло 35 минути метъл, издържан в добрите традиции на симфо готика, като най-слабата им черта бяха леко несигурните вокали на фронтдамата Anda. В една част от сета им (когато на сцената остана единствено мъжката част от групата) се видя, че едно потенциално бъдещо развитие с преобладаващо агресивно пеене вероятно не би било лоша перспектива.


   След кратка почивка (и точно по програма) в 17:50 ч. сцената завзеха LAST HOPE. Някъде в средата на сета Александър Бояджиев - Чиката сподели как приятели са им говорили, че фестивалът в Каварна едва ли е най-добрият избор да представят музиката си, и са ги убеждавали да не участват. Но историята на "Kavarna Rock Fest" помни и по-странни участници и стилови комбинации и в крайна сметка публиката всеки път е оценявала групите не толкова по тяхната стилова насоченост, а по качеството на изпълнението. И от тази гледна точка изборът на LAST HOPE беше абсолютно безпогрешен. Едно от най-добрите имена, които България може да предложи в тежкия ресор, буквално разкърти зъбите на все по-набъбващата фенска маса. Хардкор машината с почти 20-годишна история преведе публиката през целия си арсенал от сценични и музикални трикове. Имаше и "wall of death"; имаше ги и първите (макар и относително малобройни) мош- и съркълпитове за вечерта; имаше песни от актуалния "Chain Reaction"; имаше, естествено, и утвърдени LAST HOPE-класики като "Someone Else" и завършващата "Fuck Police". Но най-важното беше наличието на изключителната енергия, отношениe и заряд като за едно типично хардкор шоу, каквото софиянци знаят прекрасно как да спретнат. След техните 40 минути човек започва да се чуди: че къде, ако не тук (на най-дълголетния български метъл фестивал), е мястото на LAST HOPE?



   Под звуците на кръшните ориенталски мотиви на инструментала "Jasmin" и под закрилата на символа "хамса" от обложката на актуалния им албум "Legacy", тунизийците MYRATH стъпиха на сцената пред повече от 1000 фенове, които ги посрещнаха с ентусиазъм, викове и ръкопляскания. Вероятно сред публиката имаше и такива, които се чудеха кое да разкършат по-напред - вратове или бедра - но прогресив пауър метълът с тунизийски етно мотиви предложи изобилие от възможности и за двете. Енергичните и разчупени композиции на петорката, водена от двойника на Принца на Персия, вокалиста Zaher Zorgati, бяха премерено съчетани с родния им фолклор. Личеше и прогресив следата в подготовката на тези впечатляващи музиканти, които, преди да започнат да правят авторски записи през 2006 г., две години са свирили кавъри на SYMPHONY X.

   Част от текстовете бяха на тунизийски, но тази подробност не подразни публиката. Напротив, изпълнението на MYRATH получи топъл прием и позитивни реакции с доза приятна изненада. Парчетата бяха предимно от пресния "Legacy" (2016) и сред тях се откроиха сингълът "Believer" и химновата "The Unburnt", посветена на героинята от сериала "Игра на тронове" Денерис Таргариен. Барабанните откоси и бесният ритъм на "The Needle" обезглавиха най-яростно куфеещите маниаци. Когато Zaher прикани: "А сега, нека да потанцуваме!", музикантите подеха най-запомнящото се от своите парчета, "Merciless Times" от "Tales of the Sands" (2011). Финалът на 45-минутния сет на тунизийците настъпи с "Beyond the Stars" и с обещание за съвсем скорошна среща в София - преди края на тази година.

Сетлист на MYRATH:
Intro: Jasmin
01. Believer
02. Get Your Frеedom Back
03. Madness
04. The Needle
05. The Unburnt
06. Endure The Silence
07. Duat
08. Merciless Times
09. Beyond Thе Stars




