"Музикаутор" обвиняват "Balkan Entertainment" и "Joker Media" в неизплатени права

22 апр 2009, 15:59 ч. 697 / 11 40
пред./следв.
Сдружението за колективно управление на авторски права - "Музикаутор", отправи предупреждение към две от най-големите промоутърски фирми в България - "Balkan Entertainment Company" и "Joker Media". От "Музикаутор" оповестиха, че са готови да търсят дължимите им суми и по съдебен път, но само като крайна мярка. На официална пресконференция, свикана от "Музикаутор" стана ясно, че от трите най-големи промоутърски фирми, занимаващи се с организацията на концерти, eдинствено "Sofia Music Enterprises" (СМЕ) има изрядни отношения със сдружението. От своя страна, "Balkan Entertainment" все още не са изплатили дължимите отчисления от концертите на METALLICA, KISS и други, въпреки че имат договорни отношения с "Музикаутор". "Joker Media" са в процес на договаряне със сдружението "Музикаутор", но към днешна дата не са заплатени авторските права за организираните от тях концерти на Lenny Kravitz, Seal, Bryan Adams, Zucchero, Robin Gibb. "Заплащането на авторските права на всички песни, изпълнявани по време на един концерт е задължително и е отговорност на организаторите на проявата, а не на изпълнителите", каза Кирил Маричков, зам. председател на Управителния съвет на "Музикаутор". Кирил Маричков заяви категоричната позиция на "Музикаутор". ""Музикаутор" е длъжен да защитава както българските, така и чуждестранните творци, чиито права представляваме на територията на България. Затова ако са изчерпани всички други възможности, сме готови да отидем и на съд", каза още Маричков.
   "Музикаутор" със сигурност ще заведе съдебно дело срещу "ТВ Медиа 1" ЕООД - организаторът на последните два концерта на Лили Иванова, които се проведоха в зала 1 на НДК на 12 и 13 ноември 2008 г. Фирмата не е направила нужните отчисления за авторски права и е ощетила с над 22 хиляди лева композиторите и авторите на песните, които певицата изпълни на двата концерта. По неофициални данни на сдружението, за двете изяви на Лили Иванова в НДК, постъпленията от продажбата на билети надхвърля сумата от 450 хиляди лева.

Източник: Avtora.com


   От "Metal Katehizis" успяхме да се свържем с "Joker Media" и "Balkan Entertainment Company", като вероятно утре ще можем да ви предоставим и официалните становища и коментар на двете засегнати компании.


Коментари   (40)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


bilqna 26.04.2009 20:46:58 отговори + 0 0
j - 2009-04-25 20:24:36
fuck off Музикаутор

Така е,тея от Музикаутор лапат ****************!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

j 25.04.2009 20:24:36 отговори + 0 0
fuck off Музикаутор Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 17:35:41 отговори + 0 0
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 09:08:45 отговори + 0 0
това е някакво безумие - един път се плаща на групата, после втори път на няква паразитна структура - с две думи обядът платен двойно. И накрая феновете сме прецакани, защото всичко това е върху билета. много ми е интересно как например ще вземат пари от Синсити, кошарите, и пр. чалгии, за които нищо не споменават. поредни абсурди! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bla bla 23.04.2009 04:20:05 отговори + 0 0
за youtube големите компании са се договорили да няма клипове по дълги от 10 минути.
проблема е решен защото пресейването е невъзможно.
а за пиратските клипове правата върху тях са на хората които са ги снимали,качеството не е кой зане какво и не е с комерсиална цел ,в по голямата си част ,за да бъде преследвано от закона.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 23.04.2009 04:04:04 отговори + 0 0
По принцип това си е нормална практика, но пък то и Кирчето Маричков не е в затвора, щото е убиец (дори на семинарската стена го пише), а трябваше да си е зад решетките, но понеже краде Бийтълс без да им плаща права, това го прави известен и неподлежащ на съдебна отговорност -

