Кралят е жив! Пътуване във времето с MERCYFUL FATE на "Hills of Rock 2022"

23 юли 2022, 15:48 ч. 3842 / 35 27
пред./следв.

   Четвъртото издание на пловдивския фестивал "Hills of Rock 2022" започна на 21 юли с дългоочакваното първо гостуване на на SLIPKNOT в България. На главната и няколкото други сцени на събитието се изявиха още десетки изпълнители от родината ни и от чужбина.

   Вторият ден протече по подобен начин и отново бе пир за сетивата на всеки рок/метъл фен. И на трите сцени - "Main Stage", "На тъмно" и "Music Jam" се редяха най-разнообразни банди, сред които можеше да се чуе нещо за всеки музикален вкус. По-рано през деня се изявиха MAJESTICA, Marco Mendoza, КОНКУРЕНТ, DASH THE EFFORT, DUMBFOUND, DISHONORED, Милена, СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ, ABYSMATIC, СИЛУЕТ и др. Докато дойде време за основната част от програмата...

   Както много други групи, така и BURY TOMORROW бяха ударени от пандемията - не успяха пълноценно да промотират актуалния си албум "Cannibal", а в последствие се разделиха с един от оригиналните си членове - Jason Cameron (китара/чисти вокали). По-рано тази година бандата се съвзе, обявявайки новите попълнения Ed Hartwell (китара) и Tom Prendergast (чисти вокали/клавири) и издавайки два самостоятелни сингъла - "Death (Ever Colder)" и "Life (Paradise Denied)".

   След трудностите, през които преминаха, BURY TOMORROW са по-силни от всякога. Енергията, която блика от тях е заразна. Непрестанното им движение по сцената и контактът с публиката допринасят за прииждащия в големи дози адреналин, а усмивките по лицата на музикантите и публиката по време на цялото изпълнение са поредното доказателство за добре прекараното време. Неразделна част от изпълнението им бяха десетките краудсърфъри и най-големите до този момент на фестивала съркълпитове.

   Приятен жест към публиката бе и окачването на българския трибагреник пред клавишните. Концертът си BURY TOMORROW завършиха с молба всеки да прегърне хората до себе си, след което да скачат заедно с тях под звуците на закриващата "Cannibal". Времето ни със шестимата англичани беше ограничено, но едно е сигурно - ще ги видим отново.

Сетлист на BURY TOMORROW:
01. Choke
02. The Grey (VIXI)
03. Death (Ever Colder)
04. Life (Paradise Denied)
05. Earthbound
06. The Age
07. Knife of Gold
08. Black Flame
09. Cannibal


bury tomorrow

 

   Вторият ден на "Hills of Rock 2022" продължава. Nergal отново е тук, но този път с BEHEMOTH. Седем години след последното полско причастие, най-сетне дойде моментът, в който едни от любимците на нашенските метъл меломани отново са у нас. Портите към Ада бяха отворени с "Ora Pro Nobis Lucifer" и публиката беше залята с позната, но обичана екстремна и мрачна атмосфера, изпълнена със силни пироефекти. Нечестивият кръстоносен поход продължи с "Wolves ov Siberia", а настроенията ставаха все по-мракобесни в унисон с предстоящия хедлайнър на вечерта.

   В средата на сетлиста преобладаваха новите парчета "Off to War!" и "Ov My Herculean Exile", а в началото на първото от тях Nergal запали две факли - синя и жълта. Не след дълго настана време за емблематичната за артистичния образ на BEHEMOTH "Christians to the Lions".

   Пленяващият сценичен декор потапяше публиката още по-дълбоко в тъмната атмосфера на "полските вълци". Типично в свой стил BEHEMOTH изнесоха истински запомнящ се концерт, оставяйки публиката точно толкова задоволена, колкото е нужно, за да си тръгне и с приятни спомени, и с нуждата за още такива. Четвъртото гостуване на екстремните поляци у нас завърши с "O Father O Satan O Sun!", след което музикантите се оттеглиха от сцената на фона на бурни аплодисменти, предшестващи милостивия и съдбовен край на втория фестивален ден.