   "Нямам абсолютно никаква идея защо ни бяха нужни толкова много години, за да дойдем в България" са едни от първите думи на Bjorn "Speed" Strid, след като извежда SOILWORK на сцената. Музикалната вихрушка на шведите помита още с първите акорди на "The Ride Majestic", а когато и Bjorn отприщва бездънното си гърло, става ясно, че SOILWORK са в топ форма. Въпреки че началото на сета им беше белязано с малко технически проблеми, нещата бързо са оправени и още с последвалата "Nerve" публиката вече се раздвижваше активно под традиционно добрия звук за стадион "Калиакра". Обръщенията между песните са кратки, но когато можеш да чуеш тупалки като "The Crestfallen" или "Let This River Flow" едва ли на някой му се слушат приказки. Групата видимо се забавляваше като басистът Marcus Wibom беше един от най-активните на сцената, а отсъствието на титулярният ударник на шведите - Dirk Verbeuren (който в момента налага кожите за MEGADETH) - почти не се забелязваше, тъй като младокът Bastian Thusgaard се справяше великолепно със задълженията зад барабаните. По време на "Overload" Bjorn активизира зрителите да поскачат редом с туптящия ритъм на парчето, а малко по-късно си избра фен от публиката, който да обедини двата отделни съркълпита в един по-централизиран водовъртеж. От друга страна китаристите Sylvain Coudret и David Andersson (който помагаше и с бек вокалите) ваяха онази мелодична магия, която ни напомни за пореден път къде точно са основите на "новата американска метъл вълна", дала на света групи като KILLSWITCH ENGAGE. Цялата втора вечер на "Kavarna Rock Fest 2016" беше белязана с великолепни изпълнения от вокална гледна точка и чистото пеене на Bjorn Strid добави още един голям плюс към тази позитивна тенденция. След "Bastard Chain" нещата почти се сливат в едно, докато шоуто на SOILWORK навлиза във върховата си точка . "Whirl of Pain" отново завърта съркълпита под одобрителните погледи и усмивка на шведите, а "Rejection Role" и "Follow the Hollow" припомнят за най-силния творчески период на групата и съответно албумите "Figure Number Five" и "Natural Born Chaos". По време на финалната мелачка - "Stabbing the Drama" - басистът Marcus Wibom дори слезе досами преградите и предизвика допълнително вълнение сред първите редове, докато вокалистът подканяше всеки, който знае думите на песента да се включи. Който можеше- пееше, който не можеше - скачаше, пляскаше или просто се включваше в мелето. И въпреки че SOILWORK дариха на феновете си в Каварна около час и 15 минути музика, сякаш на много от тях това не им стигна. Заради това и на изпроводяк Bojrn Strid сподели, че ще се опитат да не минат 20 години за повторна визита. И дано следващата (когато и да е) да е за хедлайнърски концерт.

Сетлист:
01. The Ride Majestic
02. Nerve
03. Death in General
04. The Crestfallen
05. Let This River Flow
06. Tongue
07. Overload
08. Petrichor by Sulphur
09. The Living Infinite I
10. Bastard Chain
11. Whirl of Pain
12. Rejection Role
13. Follow the Hollow
14. Stabbing the Drama




   След 21:30 ч. в дъното на сцената грейна гигантско пано с изобржението от обложката на "Ghostlights" и се издигна платформа, замаскирана с имитация на каменен зид. Предстоеше съдбовна среща - харизматичният Tobias Sammet най-сетне идваше за трети път в България, но за първи път водеше със себе си плеяда звездни вокалисти, готови да поднесат на феновете музика, която много меломани у нас не се и бяха надявали, че някога ще преживеят на живо. Гостуването на амбициозния спектакъл на AVANTASIA на "Kavarna Rock Fest" се готвеше цяла година - още през 2015-а, по време на фестивала във Вакен, попитахме Tobias дали планира да ни посети със страничния си проект извън EDGUY и той потвърди, без да разкрива подробности. Сега вече само минути деляха феновете от вълнуващ концерт с елементи на стендъп комедия и пантомима. Нощният въздух пропукваше, наелектризиран от очакване.

   И ето - в 21:55, под внушителните звуци на интрото "Also sprach Zarathustra" и оглушителните аплодисменти на над 4000 души, един след друг се появиха музикантите - китаристите Sascha Paeth и Oliver Hartmann, басистът Andre Neygenfind, Felix Bohnke зад барабаните, Michael "Miro" Rodenberg на клавишните и двамата беквокалисти Amanda Somerville и Herbie Langhans. Накрая Негово Хумористично Рок Височество, самият хер Tobias Sammet, нахлу на сцената с типичния си бомбастичен маниер, размаха стойката на микрофона и запя първия сингъл от "Ghostlights", с който се пробва да пробие дори на конкурса "Евровизия" - "Mystery Of A Blood Red Rose".

