MOONSPELL в София - Първична тъмнина и ликантропия в Деня на Луната

2 окт 2012, 11:40 ч. 594 / 8 26
пред./следв.
Необичайно топлата за 1 октомври вечер постепенно се превръщаше в черна нощ. Пред вратите на Парти център "4 км" в София чакаше търпелива тълпа. След като вратите бяха отворени хората спокойно заемаха позиции в залата. Над сцената се стелеше тайнствена цветна мъгла, а фонът зад подиума бе стилизиран образ на колелото на живота с вплетени "А" и "О" - началните букви на двете части от заглавието на последния албум на MOONSPELL - "Alpha Noir - Omega White".

   Постепенно нетърпението нарастваше. Към 20:40 ч. най-после барабанистът Miguel Gaspar даде началото на шоуто и музикантите от MOONSPELL - китаристът Ricardo Amorim, басистът Aires Pereira и изявяващият се на китара и клавир Pedro Paixao - бързо заеха местата си на сцената. Без предисловие и подготовка мощният глас на вокалиста Fernando Ribeiro заплете мрежата на древна магия от самия център на земята с песента "Axis Mundi" от последния албум на групата "Alpha Noir - Omega White". С шлем на главата, досущ като на Ръсел Кроу, когато се сражаваше на арената като гладиатор в едноименния филм, португалецът призова силите на нощта. Спусна се първичният мрак на "Alpha Noir". В понеделник, който се счита за ден на Луната в някои древни култури, след пълнолуние, черните чародеи от Иберия имаха среща със своите фенове. За разлика от първото гостуване в София, на 3 декември 2009 г., сега публиката не беше така многобройна. Около 400 верни почитатели присъстваха на концерта на тайнството, наречено MOONSPELL. Междувременно любовта беше обявена за богохулство с "Love Is Blasphemy", а енигматичният вокалист беше успял да поздрави публиката. Заклинанията дойдоха малко неочаквано и в много силна доза. Тълпата пред сцената сякаш не беше достатъчно подгрята да стигне края на земята ("Finisterra") и се потопи във вечната непрогледна нощ ("Night Eternal"). А може би предпочиташе да слуша очарована, за да не пропусне и дума от магическите звуци. Хитът "Opium" от албума "Irreligious" (1996 г.), като вълшебен елексир отключи реакциите на публиката, а пробуждането беше отбелязано с "Awake". Обичаната "Mephisto" вече окончателно превзе феновете. Всички пригласяха на страховития вълчи вой в зловещата транформация, възпята в едно от най-силните парчета от "Alpha Noir - Omega White" - "Lickanthrope". Следваше "Nocturna" и един от вечните хитове на групата - "Scorpion Flower". Дори без включване на прекрасните завладяващите вокали на Anneke van Giersbergen, песента звучеше отлично в солово изпълнение на Fernando.

   Fernando Ribeiro си даде малко почивка и накратко сподели впечатления от предишните си посещения в България - в София и Каварна. Благодари за гостоприемството и хубавите спомени. Песента "Abysmo" върна към албума от 1998 г. "Sin/ Pecado". Харизматичният фронтмен отново подчерта колко сърдечна и отзивчива е българската публика. Сподели и размисли за идеята, заложена в последния албум на групата "Alpha Noir - Omega White". Обикновено предпочитани са песни от "тъмният близнак" на творбата, но сега се представи опус от "светлата й половина" - "New Tears Eve". "Em Nome Do Medo" ("В името на страха") отново потопи публиката в лабиринтите на нощта. Страховитите писъци на "Vampiria" сломиха окончателно всяка съпротива. Умовете и душите вече бяха напълно под властта на заклинанията. Сега можеше малко да се отпусне хватката с бодрите португалски фолклорни ритми на "Ataegina". Публиката пляскаше и танцуваше като в транс, а после ръководена от демоничния си кукловод от сцената, прославяше заедно с него Майката-Богиня на плодородието и земята в "Alma Mater". Fernando Ribeiro отново развя българския флаг, светлините угаснаха и така неочаквано бе дошъл краят на шоуто.

