Мрак и мощ - екстремна нощ в лапите на HYPOCRISY и компания

25 окт 2022, 08:32 ч. 1875 / 10 24
пред./следв.

   Чудесно, професионално изпипано и разнообразно (в рамките на екстремния жанр все пак), адско-звуково пиршество поднесоха на родните фенове шведите HYPOCRISY, гърците SEPTICFLESH, канадците THE AGONIST и финландците HORIZON IGNITED вечерта на 23 октомври в софийската зала "Христо Ботев". Приятна изненада беше предимно чистият и ясен звук, на който се насладихме, въпреки лошата слава на мястото. Организацията също беше без особени забележки, като предварително обявеният график се спазваше доста стриктно, а обещаните напитки и мърч можеха да задоволят всеки вкус.

   По традиция обаче със започването на концерта голяма част от феновете все още пушеха, пийваха и бяха увлечени в сладки приказки отвън пред залата или във фоайето ѝ, докато момчетата от HORIZON IGNITED забиваха пред има-няма 200 души. Това не попречи на шестимата финландци да дадат всичко от себе си и за около 40 минути да представят няколко парчета от двата си дългосвирещи албума, от които вторият, "Towards the Dying Lands", е издаден преди едва три месеца.


horizon ignited

 

   Малко преди 19:30 ч. залата започна да се изпълва с нетърпелив трепет и с все повече хора (близо 800), защото след минути щеше да започне първият концерт на THE AGONIST в България. Участието на бандата на"Wolf Fest" в Челопеч през юли 2022 г. бе отменено и това още повече подсилваше очакването и любопитството. След атмосферичното интро на сцената изскочиха четиримата инструменталисти - китаристите Danny Marino и Pascal Jobin, басистът Chris Kells и барабанистът Simon McKay, и вятърните мелници от косите им моментално се завихриха в главозамайващия ритъм на "In Vertigo". След няколко мига към тях се присъедини вокалистката Vicky Psarakis и се възкачи на малка платформа в центъра на сцената.

   Музикантите от Монреал поддържаха завидно темпо по време на цялото си около 45-минутно представяне, а фронтдамата им впечатли с еднакво умело владеене на мелодичните и ревящите вокали. Те обаче изпъкнаха чак след първото парче, когато озвучаването се подобри.

   Сетлисът на THE AGONIST се въртеше около последния им студиен албум "Orphans" (2019) и издаденото през октомври 2021 г. EP "Days Before the World Wept". Vicky Psarakis особено завладяващо разказа мрачна приказка за две сестри с едноименното парче от албума "Orphans". Целият по-ранен материал остана пренебрегнат, вероятно заради обтегнатите отношения с бившата вокалистка Alissa White-Gluz, която премина в редиците на ARCH ENEMY през 2014 г. Въпреки това, ако се съди по реакциите, българската публика хареса канадската банда, а в отговор на въпрос от първите редици Vicky се ангажира да се включат в някое следващо издание на "Wolf Fest". Певицата горещо призова феновете да пазаруват мърч, защото в наши дни това остава единственият начин да подкрепят любимците си (билетът за концерт не слага пари в джобовете на всички групи - б.а.). По-късно момчетата и дамата от THE AGONIST спазиха обещанието след концерта да се срещнат с всеки желаещ.

Сетлист на THE AGONIST:
01. In Vertigo
02. Blood As My Guide
03. Remnants in Time
04. Resurrection
05. Perpetual Notion
06. Orphans
07. Immaculate Deception
08. Days Before the World Wept


the agonist

 

   Ред бе на специалните гости на вечерта, на които HYPOCRISY заслужено бяха отстъпили хедлайнърската позиция по време на предишните две дати в "Worship European Tour 2022" - в Солун и Атина. Гръцките ветерани SEPTICFLESH всяват респект не само с над трийсетгодишния си стаж, но и с неизчерпаемата си мрачна енергия, която демонстрираха и в София снощи. А София им откликна с горещо посрещане, диво куфеене, много викове, ревове и скандирания на името им.

   Часът удари в 20:30 и братята Antoniou - Chris на китарата и Seth на баса и микрофона, съпровождани от сесийния китарист Dinos "Psychon" Prassas и барабаниста Kerim "Krimh" Lechner - се възцариха на сцената, за да потопят събралото се хилядно множество в черната магия на своя неповторим симфоничен дет метъл. Seth ръководеше и призоваваше тълпата с властното си присъствие, без многословни речи, сякаш само със силата на волята си. Често наричаше българските си фенове "приятели мои" и най-дружески ги приканваше към мошпитове и съркълпитове. В началото откликът бе плах, но с напредването на сета на гръцките дет машини погото в предните редици ставаше все по-неудържимо и особено силно избухна на обичани парчета катo "Communion" и "Anubis". Симфоничните оркестрации на маестро Chris Antoniou пък добавяха магическата съставка, която отличава музиката на елинските пъклени богове и ги поставя на поне едно стъпало над колегите им жанра.

