На този ден преди 10 години бе обявен нереалният български "Monsters of Rock"

23 окт 2015, 09:01 ч. 2475 / 10 14
пред./следв.

   2005-а година бе преломна за новата българска концертна история. През нея, сякаш от нищото, изникна нова рок дестинация не само у нас, но и в Европа - малко градче на около 60 км от Морската столица на страната ни, наречено Каварна. За "единица време" - между май и септември, под патронажа на "кметъла" Цонко Цонев, в Морската рок столица на България свириха NAZARETH, SAXON, DIO, DEEP PURPLE, Axel Rudi Pell, MASTERPLAN, DESTRUCTION, VICTORY, GAMMA RAY, ACCEPT (последният концерт в историята им с Udo Dirkschneider), SCORPIONS и др.

   Докъм 2004-а, ако и да бе започнало известно съживяване, големите концерти на чужди рок и метъл групи бяха между 5 и 10 годишно. След летящия старт на събитията в Каварна мечтата за български "Wacken Open Air" изглеждаше реална. Още повече, че шоуто на VICTORY, GAMMA RAY и ACCEPT премина ужким под марката "Monsters of Rock", която един българин с немски паспорт се опитваше да си присвои.

   Заявката за това дойде през октомври същата година. Точно на днешния ден - 23 октомври - Неди Крос и помощникът му Мартин Христов хвърлиха термоядрена бомба в предаването "Фрактура" по несъществуващата вече музикална телевизия "ММ". Двамата герои анонсираха от името на промоутърската агенция "Universum Entertainment" четиридневен български метъл мегафестивал - "Monsters of Rock 2006" с участието на близо 20 изявени чужди изпълнители. Повечето от тях - непосещавали България. С лека ръка (и тук-там сбъркано произношение) бяха подхвърлени имена като FEAR FACTORY, SLIPKNOT, CHILDREN OF BODOM, MOTORHEAD, JUDAS PRIEST, WHITESNAKE, EUROPE, RUNNING WILD, DEF LEPPARD, MINISTRY, DIMMU BORGIR, IN FLAMES, MORBID ANGEL, SODOM, NIGHTWISH и др. По-долу може да видите два исторически клипа, в които е документирано първоначалното обявяване на "Monsters of Rock 2006".

   Историята след това се промени многократно и разрастна почти до космически размери (броят на групите варираше постоянно и достигна около 60), преди да се свие обратно и да се превърне в нищо. Хронология на всички нереални анонси, и дори фантазии, може да се намери на едно единствено място - нашия сайт. От четиридневен фестивалът стана деветдневен. Говореше се за рекорд на "Гинес" и дори "отворен край" - събитието щяло да продължи, докато има фенове и групи, желаещи да свирят, ако и една банда да излиза на сцената по няколко пъти на ден. Говореше се за кораби-хотели под Аспаруховия мост във Варна и чартърни полети, които разкарват групи от ранга на JUDAS PRIEST между Вакен и Каварна като отряд за бързо реагиране. Очакваше се чартърите да бъдат осъществени от "авиокомпании спонсори". Планираше се дори издаване на списание "Monsters of Rock". Когато по-късно файловете на готовия пилотен брой се появиха в Интернет, изненадващо или не се оказа, че в него няма дори и половин страница реклама.

   В продажба бяха пуснати и билети с цена 149 лв. за всички дни и 20/30 лв. за отделните дати. В последствие поне парите за тях бяха върнати на излъганите фенове.

   И не дълго след като Неди и Мартин обявиха, че до седмица ще бъде направена "първата копка" за "Monsters of Rock", нещата започнаха да се сриват главоломно. Накрая фестивалът бе отменен с обещание да се проведе следващата година с почти същите групи (човек, имащ дори малка представа от концертен бизнес, би трябвало да знае, че това е невъзможно). Първоначално се спрягаше някаква форма на компенсация с единичен концерт в началото на август 2006 г. на няколко банди на стадион във Варна, но и това не се случи.

   От днешна гледна точка изброяването на подобни имена накуп вече не впечатлява толкова, но представете си какво беше преди 10 години... Новината за анонса на "Monsters of Rock 2006" на сайта ни събра почти 600 коментара (ненадминат и до ден днешен брой), последните от които бяха правени повече от година след провала на събитието. Отгласът от "спукването на балона" бе огромен, а и навреди на имиджа на България като концертна дестинация. През септември 2006 г. големите български промоутъри дори дадоха пресконференция, в която заклеймиха Неди Крос и ко.