   Оттук нататък публиката бе бомбардирана с канонада от мелодични и епични снаряди от цялата дискография на проекта AVANTASIA, като най-много, разбира се, бяха песните от актуалния албум "Ghostlights" (2016), но придобилият вече легендарен статус дебют "The Metal Opera" (2001) също получи достойно представяне. Един след друг се редуваха световноизвестни вокалисти, които с лекота влизаха от роля в роля - магьосници, рицари и трубадури - и с гласовете си рисуваха вълшебни картини от въображаеми светове.

   Ronnie Atkins от PRETTY MAIDS бе пръв и със суровата си енергия призова машините ("Invoke The Machine"), после обожаваният от българската публика Michael Kiske (UNISONIC) ни потопи с извисения си глас в призрачни светлини ("Ghostlights"), но обожанието към него скочи до небесата, когато подхвана любимата на всички композиция "Avantasia" от "The Metal Opera" и публиката пя щастливо с цяло гърло. Ред бе на един от големите вдъхновители на Tobias Sammet, за когото вокалистът каза: "Ако не беше той, сигурно нямаше да започна да композирам музика." Достолепният Bob Catley от MAGNUM с разпознаваемия си тембър заплете великата мистерия на времето ("The Great Mystery"), като изпълни цялата над 10-минутна епична композиция.

   Щурмът на любимия ни викинг Jorn Lande (JORN) далеч не беше дебют на българска сцена, но все пак, подчерта Tobias, беше дебют с AVANTASIA. По време на "The Scarecrow" норвежецът видимо се забавляваше, а дрезгавите му вокали бяха великолепно допълнени от китарните сола на Sascha Paeth и широко усмихнатия Oliver Hartmann. Дуото Tobias и Jorn пък бе удостоено със скандиране на имената им, а фронтменът остроумно предложи за по-лесно да викаме "Jorbi", вместо поотделно "Jorn" и "Tobi".

   След още една песен в компанията на Jorn, "Promised Land", Tobias забеляза българско знаме в публиката и предпазливо се пошегува, че цветовете му напомняли на италианския флаг, с което си спечели сърдито освиркване, но бързо уточни, че никой не би развявал италиански флаг, като намекваше саркастично за загубата на "скуадра адзура", които бяха победени от тима на Германия с инфарктни дузпи по време на четвъртфинала на "Евро 2016" предишната вечер. В крайна сметка трибагреникът ни се озова в ръцете на хер Sammet, украси стойката на микрофона му, а Tobi шеговито запя началото на "I Don't Wanna Miss A Thing" на AEROSMITH и се престори на Steven Tyler.

   Хумористичната пауза бе последвана от появата на "най-добрия соул рок вокалист" според лидера на AVANTASIA - Eric Martin от MR. BIG, който поздрави публиката на български с "Момчета-а-а!" (отговори му мощен рев) и "Момичета-а-а-а!" (тук имаше щастливи писъци) и изпълни песента "Dying For An Angel". По-късно Tobias разказа, че именно по време на фестивала в Каварна през 2009 г., когато EDGUY свириха преди SCORPIONS, успял да убеди Klaus Meine да участва в проекта му като гост-вокалист в записите на "Dying For An Angel".

   За следващото изпълнение на сцената се завърна "датският дявол" Ronnie Atkins (така го нарече Eric Martin) и се опита да разпее публиката с "Cum On Feel The Noize", записана в оригинал от SLADE, но придобила много повече популярност заради кавъра, издаден от QUIET RIOT през 1983 г. Мелодията на рифа на "Twisted Mind" обаче имаше по-голям успех и хиляди гърла запратиха енергията си към нея.
Трябваше да има и балада, затова Tobias помоли клавириста Miro да подаде началния тон и започна да гадае дали този тон предвещава "The Final Countdown", "Jump" или "Smoke On The Water". Но не - беше ред на вълшебната приказка "Farewell", в която се разгърна красивото сопрано на Amanda Somerville, а в края парчето бе увенчано от бляскавото музикално присъствие на Michael Kiske.

   За щастие "Farewell" не беше "сбогом", защото историята още не бе приключила ("The Story Ain't Over" с участието на Bob Catley), а далечният тътен, който оповести началото на "Reach Out For The Light", избухна в зрелищен театрално-музикален двубой, който Sammet и Kiske изиграха и изпяха от душа и сърце.

   Най-новото попълнение в семейството на AVANTASIA, Herbie Langhans, излезе от сенките в дъното на сцената, където досега се бе изявявал като поддържащ вокалист, за да изпее втория сингъл от "Ghostlights" - "Draconian Love". Съкрушителният удар в края на сета бе 12-минутното пиршество за сетивата "Let The Storm Descend Upon You", където Jorn и Ronnie Atkins се вихреха като два мелодични урагана.