   Най-новият албум на SEPTICFLESH, тазгодишният "Modern Primitive", делеше първото място в сетлиста по брой песни със своя предшественик "Codex Omega" (2017). Представен бе и по-далечният албум "Communion" със споменатите по-горе две класики, които взривиха тълпата. Българските фенове гласовито показаха, че добре познават и "The Vampire from Nazareth" от "The Great Mass" (2011), албум, продуциран от не кой да е, а от самия Peter Tagtgren. Нови и стари песни бяха приети еднакво радушно, а епичният завършек с "Dark Art" и командата на Seth "Нека игрите започнат!" окончателно разкърши всеки врат, който през последния час бе устоявал на напора на музиката. Така приключи петото пришествие на гръцката банда в България. Излишно е да казваме, че отново очакваме SEPTICFLESH у нас, отново като хедлайнъри. Защото представянето им преди HYPOCRISY бе достойно за хедлайнър.

Сетлист на SEPTICFLESH:
01. Portrait of a Headless Man
02. Pyramid God
03. Neuromancer
04. The Vampire from Nazareth
05. Hierophant
06. Martyr
07. Communion
08. A Desert Throne
09. Anubis
10. Dark Art


septicflesh

 

   Но нека най-сетне се фокусираме върху безкомпромисното шоу, с което Peter Tagtgren и компания ни удостоиха. На първо място, разбира се, трябва да се открои исполинският музикален професионализъм на шведския композитор, продуцент, китарист, вокалист и мултиинструменталист Tagtgren, институция в дет жанра, и неговите съратници - дългогодишният басист Mikael Hedlund, китаристът Tomas Elofsson и присъединилият се наскоро към формацията тур барабанист Henrik Axelsson, заемащ мястото на напусналия през април тази година Reidar "Horgh" Horghagen. Освен прецизното, идеално стиковано музициране и сценично присъствие се насладихме и на изобилие от атмосферични светлини и пушек, както и запомнящ се дизайн на сцената, включващ издигнат подиум на барабаните, върху който сияеше осветено от LED-ове името на актуалния албум на групата, "Worship", и два светлинни HYPOCRISY кръста от двете му страни. В сетлиста пък наистина имаше по нещо за всеки фен, защото с поне по една песен бяха представени абсолютно всички албуми на шведските дет метъл титани.

   Първите три групи явно добре бяха загрели публиката, защото над 1200 фена не чакаха покана, а веднага щом зърнаха любимците си, се впуснаха в размятане на коси, подскачане и всякакви други форми на дивеене, включително краудсърфинг и пого. Насъбраната енергия се отприщи още с откриващата "Worship" от едноименния 13-и студиен запис на бандата, която ударно и кратко зададе тон за остатъка от вечерта - куфеене без прекъсване.

   Дори среднотемпови мелачки като новата "Chemical Whore" и последвалата я "Until the End" от "Hypocrisy" (1999) дадоха само илюзорна почивка. Тепърва предстояха вихрени поводи за още размятане на глави и ръце като "War-Path" (обявена с адово ръмжене и писък от гърлото на "Пешо" на фона на мъгла, обхванала сцената, и два пресичащи се лъча от прожекторите) и "The Final Chapter". Често лидерът на HYPOCRISY и двамата му спътници Mika и Elof обхождаха сцената и надъхваха публиката във всяко кътче на залата, докато Henrik зад барабаните я разтърсваше с гръмовен тътен. На няколко пъти Peter дори прекрачи невидимата граница между музиканти и публика, като заставаше пред мониторите, по-близо до подивялото множество. Каза, че се надява следващия път да не минат 11 години между посещенията му в България. Макар че, за да сме напълно точни, от записа на легендарното DVD "Hell Over Sofia" бяха изминали 12 години, а HYPOCRISY ни посетиха още веднъж след това, през септември 2013 г. Още един любопитен факт - снощното шоу се състоя точно на 13-тата година от излизането на "A Taste of Extreme Divinity", който беше най-новият албум на шведите по време на записа на споменатото DVD.

   Между основния едночасов сет и бисовете измина само около минута и музикантите дори не се скриха зад сцената, а изчакаха встрани от нея. Окончателно разцепване, раздаване, перца полетяха към публиката и третото гостуване на HYPOCRISY в България, организирано от "Sofia Music Enterprises", приключи. Да бъдат още много и скоро!

