Настане вечер, бардове запеят - BLIND GUARDIAN за четвърти път в България на 16 май

17 май 2015, 14:10 ч. 3600 / 13 31
пред./следв.

   Топла майска нощ, концерт на вездесъщите пауър метъл великани BLIND GUARDIAN в зала "Универсиада" в София, организатор - "BGTSC", безупречно озвучаване и осветление, тълпа от почти 2000 поклонници на творчеството на немските "Бардове" - ето една рецепта за пълно щастие. А и колко често ви се е случвало промоутър да ви се "извини", че концертът ще започне 15 минути по-рано от предвиденото, за да може хедлайнърите да удължат шоуто си?

   Точно в 19:45 ч. на сцената излязоха мелодик метълкор надеждите DASH THE EFFORT, преборили конкуренцията на 55 други родни банди, за да завоюват правото да представят България на международния конкурс "Wacken Open Air Metal Battle". Страната ни за първи път изпраща участници на най-големия европейски метъл фестивал. Доскоро почти непознатата млада група направи стабилно представяне на най-големия си до момента концерт, който беше и своеобразна "генерална репетиция" за Вакен - четирите момчета и басистката/вокалистка Маги показаха уверено сценично присъствие и модерно звучене (колкото и да е неприятно за някои критици, това е музиката на новото поколение, а бъдещето принадлежи на тях). Съвременните композиции на групата, изобилстващи от електронни семпли, здрави рифове и харш вокалите на Жо "Вортекс" Василев бяха приятно украсени от мелодичния глас на Маги и предизвикаха ентусиазираната подкрепа на няколкостотинте фена в залата. След половин час на сцената, на сбогуване Вортекс изрази сърдечни благодарности към BLIND GUARDIAN, които подкрепили избора на DASH THE EFFORT за съпорт въпреки стиловите различия. А освен това - изненада! - призна, че той и колегите му също са се учили от немските ветерани.

   В представянето на Hansi Kursch и компания пък нямаше изненади - но нужно ли е да се поправя нещо, което не е развалено? Като по часовник немската машина изригна в 20:45 ч. Един от най-емблематичните и непреходни гласове на европейския пауър метъл е все така във върховна форма и, обграден от другите два стълба на групата, китарните великани Marcus Siepen и Andre Olbrich, ни поведе на вълшебно пътешествие, за което допринасяше и собственото светлинно шоу на бандата. Във внимателно подбрания сетлист на пауър титаните имаше поне по една песен от всеки студиен албум от дискографията им (без дебютния), а актуалният "Beyond the Red Mirror" бе застъпен с четири композиции, сред които бяха експлозивният старт на шоуто "The Ninth Wave", чиито латински хорове ни потопиха за секунди в магична атмосфера, и едновременно епичната и камерна пиеса за пиано и глас "Miracle Machine".

   Hansi вплиташе весели или приказни истории между парчетата и намираше забавен начин да представи всяка следваща песен. Това, разбира се, се случваше, след като утихваха аплодисментите, скандиранията "Guardian! Guardian!" и тропането с крака, които бяха задължителен финал за всяко парче. Вокалистът не пестеше комплименти към публиката от "the sacred city of Sofia" и ни зарадва с няколко поздрава на нашия роден език. Всъщност, за да бъдем напълно точни, ще признаем - имаше една изненада. След "Nightfall" Hansi сподели, че концертът се записва за бъдещ лайв албум и извика: "Scream for me, Sofia!". И получи точно това, което поиска.

   Хоровото участие на хилядите български гърла в "The Last Candle" и финалната композиция от основния сетлист, "And Then There Was Silence", вече са записани за поколенията и само трябва да почакаме някоя и друга година да чуем резултата. Истинската мощ на BLIND GUARDIAN обаче е в превърналите се вече в легенда класически композиции - традиционно запазените за бис "Valhalla" и "Mirror Mirror" също бяха солидно подкрепени от беквокалите в публиката. За пореден път помогнахме на Hansi (сякаш му е нужна помощ въобще) да изпее заветните строфи на "The Bard's Song (In the Forest)". След два биса и малко над двучасово приказно музикално преживяване казахме довиждане на любимите пътуващи музиканти, които много добре знаят, че винаги са добре дошли отново.

