Отворено писмо на сдружение "Сцена Музика" по повод COVID-19

11 мар 2020, 15:31 ч. 3338 / 5 41
пред./следв.

   Във връзка със ситуацията с коронавируса COVID-19 и предприетите от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата мерки, сдружението на българските промоутъри "Сцена музика", в което членува и "Joker Media", излиза със становище за състоянието на колапс, пред което е поставено.

   Следва пълният текст на писмото без редакторска намеса:


ДО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

КОПИЕ ДО:
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
ВСИЧКИ МЕДИИ


ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ „СЦЕНА МУЗИКА “ – СДРУЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОРГАНИЗАТОРИ НА КОНЦЕРТИ, ФЕСТИВАЛИ И ДРУГИ МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На първо място, бихме искали да изразим загрижеността си от нарастващата опасност от епидемия на грип тип Б и COVID-19 и да Ви уверим, че Сдружение „Сцена музика“ се отнася изключително сериозно и отговорно към здравето на българските граждани. В този смисъл, ние не бихме искали да препятстваме по какъвто и да е начин мерките, които Министерски съвет е предприел във връзка с разпространението на заразата, а единствено да се обърнем към Вас с молба да координирате тяхната съгласуваност и с нас, като частни културни организации без бюджетна издръжка, които ще понесат най-голямата тежест от прилагането им.

В последните няколко дни, членовете на нашето сдружение преживяха безпрецедентна ситуация, създадена от поредица управленски решения – свидетелство, че висшата държавна едминистрация в лицето на Министъра на културата, Боил Банов, не е способна на социално-отговорно поведение към икономически субекти в областта на културата.

В резултат на предложението на Министъра на здравеопазването, по препоръка на Националния оперативен щаб и лично по предложение на Министъра на културата Боил Банов да се отменят всички културни събития, бяха отменени напълно разпродадени концерти на чуждестранни изпълнители с много хиляди посетители в най-големите и представителни зали в София и в страната. Това, че два дни по-късно в публичното пространство се излагат хипотези, че тази драстична мярка дори може да отпадне, говори още повече за липсата на професионализъм, на поглед към световния опит, както и незачитане мнението на компетентни и експертни специалисти в съответните области.

Непосредствено след обявяването на забраната за посещения на културни мероприятия в страната, най-тежко сътресение за гилдията ни създаде едно крайно необмислено действие на Министъра на културата. Министър Банов направи изявление пред най-гледаната телевизия, в най-гледаното време, което беше предадено в сайтове с много висока посещаемост, че всички хора с билети за отменените културни събития “ще получат парите си”. В това си изказване Министър Банов, поради некомпетентност или лекомислие, не е уточнил, че министерството може да гарантира само събития, организирани от държавни културни институции, на които той е принципал , а не би могъл да поеме подобен ангажимент от името на частни организации, които по правилата на действащото българско законодателство – Търговския закон, както и съгласно принципите на европейското и международно право, са напълно освободени от подобни действия при наличие на форсмажорни обстоятелства, като сегашните.

На българските сцени, освен държавните и общински, има и други участници. Членовете на нашето сдружение са частни организации, които не получават държавна субсидия за всеки продаден билет и са на пълна самоиздръжка. При организацията на всяко събитие, освен че заплащат хонорари на изпълнителите, те преразпределят средства на подизпълнители, в това число – големи спортни зали и зали с национално значение, хотели, авиолинии, БНР и БНТ и други телевизии и радиа с национален и местен обхват, Столичен Метрополитен, рекламни агенции, фирми за вътрешен транспорт, компании за озвучителна и осветителна техника и десетки други по-малки контрагенти. Всички те, формират не малка част от търговския оборот, плащат данъци и в крайна сметка извършват общественополезна дейност в областта на културата. Всички те са ощетени от този безпрецедентен акт, при това с огромни средства.