Блъскай, Кире, хора с автомобила по пътищата, па после искай авторски права, паразит нещастен такъв политикопродажник! Дразниш ме!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kalandor 23.04.2009 02:53:04 отговори + 1 0
Като се разчетох малко се оказва, че ако спазите буквата на закона не може да пуснете във вашата кръчма дори радио или кабеларка без да сте сключили договор с "Музикаутор" за това, Освен това според тях ако сключиш договор направо с продуцентите на Металика например и дори със самоя Хетфилд и компания това не те освобождава от задължението да сключиш договор с Музикаутор.. Думи нямам просто.. Сещам се за един цитат от Пратчет, който по памет гласи "И понеже на света на диска още не беше открита звукозаписната индустрия, обитателите му трябваше да се препитават с по-примитивни форми на бандитизъм". Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kalandor 23.04.2009 02:33:00 отговори + 0 0
Кирил Маричков понеже нещо не успя да припечели от творчеството на лигавата си група, решил да печели от творчеството на всички останали групи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 23.04.2009 02:10:36 отговори + 0 0
Че тогава да дойде изобретателят на бас китарата и да си търси правата ли :-/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 01:41:00 отговори + 0 0
Satyr - 2009-04-23 01:22:23
Ами и клиповете от "YouTube", "MySpace" и др. места, които пускаме? Там звучи музика! Някои от клиповете са и КОНЦЕРТНИ.... :-О

Дрът пират си бай Сатире...ш'та погне дедо Киро да та бий с баса по чутурата ;-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Satyr 23.04.2009 01:22:23 отговори + 0 0
Ами и клиповете от "YouTube", "MySpace" и др. места, които пускаме? Там звучи музика! Някои от клиповете са и КОНЦЕРТНИ.... :-О Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 23.04.2009 01:11:29 отговори + 0 0
Metal Katehizis трябва да плащат по 69 ст. за всяко изписване,в новина или статия,името на група,чиито права Киро"Тхе Соц-Рок Псевдо Стар"Маричков "ЗАЩИТАВА"! :-)))))))))))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

New Age Messiah 23.04.2009 01:04:58 отговори + 0 0
Пичове, пичове .. личи си, че сте крайно незапознати с това нещо наречено 'авторско право', което е напълно нормално. Адвокатоте, специализирали в тази област, се броят на пръсти в България. С писане по форумите няма да стане. По-добре вложете времето си в търсене на материали по въпроса и споделете на какво сте попаднали. Тука едва ли някой ще разясни на другия нещо по този толкова мътен въпрос. Лично аз съм си нямал много работа с тази организация, но знам едно нещо със сигурност - ако една група трябва да си взима лицензи за изсвирени кавъри на даден концерт, то тя трябва да прекара повече време в чакалните на министерството на културата, отколкото в репетиционната. Там за правата на една единствена песен могат да те въртят с дни, дори седмици. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 23:29:09 отговори + 0 0
Специално за кавърите на живо е много просто - групата си купува лиценз за изпълнение на кавърите от авторите на парчетата или от техните представители (които може да са Музюкаутор или друга такава организация).Това в никакъв случай не са някакви баснословни суми - за всяко изпълнение на кавъра групата дължи някакви стотинки - примерно 9 цента или нещо такова. Това е най-лесната част, но дори и тя не се спазва и за това си има съвсем логична причина - за тези неща не се следи стриктно. Нека някой музикант от група да каже дали са идвали да му искат лиценз за някоя известна песен, която е свирил в клуб. И другото нещо - не искам да обиждам никого, но ми е интересно ако някой от музикаутор реши да проверява какво става в някой клуб и там му изсвирят примерно "The Philosopher", как точно въпросният агент ще разбере, че това е кавър на Дет (като се има предвид "огромния" брой металисти, които работят в тази организация)? Иначе съм "за" тези неща да си дойдат на мястото, ама май ще да почакаме... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 23:25:30 отговори + 0 0
А за какво се плащат тлъсти хонорари? едва ли металика и кис ще излязат да свирят без да им е платено. Кирил Маричков е поредния смешник. Да живее Creative Commons! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


