Музикалната индустрия отбеляза ръст за първи път от 1999 г. насам

26 фев 2013, 20:42 ч. 334 / 6 4
пред./следв.
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) разпространи информация до медиите относно ежегодния доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за тенденциите и развитието на бранша. За първи път от 1999 г. музикалната индустрия в световен мащаб бележи ръст. Той е минимален - само 0,3%, но при общ приход от 16,5 млрд долара и това не е малко. За втора поредна година ръст бележат дигиталните продажби - през 2012-а те са били с 9% повече от 2011-а. Увеличаващият се легален даунлоуд, абонаменти и др. услуги са и причината за общия растеж. Ето и по-съществената част от доклада:

   Лондон, 26 февруари 2013 – Зукозаписната индустрия в глобален план бележи тенденция към възстановяване, стимулирана от нарастването на легалните дигитални музикални услуги и бързата им експанзия на нови международни пазари. Звукозаписната индустрия е един от моторите на дигиталната икономика в широк смисъл, според тазгодишния музикален доклад на IFPI.

   Приходите на световната звукозаписна музикална индустрия нарастват с 0,3% и достигат 16,5 милиарда USD през 2012 г. – първа година на растеж за индустрията от 1999 г. насам.

   За втора година дигиталните приходи отбелязват ръст от 9%, генерирани от основните приходни потоци като даунлоуд, абонаментни услуги и приходи от реклама.

   Дигиталният музикален бизнес се глобализира бързо, паралелно с инвазията на смартфоните и новите лицензионни услуги на нови и развиващи се пазари. През януари 2011 г. основните международни услуги за легален даунлоуд и абонамент присъстваха на 23 пазара, докато днес обхващат над 100 страни по света.

   Легалните музикални услуги все по-осезателно отговарят на изискванията на потребителите. Съгласно публикуваното ново изследване на потребителските нагласи от "Ipsos MediaCT", покриващо 9 пазара на 4 континента, през последните 6 месеца над 62% от Интернет потребителите вече използват лицензирани музикални услуги.

    Франсис Муур, Главен изпълнителен директор на Международната ферерация на звукозаписната индустрия – IFPI, казва: "Трудно мога да си спомня друга година за звукозаписната година, която да започва с толкова осезаеми вибрации във въздуха. Това е ефектът от поредицата трудно постигнати успехи от една индустрия, насочена към иновации, водеща битки и променяща себе си вече повече от десетилетие."

   Канадският изпълнител Carly Rae Jepsen оглави световния чарт за сингли 2012 със своята песен "Call Me Maybe". Британската изпълнителка и композитор Adele постигна феноменален успех, като със своя първи албум "21", достигна върха на световните класации за албуми за втора поредна година, съгласно статистиката, която IFPI води от 2001 г. насам.

   Въпреки оптимизма, сериозни бариери препятстват бъдещия растеж, сред които като най-основна се очертава нелоялната конкуренция от страна на нелицензираните музикални услуги. Правителствата играят ключова роля за решаване на този проблем. Сред най-важните приоритети остава гарантирането на ефективно сътрудничество от страна на посредниците, включително рекламните компании, доставчиците на Интернет услуги и онлайн търсачки, които имат решаваща роля за ограничаване нивата на нарушенията срещу авторското право и сродните му права.
Music

още за:

Ifpi


Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 27.02.2013 12:24:40 отговори + 0 0
От кога $16 500 000 000 са дъно? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 27.02.2013 08:57:39 отговори + 0 0
малък рекушет от дъното Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 26.02.2013 23:10:38 отговори + 0 0
http://www.apple.com/bg/itunes/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Darin 26.02.2013 23:06:38 отговори + 0 0
аз да питам - някой знае ли кога и дали ще има БГ I-Tunes ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".