ПРОФОН отговаря на обвиненията на АБРО за воденето на диалог

10 мар 2010, 19:26 ч. 135 / 1 4
пред./следв.
"Metal Katehizis" получи следното съобщение, касаещо възникналия в последните дни спор между Дружеството за колективно управление в частна полза правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители (ПРОФОН) и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Него може да прочетете без промени тук, а по-долу и предизвикалата го декларация:

      ПРОФОН НЕ Е СПИРАЛ ДА ВОДИ ПРЕГОВОРИ С МЕДИИТЕ

   В отговор на тиражираното в медийното пространство съобщение на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО, Дружеството за колективно управление правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите - изпълнители – ПРОФОН, което управлява огромен международен и български каталог вече 10 години и се ползва с международна подкрепа и легитимация, изразява следната позиция:

   ПРОФОН не е спирал и продължава да води преговори с медиите – ползватели на музикалния каталог, представляван от ПРОФОН. Именно отделните медии - непосредствени носители на радио- или телевизионни лицензии, по закон са легитимираните страни в преговорния процес за отстъпване право на ползване на защитения репертоар на сдружението в техните програми. Отношението на ПРОФОН към ползвателите от медийния сектор, излъчващи музикални звукозаписи и видеозаписи, винаги е било и продължава да бъде партньорско и изпълнено с уважение;

   Твърденията на АБРО относно хода, съдържанието на обменената информация и перспективите за развитие на преговорния процес не се покриват с действителността и не отразяват обективно опитите на ПРОФОН за представяне на конструктивна преговорна позиция. Нападките срещу ПРОФОН са неоснователни и преднамерени;

   Икономическата криза не е запазен периметър за медийния сектор. Тя в още по-голяма степен засяга творческите индустрии и в частност българската музикална индустрия и българските изпълнители, чиито доходи зависят и от нормалното функциониране на системата за колективно управление на права, и са функция на коректното поведение на ползвателите, вкл. от медийния сектор;

   ПРОФОН не би желал да поставя под един знаменател всички членове на АБРО, сред които има изрядни партньори, които отстояват европейските принципи на зачитане правата върху интелектуална собственост и уважават закона. Същевременно, няма как да пренебрегнем фактите: налице са натрупани във времето неизплатени задължения по сключени договори от страна на отделни членове на АБРО в размер на 379 817.57 лева към момента, както и категорично заявен отказ за подновяване на вече изтекли договори, без това да е свързано с преустановяване излъчването на репертоара на ПРОФОН, което от своя страна представлява нарушение на Закона за авторското право и сродните му права;

   Относно твърденията на АБРО за невъзможност за водене на “реален преговорен процес”, ПРОФОН отново отбелязва своята готовност да прояви разбиране към тежката икономическа ситуация и да уважи своите коректни ползватели, като за целта свиква извънредно общо събрание на 20 април 2010 г., насочено към актуализация на тарифите и правилата за тяхното прилагане. АБРО бе своевременно уведомена писмено за тези намерения на ПРОФОН, които избирателно АБРО игнорира;

   Относно обявената широка медийна кампания на АБРО за промени в Закона за авторското право и сродните му права, считаме че това усилие е позакъсняло. В Министерство на културата вече е стартирана процедура за изготвяне на Закон за изменение и допълнение на ЗАПСП, който ще включва и промени в чл.40, регламентиращ колективното управление на права – инициатива на отговорните държавните институции, ползваща се с пълната подкрепа на ПРОФОН.