   Напълно нормалната склонност на всеки човек да забравя и изминалите точно 10 години от 23 октомври 2005-а ни накараха да припомнин на читателите си всичко това. От дистанцията на времето вече можем да погледнем на него с лека усмивка.

 



 



Коментари   (14)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


хикс 24.10.2015 09:43:02 отговори + 12 0
Едно от най-умните решения на Цонко е било да не се забърква повече с този измамник по концертите си. Те направиха няколко концерта заедно и ако имаше Монстърс съвсем логично беше да е в Каварна. Но Цонко го е усетил и се спаси от голям позор и даже неговите събития се получиха като реална алтернатива на измислиците на Недялко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Смърт за Неди 23.10.2015 16:40:30 отговори + 9 0
Тогава бях на 15, гледах фрактура и след това бачках два месеца общ работник събирайки пари за билет. После като разбрах какво било направо умрях Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 23.10.2015 16:38:31 отговори + 11 0
Кой ли не го помни това?! По онова време имаше зверски глад за концерти и бях яко разочарован, ама нейсе, доживяхме и при нас да идва кой ли не Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 23.10.2015 15:35:51 отговори + 8 0
Ихааа, гигант е той бе Помня това предаване и изобщо цялата истерия тогава, но за тия далавери не знах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 23.10.2015 13:13:39 отговори + 15 0
Готини са тия двама симпатяги. Фестивал ще правят, изброяват групи и успяват да кажат правилно имената на не повече от десет процента от тях

Истината обаче, за огромно съжаление, не е смешна, а доста тъжна за нас. Защото онова, което сме виждали тогава, а и в следващите години, е само фасада. Зад която се крие това:

http://legalworld.bg/19691.mvr-zadyrja-dido-dynkata-i-shefa-na-obshtinskiia-syvet-vyv-varna.html
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Мнителен 23.10.2015 14:27:02 + 10 0
Ясно, всичко било за ВЕИ и големите кинти... на никой не му дреме за нашата музика. Измамници. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 23.10.2015 16:39:47 + 5 0
Благодаря за линка! Това не го знаех, а и много други вероятно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мнителен 23.10.2015 13:04:43 отговори + 16 0
Така и не успяха да ме излъжат тия келеши... Още като ги чух как произнасят имената на бандите, ми стана ясно, че са измамници. Помня, че и Васко Катинчаров подходи много недоверчиво, той, мисля, също не им се върза. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

K.K. 23.10.2015 12:30:17 отговори + 12 0
"Уговорихме се да не хвърляме бомби." Хахахахаха, не го бях гледал това клипче.
Добре помня еуфорията при анонса – за тези, които не помнят – по онова време концерт на голяма група у нас се случваше веднъж на няколко години, защото повечето ни пропускаха при европейските си турнета, особено тези в пика на кариерата си (не харесвам много този етикет, но да приемем, че става дума за "актуалните"). Постепенно започнаха да се прокрадват съмнения – по някое време Слипнот обявиха на сайта си, че ще свирят на друго място на "българската" дата, а и след като първоначалната еуфория беше поутихнала и страстите се бяха поуталожили, всичко вече започваше да изглежда преакалено хубаво, за да бъде истина. Въпреки това разочарованието, когато балонът окончателно се спука, все пак беше огромно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Spiridonov 23.10.2015 11:59:51 отговори + 16 0
10 г. са минали вече и не се забравят такива лъжи. За 10 г. успях да видя почти всички групи, които съм искал да видя, че някои и по 2,3 и 4 пъти. В България феновете се ориентираха към летните фестивали и такива като Неди Крос изобщо вече не ни вълнуват. Пък и в една съседна Румъния се правят много качествени концерти и фестивали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мементо мори 23.10.2015 11:30:13 отговори + 10 0
Уникално. Тва не трябва да се забравя! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Цветко Палара 23.10.2015 10:49:01 отговори + 11 1
"Биф ма кефи, той ми й приятел."
Theyба селянина!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Мементо мори 23.10.2015 14:37:23 + 9 0
Цитирай правилно

"Биф ма кефи, щото е мноо голям пич"

Значи, който е мноо голям пич има мноо голямата чест Неди Крос да му се кефи
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 23.10.2015 09:35:54 отговори + 21 1
Голям! На всичкото отгоре две трети от бандите бяха сложили датите за България на официалните си сайтове.
Недито е повече от всички български промоутъри взети заедно!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".