Някои от членовете на нашето сдружение, за да удовлетворят интересите на зрителите, за броени часове направиха и невъзможното съвместно с мениджърите на изпълнителите и благодарение на адекватността на залите успяха да пренасрочат турнета и концерти за по-късни дати през 2020-та година, като по този начин запазиха възможността на зрителите, закупили си билети, да посетят тези събития. Независимо от това, те търпят съществени загуби и претенции от зрители за връщане на билети, поради изявлението на Министъра на културата. Някой организатори на концерти, обаче, са принудени на окончателна отмяна, поради ангажираност на музикантите в по-късен период и невъзможност за пренасрочване.

Това поставя бранша в извънредна финансова ситуация, тъй като за организацията на тези концерти вече са извършени всички плащания към всички подизпълнители и не може да става дума за връщане на билети на обща стойност, възлизаща на шестцифрени суми. И това е така, именно, защото поради форсмажорните обстоятелства, организаторите няма да получат връщане на заплатените от тях суми, съответно – няма да разполагат със средствата за възстановяване стойността на билетите. Изправени сме пред угрозата десетки организации да фалират, да изпаднат в несъстоятелност, и не само да не проведат пренасрочените събития и да не възстановят билетите на гражданите, но нещо повече – да се създаде огромен културен и социален вакуум, в който нито ще има кой да провежда големи културни събития с международна значимост, нито гражданите ще имат доверие да посещават такива занапред. Подобен социален и икномически проблем, бихме могли да приравним само с фалита не на една, а на всички банки на територията на страната.

Застраховките на нашите събития, направени в авторитетни застрахователни компании, не покриват щети, нанесени от форсмажорна ситуация, в каквато фактически сме поставени със споменатите управленски решения.

Членовете на “Сцена Музика” се обръщат към Вас с молба за социално-отговорно отношение към нашия бранш сега и занапред. Ние, както и целият останал свят, не сме наясно дали ситуацията с COVID-19 няма да ескалира. Молим Ви да се вземат адекватни мерки, за да се предпази браншът от фактически фалити и ако се наложи - да се предоставят държавни субсидии за претърпените загуби, в следствие неадекватни административни решения на конкретни министри от кабинета. Нашите европейски колеги, с чиято работа ние съвсем основателно се сравняваме, ще получат адекватно правителствено обезщетение за много по-различна ситуация, свързана с COVID-19. В настоящата ситуация, се обръщаме към Вас и с молба за официално изявление от страна на кабинета и Mинистъра на културата с оглед изясняване на ситуацията с отменените концерти и разсейване на създалото се съмнение у гражданите, че ние, като частни организации, не носим каквато и да е финансова отговорност за взетите от Кризисния щаб мерки.

От своя страна, Ви даваме своето уверение, че ще продължим да работим усилено и отговорно за развитието на културата в България.

Ние апелираме към българската общественост и нашата многолюдна аудитория да подкрепи справедливите ни искания, за да продължим да работим в интерес на българските зрители.

 

 



Коментари   (41)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


.......................... 15.03.2020 10:55:20 отговори + 8 1
Гост, много си прав.
А видяхте ли съобщението на Тангра за отмяната на Машин Хед.
"билетите ще важат за новата дата" и НИТО ДУМА ЗА ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ!
А никой не знае кога и дали ще има нова дата, камо ли ще бъде ли тя удобна на хората.
При такова отлагане ВИНАГИ се дава възможност и за връщане на парите.
Ходете си искайте парите, че после я камилата я камиларя. Ако не ги дават - пускайте жалби в КЗП.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 15.03.2020 09:54:14 отговори + 5 0
Гледам, текат разни неадекватни призиви из социалните мрежи, да не се връщат билетите, за да се подкрепят изпълнителите. Алоооооооу, парите са във и за промоутърите, изпълнителите ги получават СЛЕД участието, а не месеци или година преди това. И да има някаква такса ангажимент, преведена към големите групи като капаро, тя пак е в размера на риска, който промоутъра си поема, и който се покрива от лихвите на парите, които те "въртят" от момента на предварителните продажби до реалното из изплащане към групите.
Хайде малко да спрат със смешния плач, и да се разплащат коректно с хората.
Но нищо де, сега кризата ще понамести туй-онуй, и доста самозабравили се ще отпаднат от въртележката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