   Скандиранията на феновете обаче изкараха на бис португалците. Fernando обясни, че мрази понеделниците, но този се беше превърнал в специален благодарение на българските му фенове. Прозвучаха "Wolfshade (A Werewolf Masquerade)" и "Trebaruna" от албума "Wolfheart" (1995 г.) Групата направи опит да се оттегли. Енергията на публиката, плаха в началото, експлоадира в края на шоуто. Ритмично пляскане и викове Moonspell, върнаха отново иберийците. Fernando поде ритъма и между скандиранията на феновете припяваше "София, България! ". "Full Moon Madness" беше истинско съвместно изпълнение на група и фенове, кулминацията на което беше моментът, в който Fernando грабна палките и отиде да "помага" на барабаниста Miguel. С барабани за четири ръце завърши една вълнуваща вечер за родните почитатели на разнообразното творчество на иберийците, съчетаващо елементи на готик, блек и фолк метъл, както и други музикални влияния и стилове.
Сетлист:
01. Аxis Mundi
02. Alpha Noir
03. Love Is Blasphеmy
04. Finisterra
05. Night Eternal
06. Opium
07. Awake
08. Mephisto
09. Lickanthrope
10. Nocturna
11. Scоrpion Flower
12. Abysmo
13. New Tears Eve
14. Em Nome Do Medo
15. Vаmpiria
16. Ataegina
17. Alma Matеr
Бис:
18. Wolfshade (A Werewolf Masquerade)
19. Trebaruna
20. Full Moon Madnеss

HeathenHeart


   След шоуто на Четвърти километър MOONSPELL се пренесоха в метъл бар "The Black Lodge" за организирано афтърпарти, на което да се срещнат отблизо с феновете си, разменят някоя и друга дума и, разбира се, много наздравици. Срещата бе прекратена преждевременно от нелеп инцидент, за който думата "сбиване" е малко пресилена. Няма пострадали и материални щети, а вероятно в скоро време българският "street team" на MOONSPELL ще пусне и официално изявление по повода.

   Очаквайте по-късно днес фотогалерия от третото гостуване на MOONSPELL в България.
Moonspell, Sofia


Коментари   (26)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 19.10.2012 00:21:23 отговори + 0 0
Какво сбиване е станало бе менки Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

готин 4.10.2012 01:10:33 отговори + 0 0
Ревю? Пий си хапчетата и легай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бррр 3.10.2012 10:16:45 отговори + 0 0
Супер дразнещо е написано това ревю! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пияна Вишна 3.10.2012 09:50:24 отговори + 0 0
Анонимен - 2012-10-02 18:50:38
Хвани единия промоутър, блъсни другия. Самаел ги бутнаха в кебабчийница, Мунспел - в закусвалня.
------------------------------
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 21:32:52 отговори + 0 0
Тия къртят глави! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.10.2012 18:50:38 отговори + 0 0
Хвани единия промоутър, блъсни другия. Самаел ги бутнаха в кебабчийница, Мунспел - в закусвалня. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 2.10.2012 18:23:07 отговори + 0 0
Страхотен концерт! Браво и на групата и на публиката за себераздаването! Единствен проблем беше гъгненето и бумтенето от плочите на пода и тавана - редно е да се монтират поглъщащи плоскости и адекватни настилки. Жалко за Blue Box, там нямаше подобни проблеми. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

