Ludde (GRAND MAGUS): "Иска ми се следващият кавър, който ще запишем, да е на MANOWAR"

7 дек 2016, 14:42 ч. 1875 / 17 2
пред./следв.

   "Добре дошъл в "Зоната на здрача". Така започва интервюто с Ludwig "Ludde" Witt - барабанист на GRAND MAGUS. Той е с групата от 2012-а и затова част от въпросите, които съм подготвила за тази тет-а-тет среща увисват тъй като са адресирани към един от основателите на GM Janne "JB" Christoffersson (китара и вокали). Мениджмънтът го е посочил като второто лице, което ще е на наше разположение за 15 минутки, но той вече се настройва за самото шоу, което стартира само след три часа. GM свирят преди AMON AMARTH в "Интер Експо Център", където на 3 декември минава турнето "Jomsviking".

   Но защо "Зоната на здрача"? Обяснявам на Ludwig: човек от екипа ви пусна пост във "Фейсбук" как бандата преминала някъде през пустошта в България и сте спрели да хапнете посред нощ, а отдолу се появи коментар: "Добре дошли в "Зоната на здрача". Ludwig се смее: "Ха-ха, да, знам за поста, но тук в София е различно от това, което видяхме по пътищата из провинцията. Бях буден, когато преминавахме пред страната ви в 3 ч. сутринта, слушах музика, гледах през прозореца на буса и успях да видя разни пейзажи - имаше интересни гледки. Винаги е вълнуващо, когато посещаваш дадена страна за първи път."

   Но да се мятаме направо на най-важния въпрос за шведската метъл сцена тези дни, а именно: ENTOMBED или ENTOMBED A.D? Както и очаквам събеседникът ми е смутен, направо не му се вярва в колко неудобно положение е поставен. Знам, че въпросът е сложен, но знам и отговорът - GRAND MAGUS биха гласували за вторите. Вижте само два бързи факта - групата работи вече за трети албум с китариста Nico Elgstrand от ENTOMBED A.D. Актуалният албум на GM "Sword Songs" (2016) също е записан в студиото "Studio Supa" на Nico. Същият членува заедно с JB в т.нар. клуб на метъл джентълмените "The Swallowers", който Mikael Akerfeldt стартира и има още един член, освен изброените - Fredrik Akesson също от OPETH.

   Правилно и предполагам Ludwig е за версията с A.D. "Да, бих гласувал за тях. Очевидно се познавам и с Alex Hellid (китаристът на ENTOMBED, който управлява другата версия на бандата-бел. авт.) и не бих искал да вземам страна тъй като аз свиря на барабани и в SPIRITUAL BEGGARS и бяхме на общо турне с ENTOMBED много отдавна, когато групата беше с Alex. Приятел съм с Olle (Dahlstedt - барабанист в ENTOMBED A.D.) и L.G. (Petrov - вокал в ENTOMBED A.D.), а доскоро дори деляхме една обща репетиционна с ENTOMBED A.D. Ситуацията с разделението в групата е странна и не е приятно за никого, когато се случи, но практиката показва, че се случва с някои банди.

Ludde

 

WeRock.bg: И така Nico повлия ли на начина, по който звучат GM в новия албум?
Ludwig "Ludde" Witt: Не мога да кажа. Записахме изцяло "The Hunt" (2012) и "Triumph and Power" (2014) с него, той беше и наш продуцент тогава, докато за новия освен, че работихме с него, записахме барабаните на друго място - в "Top Floor" с Roberto Laghi.

Да, а не ти ли е странно, че никъде по през рилийзите на "Nuclear Blast", който издават "Swords…" не се споменава, че това лице Nico Elgstrand е от еди-си-коя банда?
Сериозно ли? Нямах идея. Може би е с цел в този случай да се гледа на него като продуцент, а не като на групар, знам ли.

Кажи нещо за сетлиста на GM на това турне.
Когато обсъждахме кои песни да свирим, решихме да направим нещо като фестивален сет, защото ще има много хора, които ще ни гледат на живо за първи път и е хубаво да се представим с класиките си. Ще свирим само една песен от последния албум и това е ‘’Varangian". После се надяваме да се върнем за самостоятелен концерт, където да имаме възможност да включим и повече нови песни.

Коя песен припознаваш като връхна точка на шоуто?
Обикновено това е песента, която свирим последна - "Hammer of the North". Иначе като цяло специално на това турне първите три песни публиката е тиха и имаш чувството, че мнозинството чува за съществуването на GM за първи път. След това обаче нещата стават по-добре, хората започват да припяват с нас и вече си проличава, че някои добре познават песните ти. Тогава ни става готино.