не ко 13.03.2020 14:13:00 отговори + 7 2
Какви неадекватни решения?! Няма нишо неадекватно в това да се забранят струпвания на хора, в това число и концерти. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 13.03.2020 10:54:25 отговори + 7 0
Значи хленчат кифлите нагли, че държавата не може да ги задължи да върнат парите като не са дали стоката, понеже не са държавни?!?!?? Алоо некадърници!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 12.03.2020 11:50:42 отговори + 7 1
Да потърсят съдействие от архиепископ Датев Акобян, за съжаление Негово Високопреосвещенство отговаря и за България и за Румъния и се чака дълго за разглеждане. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


shredder 12.03.2020 10:09:01 отговори + 4 0
Нали и аз това кавам, неблагоприятните последици ще са всякакви и за всички... То и това се е търсело като ефект. Но да не задълбаваме по нататък.... Ясно е.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

river 12.03.2020 09:59:48 отговори + 4 7
Приятели, въпросът тук не е до това кой на кого как ще помогне (финансира) и кой какви отговорности носи.
Въпросът е че цялата история с вируса и мерките ще засегне сериозно много бизнеси. Още не сме го осъзнали (и дано не ни се наложи да го осъзнаем сериозно). Но...в Китай след десетки хиляди болни и 2-3 хиляди мъртви (не ми се рови за точните цифри сега) заразата беше овладяна (не отстранена) с цената на много тежки мерки, включително сериозен застой в бизнеса (много производства са спрени, много хора си стоят у дома, да не влизам в повече подробности). Китайците обаче са странна, но доста дисциплинирана нация. Китайската икономика е силна, все някак ще издържи. Нашата не е. Представете си човек, който бачка в клуб, театър, кино, мол, супермаркет, голям завод и т.н. Затварят му временно работата, остава си в къщи (където шанса да се разболее е минимален). Добре, ами заплата? А пари за храна и други базови потребности? За месец да речем ще издържи. А повече?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

shredder 12.03.2020 01:49:27 отговори + 7 5
Нещата са доста сериозни и неоптимистични. За съжаление светът вече няма да е същия какъвто беше досега.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бензин 13.03.2020 22:38:28 + 0 0
Ще бъде същия догодина просто малко гаден тази година няма да е същия.Ако не ескалират нещата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбридан терлик 11.03.2020 21:03:42 отговори + 7 4
Да затворят цялата държава.Скапаняци! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 19:02:32 отговори + 1 13
Споко, хора! Преди малко мернах нещо във фейса (пустия му фейс- само "глупости" може да прочетеш там !). Парламента си е гласувал 45 дена отпуск заради познайте какво? Естествено- заради "мега страшния и невиждан досега" коронавирус. Ай, честито! Пък ние тук да се заяждаме на дребно и да си мерим... позициите относно тоя "Covid- 19". Ми тъй става то- кратуните в Парламента забъркаха поредната каша от паника, дезинформация и некомпетентност и ся шъ се покрият за около месец и половина (мен ако ме питате след туй най-добре и да не се връщат въобще, ама де такъв късмет )... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Tutur 11.03.2020 20:52:44 + 10 0
Какъв Парламент бе... Всички решения са на изпълнителната и общински власти. Народното събрание не е приело нито един закон по въпроса, та да го ругаеш за паника и прочие. Дървен философ си ти.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

????? 11.03.2020 21:36:09 + 12 0
УНИКАЛНА ДЪРЖАВА!
Някакъв дето не знае нито ваксина какво е, нито различава изпълнителна от законодателна власт ви занимава всички тука
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 22:38:30 + 0 10
По-кротко, ва, жребци ... В дървено-философския си коментар казах, че кратуните в Парламента съ уплашиха (кат' 99 процента от потребителите тук, в сайта) и си гласуваха 45 дневна ваканция ... Иначе, да- признавам, трябваше вместо Парламент да кажа Правителство (наистина- моя грешка). Айде, със здраве и се пазете от коронавируса ...