N/A 2.10.2012 18:08:28 отговори + 0 0
Някои хора пишат коментари без да четат за какво става въпрос като този под мен ?????? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?????? 2.10.2012 17:45:54 отговори + 0 0
Искам да кажа и на Лауд-а и на МоЕ, че ако имат нещо да делят да го делят другаде, а не на правят селении и да развалят партита на фенове! мноо сте зле, а се правите на големите ПрУмоУтъри - големи тарикати няма що!
-------–
Партито бе на 4км. бе *****
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 17:10:41 отговори + 0 0
Ех, как не разбрах на момента за какво стана всичко, че да се върна и да доошамаря кифльоча долу, малко им е бил боя! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.10.2012 17:02:11 отговори + 0 0
От профила във фейсбук на Васко Катинчаров от Фрактура

Ricardo Amorim (Moonspell)
“Предния ден преди концерта ни в България на 1 октомври бяхме в Турция. След края на шоуто при нас дойде някакъв човек, които пита вокала ни Фернандо дали иска да го направи безсмътен? Бил измислил как да стане, но му трябвало малко ДНК материал от Фернандо. Както се досещате офертата му за безсмъртие беше любезно отхвърлена”.
Очаквайте цялото интервю и материал от концерта на Moonspell в София скоро във 'Фрактура'.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 2.10.2012 16:47:02 отговори + 1 0
Концертът беше СТРАХОТЕН! Moonspell за четвърти път ме накара да мечтая за петия Вълшебна вечер!

Подробностите ''след'' изобщо не ме интересуват.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анонимен 2.10.2012 16:17:52 отговори + 0 0
Искам да кажа и на Лауд-а и на МоЕ, че ако имат нещо да делят да го делят другаде, а не на правят селении и да развалят партита на фенове! мноо сте зле, а се правите на големите ПрУмоУтъри - големи тарикати няма що! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 15:22:09 отговори + 0 0
"И какво - МоЕ седнали снощи при Мунспел, Лауд се ядосали и разтурили работата... хахаха..."

Мъкаа, мъка! Ако беше дошъл Милко Калайджиев сигурно щеше да стане война... ама въщност защо ДА НЕ дойде ако е голям фен, не виждам проблем
Абе, българска работа...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 15:16:35 отговори + 0 0
Лауд ***** сте.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


!!!!!!!!!!! 2.10.2012 15:03:57 отговори + 0 0
Жалка история! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haini 2.10.2012 14:51:04 отговори + 0 0
Съжалявам, че снощи не съм бил в лоджата, за да мога "да седна" до хората от МОЕ. Тези наглеци още не са върнали парите за проваления концерт на Горгорот и Вейдър. Аз пък напук пазя билетите и не съм далече от мисълта скоро да заведа едно дело + нов сигнал до комисията за защита на потребителите. Така, че с удоволствие бих се включил на страната на всеки, който иска да "им разтури работата". Иначе концерта на Мунспел беше купон. Тоя път паган настроението, според мен, беше преобладаващото. Предишните им два концерта бяха по-брутални, а сега дори не се образуваха мошпит и други подобни забавления :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Агроном 2.10.2012 14:05:47 отговори + 0 0
От 4-ти километър направо в Карлуково, какви са тия "Лоджове"? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 13:39:27 отговори + 0 0
Който навремето е правил Онслот, да има едно наум ако си науми да се среща сега с групата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Moonwhisper 2.10.2012 13:28:59 отговори + 0 0
Абре не ги знам какво делят, ама ми прекъснаха моабета, бива ли сега така ;( ;( Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 2.10.2012 13:23:11 отговори + 0 0
И какво - МоЕ седнали снощи при Мунспел, Лауд се ядосали и разтурили работата... хахаха... тъжно де. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 13:07:25 отговори + 0 0
********* пълни са тези от Лауд ... типичен пример за българска простотия дадоха снощи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 2.10.2012 12:27:40 отговори + 0 0
МуунспеК-лунните хора явно !! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

?? 2.10.2012 12:06:00 отговори + 0 0
какво е станало? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

пацифист 2.10.2012 11:56:02 отговори + 0 0
а бе кво делите, беееееее Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


аз 2.10.2012 11:51:43 отговори + 0 0
Голяма глупост! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".