Сетлист на BEHEMOTH:
01. Ora Pro Nobis Lucifer
02. Wolves ov Siberia
03. Ov Fire and Void
04. Off to War
05. Conquer All
06. Ov My Herculean Exile
07. Christians to the Lions
08. Bartzabel
09. Chant for Eschaton 2000
10. O Father O Satan O Sun!


behemoth

 

   Още в ранния следобед в петък из фестивалната зона можеха да се чуят интересни разговори между феновете. По-запознатите размишляваха над въпроси като "Колко човека ще има пред основната сцена за изпълнението на MERCYFUL FATE?" и "Колко от тях ще останат до края?". По незапознатите се чудеха кои са хедлайнърите и казваха, че не са чували нищо на групата. Когато през 2006 г. KING DIAMOND осъществиха първото си (и единствено до днес) гостуване у нас събраха в зала "Христо Ботев" около 1500 човека, което е доста малко, а тогава концертният глад беше значително по-голям. Колко ли щяха да бъдат привлечени сега за родителската банда? А в каква форма щеше да е King Diamond след като вече от 12 години носи в сърцето си троен байпас? Все въпроси, които щяха да получат своя отговор след 23:25 ч., когато, с известно закъснение, най-после завесата с логото на групата падна.

   Въпреки естеството на първото идване на MERCYFUL FATE у нас (хедлайнъри на голям, няколкодневен фестивал) преспокойно можем да категоризираме изпълнението на групата като "бутиково". Защото тук говорим за банда, която на практика няма нито една песен, която да е хитова и позната на масовия слушател. Това автоматично отсява една голяма бройка от случайни хора. Други пък оставаха пред главната сцена от интерес, но постепенно започнаха да се разотиват, гонени по петите от фалцетните писъци на енигматиния Kim Bendix Petersen (по-известен с артистичния си псевдоним King Diamond) и тази тенденция щеше да продължи по време на целия сет. Концентрацията на публиката беше значително по-малко отколкото предната вечер и по-ниска от тази на BEHEMOTH. Но така или иначе този концерт не беше за ширпотреба. Той беше за всички онези, които са идеално наясно какво точно се крие зад името MERCYFUL FATE; всички онези, които можеха да оценят плътната сянка, хвърлена от групата над всевъзможни поджанрове на метъла. Защото влиянието на датчаните (понастоящем префасонирани в интернационална формация) се простира из целия стилов спектър между хеви, през прогресив, до блек. Периодите им на активно съществуване са пръснати из последните четири декади, но качеството на изданията им ги е трансформирало в своего рода култ. А поредното им събиране през 2019 г. направи MERCYFUL FATE апетитна хапка за всеки фестивал, в който тежката музика има значителен дял. Така понастоящем групата е хедлайнър на почти всички дати от турнето си - праведните почитатели знаят как да ценят класиците. Дори и в Пловдив имаше фенове, които бяха дошли специално за да гледат бандата и тук-там се чуваха мнения, че "Hills of Rock 2022" е започнал и завършил с тяхното изпълнение.

   Сетлиста може да видите по-долу и сега няма да се впускаме в детайлно описание на това какво се случи по време на всяка от песните. По-скоро ни ще да отбележим няколко важни неща за самото изпълнение. Ако сте чели вчерашния ни репортаж за SLIPKNOT, то може и да сте забелязали, че една от малкото ни забележки беше към това, че китарите на моменти се губеха в общия звуков фон. MERCYFUL FATE обаче звучаха покъртително. Ако е имало нещо, в което обективно групата да е била най- на този фест, то това е именно звукът. Инструментите в ръцете на Hank Shermann и Mike Wead прорязваха въздуха над Гребната база докато двамата ваяха рифове и си подаваха сола. Райско съвършенство изковано в дъното на преизподнята и всичко се чуваше перфектно до най-фините елементи на китарните им мелодии. А в някои от парчетата си MERCYFUL FATE имат елементи и подводни камъни колкото други групи в цял албум. Ритъм секцията на Bjarne Holm (барабани) и Joey Vera (бас - да, същият Joey Vera, от FATES WARNING) изграждаха музикалната основа, а King Diamond добавяше разпознаваемата есенция в песните на групата - вокалите.