   Надяваме се загрижеността на АБРО за българската култура да се изразява в повече от сега излъчваните нищожни проценти българска музика в ефир и в повече разбиране и коректност към тези, които я създават. За сведение, програмните листи на търговските медии – членове на АБРО не включват и 5 процента българска музика. Няма друга такава държава в региона и Европа, в която медиите толкова брутално да дискриминират националната музика в ефир! Няма по-тревожна статистика за възможностите за представяне и развитие на националния музикален талант! Всеки наш опит да поставим пред АБРО отговорно този проблем и заедно да търсим решения, бе игнориран и блокиран. Затова, трогателните призиви за подкрепа и за “спиране на ограбването и на целенасоченото унищожаване на българската култура” звучат фалшиво и лицемерно. “Ограбването” се изразява в неплащане на законово дължими задължения към сдруженията за колективно управление на права, които имат важна роля за възпроизводството на музикалната индустрия и оттам – на българските музикални таланти. “Целеносоченото унищожаване на българската култура” е когато не й даваш обществена платформа и не уважаваш правата на тези, които я създават!

   Очакваме като сериозна браншова организация, каквато претенция има, АБРО да поощрява чрез своите инструменти за саморегулация здравословната конкурентна среда и тези свои членове, които спазват законодателството и съблюдават европейските практики за лицензирано използване на защитено музикално съдържание в своите програми.






   ПРОФОН ОТКАЗВА ДА ВОДИ ПРЕГОВОРИ С МЕДИИТЕ

   През месец ноември 2009 година Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО заяви своето изрично желание за преговори с дружеството за колективно управление на права ПРОФОН, като инициира съвместна среща, където коректно и мотивирано запозна представителите на ПРОФОН с проблемите на медиите при осъществяване на дейността им в условията на световна финансова и икономическа криза, представи подробни данни за стагнацията на българския медиен пазар, а така също и основните виждания на АБРО във връзка с отношенията между двете организации и техните членове. През месец януари 2010 година последва втора среща, след която АБРО изпрати нотариална покана до ПРОФОН с искане преди пристъпване към преговорите, дружеството да определи компетентен преговорен екип и докаже правата, с които разполага. В отговор на проявена от наша страна добра воля за преговори, получихме от ПРОФОН нотариална покана в изключително неконструктивен и тенденциозен тон, която по същество представлява отказ от договаряне. Членовете на АБРО възприемат това не само като поредната демонстрация на неуважение към най-големите и коректни платци на дружеството, нарушаване на правилата на корпоративната етика, но и злоупотреба с монополното положение в което се намира ПРОФОН. Членовете на АБРО, които през годините са били подчертано коректни ползватели на защитен репертоар в момента са поставени в ситуация в която заплащат големи суми на ПРОФОН без да имат правната сигурност от последващите претенции към тях и без да имат възможност да водят реален преговорен процес с посоченото дружество за колективно управление на права, което е недопустимо. В знак на категоричното си несъгласие с агресивната политика на ПРОФОН, полученият отказ от договаряне и в обръщение към отговорните дъжавни институции и обществеността, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО от днес започва широка медийна кампания, която има за цел да инициира промяна в Закона за авторското право и сродните му права. В специално изработен клип, който от днес е в национален ефир се казва: "Ние, членовете на Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО категорично се обявяваме за промяна в нормативната уредба в областта на интелектуалната собственост, която да осигури адекватен механизъм за контрол от страна на държавата върху дружествата за колективно управление на права, съгласно установените практики във всички държави-членки на Европейския съюз. Молим за вашата подкрепа! Нека заедно спрем ограбването и целенасоченото унищожаване на българската култура!"

още за:

ProphonAbbro


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Rock Thrashler 11.03.2010 19:39:50 отговори + 0 0
+ 1 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пено геврекчията 11.03.2010 13:44:50 отговори + 0 0
Анонимен - 2010-03-11 08:45:41
Да го духат и едните и другите

+1
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 11.03.2010 08:45:41 отговори + 0 0
Да го духат и едните и другите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Creech 10.03.2010 19:44:22 отговори + 0 0
Не знам точните подробности, но мисля че вината все пак е в АБРО.Може и да греша, но според мен твърденията на ПРОФОН са по сериозни и аргументирани и наистина смятам, че в нашата мила родина нямат поле за изява именно родните ни изппълнители.
Примерите са много...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".