Нео-класическа импресия с ATARAXIA в "Славянска беседа" на 9 октомври

10 окт 2009, 00:48 ч. 411 / 4 5
пред./следв.
Четвъртият поред "Gorgon Fest" тази година се проведе на 9 октомври в столичното читалище "Славянска Беседа". 70 минути след обявения начален час 19:00, залата отвори врати и почти веднага след като посетителите заеха своите места пред сцената, започна изпълнението на първата за вечерта банда - етно-ембиънт гордостта на България KAYNO YESNO SLONCE. Неприятната новина беше, че това е и последното участие на групата, тъй като музикантите са решили да поемат по различни творчески пътища. Те бяха в леко намален състав спрямо предишни свои участия, но пък изненадата беше присъствието на Филип от VOYVODA в редиците на KYS в ролята на басист. Групата изнесе доста къс за стандартите си концерт - около час и 15 минути. През това време станахме свидетели на всичко, което прави този супер-проект толкова специален. Музикантите поставиха себе си на заден план и оставиха изкуството им да залее залата. Приказните музикални пейзажи погълнаха всички присъстващи, на моменти можеше да забравиш, че си в центъра на София. Вълшебният глас на Веско Митев в комбинация с гайдата и кавала сякаш те понасят на пътешествие високо в планината. Колко жалко, че тази страхотна група прекратява дейността си!
   Междувременно, докато KAYNO навлизаха все по-навътре в дебрите на изпълнението си, разтревожени служители на съседния театър "Сълза и смях" дойдоха да се оплачат, че на отделената им само с една тънка стена от читалището сцена не се чуват гастролиращите артисти, а звучи концертът от "Славянска беседа". Всичко приключи безпроблемно и дори момчетата от охраната на "Gorgon" бяха поканени на следващата постановка, а драматурзите така и не разбраха какъв късмет имаха, че Веско и компания излязоха преди VOYVODA и че представлението им свършваше рано.
   След скоростно преподреждане на музикалните инструменти около 21:30 ч. на сцената излязоха VOYVODA. Трудните за характеризиране родни авангардисти и този път не изневериха на себе си и предложиха шоу, различно от досегашните им. За първи път виждаме VOYVODA толкова твърди, толкова агресивни, толкова метъл! След почти изцяло електронния им дебютен албум "The Confederacy" (2008 г.), акустичният им концерт с Danny Cavanagh преди няколко месеца в същата зала и множеството им участия, съсредоточени предимно върху даркуейв/индътсриъл изразните средства, на "Gorgon Fest IV" VOYVODA бяха тотално преобразени, заредени с адски много енергия. Наред със страхотната музика, групата се отчете и със заразително сценично поведение - фронтменът Филип през повечето време беше обърнат с гръб към публиката, но както винаги адски експресивен, басистът Чиори куфееше страшно нахъсано, Серж налагаше барабаните с всичка сила, докато Калин и Дита Фон Велес контрастираха от останалите със сдържаното си изпълнение зад клавирите. За около 40 минути VOYVODA чувствително повишиха градуса на емоциите в залата.
   Почти точно в 22:00 ч. се отвори дупка във времето и пространството и зрителите бяха пренесени в нео-класическия свят на италианците ATARAXIA. Водени от подобната на горска фея вокалистка Francesca Nicoli, тримата й колеги почти не помръдваха на сцената и сменяха най-различни инструменти, за да произведат необходимата музика и звуци. Самата фронтдама на няколко пъти грабваше малък тъпан и се включваше в ритъма, а публиката се оглеждаше за сенките на причудливи създания, които сякаш се запромъкваха из залата. За двайсетина години съществуване ATARAXIA имат доста дълга и богата дискография, а във вечерта на 9 октомври бе предвиден сет от около 15-ина парчета, който обаче бе напълно достатъчен, за да се потопят присъстващите в магията на гостите от Апенините. Характерно за тях е, че те не използват само класически и фолклорни инструменти, а щедро черпят от новите технологии, чрез които комбинират различни древни звуци, но без от това изпълнението им да губи абсолютно нищо. Китарата на Vittorio Vandelli се превръщаше ту в акустична, ту в електрическа (много по-рядко), за отделни парчета той я сменяше с т. нар. chitarra battente, а в една от композициите струнникът свири и на тимпани. Перкусионистът Riccardo Spaggiari бе истински езически бог на ударните и често боравеше и с различни други пособия, а картината се допълваше от клавир-майстора Giovanni Pagliari.
   Около 150 души посетиха събитието и ще има какво дълго да помнят, а за всички неприсъствали то ще остане като непозната книга-шедьовър, която едва ли друг път ще имат възможност да разгърнат. След точно 13 песни, сред които и такива от предстоящия албум на бандата (вж. списъка по-долу), ATARAXIA се оттеглиха, но бързо излязоха отново иззад кулисите, за да подарят на очарованата публика още две изпълнения. За завършек бе оставена композиция от нетипичния за групата "френски" албум "Paris Spleen", след което музикантите и групичка фенове се отправиха към клуб "Три уши" за традиционното за подобни събития на афтърпарти.
   Фолклорната поредица продължава навръх Деня на вси светии със SKYCLAD - още една от неидвалите в България култови банди, които ще видим благодарение на "Gorgon".

   Снимки на трите групи може да разгледате тук, а ето и сетлист на ATARAXIA, 9.10.2009, София, ч-ще "Славянска беседа":
01. Migratio Animae
02. Klethra
03. Celtico
04. Bay Is White
05. Mantra Giovanni
06. I Giardini d' Evnyssien
07. patae
08. Gloomy Sunday
09. Scarborough Fair
10. Aperlae
11. Strega
12. Efestia
13. Siqillat
Бис:
14. ???
15. ???
Яни,
Екип на "Metal Katehizis"


Коментари   (5)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Be'emot 15.10.2009 23:38:59 отговори + 0 0
Кайно Йесно надминаха себе си, а Атараксия смазаха, мисия изпълнена. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.10.2009 04:10:38 отговори + 0 0
бла бла не верва на сълзи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

с 10.10.2009 03:39:48 отговори + 0 0
имаме нужда!!! аз доволен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.10.2009 02:07:56 отговори + 0 0
можеше и 1/2 снимка Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

r 10.10.2009 01:32:52 отговори + 0 0
добре беше Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".