   "Кралят" съвсем не случайно е легенда в метъл средите. Излезе с маска на козел, но после я махна, за да разкрие зловещия си, размазан черно-бял грим; сменяше одежди; разхождаше се от единия край на сцената до другия и от долното ниво до върха на стълбите, разположени покрай барабаните. На моменти заставаше в заплашителни пози зад другата глава на козел - тази в декора, стилизирана като пентаграма - и под огромния светещ обърнат кръст. Но най-вече впечатляваше с качеството на гласовите си вакханлии. Вокалният маниер на King e извънредно труден за възпроизвеждане на живо и начина, по който той изпълни 11-те песни на сцената на "Hills of Rock" може да накара човек да се чуди на кого точно е продал душата си за тези способности.

   Нямаше време за чудене обаче. Със сет от час и 20 минути, съставен почти изцяло от материал от периода 1982-1984 г. и с една добавена песен от потенциален бъдещ албум ("The Jackal of Salzburg", чийто демоничен разказен маниер я родее по-скоро с едноименния проект на "Краля") MERCYFUL FATE приобщиха България към култа. Верните последователи пяха и подкрепяха бандата до степен, в която в края King Diamond възкликна "Благодаря ви от дъното на повреденото си сърце! Ще направим всичко възможно да се върнем скоро!". Дано, звучеше искрено. Не знаем дали и кога, но това "може би" ще ни крепи до тогава.

Сетлист на MERCYFUL FATE:
01. The Oath
02. A Corpse Without Soul
03. The Jackal of Salzburg
04. Curse of the Pharaohs
05. A Dangerous Meeting
06. Doomed by the Living Dead
07. Melissa
08. Black Funeral
09. Evil
10. Come to the Sabbath
---
11. Satan's Fall


   След броени минути започва последния, трети фестивален ден в Града на тепетата. Хедлайнъри на 22 юли са SABATON, а освен тях ще гледаме TESTAMENT, DAGOBA, K.O.R.A, HELLION STONE, LEK CITY CASE и мн. др.


Текст: Eino, Whiplash
Снимки: Станимир Сребър   В галериите ни може да разгледате:

Снимки на ABYSMATIC
Снимки на TENSIDE
Снимки на BLUE LEMON
Снимки на СИЛУЕТ
Снимки на NIGHTLAND
Снимки на СЕВЕРОЗАПАДНЯЦИТЕ
Снимки на DISHONORED
Снимки на DUMBFOUND
Снимки на BOOMERANG
Снимки на DASH THE EFFORT
Снимки на MAJESTICA
Снимки на BURY TOMORROW
Снимки на BEHEMOTH
Снимки на MERCYFUL FATE

 

mercyful fate

mercyful fate

mercyful fateКоментари   (27)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Луда Президент 11.08.2022 22:13:22 отговори + 0 0
Изгонването на Майкъл Денър не прави чест нито на Кинг, а още по малко на приятелят му Ханк Шерман....шит гоин он хиър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

oldschool 25.07.2022 10:40:18 отговори + 16 1
Както King Diamond преди вече много години в София, така и сега Mercyful Fate в Пловдив просто изкъртиха! А който не ги знае, жалко.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хахах 1.08.2022 00:35:37 + 4 0
За жалост са много такива, които не ги знаят. Комерса властва в БГ и не само тук. За метъла имам предвид. Групят като МФ са за ценители. И аз в началото не ши харесвах, но като им свикнах ми станаха една от най-любимите групи.Don't Break The Oath е абсолютен шедъовър без нито една излишни секунда. Да не говорим за останалите им албуми и тези на Кинг. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 24.07.2022 19:10:52 отговори + 28 3
Фен съм и съм "болен" по страшно много метъл банди.Но за мен лично Mercyful Fate и King Diamond са нещо отвъд думите с които мога да ги опиша.Помня трепета и вълнението когато разбрах от Гани,че е поканил King Diamond,а на самият концерт бях в друга вселена-отвъд познатото.Сега на ПОТЪВАНЕТО...ПРЕЖИВЯВАНЕТО...ВДИШВАНЕТО...НА Mercyful Fate бях нещо подобно на призрак,душа без тяло.Просто ПОГЛЪЩАХ С ЦЯЛОТО СИ СЪЩЕСТВО ВСИЧКО КОЕТО НИ ПРЕДСТАВИХА ВЕЛИКИТЕ Mercyful Fate.За мен тези банди водени от Краля са повече от любими групи.Те са Култ,религия,светоусещане,начин на възприятия...Нещо с което живея от детските си години...Бяха ВЕЛИКИ И КАТО ИЗПЪЛНЕНИЕ И КАТО ОТНОШЕНИЕ.Благодаря на моята Анна,че сподели това "потъване" с мен и,че ме върна в реалността след всичко което Преживях на този Култ.Винаги съм казвал,че този ЧОВЕК Kim Bendix Petersen е докоснат от нещо свръх естествено...Нещо тайно и МОГЪЩО...P.S.Благодаря за страхотният репортаж.Писан е от Фен за Фенове... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