   По-малко от минута, след като сцената опустя, Tobias се появи отново и се оплака, че шофьорът на микробуса, който трябвало да ги закара до хотела, закъснявал, затова имало време ща още една песен. Попита публиката какво иска, но не се заслуша много във виковете, защото решението вече бе взето - одисея в Космоса с "Lost In Space" и отново помощ от фенове за припева. Най-накрая публиката получи това, което жадуваше - за наистина последното изпълнение под прожекторите блеснаха в шпалир всички 12 звездни музиканти и певци, водени от Tobias Sammet, и ни подариха медли от "Sign Of The Cross" и "The Seven Angels". Празнична заря огря среднощното небе и ознаменува върха на музикалния празник и финала на "Kavarna Rock Fest 2016".

   Присъствалите на този пищен спектакъл със сигурност няма да видят скоро нещо подобно, защото AVANTASIA си взимат почивка от няколко години след края на настоящото си турне. Но приятните емоции вероятно ще ни държат влага задълго.

Сетлист на AVANTASIA:
Intro: Also sprach Zarathustra
01. Mystery Of A Blood Red Rose
02. Invoke The Machine (with Ronnie Atkins)
03. Ghоstlights (with Michael Kiske)
04. Avantasia (with Michael Kiske)
05. The Great Mystery (with Bob Catley)
06. The Scarecrow (with Jorn Lande)
07. Promised Land (with Jorn Lande)
08. Dying For An Angel (with Еric Martin)
09. Twisted Mind (with Ronnie Atkins and Eric Martin)
10. Farewell (with Amanda Somerville and Michael Kiske)
11. The Story Ain't Over (with Bob Catley)
12. Reach Out For The Light (with Michael Kiske)
13. Drаconian Love (with Herbie Langhans)
14. Let The Storm Descend Upon You (with Ronnie Atkins and Jorn Lande)
Бис:
15. Lost In Space
16. Sign Of The Cross / The Seven Angels


   Поредното издание на "Kavarna Rock Fest" е вече в историята. И то каква история! Години наред ще се помни и ще се разказва за бомбастичното шоу на AVANTASIA, завладяващия театрално-симфоничен сет на THERION и хард рок купона под заразителните мелодии на AXEL RUDI PELL. Много фенове си тръгнаха с нови любимци, за които бяха чували малко или нищо досега, но MYRATH, SOILWORK и VARG успяха да откраднат сърцата им. А самоотвержените изпълнения на българските и румънските банди (E-AN-NA, TIARRA, ODD CREW и LAST HOPE) бяха на световно ниво и накараха сънародниците на музикантите да се гордеят.

   Единайсетият "Kavarna Rock Fest" не беше просто отбиване на номера и се случи въпреки всякакви спънки и напук на недоверието на мнозина. И няма да казваме, че беше като за последно, защото вярваме, че има още много какво да се види от този фестивал.

 


Текст: Florimel, Whiplash
Снимки: Герасим Трифонов

 

 



Коментари   (51)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Каварна 6.07.2016 19:25:22 отговори + 2 8
Организацията определено не беше добра. Първите групи бяха обявени средата на май, на стадиона 10 тоалетни (евала, че имаше малко хора, че щеше да се чака по 20 минути на опашка), мърчандайза разположен така, че на влизане към стадиона не се вижда. Хем феста беше само 2 дена, а не три като преди, хем билетите по-скъпи..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Тонка 6.07.2016 20:16:27 + 7 0
Средата на май ли?

AVANTASIA и MYRATH са първите две групи за "Kavarna Rock Fest 2016"
22 апр 2016, 10:33 ч.

THERION е следващата банда за "Kavarna Rock Fest 2016"
25 апр 2016, 09:11 ч.

SOILWORK се присъединяват към "Kavarna Rock Fest 2016"
27 апр 2016, 09:02 ч.