Всъщност като създаваш песни можеш ли да предусетиш дали ще станат хит и как ще ги приеме публиката?
Е, да-а-а-а, случва се понякога, но така или иначе никак не е лесно да предположиш подобно нещо. Свирил съм в много банди, включително и малки такива (като SHINING и FIREBIRD - бел.авт.), и издаваш албум, за който си сигурен, че е добър, но поради липсата на добра промоция той просто остава непризнат… или поне не толкова високо оценен, колкото ти самият смяташ, че заслужава. Но ето например "Hammer of the North" (2010), от където е тази, песен е един наистина силен албум, без нито едно слабо парче. И въпреки това е трудно да кажеш кое парче ще е хит и ще се възприеме най-добре на живо. Факт е, че тълпата се кефи най-много на едноименното, което май и на мен ми е любимо за изпълнение на концерти.

Както вече знаем, на оригиналният ви басист Mats "Fox" Skinner се наложи да си тръгне от турнето "поради семейни причини", но няма да крия, че съм особено развълнувана да видя на сцената тази вечер Per Wiberg (SPIRITUAL BEGGARS, CANDLEMASS, KAMCHATKA, екс-OPETH). И така, с подобен лайнъп на сцената чувството, че предстои да гледаме SPIRITUAL BEGGARS няма как да не ни споходи.
Ludwig: Ха-ха, нали? Per се справя отлично със задачата си, научи неимоверно бързо партиите си и влезе в час. Той е много добър басист, а също така и вокалист и няма друг по-подходящ от него за този пост. Естествено, че ни липсва "Fox", но той вероятно ще се присъедини обратно към нас след около седмица, когато ще се приближим до Скандинавието, за да е лесно да се прибере вкъщи, ако се наложи.

"Sword Songs" включва 9 песни и 2 бонус трака, единият от които кавър на "Stormbringer" на DEEP PURPLE. Това е първият кавър, който GM записват. Дали не е нещо като признание на JB към братята му? В едно интервю той споменава, че има двама много по-големи братя, увлечени от хард рока и благодарение на тях за първи път чува метъл в лицето на DEEP PURPLE, BLACK SABBATH и Alice Cooper , когато е едва на 4 годинки. Тогава е зарибен.
Ludwig: Да, да, точно така. Мисля, че именно този албум "Stormbringer"(1974), откъдето и едноименната песен, е първият албум, който някога JB е чул на PURPLE. Аз също съм фен на бандата. Отделно пък по едно време правехме саундчек с това парче. Свирихме си го и на репетиции. Някак ми допада идеята да пуснем кавър като бонус парче в албума, вместо да сложим някаква си песен, която не се е получила добре като останалите, но не ни се ще да изхвърлим в кофата за боклук. Всъщност може да повторим това за в бъдеще!

О, така ли? Имате ли вече идеи за нови кавъри?
Ами-и-и, аз имам нещо наум, което смятам, че би било яко, но не съм го обсъждал все още с останалите. Ще ми се да е нещо на MANOWAR.

grand magus


Събеседникът ми е развеселен, смее се високо, а аз се надявам да се шегува за последното. Продължава със сериозен тон:
Винаги съм смятал, че "Wasted Years" на IRON MAIDEN би била подходяща, но не знам доколко това ще е практически възможно.

Имаш ли някакво логично обяснение за себе си защо шведската сцена е доминираща?
Трудно е да се каже. Често ни задават този въпрос. Причините са повече от една. Да тръгнем от там: има нещо, което в Швеция наричаме "pinball effect". Ето например през 80-те имахме един тенисист, който постигна много в спорта и така, инспирирано от него и успехите му тръгна цяло поколение нови тенисисти. Същото е като една шведска метъл банда пробие, много хлапета в Швеция виждат как местна банда може да стане известна и в чужбина и така и те започват да свирят в банди. Другата причина е, че ти се дава възможност да получиш подкрепа от правителството, ако искаш да свириш на някакъв инструмент. Има и държавни училища, където преподават китара, барабани и прочее. Освен това при нас е толкова студено, че си седиш вкъщи и репетираш, докато ако живееш в Австралия ще предпочетеш да висиш навън през деня.