П.П. Някой от вас между другото в момента да гледа мача между "Ливърпул" и "Атлетико Мадрид"? Айде, пуснете си ТВ и вижте как се провежда спортно мероприятие пред празни трибуни ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 12.03.2020 00:07:28 + 6 1
Ето нещо от правомощията на Народното събрание: Да се приеме закон против спама по сайтовете - всеки коментар над 25 думи да подлежи на глоба в размер от 500 до 2000 лева или 15 дни общественополезен труд. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

rutor 12.03.2020 18:00:04 + 2 1
Tutur глобен си, над 25 думи си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Tutur 13.03.2020 00:18:27 + 1 0
rutor, прав си, платих 200 кинта само, щото без предлозите и съюзите съм около 22 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 11.03.2020 17:34:14 отговори + 17 1
Няколко неща.

Първо, донякъде съм съгласен с AVA - когато заплахата е опасна и силно заразна болест, точно последният приоритет на държавата са печалбите на концертните промоутъри.

Второ, след кратко гугълиране току-що открих точно ЕДИН концерт на известен чуждестранен изпълнител, отменен конкретно заради това министерско разпореждане - Доминик Милър във Варна. Ал Бано и Ромина Пауър отпаднаха заради рестрикции при пътуванията на италиански граждани, които нямат нищо общо със забраната. Ричард Маркс отмени цялото си европейско турне, което значи, че, отново, причината за отпадането на концерта му в София не е тукашното разпореждане. Разбира се, при тази сметка не включвам отменените концерти и спектакли на български изпълнители, но горе пише, че, цитирам, "бяха отменени напълно разпродадени концерти на чуждестранни изпълнители с много хиляди посетители" - а това не отговаря на истината, поне според проверката, която направих току-що. (Да не говорим, че, както стана ясно около Riverside, нищо не пречи събитието просто да си се проведе.) В този смисъл, изключая Доминик Милър, браншът не е пострадал от тази забрана и съответно да се искат компенсации заради нея не е правилно.

От третата страна обаче е фактът, че обещанието хората, купили билети, да бъдат компенсирани, е наистина неадекватно и Банов не е трябвало да го дава, без да е сигурен, че ще бъде изпълнено.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

музикпромотър 12.03.2020 14:57:28 + 1 5
Бате познанието ти по темата е никакво и факта че развиваш теорията си на прост гугъл сърч в който търсиш концерти в един стил музика е трагичен, бачкам в бранша с концерти и последните 5 дни ни отмениха близо 20 ивента... дори няма да започвам да изброявам имената на изпълнители и зали защото е безмислено.
Ще има масово фалити...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 12.03.2020 15:51:41 + 6 0
Вземи изброй малко имена, всъщност, `щото търсенето, което направих, не беше профилирано по жанр - ако беше, нямаше да спомена Ал Бано и Ромина Пауър. Далеч не отричам вероятността аз да греша, разбира се, обаче при търсенето на отпаднали концерти на големи чуждестранни имена вследствие на *тази* *конкретна* *забрана*, независимо от жанра, намерих точно едно събитие - концертът на Доминик Милър във Варна. Сега видях и че са отпаднали концертите на Ули Джон Рот в София и Пловдив - на неговия сайт обаче пише, че шоуто в София ще се състои, а и са споменати различни причини за отпадането на това в Пловдив. На какво да вярвам?