4 от 6 сериозни чужди банди са обявени през април Та вероятно и тоалетните не са били 10.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

баткатасаудиту 6.07.2016 00:26:18 отговори + 8 8
И докато вии сте се мъчили на Каварна, баткатасаудиту беше на секс фестивала в Уелс. Голямо лъскане падна на аудитУ след това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Некъф 5.07.2016 21:27:17 отговори + 5 21
Това беше всичко, но не и Каварна Рок Фест. За посещаемостта да не говорим. RIP Каварна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стив 5.07.2016 21:09:30 отговори + 5 2
Организацията беше чудесна, но най - върховното беше посещението на Аксел Руди Пел , чакахме ги дълги години и най-накрая се намери кой да ги покани Браво ! Жалко, че не беше с тях Терана. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

force 5.07.2016 14:22:32 отговори + 6 3
Ronnie Atkins от PRETTY MAIDS!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


минувач 5.07.2016 12:04:36 отговори + 27 2
За първи път пропуснах феста тази година. От откриването. Просто групите участници не са ми от предпочитаните. Но виждам че хората са се радвали на музиката и групите ,което е чудесно. Надявам се искрата да си гори и в бъдеще. Градът, стадионът и подстъпите към него, палатковите лагери, кейтъринга, мърчандайзинг сергиите, скарите и цялата атмосфера в града е страхотна когато фестивалът живее. Дано хората от които зависи най много да осъзнават поне малко от тази магия и работят и в бъдеще за нея. Феновете сами се оправят и преценят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

име/псевдоним 5.07.2016 12:47:56 + 15 0
Напълно споделям. Ако оцелее догодина дори без да ми харесват групите ще отида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мирослав 5.07.2016 11:55:02 отговори + 11 2
Цоцко, чакаме фестивалите в новите рокСтолици Ловеч и Велико Търново!
Не забравяй и какво обеща в Самоков!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

..... 5.07.2016 14:52:51 + 10 2
А Сопот и Тутракан? Там ни очакват този месец БТР и Джо Лин Търнър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Санд 5.07.2016 11:20:06 отговори + 23 1
Не бях ходил последните години, а тази се случиха групи, които исках да чуя... и се получи супер - групи, организация, звук и т.н. Честно казано, няма за какво да се хвана да намеря кусур. Много разнообразни групи, което доста ме изкефи. И Myrath ме изкефиха и ще ги гледам задължително като дойдат пак (след сета им, се снимаха и раздаваха автографи вляво от сцената, а не е като да нямаше желаещи), и румънските групи ми звучаха интересно и ще ги прослушам повече, Odd Crew и Last Hope просто изкъртиха, Soilwork предизвикаха як circle pit, a за Therion и Avantasia каквото и да кажа ще е малко. Неописуемо!
А темата за политиката ми е адски противна, в конкретния случай дори ми идва да повърна. Ако я нямаше цялата несигурност и кампанията срещу фестивала, щеше да има и повече хора. За краткото време, това което направиха организаторите е геройство. Dominici добре го е казал по-долу.
Мартин определено кани групи, които ми пасват. Надявам се феста да се задържи и с повече време, реклама и без някой да им подлива вода, нещата ще си дойдат на мястото. Човекът, при който нощувах, също се нядяваше на същото (макар от семейството му да са били в предходната администрация и да ги е измела политическата метла, но разбираше, че така стоят нещата, уви), както са вероятно всички хора в града, даващи квартири. На него не му дремеше много кой е горе, докато идват хора в града..... Както казва един любим литеретурен герой "Човек трябва да е реалист за тези неща" m/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мирослав 5.07.2016 11:39:56 + 15 4
"Ако я нямаше цялата несигурност и кампанията срещу фестивала, щеше да има и повече хора. За краткото време, това което направиха организаторите е геройство" - Същото важи в пълна сила и за Sofia Metal Fest! Време е хейтърите и тези, които обичат да рушат да си ходят! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 5.07.2016 09:41:04 отговори + 22 5
За мое съжаление изпуснах "Believer" & "Get your freedom back" на Myrath, но следващия път в София ще наваксам. Знаех си, че си струва да се видят и чуят. Изключително добре им се получава традиционни тунизийски мотиви с метъл. Определено са различни. Спечелиха си фен.
Avantasia.... Avantasia.... Думите са малко... Това преживяване ще се помни вечно. Чаках ги години и най-накрая доживях да ги преживея в целия им блясък. Невероятно шоу! Тобиас е уникален пич, раздвам се, че най-накрая успях да го видя (пропусках Edguy за моя голяма мъка!) За останалите светила на сцената ще кажа само, че това са безумно талантливи хора, невероятни вокалисти, кланям им се до земя! Да видя Аткинс и Ланде един до друг за мен беше сбъдната мечта! Изпълниха абсолютно всички песни, които исках да чуя, на The Scarecrow направо обезумях и тамън да се свестя и започна Promised land... Тези хора творят чудеса с музиката си. Красота! Беше уникален концерт! ЙОРН ЛАНДЕ е бахти животното!!!
Надявам се догодина да сме отново в Каварна! Бяхме по-малко хора, но пък за това организацията беше, може би, най-добрата до сега. Евала за работата и усилията на хората! Респект и моите уважения!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

