"Литературната рок банда" LATEXT празнува 10-годишнина с нов сингъл, видео и концерт

17 ное 2022, 10:40 ч. 1512 / 7 6
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

LaText празнуват 10-годишнина с нов сингъл, видеоклип и концерт

„Когато говори за секс“ е последният сингъл от второто EP
на литературната рок банда

Литературната рок банда LaText празнува 10-годишен юбилей от създаването си с нова песен, видеоклип и предстоящ концерт с песни от двата им краткосвирещи албума.

“Когато говори за секс“ е песен в отличителния за групата poetry rock стил, който съчетава деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката. Провокативните стихове са на Петър Чухов, а музиката и аранжиментът – на цялата група.

Видеото към парчето е дело на творческия тандем на номинираната за студентски Оскар режисьорка Теодора-Косара Попова, с която бандата работи за втори път след клипа към „Неделя“, и операторката Ева Петрунова.

Видеото можете да гледате [по-долу]: 

„Обичам да се "закачам" с текстовете на песните, когато снимам клипове, затова винаги е удоволствие да работя с LaText - в основата на тяхната музика стои поезия - какво по-хубаво за един режисьор?’, споделя Теодора-Косара и разказва за процеса: „Работихме в камерен състав, имахме свободата да експериментираме, а песента определено отключва въображението! До последния ден на постпродукцията измисляхме нови неща - решихме да използваме анимационни и колажни техники, да се заиграем с формата на кадъра, да опитаме нещо, което не сме правили досега“.

LaText ще отбележат своята 10-годишна история и с концерт с вход свободен на 3 декември от 20.30 часа в Център за съвременни изкуства Топлоцентрала.

LaText са Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, текстове, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас, поезия) и Гриша Маникатов (ударни).

Групата се ражда като експеримент как би звучала поезията на един от най-популярните и награждавани съвременни български поети – Петър Чухов, в съчетание с различни стилове рок музика, без да бъде в класически песенен формат. В последствие с текстове и стихове се включват и Елена Пенева, и Иван С. Вълев (сам носител на голямата награда за поезия „Пегас“ в националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Завой“).

В последните 10 години LaText свирят в множество български клубове и на над 10 фестивала, а на сцената с тях излизат като гости и други поети и музиканти от България, САЩ, Нова Зеландия и др.

През 2014 г. групата печели наградата на публиката на конкурса за нова българска песен на БНР „Златна пролет” с парчето си „Shoot Me Again“.

 

 

la text

още за:

Latext


Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Гост 18.11.2022 08:59:20 отговори + 3 1
Нямате ли право да отказвате публикуване на такива прес-съобщения? Това нито има нещо общо с рок музиката (чиста бг-естрада си е), нито някой познава групата и се интересува от нея. Аз поне за първи път ги чувам, а претендирам да съм добре запознат с българската сцена.
Ниско ниво е, съжалявам за литературните им и културни претенции.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WeRock.bg 18.11.2022 09:23:23 + 3 2
Имаме право да отказваме публикуването на такиа прес-съобщения. Но, също така, имаме право и да отказваме да отказваме Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

destroy_and_sick 17.11.2022 22:40:08 отговори + 5 1
Бедно ми е въображението да си представя какво се случва, когато говори за Достоевски?!
)))))
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 17.11.2022 21:28:57 отговори + 8 2
И после що българята слушале чалга...
Щот е по-хубаво нещо от тва, затва. Да ви имам и литературата, и културата, и халтурата, да ви имам... Явно некадърните вокали за жанрова характеристика на културния рок. Ба!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

NeVs 17.11.2022 15:39:44 отговори + 3 1
бас, глас, поезия .... OMG

Едно време в бандата ме изписваха "срам, шум и заеми" .. тея явно са много добри
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тори Кейлър 17.11.2022 14:17:00 отговори + 5 1
Ако това е "поезия", то тогава аз съм реинкарнацията на Аспарух Лешников. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".