Само не ми изброявай концерти на изпълнители, отменили цели турнета заради коронавируса, защото това не се дължи на тукашната забрана.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 11.03.2020 17:30:48 отговори + 22 0
Четох до "Някой организатори" и в този момент ме изгубиха.
По темата: на 19-и март следващата седмица трябваше да съм на концерт на Santana в Будапеща. Вчера отмениха цялото европейско турне. Не по вина на групата, разбира се. В смисъл, не по желание на музикантите. В почти всички държави, в които Santana трябваше да изнесе концерт, са забранени всякакви мероприятия - къде с публика над 500 човека, къде с над 1000 - без значение. Пет минути след като на сайта на Santana се появи новината за отмененото турне, на сайта на унгарския организатор на концерта и на сайта на унгарския билетопродавач се появи новина, в която се казва, че всички закупили билети онлайн ще получат парите си в 30-дневен срок обратно по картата, с която са купили билетите и не е необходимо да правят абсолютно нищо по въпроса. Онези, които са купили билетите от каса - да отиват и да си ги връщат, парите им ще бъдат дадени веднага щом представят билет. Толкоз. Говорим за най-голямата зала в Унгария, еквивалент на нашата "Арена Армеец", която, в случая, е напълно разпродадена. Ама няма какви загуби сме претърпяли, ама няма форсмажорни обстоятелства, ама няма на този сме платили, на онзи сме платили, ама няма нямаме пари. Няма плач
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 22:56:17 + 1 6
Към ???????????? (ъъъъ, изтървах им края ). Б.Б., ти ли си ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 23:02:25 + 0 6
Уффф, това трябваше да бъде коментар към човека с многото въпроси . Извинявам се, че го постнах към Разбирач (мача ме разсейва )... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

музикпромотър 12.03.2020 15:04:18 + 0 4
нищо не разбираш в европа има много зали които са си собсвени бизнеси и си канят изпълнители сами, В случея на това писмо е от организации които не са собсвеници на големи концертни зали, или техниката за изпълнението на концертите а ги наемат и се плащат...
Няма база за сравнение
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гост 15.03.2020 09:59:20 + 0 0
Абсолютно същото ми се случи с два концерта в две различни страни! Буквално минути след новината за отлагането на турнетата, имаше реакция по мейла. Едното турне е стадионно и разпродадено, та смятайте за какви пари става въпрос.

"Пет минути след като на сайта на Santana се появи новината за отмененото турне, на сайта на унгарския организатор на концерта и на сайта на унгарския билетопродавач се появи новина, в която се казва, че всички закупили билети онлайн ще получат парите си в 30-дневен срок обратно по картата, с която са купили билетите и не е необходимо да правят абсолютно нищо по въпроса. Онези, които са купили билетите от каса - да отиват и да си ги връщат, парите им ще бъдат дадени веднага щом представят билет. Толкоз. Говорим за най-голямата зала в Унгария, еквивалент на нашата "Арена Армеец", която, в случая, е напълно разпродадена. Ама няма какви загуби сме претърпяли, ама няма форсмажорни обстоятелства, ама няма на този сме платили, на онзи сме платили, ама няма нямаме пари. Няма плач"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 11.03.2020 15:53:33 отговори + 15 22
"да се вземат адекватни мерки, за да се предпази браншът от фалити" - ама разбира се! На кого му дреме за евентуално разпространение на заразна болест, която в този момент застрашава здравето на хора почти по целия свят... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 11.03.2020 16:09:00 + 24 10
Ооо айде стига... Всяка година има грип и умират хора, но няма истерия нали? Най-големите разпространители на тоя вирус са медиите и паникьосаните хора. Държава, в която '' бедните'' пенсионери хвърлят торби с пари през терасите на непознати цигани не може да бъде уплашена с някъв грип. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