IRON ONE 5.07.2016 02:56:24 отговори + 39 0
Не разбраха ли "кметъла" и "кметълката" ,че на повечето хора не им пука кой организира фестивали или отделни концерти ? Всички искаме да гледаме любимите си групи и идваме заради тях !!! Без нас феновете няма да съществуват групите,нито промоутърите.Така че стига детинщини от Цонко и от новата кметица !!! Да вземат да се стегнат,че се излагат адски много ... Фестивалът беше страхотен , AVANTASIA - приказка !!! Догодина пак WE ROCK m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


анти-терлик 5.07.2016 09:39:04 + 6 10
Съгласен! Ако ще Курволета Лозанова да покани някоя любима група, аз и родните фенове пак ще отидем. Но нека напомня на забравилите, че без Кметъла традицията "Каварна Рок" дори нямаше да се съществува, всички тези групи надали щяха да знаят за България, а Каварна щеше да бъде поредното безлюдно селце. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анти-профан 5.07.2016 12:05:25 + 11 3
Не е ли КРАЙНО време това явно психически ненормално същество да бъде санкционирано по някакъв начин ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 5.07.2016 14:18:36 + 10 2
Подкрепям Анти-профан с две ръце. Тоя не се търспи вече с неговите глупости! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тоньо 4.07.2016 23:24:08 отговори + 8 28
Това който го е написал очевидно не е ходил минали години на фестивала. Не казвам, че не беше готино или, че не ми хареса музиката, но е факт, че това беше едно доста жалко подобие на Каварна Рок Фест-а от миналите години. Масите пред стадиона бяха пословично малко, дори и взимайки предвид факта, че посещаемостта на феста беше двойно по-малка от миналата година. За това, че има някакво си европейско по футбол можеше да се разбере само по шегите на Тобиас Самет, за победата на Германия над Италия. През 2010 си имаше супер готината видео стена и можеше да си гледаш мачовете като пич. Игри и забавления нямаше никакви. Ще кажете да ама концертите бяха еб*хти яките. Еми на мен пък ми липсваше надъхвацията на Звезди преди всяка група да излезе. Освен това беше доста тъпо да поканят Авантейжа и така зверски да орежат известните им 4 часови концерти. Да не говорим, че по начало феста трябваше да е 4 дни, а беше само 3. Така че да... радвам се че имаше фестивал и определено групите бяха без грешка, но мисля че ясно се видя, че всичко беше направено, колкото да се отбие номера! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 4.07.2016 23:42:08 + 23 0
Фестивала беше само 2 дни, мойто момче и никога не е трябвало да бъде 4. Avantasia също така не правят никъде и никога 4 часови концерти. Правят около 3 часа. При нас са им платили за 2. Всичко опира до пари - малко фенове = малко пари = по-постен фестивал. Радвай се, че изобщо го има! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тоньо 4.07.2016 23:52:03 + 5 2
Първия ден е безплатен и свирят бг банди. Принципно първоначалната организация на фестивала трябваше да са този ден + още 3 дни, понеже датите съвпадаха с Джулая и трябваше да се получи мега събитие. Ако не си забелязал съм написал - радвам се че имаше фестивал. Не се радвам, че нещата отиват на към да няма такъв догодина. До сега всяка година на деня след фестивала се пускат билети на зелено за догодина. Тази година дори нямаше намек за следващ фестивал... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Тонка 5.07.2016 00:27:39 + 9 1
Тея неща дет ги казваш щяха да са верни, ако фестивала съществуваше от 2-3 години. Ама той съществува от 11 години и говориш глупости. И я си спомнете при любимия ви Цоньо 2012 г. при смяната на промоутъра каква мъка беше. Сега пак се смени промоутъра, ама е по-добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 5.07.2016 08:53:41 + 10 0
Тоньо, ти някога занимавал ли си се с бизнес? Организирането на концерти е бизнес. Промоутъра на таз годишния фест, според мен, е на голяма загуба. На какво отгоре да планира следващия фестивал? На проблемите с общината, на слабия интерес от страна на феновете, на негативни медийни кампании? Един омагьосън кръг е цялата работа - колкото по-малко фенове ходят, толкова по-слаба е организацията, заради финансовите ограничения и обратното - заради финансовите ограничения, фестивала е по-слаб и феновете не ходят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иво 4.07.2016 22:51:59 отговори + 47 0
Не знам за каква кметица и за какъв кмет става спора, но феста беше добър. А за мен лично страхотен. Видях и чух Avantasia в пълният им блясък със страхотно качество на звук. Имаше студена бира на добра цена, готини хора, море ... Всичко беше OK . Аз си изкарах страхотно, а за мен само това има значение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яско Хаяско 4.07.2016 23:03:54 + 15 0
Евала !!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 4.07.2016 22:27:18 отговори + 22 0
Два прекрасни рок-дни в Каварна.
Благодаря, Florimel, Whiplash, за репортажите, чудесни сте!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Внимание 4.07.2016 21:37:55 отговори + 14 4
Цонко, в Сопот ще има ли мийт енд грийт с БТР? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