Сетлист на HYPOCRISY:
Intro: Rock 'n' Roll Train (AC/DC song)
01. Worship
02. Fire in the Sky
03. Mind Corruption
04. Eraser
05. Inferior Devoties
06. Chemical Whore
07. Until the End
08. Don't Judge Me
09. End of Disclosure
10. Weed Out the Weak
11. Children of the Gray
12. War-Path
13. The Final Chapter
Бис 1:
14. Fractured Millennium
15. Impotent God
16. Adjusting the Sun
Бис 2:
Roswell 47


Текст: Florimel
Снимки: Борис Алмишев

 

   Във фотогалериите ни може да намерите:

Снимки на THE AGONIST
Снимки на SEPTICFLESH
Снимки на HYPOCRISY и HORIZON IGNITED

 

hypocrisy

hypocrisy

hypocrisy



Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


sulfric 26.10.2022 21:22:52 отговори + 1 0
Супер беше звукът, а не като Primordial в Mixtape - барабаните гърмяха над всичко и тва вече беше кофти звук...
Топ банди като цяло бях заради Septicflesh и Hypocrisy !

Поздрави
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hypocrisy fan 26.10.2022 15:24:27 отговори + 3 6
Почти съм сигурен, че End of Disclosure не я изпълниха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цезар 27.10.2022 00:51:09 + 3 0
Напротив. Изсвириха я. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Обол 26.10.2022 12:50:35 отговори + 3 0
Определено имах нужда от този концерт!
Звукът при Horizon Ignited и Tha Agonist беше добре, на SepticFlesh ми се стори най-добре, но за съжаление на Hypocrisy на някой песни въобще не чувах нито китари нито бас. Беше малко тип "Guess the song by the drums" и лекинко се дочуваше Пешо. (Поне това беше звука отпред в средата). За някои песни положението беше закрепено и се чуваше всичко. Въпреки това си беше мазало, в добрия смисъл на думата.
Сганта, т.е. охраната, дори не знам как да я коментирам.. нищо не се е променило, въпреки че самите охранители като индивиди са различни от последния ми лош спомен. Избиват чалгарските си комплекси..
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мазния кит 25.10.2022 21:13:39 отговори + 9 0
Концерта си беше супер и звука беше добре. Гледах Hypocrisy 2 пъти лятото и все така размазваха.

Относно охраната... пълна скръб. Един познат са го извели от залата понеже се пуснал на крауд сърфинг и са го били....ало това е метъл концерт и това е най-нормалното нещо.
На друг приятел още при влизането му взели карабинера за ключовете, говориме за карабинер от порядака на 5см, защото било опасно........После естествено го нямаше като си тръгвахме.

И понеже тези неща организатора сигорно не го ебе особенно, то следващото го касае и него и ще почне да сере кръв от яд! Понеже аз и моя познат не ни радват Septicflesh излезнахме и седнахме отстрани на бара да си лафиме докато свършат. По едно време едни приятели дойдоха и викат, че даже не са ги проверявали за нищо дори за билети, а те са щели да си купуват на входа. Охранката мислела, че са от пушещите отвънка. Дочух за още няколко такива случая, та поне не сме само ние ощетени и организатора е назад някой друг лев от адекватната му охрана.