   Във вечерта на 16 май по седалките на трибуните и на раменете на родителите им видяхме не един и два фена в крехка възраст. Наследството се предава. Отново с усмивка потвърждаваме: "The bards' songs will remain", или казано по нашенски - "техните песни все ще се четат".

Сетлист на DASH THE EFFORT:
01. Intro
02. Dеad So Long Ago
03. Demons Among Us
04. Boreliness
05. Dusk Panacеa
06. Redemption
07. From Somewherе

Сетлист на BLIND GUARDIAN:
01. The Ninth Wave
02. Banish from Sanctuаry
03. Nightfall
04. Fly
05. Tanelorn (Into the Void)
06. Prophecies
07. The Last Candle
08. Miracle Machine (аcoustic)
09. A Past and Future Secret (acoustic)
10. Journey Through the Dark
11. And Then There Wаs Silence
Бис 1:
12. Into the Storm
13. Twilight of the Gоds
14. Valhalla
Бис 2:
15. Wheel of Time
16. The Bard's Song (In the Forest)
17. Mirror Mirror


Текст: Florimel
Снимки: Герасим Трифонов

 

   В галериите ни може да разгледате над 60 снимки от концерта на BLIND GUARDIAN и DASH THE EFFORT.




Коментари   (31)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Deadpool vs Carnage 19.05.2015 15:59:20 отговори + 2 2
Имало ли го е The Bard's Song? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Random 19.05.2015 23:51:32 + 4 2
Имало го е. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xaoc 18.05.2015 14:20:23 отговори + 9 9
"(колкото и да е неприятно за някои критици, това е музиката на новото поколение, а бъдещето принадлежи на тях)."
--> интересен коментар като част от репортаж за концерт точно на група като Блайнд Гардиън.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аааа 20.05.2015 23:06:26 + 6 3
Интересен и верен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Messi 18.05.2015 13:02:42 отговори + 5 3
Концерта беше супер!Единственото кофти нещо е ,че нямаше мърч , ама се оказа че буса им се е счупил Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Entombed 18.05.2015 12:27:38 отговори + 10 2
Много добър звук. Да не повярва човек , че в тая зала може да се чува нормално. Не че залата има заслуга за това де Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariankata bratle 18.05.2015 11:54:54 отговори + 7 15
Идеалка концерт си стана, аз като най-големия фен на Blind Guardian се смачках..в градинката отвън с 2 литра Ариана. Малко ми кънтеше звука навънка, ама не ми дреме особено. Жалко, че нямаше блек и двудневни билети, че едно приятелче можеше да дойде да се освиним подобаващо.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


тцЪ 18.05.2015 09:26:09 отговори + 9 2
Разбиващ концерт, но от бардовете никой и не очаква друго. И петдесет пъти да дойдат, пак ще съм там

Подгряващата група също за моя изненада беше на високо ниво - нищо лично, просто недолюбвам стила им.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hellrider 18.05.2015 00:38:17 отговори + 4 1
Много ме е яд за Majesty,не знам защо са я махнали от сета... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