................ 25.07.2022 11:40:08 + 13 2
Не съм фен на бандата, но коментарът ти ме разрева. Разбирам какво си изпитал, защото и аз го изпитвам цял живот по концерти на любимите си банди. Респект. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 25.07.2022 18:47:57 + 9 2
Благодаря за милите думи!Както знаеш,ние които сме отдадени на тази субкултура сме адски ДЪЛБОКИ ЧОВЕЦИ,С ДУШЕВНОСТ ПРОСТИРАЩА СЕ ОТВЪД...Едни мечтатели и хлапаци дори на зряла възраст.А и любимите ни АРТИСТИ-(от всякакъв спектър на изкуството) ни оформят като ЛИЧНОСТИ И ИНДИВИДИ дори повече от близките ни...Като със стар приятел,може и да спорите,но винаги завършвате разговора с усмивка и намигване за БЪДЕЩИ СПОМЕНИ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хахха 26.07.2022 13:37:47 + 5 0
Пълни ми душата, като чета такива коментари. Личи си, че разбираш стила и слушаш далеч повече от очевидните групи. Съгласен съм с всички казано от теб. Въпреки че слушах отвън и мен ме докосна по подобен начин. Не мога да кажа, че при повечето групи изживявам всяка песен. При МФ е така. МФ те пренасят в друг свят, в който управлява Кинг и компания и ти разказват какво представлява. Ако имах бих дал и 1000 евро за тях. Струват си всяка стотинка и никога няма да те разочароват. Това е човек на 66 години и пее, като 20 годишен. МФ никога няма да се харесат на хора, които слушат единствено комерсиални групи и песни тип verse-chorus, защото не са толкова лесни за смиляне а и тематиките им са доста по-мрачни. Повечето негативи са относно Кинг. Вярно е, че в началото е малко трудно да му свикнеш, но ако си слушал доста блек, дет бързо ще му свикнеш. Мога да пиша цял ден за тази група, но ще приключа. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 26.07.2022 20:12:26 + 3 3
Братле,Ние Които слушаме ДЪЛБОКАТА МУЗИКА-(дали ще бъде метъл,дарк ембиънд,нео-фолк,индъстриъл,маршова...класическа...) сме Човеци с друга сетивност.Аз слушам и колекционирам Артисти от по-горе изброените стилове и смея да твърдя,че в ИЗКУСТВОТО независимо какво е то човек трябва да се потопи,да го чувства дори с кожата си,с цялата си същност...А двете групи предвождани от Краля-MERCYFUL FATE и KING DIAMOND са не само музика,а цяла вселена в която има всичко...От тих ужас,през призрачен мрак,драма,тъга,окултизъм,мракобесие...но и любовната нишка я има...Да направиш избора между двата свята...Не е просто да "избълват" "детинският" сатанизъм...Тук нещата са твърде дълбоки и сложни за обикновеният фен слушащ само метъл артистите които звучат по комерсиалните станции.Може би до самият Кинг се доближава Дейвид Линч в киното например...Пускаш си музиката и портала се отваря-влизаш в Свят където сенките оживяват,духовете и призраците са пътеводители и спътници до Мракобесието на Душата която копнее за спасение....Отвъд познатото,но в ТВОЯТ ДОМ В ДЪНОТО НА СЪЩНОСТТА ТИ...P.S.Радвам се,че Ни има...Човеци като Нас... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Метал Ъп йор Ес 27.07.2022 09:23:41 + 4 6
Ева ти, това не ми прилича на метъл фен, а на ученичка описваща първите си трепети....И аз съм много фен на Кинг, ама не въздишам като гимназистка. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