Другото си беше добре - графика се спазваше, мърч имаше доволно. Традиционно бирата беше кенеф, но това си го знам и просто не пия нищо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MetalHeadbanger 25.10.2022 19:21:56 отговори + 5 1
Групите са раздадоха,публиката също изкуфя както си трябва.Да,към организацията има забележки и то ЗАРАДИ ОХРАНАТА.Кога някой ще обясни на шефовете на охранителните фирми,а те съответно на своите служители как се постъпва при метъл концерт или фест....Напрежението идва именно от тях...При малките клубни мероприятия е друго,но при по-мащабните събития охраната е трагедия...До кога и част от публиката ще "пропива" и пуши на пред групите...Но като цяло концерта беше супер.Само държанието на охраната и то на двама от нея сложи щипка сол в раната...Банди-раздаване,Публика-също,Звук-винаги може и по-добре...Мърч-брутален...Похарчих 200 лева... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Vlady 25.10.2022 13:22:39 отговори + 7 0
Единствената реалната алтернатива на Христо Ботев е Универсиада, но не е много по-читава а и може да не е била свободна за датата. Публиката беше прекалено много за Mixtape. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vlady 25.10.2022 13:04:50 отговори + 11 0
Христо Ботев е залата с най-лоша акустика и съвсем чист и ясен звук няма как да се постигне без поставяне на нужните поглъщащи плоскости, което струва около 30 000 лв и трябваше да се направи при последния ремонт на залата. Организацията не беше зле като изключим неадекватната охрана, която създаваше ненужни конфликти въпреки възпитаната и културна публика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цезар 25.10.2022 13:00:10 отговори + 1 0
Шоуто беше страхотно. Hypocrisy бяха супер, а Septicflesh направо владееха публиката. Озвучаването беше добро. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 25.10.2022 12:35:49 отговори + 15 2
Преживяването беше яко заради яките групи и това че нашего брата умее да се раздава по концерти.
Иначе нито звукът беше "чист и ясен", нито организацията беше добра, за кетеринга да не говориме. Била сме на различни концерти, явно. Или сакън да се обидиме промоутърите.
И няма такова нещо като "звукът беше добър като за тази зала". Звукът не трябва да зависи от мястото на провеждането. Той е само два вида - добър звук, и лош звук. Докато се задоволяваме със "звук като за...", "цени на билетите като за...", "отношение на охраната като за..." - това и ще получаваме.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фенер Тиква 25.10.2022 20:45:52 + 1 4
Звука беше много добре. Ходи в зала България, ако очакваш кристален звук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EldritchAbomination 25.10.2022 11:53:28 отговори + 12 0
Звукът изобщо не беше зле, особено пък предвид мястото на което се проведе концерта. И все пак, имам чувството че саундът на SepticFlesh беше малко по-добър дори от този на Hypocrisy.

Във всеки случай, феноменално представяне и на четирите групи. И дано наистина не се налага да чакаме Пешо още 9 години.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


BoM 25.10.2022 11:43:49 отговори + 6 0
Беше размазващо преживяване! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Криричния 25.10.2022 11:18:07 отговори + 11 0
Беше велико шоу!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

даскал 25.10.2022 10:44:34 отговори + 12 4
И аз имам чувството, че някои хора дежурно се оплакват от звука. Беше си съвсем приличен. Като за това място и тези групи - даже много добър.
Но някоЙ хора Паганини да им свири на ухо с акустична цигулка, ще кажат че звукът е бил кофти
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Vlady 25.10.2022 10:15:01 отговори + 16 0
Звукът беше на неочаквано високо ниво за кънтилник Христо Ботев. Групите се раздадоха, Hypocrisy бяха блестящи, но охраната определено не беше адекватна. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tito 25.10.2022 09:45:31 отговори + 25 7
Айде моля ви се всички лигльовци пушачи да се научат, че светът не се върти около тях.
Ако не можете да издържите 2-3 часа без цигари - лекувайте се!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Псевдоним 25.10.2022 09:05:33 отговори + 10 7
Чист и ясен звук? Далеч не...
Организация без особени забележки? Вие видяхте ли охраната как се гаври с краудсърфърите? И как се правиха на интересни на хората, които искат да излязат да пушат? С такава охрана пого не ви трябва. Да не говорим че бирата свърши преди Hypocrisy.
Групите бяха на ниво и добре, че бяха те за да има какво хубаво да се каже за концерта. За пореден път единствено музикантите спасяват събитие от абсолютен провал.
Явно сме били на два различни концерта.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пепеляшка 25.10.2022 09:29:05 + 10 7
Звукът изобщо не ми хареса - барабаните заглушаваха китарите, солата почти не се чуваха. организацията също куцаше, как може да има само един отворен вход/изход за залата?
Поне групите забиха с хъс и желание, а Пешо и компания направо ни "отвяха".
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 25.10.2022 08:59:11 отговори + 20 2
Много ме изкефи публиката като почна да вика "Пешо, Пешо" и пичът се шашна, не знаеше какво означава. После някой, изглежда, му обясни и той схвана. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 25.10.2022 12:43:25 + 7 1
Предполагам говориш за първия концерт... защото Пешо много добре знае какво му казва публиката в България. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 25.10.2022 13:14:46 + 6 1
За това, което видях снощи, говоря. Не останах с впечатление, че разбра какво му вика публиката, попита нещо хората отпред, и кимна. Ако някой е бил по-близо, може да разкаже с по-големи подробности какво точно стана. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 25.10.2022 13:17:22 + 2 1
Не снощи, а вечерта преди това, де, то вече минаха два дни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Обол 27.10.2022 22:27:08 + 2 0
Явно е забравил, защото трябваше да му кажем "You are Pesho" Не го е чувал от 2013 все пак. А за това време колко пъти е бил в Русия и с хипокриси и с пейн, та там Петя муъ викат Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".