Китарата на Kurt Cobain от видеото "Smells Like Teen Spirit" бе купена за 4,5 млн. долара

23 май 2022, 07:18 ч. 772 / 6 2
пред./следв.

   Между 20 и 22 май аукционната къща "Julien's Auctions" проведе търга "Music Icons". Кулминацията бе китарата на Kurt Cobain, с която е музикантът по време на снимките за видеоклипа към хита на NIRVANA "Smells Like Teen Spirit" (1991).

   Моделът от 1969 г. "Fender Mustang" бе с начална цена "само" 600 000 долара. По време на наддаването музикалният инструмент достигна космическите 4,5 млн. долара и занапред ще бъде част от "The Jim Irsay Collection". Семейството на Cobain ще дари част от приходите за благотворителност.

   Това обаче не е рекорд за китара на Kurt Cobain. През 2020 г. отново "Julien's Auctions" продадоха използвания за "MTV Unplugged" на NIRVANA полу-акустичен "Martin D-18E" за 6 млн. долара. Това се превърна в най-скъпата китара, купувана някога на търг, и влезе в "Рекордите на Гинес".

 

kurt cobain - smell like teen spirit

още за:

Kurt CobainNirvana


Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


WTfan 23.05.2022 10:26:15 отговори + 3 0
Когато чух Нирвана за първи път не можех да повярвам, че са само 3-ма души на сцената. Такава стена от звук създаваха, все едно свиреха множество китаристи. Малко музиканти в историята са успявали да постигнат същото. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хикс 23.05.2022 07:24:41 отговори + 6 0
Китарите не са ми интересни. Аз искам да купя пуловера на Кърт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".