................ 27.07.2022 12:39:53 + 5 0
Метал Ъп йор Ес, това е, защото ти си истински мъж, пък ние сме пълни педале милите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 24.07.2022 15:49:04 отговори + 15 0
Като човек ( от по-старото поколение 50+) и фен на Хеви Метъла мога да кажа, че бандата звуча страхотно! И всички Хед лайнери бяха страхотни! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie James DIO 24.07.2022 14:01:51 отговори + 0 24
Нонсенс! траШ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Геро 24.07.2022 19:18:00 + 17 0
Скрий се, сопол, и недей да петниш името на Дио с идиотиите си!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie James DIO 26.07.2022 00:16:40 + 1 5
Очевидно на някой му е "протекъл" носа от моето мнение, но въпреки това остава непроменено, пък и, изобщо не ме вълнува.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хахах 3.08.2022 11:04:12 + 2 0
Надали и една песен си им чул. Кой знае какъв вчерашен *******, опитващ се да се прави на интересен. Да наречеш такава група траш значи е време да се ориентираш към рап. Кой знае дали изобщо си запознат с Дио Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ronnie James DIO 12.08.2022 22:22:00 + 0 2
@Хахах, както е видно от отговорът ти, интелекта тИ има лимит. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vgngh 23.07.2022 19:44:00 отговори + 31 2
Mercy са култ тия които ги не познават са на по 14 год Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хахха 24.07.2022 09:33:41 + 26 0
Не можах да ги гледам, но отидох да ги слушам. Звучит беше много добър, Кинг пее по същия начин, както когато почнаха, много добър стилист...изобщо личеше си, че MF са друга класа. Направи ми лошо впечатление, че имаше хора, както големи, така и малки, които не ги знаеха, но са "гоуеми метАли". Една от най-великите групи за всички времена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пешо 23.07.2022 18:39:22 отговори + 4 24
Къде е онзи специалист, който разправата че ще има повече хора отколкото на слипкнот Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГНР 24.07.2022 22:25:46 + 13 4
Да, за жалост на бозата на Слипнот бяха повече... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 25.07.2022 12:29:30 + 6 2
Въпрос на вкус. Само забелязвам, че вече има 4 вида посетители на концерти. 1. Тези, които знаят за какво са там и се размазват 2. Тези, които гледат концерта през телефона си 3. Един особен вид хейтъри, които не гледат концерта, а стоят иу броят хората. 4. Просто хейтъри . Пешо и ГНР са типични представители на два от тези вида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кинг 23.07.2022 16:46:01 отговори + 27 1
Ве-ли-ки!!!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

saxon 23.07.2022 16:35:44 отговори + 19 0
Ах, как ме е яд! Имах билет само за този ден, специално за тях, обаче ковид ме тръшна два дни по-рано! Дано догодина пак да дойдат! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Иван 23.07.2022 16:26:20 отговори + 40 2
След видяното и чутото на този ВЕЛИК концерт и шоу, след 35 години чакане, аз вече мога да умра спокойно! Кинг е ненадминат! Страхотен сет, уникално качествено изпълнение на цялата група! Нямам думи да изразя радостта си от преживяното. Ще ми държи влага дълго време.

Благодаря и на организаторите, че раздаваха вода на корем пред сцената, защото иначе просто щяхме да изпукаме!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Дам 23.07.2022 20:08:37 + 2 16
С тези скъпи билети и спестени пари от организация трябваше бира и водка да дават! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепеляшка 23.07.2022 16:03:15 отговори + 27 1
Страхотен сет лист от Mercyful Fate! Страхотна група! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vgngh 23.07.2022 15:53:11 отговори + 17 12
Как така ги нема Конкурент. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".