баткатасаудиту 4.07.2016 21:21:15 отговори + 14 3
Фестивала беше чук, репортажа е ток, а аз съм Бок!
Много поздрави от баткатасаудиту!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Цинго 5.07.2016 11:47:45 + 5 5
Мартинчо, облажи ли от общинската касичка? С чужди пари е лесно, нали?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Внимание 4.07.2016 21:14:28 отговори + 11 2
Според фейсбук профила на старото кметче пише, че Катунът ще се събира в новата "рок-столица" Сопот заради концерт на ... БТР. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефанов 4.07.2016 18:38:22 отговори + 33 0
От всички коментари, отнасящи се до събитието, стигнах го следното заключение - хората не искат просто да гледат любимите си изпълнители. Хората искат да гледат любимите си изпълнители, само ако са поканени от ПРАВИЛНИТЕ хора.
Аз отивам да ритна стената.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 4.07.2016 17:26:41 отговори + 7 25
От тазгодишните групи най-много се кефя на Therion, Avantasia и Myrath (хубаво е, че последните ще гостуват пак в близко бъдеще). Радвам се, че вчера е имало повече хора в сравнение с предишния ден. Сигурно е било страхотно преживяване, макар и със сравнително малка публика.

След "Kavarna Youth Fest", дните на руската култура (които се състояха преди седмица) и най-вече факта, че на власт е Червената вещица, съм на мнение, че тази година беше последния фестивал... Единствената причина според мен все пак да се състои феста тазгодишния фест, е че Цонко Цонев го обеща преди да се отегли, а кметицата го одобри от популизъм. Всички знаем какво стана с новогодишния концерт в Каварна. Кой знае как вещицата ще съсипе Каварна за в бъдеще.

Сега сигурно някой трол ще тръгне да ме плюе и да защитава кметицата, но това си беше лично моето мнение и не карам никой да се съгласява с мен. А пък дано да греша и фест да има и догодина...

(но надали)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.07.2016 18:22:05 + 15 1
"че Цонко Цонев го обеща" , чакай малко ?!? Вие наистина ли си вярвате на това, което пишете ?!? кажете ми, че в България не е останал само матрял като горния. Вярно, че трябват работници за строежите, ама чак пък толкова много ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 4.07.2016 19:07:56 + 11 14
Опитвам се да кажа, че ако зависеше САМО и ЕДИНСТВЕНО от Нина Ставрева, то рок/метъл фестивал фестивал в Каварна дори не й би минал през ума. Виж, да покани Азис, Криско, 100 кила, това е вече друга тема.

Опитвам се да кажа, че понеже Цонко обеща на ФЕНОВЕТЕ преди да се отегли, че през 2016 година "ще има фест", кметицата реши го одобри, колкото въпросните фенове да не вземат да кажат нещо против нея (нарича се популизъм).

Ами какво стана с новогодишния рок концерт, който по традиция се състои в Каварна? Премести се в Пловдив!