CA 22.04.2009 23:20:28 отговори + 0 0
Абе, аз нищо не разбрах. Аз ако си поканя METALLICA в хола освен на тях трябва да платя и на още някакви хора за това, че METALLICA си свирят песните?!?! Айде малко повече информация, че тва звучи мега смешно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ммм 22.04.2009 22:08:16 отговори + 0 0
Моребасер

Я да те питам според теб когато умрат изпълнителите на великите песни как ще ги чуваме ако няма кавър банди или поне някоя-друга кавър песничка в творчеството на всяка група?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 21:32:47 отговори + 0 0
Значи собственик на клуб плаща за изсвирен кавър в клуба, а организатор на концертна проява на авторска група (като МЕТАЛИЦА например) също. Абе предлагам от Мюзикаутор да взимат пари и от всеки който дръзне да си измисли песен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Моребасер 22.04.2009 21:15:59 отговори + 0 0
Крайно време беше!

Не знам дали ви е известно, но в момента за изсвирен кавър в клуб, собственикът на заведението трябва да плаща (не помня дали беше 5 лева или 5 евро на автора) и скоро смъртта на кавър-групите ще настъпи, авторските банди ще процъфтят, а композиторите ще започнат да получават повече от 2 лв на година за труда си...

...много ми се иска...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Столичанин 22.04.2009 20:50:47 отговори + 0 0
Аз не разбрах нещо каква е посредническата роля на "Музикаутор"?! Дейността им е никаква в това отношение. Само готови кинти искат да лапат нещо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


didko_ 22.04.2009 19:44:29 отговори + 0 0
мхм,те и сега са много скъпи билетите,па ако почнат и да дигат цените заради паразити като Музикаутор-ше ни карат да влизаме през оградите на концерти или да спреме да ходиме...
пълня шитня!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asparuh 22.04.2009 19:41:52 отговори + 0 0
Трябва да платиш на Металика,но пиявиците от Музикаутор ше се опитат да ти вземат 10тина процента от приходите на концерта-от билети и спонсори ,уж за "авторски права"
Но всички автроски права са на самите музиканти от Металика!?!
А Музикаутор просто искат да гепнат едни кинти и да дадат после на музикантите(обикновено с огромно закъснение) една част,а другата ше си я "изконсумират",защото са много големи защитници на правата!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 19:40:25 отговори + 0 0
И аз като Fanatik_priest :/ WTF?! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fanatik_Priest 22.04.2009 19:33:24 отговори + 0 0
Нищо не схванах, а и в сайта им не пише нещо по-точно (не съм разглеждал разните .doс файлове). Значи ако съм един промоутър и си викна Металика за концерт, трябва да платя на Металика, за да си изсвирят песните, но трябва да платя и на Музикаутор, за да могат Металика легално да си свирят песните ли? Или трябва да платя само на Музикаутор, които вече да си дадат хонорара на Металика? За какво точно се плаща тук? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 19:11:37 отговори + 0 0
Аз мисля, че е по-правилно изпълнителите да се ангажират с уреждането на правата с авторите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


darkana 22.04.2009 19:10:53 отговори + 0 0
Ако почнат да се плащат по 10 % отгоре за някви авторски права(а на всичкото отгоре изпълнителите са автори на музиката си) ше се натоварят цените на билетите поне с 15 процента отгоре-и пак на наш гръб-на посетителите на рок концерти ше ни дойде нанагаорно...айде-нема мужда!
Не ни трябват паразити и пиявици като Музикааутор!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Bobby 22.04.2009 19:08:26 отговори + 0 0
Мръсни паразити. Значи нещо не ми се изяснява. Промоутър трябва да плаща освен хонорар и данък на това нещо "Музикаутор" така ли да разбирам? От друга страна те представляват правата на дадени автори, но ако изпълнителят си е купил песента, той не би трябвало да има каквито и да било задължения към автора. Поне аз така смятам. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asparuh 22.04.2009 19:06:59 отговори + 0 0
а чалгарките дето всичката музика им е открадната от сръбски,гръцки и турски автори-плащат ли?!
Некой да ечул или да е видел пайнерките и другите силиконови певачки да са платили -а чалгата е над 80% от музикалния пазар у нас?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 18:54:45 отговори + 0 0
Билетите за баба Лили бяха наистина на много високи цени, а зала 1 обикновено се пука по шефовете на нейни концерти - и в случая, билетите за двата концерта бяха свършили за рекордно кратки срокове. Така че е напълно възможно... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

