Китара на Kurt Cobain, на която не може да се свири, се продаде за почти 600 000 долара

22 май 2023, 07:43 ч. 666 / 7 2
пред./следв.

   Между 19 и 21 май аукционната къща "Julien's Auctions" проведе търга "Music Icons", на който бяха предложени над 1200 предмета от музикалната история, в т.ч. принадлежали и свързани с Kurt Cobain, NIRVANA, Elvis Presley, THE BEATLES, Michael Jackson, Eddie Van Halen, Alex Lifeson, Freddie Mercury, LED ZEPPELIN, EMERSON, LAKE & PALMER, KISS, MOTLEY CRUE, Tom Petty, Lenny Kravitz, Amy Winehouse, Bill Wyman, Bette Midler, Julian Lennon и др.

   Акцент в търга беше китарата за левичари "Fender Stratocaster", която е била на Kurt Cobain по време на легендарния период на NIRVANA "Nevermind". Инструментът е сглобяван наново и на него не може да се свири, но въпреки това се продаде за 595 000 щатски долара - почти 10 пъти повече от началната си цена 50 хил. долара. Китарата е с автографи на Kurt Cobain, Krist Novoselic и Dave Grohl, както и с кратък текст от Cobain, посветен на Mark Lanegan (SCREAMING TREES).

   Друга значима продажба бе на сетлист на NIRVANA от концерт от 1991 г. в Сиатъл, който бе купен за 50 800 долара - 12 пъти повече от началната си цена от 4000 долара.


kurt cobain fender guitar



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


хаха 22.05.2023 09:38:00 отговори + 2 0
Аз не свиря на китара, но ако можех и бях мега богаташ и си купя такава, се чудя дали само щях да я държа във витрина или да искам и да свиря на нея. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 23.05.2023 12:10:01 + 1 0
Че китарата е изпотрошена за това е сглобявана на ново.То се вижда и на снимката. Не става за свирене и да искаш. Просто интересен артефакт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".