Говорете каквото искате за Цонко Цонев, но този човек поне направи нещо за праведната музика и гражданите на Каварна по време на 12-годишния си мандат, за разлика от... всички останали политици (които като по чудо все още са сред живите). Той превърна Каварна в европейско градче и световна рок дестинация! Той издигна паметник на Рони Джеймс Дио! Той одобри тези рок рисунки по блоковете! Той беше Кметъла! Не съм напълно запознат с политиката му, но на този човек му пукаше - за гражданите, за феновете и за качествената музика! А какво ще направи настоящата кметица? Друг въпрос е дали Червената вещица дори харесва (камо ли разбира) от праведна музика...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АЙДЕ ДА 4.07.2016 19:58:37 + 12 2
се опиташ да спреш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 4.07.2016 16:37:59 отговори + 12 6
Финалът на 45-минутния сет на тунизийците настъпи с "Beyond the Stars" и с обещание за съвсем скорошна среща в София - преди края на тази година.
---
Уф, добре. Тях исках да видя най-вече, а сега не успях поради ред причини. Направо ме е яд.
Както и да е, радвам се, че, в крайна сметка, се е получило добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

я си кажи 4.07.2016 16:42:23 + 15 41
Не са ни притрабвали мазни чалгии с китари. Като че ли е малко тукашната чалгия, та и таква гаври мазни.Айде НЕ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

АЙДЕ ДА 4.07.2016 16:52:01 + 23 9
Супер ще бъде да дойдат тунизийците! Присъствието на мрънкачи и хейтъри съвсем не е задължително. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 4.07.2016 17:07:36 + 16 10
Какви чалгии с китари, ти чувал ли си музиката им? Нищо общо със Слави и родната чалга. Нямам търпение да посетят отново България! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Opethio 4.07.2016 17:16:46 + 22 8
Както каза един човечец... много хора не са дорасли духовно и интелектуално за музиката на Myrath. "Чалга" е положението в България. Tова определение не е уместно за тунизийците. За мен Myrath бяха голямото име на феста и с нетърпение очаквам следващото им гостуване. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

upper 4.07.2016 17:29:42 + 9 5
АХАХАХА, смешни глупци.

А най-големият, Терликот, ако не изфъфли, просто не мое да живее,
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Крава и пиле 4.07.2016 16:37:04 отговори + 7 31
Не отидох на феста, защото Therion не бяха хедлайнер. те са ми една от най-любимите групи. Доста нелогично решение беше да не ги сложат хедлайнер. Затова и реших да не се разкарвам до най-далечния край на България за кратък сет. Аз Therion пак ще ида да ги видя на техен си концерт някъде из Европа, не ми е проблем това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


я си кажи 4.07.2016 16:38:52 + 13 1
А ти си нещо така ********, нали? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.07.2016 16:51:51 + 9 2
Крава и пиле, къртиш Цонко харесва това ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 4.07.2016 16:53:54 + 17 1
Колко пъти точно имаш намерение да го пишеш това и защо си мислиш, че на някого му пука? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Therion 4.07.2016 19:31:52 + 16 0
Моля те копирай коментара си във всяка една новина на сайта. Хората трябва да знаят!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 4.07.2016 22:00:09 + 12 0
Aбе верно си е, че на Терион им трябват два часа за да се разгърнат ама нямаше как да изпусна. Терион са идеални за античния театър в Пловдив с оркестър и хор. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

птеродактил с ориз 7.07.2016 14:53:08 + 0 0
Рапторе, от твоите уста в Одиновите уши!
Колкото до тазгодишния фест-предвид целия цирк преди обявяването на новия стар промоутър и краткото време, в което трябваше да се вмести цялата организация, преговори с групи и т.н. , мога само да ръкопляскам и да се нафявам, че традицията ще продължи. Видях отново Therion на бг почва, видях Avantasia в пълният им блясък, изненадох се приятно от Myrath,
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

григо 4.07.2016 15:26:11 отговори + 34 0
Този фестивал се запазва въпреки всички превратности. Сменят се кметове, промоутъри, но феста го има.
А къде са Спирита, София Рокс, Елевейшън, Берковица, Ловеч и други знайни и незнайни?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Таблото 4.07.2016 17:36:26 + 9 1
Аз усещам, че и Summer Chaos ще изгърми... от десетки фестивали, фестове, фестчета и събори накрая ще останат Войнеговци и Каварна. Етно-хипи фестивалите с "уъркшопове"по Родопите не ги броя.

П.П. А има и Sea of Black... дори безплатен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 4.07.2016 15:24:32 отговори + 19 1
Цонко не харесава това ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Сикс 4.07.2016 15:21:49 отговори + 35 0
Предвид малкото време за което се организира феста, се е получило доста добре явно.
Сега сигурно хейтърите ще избухнат, а не трябва, защото в България все по-малко се случва каквото и да било и запазването на този фестивал си е направо изненадващо за мен. Догодина мисля да посетя.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".