стига паразитизъм на 22.04.2009 18:52:29 отговори + 0 0
Долу Маричков!! - 2009-04-22 16:15:05
Кирил Маричков - убиец!!

съгласен съм и аз-стига паразитизъм на гърба на музикантите
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


навътре в схемата 22.04.2009 18:49:59 отговори + 0 0
"Музикаутор" са лакоми негодяи-искат да папкат 10 % от прихода на концерта ,а всъщност авторите на музиката са си самите хора от бандите и те си получават хонорара за изпълнението и правата са си техни.Посредниците от "Музикаутор" прибират малко под 1/3от отчисленията на авторските права-за издръжка на офис,консумативи и бла,бла...
ако мсетнете за кви мангизи става дума-ще видите защо с атолко лакоми и нахъсани да гу6кат уж защитниците на правата....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 18:18:17 отговори + 0 0

Тигър - 2009-04-22 17:23:40
Средно по 75 лева за билет. Трудно ще повярвам, че който и да е български изпълнител си позволява такива цени.

Ами и мен ме учуди, но на концерта на ASIA видях че действително билетите за Л.И. бяха около тази цена =0
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gad 22.04.2009 17:31:26 отговори + 0 0
за зала1

"Площта и е 11 000 кв.м. Постоянни /фиксирани/ места, тип кресла. Общ капацитет - 3 380 места."
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 22.04.2009 17:23:40 отговори + 0 0
Цитат: "По неофициални данни на сдружението, за двете изяви на Лили Иванова в НДК, постъпленията от продажбата на билети надхвърля сумата от 450 хиляди лева."
____________________________
Това е доста трудно за вярване. В Зала 1 на НДК не съм бил от ученическите си години, обаче не мисля, че побира повече от 3000 човека. За два концерта това са 6000. 450000/6000=75. Средно по 75 лева за билет. Трудно ще повярвам, че който и да е български изпълнител си позволява такива цени.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 17:13:01 отговори + 0 0
пиявицата си е пиявица, ако ще и за медицински цели да се ползва! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 22.04.2009 16:49:07 отговори + 0 0
толкова сте тъпи, че не знам как успявате да уцелите тоалетната като пикаете! мюзикаутор защитата правата на групите, а не обратно. и не самите групи плащата за правата, а организаторите на концерта. това ще позволи ако на този концерт да кажем се свирят песни на други автори (да кажем еди кой си прави кавър на металика) металика да си получат парите за авторското си парче. това е световна практика и правилна! така че мислете малко повече преди да пишете глупости Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GARVAN 22.04.2009 16:36:45 отговори + 0 0
Бахти паразитите!!! Искат от групите да плащат авторски права за собствените си песни. Че нали въпросните организатори са платили хонорар на групите. Те и сами могат да си защитават правата. Няма нужда от такива пиявици. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.04.2009 16:06:23 отговори + 0 0
хех, Кирил Маричков... просто няма нужда от коментар. Безкрайна алчност. Помним какво направи с радио Тангра някога. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 22.04.2009 16:04:05 отговори + 0 0
P.S. ""Музикаутор" е длъжен да защитава както българските, така и чуждестранните творци, чиито права представляваме на територията на България..."

Добре, че са М-аутор, за да защитят Metallica и Kiss.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Envy 22.04.2009 16:02:29 отговори + 0 0
Мюзикаутор = пиявици. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".