AVA 11.03.2020 16:14:57 + 18 13
Из цяла Европа се отменят събития. Никой нормален човек не протестира и никой организатор не се тръшка, че ще фалира. Но това е присъщо на цивилизованите общества. Ние доказано не сме такова. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Винету 11.03.2020 16:24:08 + 10 4
AVA, описано като проблем е неадекватната реакция на правителството! На запад не протестират, но там няма скалъпени и неадекватни решения. Тук се говори "на кило" и това е проблема! Аз видях и позицията на кинодейците. И те ли са - ама разбира се?!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

asfas 11.03.2020 16:28:24 + 15 11
всеки който сравнява съществуващи грипове с този, който тепърва расте и отива да ги мине десеторно, е за лоботомия Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 11.03.2020 16:38:08 + 18 5
Има и по-страшни неща от грипове. Например когато властта е в хора, които искат да правят лоботомия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 19:25:44 + 0 12
Trapeze- за коментара "+1" зелено палче и от мене...
asfas- ако всички тези, които си мечтаят да правят лоботомии впрегнат тия си "хирургически" и въобще "медицински умения" в създаването например на ваксина срещу коронавируса, Света ще се превърне в едно мнооого по-красиво място ...

П.П. И като казах "ваксина"- все ми е на акъла, че ако например Илон Мъск, Зукърбърк или някой от "вождовете" на супер-силите се разболее от коронавирус, изведнъж (ах, каква изненада !) ще изскочи ваксината, с която да бъдат спасени...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 11.03.2020 19:28:39 + 13 0
Мастъре, изобщо знаеш ли какво означава думата "ваксина"? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Наблюдател 11.03.2020 19:34:34 + 11 0
Очевидно не знае. Но това не му пречи да е експерт по вирусология, епидемии, световната конспирация и всичко останало........ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 19:50:12 + 0 12
Към Феникс на грил- доколкото имам познания (които видно са нищожни ), "ваксината" е всъщност вирус, с който те заразяват за да успееш да си изградиш имунитет (да, звучи ми абсурдно, ама явно за да прецакаш коронавируса, първо трябва да те заразят с или нещо поне блииизко подобно на него )...

Към Наблюдател- Амииии, човеко! Хич даже и не се вълнувам от конспирации Не вярвам, че Земята е плоска, че зелените човечета отвличат хиляди земляни годишно, за да ги затварят в космически зоопаркове ( и естествено лошото, световно правителство в сянка крие всичко това )или пък в съществуването на илюминатно-гущерни тайни общества (Хилъри Клинтън, ах тиййй, непослушен рептил такъв !!) които контролират живота на цялото човечество .. Всъщност, ако ме познаваш в реалния живот би знаел колко здраво на земята съм стъпил.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 11.03.2020 19:54:04 + 8 1
Демек, не знаеш. ОК. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мастъра 11.03.2020 19:58:24 + 0 11
Е, що. Не знам, значи не знам ( не го и твърдя). Давай- разясни ми! Не се заяждам- сериозно, наистина ми е любопитно да науча какво е "ваксина" (ама честно казано ме мързи да търся инфо в гугъл- имам си по- интересно занимание, като например да 'философствам" тук )... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 11.03.2020 20:56:32 + 7 0
Ами вземи провери какво точно прави ваксината, вместо да си губиш времето тук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SiXXX 11.03.2020 21:07:22 + 5 9
Този е един от малкото случаи, при които факта, че българинът не вярва и е скептик помага. Вирусът не е чак толкова опасен, че да се реагира по този начин. Повечето хора не се хващат. В метрото са един на 50 човека с маски (които всеки с над двуцифрено ай кю знае, че нищо не пазят, по голямата част от хората не са паникьосани. Има и комични изключения ест., Като една, която направи залегна, след като се изкашлях (тютюновирус), въпреки че се покрих де. Та така, живота трябва да продължи нормално и хората да не се подават на манипулации. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

????? 11.03.2020 21:30:26 + 4 0
На какво точно и как помага? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

........... 12.03.2020 10:20:27 + 6 0
Тоя Мастъра почва да спами досущ като Терлика. Знае, че е досаден и прост и обича да дразни. Не му се връзвайте. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".