Ясно, явно е нормално да си добър музикант за страна като Швеция, където, по предположение на самия JB "сигурно 5% от цялото население има банда и свири хеви метъл". Има ли нещо в твоята музикална кариера, което би искал да промениш или да изживееш отново?
Аз не съм такъв тип човек да гледам назад. Говорехме си с JB и той ми разправяше как би искал да може сега да върне времето и наново да направи едно турне със SPIRITUAL BEGGARS, защото сега вече е доста по-добър в пеенето и би се справил далеч по-добре с всичко. Аз му отвърнах, че не разсъждавам по този начин, макар да е очевидно, че сега съм по-добър барабанист отпреди. Предполагам всички онези проблеми на сцената и всяко нещо, което се е объркало по пътя са нещата, които са ме оформили като нещото, което съм днес. Ако се върна и ги променя, няма да съм себе си, а някой друг като човек и музикант, а не бих искал. Така че за нищо не съжалявам.

Искаш ли един въпрос, с който ще се почувстваш като в шоуто "Кой иска да бъде милионер?" Вие с GM имате слогана "Heavy Metal Victory", но има една друга банда в Швеция, която има песен, превърнала се в нещо като мото за нея, което гласи: "Death Metal Victory". Коя е тази банда? (групата е UNLEASHED - бел. авт.)
Оу, нямам представа, съжалявам.Много съм зле с нови банди и прочее. Не следя новите банди. Аз съм стар отегчен пич. Има толкова много банди, че аз просто се отказах да се опитвам да съм в крак със сцената. Както можеш да видиш по нашивките ми - аз слушам само вехти банди.

Вчера свирихте в Атина. От там идва една много специална банда наречена NIGHTSTALKER. Веднъж си говорихме с тях и ми споделиха, че като са тръгвали в края на 80-те - началото на 90-те не са си представяли, че един ден ще им сложат етикет "стоунър" и стилът ще е така популярен. Ти как виждаш стила тогава и сега?
Изглежда да е станал по-тежък. И ние със SPIRITUAL BEGGARS сме минали през това, когато сформирахме бандата (през 1993 г., бел. авт.) терминът "стоунър" не съществуваше и ние вярвахме, че просто свирим седемдесетарски рок или нещо подобно. Когато излезе третият ни албум "Mantra III" (1998) всички залитаха по модата тогава, която имаше етикет "стоунър", като сложиха и нас там без да сме се съгласявали, че свирим такъв стил. Предполагам, че този етикет обаче помогна за по-добрата "реклама" на бандата. Днес този жанр има толкова много подстилове, че изобщо не ги знам, не ги и следя.

Вашите приятели от ENTOMBED A.D. бяха на дълго турне с AMON AMARTH в Щатите миналата година, дали споделиха някои трикове с вас как се оцелява на турне с AA?
Пътуваме в два отделни автобуса-найтлайнери. Пичовете от AA са супер мили. Аз ги познавам също, но JB и Fox се знаят с тях от дълго. Не сме питали за съвети, защото знаехме, че няма да имаме проблеми. Ето например - можем да ходим в техния автобус или съблекалнята им, но се стараем да не го правим често, за да не ги притесняваме. Те обаче влизат в нашата съблекалня постоянно като се отегчат, за да слушат музика или да видят какво става. Всичко е наред. Също така много се грижат за нас що се отнася до саундчек и т.н. Техният стейдж-мениджър работи като такъв и за TESTAMENT, така че винаги съблюдаваха AMON AMARTH да спазват графика, за да имаме и ние време за саундчек.

Носят ли от тяхната марка бира на турнето? Ти опита ли я?
Аз не пия вече, така че не съм я пробвал, но и не съм я мяркал наоколо. Не мисля, че са взели.

Като си говорим за пиене, има едно събитие в Стокхолм - метъл круиза на списание "Close Up". То събира посетители от цял свят, но е посетено предимно от шведи, които сякаш вярват, че са на викингски кораб веднъж качат ли се на борда. Дали тази тръпка прави този фест по вода така популярен… или е друго?
Ха-ха, не мисля че е това. Има доста круизи по тези маршрути Швеция-Финландия и си е дългогодишна традиция маса хора да ходят на тях, за да пият, ама много яко да пият. Това е така заради прекалено строгите закони за алкохола в Швеция. И така те отиват, пият до припадък, полудяват и на другия ден чета във вестника за някакъв пич, който бил намерен гол на малък остров между двете точки на круиза, ха-ха. Не съм ходил като фен, но пък с удоволствие бих свирил на подобен круиз.

 

Текст: Албена Цолова - Бета
Снимки: Авторът, Герасим Трифонов

 



Коментари   (2)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Trapeze 10.12.2016 17:57:14 отговори + 0 1
Е, защо да е шега, представям си, че от някои идеи на Manowar могат да се получат прилични парчета, ако минат през ръцете на истински музиканти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

distortion 9.12.2016 11:30:24 отговори + 0 0
JB с тениска на Bolt Thrower - respect! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".