BG fan 18.05.2015 08:12:53 + 5 1
Не са я махали. Просто изпълняват доста разнообразни сетлисти. Хвърли едно око на www.setlist.fm и виж например различията при двата им концерта в Гърция. Погледни и Турция (макар там да не бе така ясно изразено). Аз също обичам да си знам какво ще пеят предварително, ама при Гардиан това не може да стане. Виж, при Мейдън сработва на 100 процента ;-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tormi 18.05.2015 10:03:44 + 2 2
BG fan, в ИстаНбул /мерси за корекцията .........../ са свирили Lord of the Rings, Majesty и Otherland, които при нас замениха с A Past and Future Secret жалко .... Имат корекции в листите, но като цяло бройката остава същата +-1. Надявам се другата година пак да ни посетят !!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Warrior 17.05.2015 21:04:26 отговори + 23 11
Умопомрачителен концерт и подобавъщо силен репортаж! Евала на всички!
Не ми се тръгваше от залата, а днес още ми е като в унес
Съгласен съм с всички суперлативи за организаторите, а хейтърите е време да си пуснат порно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 17.05.2015 20:01:25 отговори + 4 6
BG са ми една от най-любимите банди. Въпреки това (или поради това )) смятам, че за 4-те пъти, които съм ги гледал на живо никога не съм избухвал, както при доста други и то не толкова любими банди. Основно поради факта, че нещата им записани след 2002-ра не могат да звучат по същия начин и на живо. Освен ако не увелича още повече синбеците )) Въпреки това едва ли ще пропусна техен концерт в Бг
Що се отнася до по-дългия сет това не е вярно, гледайки предните дати. Не че беше кратък - 2 ч. 15 мин.!!! Явно чичката дето гаси лампите в залата е бързал да хване последния трамвай
Поздрави...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 17.05.2015 20:05:41 + 23 3
Забравих да спомена за Dash the Effort - банда, която свири стил, който едва ли някога ще харесам. Въпреки това смятам, че нивото им е адски-адски високо и ако успеят да закачат някой качествен мениджър съм сигурен, че ще имат сериозен успех. И искрено им го желая! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tormi 17.05.2015 19:33:09 отговори + 4 4
Концерта беше супер. Групата беше втвърдила саунда и звучеше убийствено! Единствено ме е яд за орязването на две песни спрямо Истамбул исках да чуя Majesty .... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


........... 18.05.2015 09:19:28 + 1 2
ИстаНбул! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ugly joe 17.05.2015 18:56:21 отговори + 19 28
Ех Бойке Бойкеее,а спри да си пишеш сам коментарите и да се хвалиш,че вече никой не ти обръща внимание.Смешен си!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

troll killer 18.05.2015 17:27:56 + 6 8
Те т'ва го правят след всеки техен концерт и си мислят, че са много хитри. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

WTfan 17.05.2015 18:26:29 отговори + 15 14
Размазващ концерт! Направо се разбих от кеф! Групата се раздаде на макс, изсвириха всички парчета, за които бях дошъл. Звукът беше перфектен, публиката не спря да вика: "Guardian! Guardian!" още от първата песен. Дано BGTSC да организират още много подобни концерти Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен на BGTSC 17.05.2015 17:30:34 отговори + 24 20
С този невероятен концерт и смелостта да качат разностилови младоци преди бардовете бетонираха BGTSC като организатор и експерт номер едно в Метъл забавленията!
РЕСПЕКТ, ХОРА!!! \mm//
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ГЕГА 17.05.2015 19:17:23 + 14 12
ХАХХХХХХХХХХХХХХХХ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dominici 17.05.2015 16:21:39 отговори + 22 7
Кристален звук (поне до пултовете), невероятно осветление за такъв род концерт и група в добро настроение - какво повече да иска човек Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ляляля 17.05.2015 15:46:30 отговори + 6 13
Абе кой ънлайква постовете ? Не,че ми е голям зор с тая система. Ама ми е интересно какво не е съгласен/ не му харесва Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Бухал 17.05.2015 15:49:41 + 10 2
Това не е ънлайк, а дислайк. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ляляля 18.05.2015 09:45:17 + 0 3
И все пак
Хората си изказват добрите впечатления, който има лоши, да ги сподели. Аз как ще разбера кво не го кефи, примерно, в моя коментар Както казах, все тая. Нека се радват хората
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

петър 17.05.2015 15:04:25 отговори + 13 8
концертите на Гардиън винаги ме хващат в безпаричие и винаги въпреки че не искам ги пропускам и после съжалявам... ще дойде и моят час някога Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен на BGTSC 17.05.2015 17:36:48 + 13 16
Дано да уцелиш когато BGTSC го правят! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Денислав 17.05.2015 14:45:45 отговори + 24 13
Страхотна вечер се получи ! Браво както на организаторите,така и на всички които бяхме в залата ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ляляля 17.05.2015 14:39:52 отговори + 24 5
Страхотен и емоционален концерт !
Браво на подгряващата група ! Успехи им пожелавам !
А за Гардиън квото и да се каже, ще е малко !
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

аз бре 17.05.2015 14:32:11 отговори + 31 16
Който е сложил палец надолу да "прави като вятъра".
Супер концерт, организация и репортаж - всичко на шест! Да има повече такива концерти!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".