Още информация за концерта на Lisa Gerrard и "Genesis Orchestra" на 14 март

12 фев 2018, 09:41 ч. 1070 / 5 0
пред./следв.

   Получихме следното съобщение:

„Кулминация в тишината“ – така определя „Симфония на скръбните песни“ визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Хенрик Гурецки е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. „Ленто-ленто-ленто“, обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира, в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Lisa Gerrard.

През 2015 г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Петерис Васкс определя стила на Камджалов като „вулкан и аскет“, а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за „крещяща тишина“. От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Хенрик Гурецки. Той се ориентира към опростяване на стила си и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си.

Вокалното изпълнение в „Симфония на скръбните песни“ на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната дива Лиса Джерард.

Заедно с Брендан Пери, през осемдесетте години на миналия век, Джерард създава даркуейв дуото DEAD CAN DANCE. Освен изпълнител, Лиса Джерард е и композитор на официалната музика на редица филми като „Гладиатор“, „Горящия човек“ и новозеландската продукция с многожество награди „Ездачът на китове“. За работата си по „Гладиатор“, заедно с Ханс Цимер, Лиса Джерард получава номинация за Оскар и печели Златен глобус и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса отново, наживо да чуе и „Sacrifice ”, песен от саундтрака на „Вътрешен човек“ – филм с участието на Ал Пачино, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставна част от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека.

Уникалният концерт на Лиса Джерард и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на Epay.bg.

 



Коментари   (0)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".