Концертът на Al Di Meola в Русе на 12 май е бил отменен заради неуредени авторски права

9 юни 2018, 21:46 ч. 1778 / 6 14
пред./следв.

   С днешна дата в-к "Труд" публикува информация, че концертът на китарният виртуоз Al Di Meola в Русе, който трябваше да се проведе на 12 май, е отменен заради неуредени авторски права. Действието е предприето от местната община, собственик на залата, в която е щяло да се състои събитието.

   От дружеството за колективно управление на авторските права "Музикаутор" съобщават, че това е първи подобен случай след промените в ЗАСП от март тази година. Според закона, при установяване на нарушение на авторско право на концерт, организаторът и собственикът на мястото, на което се е провело шоуто, носят поделена отговорност.

   При проверка на Община Русе на фирма "Vulsima", която е била посочена за промоутър, и лицето - организатор на събитието, се е оказало, че те нямат нищо общо. Освен това - нямат и договор с "Музикаутор" за уреждане на изпълнителските права. Поради тази причина общината е спряла провеждането на концерта.

   Законът предвижда санкции до 10 000 лв., които важат не само за концертни зали, но и хотели, ресторанти и др. 

 

al di meola



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Ал ди Меола 14.06.2018 18:49:24 отговори + 2 0
Отвратен съм от управата на красивият град Русе! За съжаление повече няма да стъпя там. Поздрави. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 12.06.2018 08:59:40 отговори + 1 0
Нямаше ли подобен случай с Пърпъл в Русия ? Нещо извратен стана този свят. Потърпевши са феновете. Човекът ще си изнася концерти в другите държави и даже няма да си спомня за този случай след една две седмици. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Замислен 11.06.2018 15:23:36 отговори + 3 0
Абе хора, карате ме да цитирам имена, ама живеем в България. Кой е защитен по презумцията свобода на словото?! Те двама затворника не могат да гепят ама ако напиша имена, ще ми цъфнат копоите още сутринта. Каква информация ви трябва още?! Имаме си шеф на Мюзикаутор, имаме си водеща в БГ радио, която си има минал конфликт с промоутъра и му го начукват.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mnogo dobre 11.06.2018 18:28:39 + 0 0
Добре де, явно ти си наясно със ситуацията. Вярна ли е информацията, че лицето представящо се за прмоутър няма нищо общо с фирмата организатор. Щото такава информяция излезе по медиите. Били направили проверка Министерството на културата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

чуденка 11.06.2018 19:36:22 + 5 0
Добре бе, ясно, все ми е тая коя е водещата. Питам по какъв начин това нещо е възможно. Защо е възможно (понеже явно е) да не се допусне музикант да си изнесе концерт с АВТОРСКА музика, докато не сключи договор точно с МА? В смисъл, къде точно пише, че аз, ако реша да измъчвам народонаселението с творчеството си, имам задължението да сключа договор с МА, за да си изпея нещата? Защо точно с МА? Имам ли право да изобщо да не сключвам договор с организация за колективно управление на права? Ей тия неща питам.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

чуденка 11.06.2018 02:43:34 отговори + 1 1
Организаторите (Vulsima, ако приемем, че те са организатори, защото малко се обърках), написаха във ФБ в отговор на въпрос на фен по повод отмяната следното: " Концерта в русе отпадна поради натиск към министерство на културата и кмета от страна на Музикаутор, които са пъснали жалба, че Ал Ди Меола няма право да изпълнява собствената си музика и парчета на Бийтълс, ако не сключи договор с тях "до края на деня". Сърдете се на Кмета, на Музикаутор и на Общинско предприятие "Русе Арт". И да ви отговорим съвсем чесно. Не вярваме, че ще има друг концерт в Русе, тъй като вече цяла седмица два дена, нямаме отговор от мениджмънта на Ал Ди Меола. А и ние самите не бихме искали да рискуваме да правим каквото и да е било с тази управа на град Русе."

Аз не разбирам като какви Мюзикаутор ще настояват някой да сключи договор с тях? Нито са единствената организация за колективно управление на права, нито, доколкото знам, членуването е задължително.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

romeo 11.06.2018 07:20:03 + 2 0
При всички положения има нещо нередно в поведението и обясненията на страните граничат инфантилността. Акцентите на тази информация са няколко:
1. Музикаутор да се самоизтъкнат, че едва ли не са хванали супер голям престъпник - нарушител и крадец на авторски права.
2. Да заплашат други ползватели на авторски права и евентуални организатори на концерти, че ако не сключват договори с МА може да направят така, че да няма концерти на чуждестранни изпълнители.
3. Че проверка е установила за лицето представящо се организатор няма нищо общо с фирмата организатор и няма договор с МА за уреждане на изпълнителски права
3. Че общината не е допуснала изпълнителя Ал Ди Меола да свири в Русе, защото закона им позволява.
В крайна сметка е нямало концерт, за да не се допусне нарушение на закона за авторското право и от страх да не бъде глобена Община Русе го забранява. ... Каква чудесна българска картинка.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

какво?! 10.06.2018 17:34:12 отговори + 2 0
Дали по същата причина и концертът във Варна до последно висеше на косъм?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


mnogo dobre 10.06.2018 11:48:41 отговори + 2 0
Замислен, тази радиоводеща я гласят от горе на това за програмен директор на БНР, според неписана сделка с Музикаутор и БНР. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Замислен 10.06.2018 11:21:32 отговори + 4 1
Хайде, хайде. Все едно не знаем истината В основата е една радиоводеща от БГ радио, която имаше да си връща на промоутъра. А каква е връзката и с мюзикаутор, оставям да се досетите сами Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Флавиус 10.06.2018 11:39:19 + 3 0
Впрочем някои наистина не знаем "истината". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Базил Фолти 10.06.2018 17:47:30 + 2 2
Замисления и той като наще политици... всички сме знаели и няма да го каже, май-май и той не знае а само плюе. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

????? 10.06.2018 09:04:53 отговори + 9 0
И го съобщават 1 месец по-късно. Било ги е страх да кажат по-рано сигурно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

музикаутор 10.06.2018 08:08:01 отговори + 15 0
Що за глупост. За какво му е на някой, който ще свири собствен материал договор с мюзикаутор пък точно. Грозен монопол. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".