Министерство на културата отказа регистрация на сдружението за авторски права ЕАЗИПА

30 окт 2013, 12:17 ч. 464 / 1 11
пред./следв.
Получихме следното съобщение:

   Министерство на културата мотивирано отказа регистрация на ЕАЗИПА за колективното управление на авторски и сродни права в сферата на музиката. С това категорично се слага точка на спекулациите на тази организация и на системното подвеждане на големи групи ползватели на музика, което създаваше предпоставка за дискредитиране на принципите на колективното управление на права в България.

   ПРОФОН приветства това дългоочаквано решение на Министерство на културата, което съответства на духа на приетите още през март 2011 г. промени в ЗАПСП, насочени към повече прозрачност, ефективност, отчетност и правна сигурност на този пазар.

   Една от най-важните цели на Закона беше и облекчаване на ползвателите чрез уреждане на правата само с едно дружество-титуляр за управлението на съотвeтната категория права, видове обекти на закрила и начини на използване. Министерство на културата се съобрази с волята на законодателя и с това решение допринася за създаване на по-добра и регламентирана среда на използване на музиката в България.

   Решението на Министерството за отказ на претенциите на ЕАЗИПА е ясно послание към всички ползватели, системно подвеждани от ЕАЗИПА и сключили договори с тази организация, без да имат яснота относно представлявания от ЕАЗИПА репертоар и нейните правомощия.

   ПРОФОН многократно предупреждаваше своите партньори, предимно от сектора на публично изпълнение на музика - собственици на хотели, ресторанти, магазини, бензиностанции, кафета, нощни клубове, казина и други обекти, в които звучи музика, за опасностите, които крие евентуално споразумение с ЕАЗИПА, както и за факта, че договорът с нея не позволява използването на огромния български и международен репертоар, представляван от ПРОФОН.

   Единствено договор с ПРОФОН за уреждане на сродните права в музиката носи спокойствие и сигурност на ползвателите, защото дружеството е единствен титуляр на първа регистрация в Министерство на културата, част е от авторитетна международна инфраструктура и стриктно спазва всички изисквания на Закона.

   С настоящото решение Министерство на културата утвърждава добрите европейски практики и създава предпоставки за предсказуемост и ред на този пазар, който има огромно значение за възпроизводството и развитието на музиката и българските творци, доколкото генерира близо 40% от приходите на музикалната индустрия в България.
Copyright

още за:

ProphonEazipa


Коментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


ПРОФАН 31.10.2013 12:26:11 отговори + 0 0
Ванко-о-оу, вземи се информирай първо ко праи профон и тогава се обесневай, буяк!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 31.10.2013 10:12:34 отговори + 0 0
ПРОФАН - 2013-10-30 21:55:03
добре ,че ти пращиш от АКЪЛ
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ПРОФАН 30.10.2013 21:55:03 отговори + 0 0
Ванко от Монтана, мноо си ***, Саше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ванко от Монтана 30.10.2013 20:20:32 отговори + 0 0
колко повече сдружения и организаций за защита на авторските права има (били те правителствени или не) толко повече всички вие драги БГ творци ще СТРАДАТЕ (ПАТИТЕ).А после торентите ви били виновни иначе вие сте много талантливи и по нищо не отстъпвате на големите световни имена ама те видите ли замунда ви ебава и не моете да станете мулти милионери. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ПРОФАН 30.10.2013 18:22:32 отговори + 0 0
Ако тия *** си вършеха работата, немаше да има никви "требути" и кавър банди и на българската музика щеше да и се наложи да се "вдигне", а тъпите собственици на клубове, щеха да папат папури и да плащат, по друг начин. Щото като не платиш исканата сума, отново ще дойде шмульото и другия път щет и се наложи да платиш и щеха да останат само стойностни банди, а не като сега...!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


xaxa 30.10.2013 17:41:54 отговори + 0 0
не знам за тея, и за авторските права на тоя или ония, но от опит знам, че ПРОФОН са онея специалисти дето некоя група като направи кавър на Sepultura пред 20 човека му казват че ще го съдят ако това се повтори. В този ред на мисли ПРОФОН да го ла***. Жалка история. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.10.2013 16:52:46 отговори + 0 0
Именно. Тук няма добри и лоши - има само паразити и такива, които се мъчат да се отърват от тях. Колкото до прозрачността, предвидимостта и другите глупости: те свършват там, където подобни организации прибират парите. След това, тези пари потъват като в блато.

П.П. Аз ли съм в грешка или няма друг закон в България, които поименно да назовава частни юридически лица?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.10.2013 14:57:17 отговори + 0 0
Всичките са ЕДНАКВИ, както "политиците" български! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?????? 30.10.2013 14:23:21 отговори + 0 0
Профон се кефят, че им режат конкуренцията. Без да съм запознат със случая обаче съвсем не съм сигурен, че те са добрите, а ония са лошите... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мемет Али 30.10.2013 14:08:59 отговори + 0 0
Тия ПРОФОН сигурно са на Пеевски. Аз лично членувам в ЗАМУНДА. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


ПРОФАН 30.10.2013 13:52:54 отговори + 0 0
Ако профон си вършеха работата, щях да разбера.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".