Симеон Христов от ЕПИЗОД с позиция "За българската музика, медиите и Държавата"

11 мар 2020, 15:52 ч. 1053 / 6 4
пред./следв.

   Основната фигура и басист на група ЕПИЗОД, а също и продуцент, Симеон Христов разпространи следната позиция по повод обсъждането за въвеждане на квота за българска музика в електронните медии:

За българската музика, медиите и Държавата

Основните български телевизии и радиа не одобряват въвеждането на минимален процент българска музика в националният ефир! Посочва се като основен проблем скуката, която може да настъпи, ако поне една трета от музиката е българска. Това не е точно така! Има произведена огромно количество качествена българска музика през последните 50-60 години. Има с какво да се започне. Страхът им е свързан с това, дали българските производители на музика могат да осигурят голям обем качествена нова музика от всички жанрове. Но производството на този важен духовен продукт, музиката, зависи и от тях – медиите. Те го отвеждат до ушите и сърцата на българския потребител. Но има и още нещо. От тях, медиите, зависи какво ще получат за своя труд създателите на музика. Знаят ли уважаемите български потребители на музика, че въз основа на излъчваните по медиите песни се формират и средствата, които получават българските автори, изпълнители и продуценти? Че откъде могат да знаят, като този жизненоважен за създателите на музика факт не е оповестен достатъчно ясно? Държавните чиновници също мълчат гузно по въпроса! Вследствие излъчените песни по радиа и телевизии се разпределят няколко десетки милиона лева, изчислени по една формула. Малка част остават за българските производители, защото малък е техният пазарен дял, формиран от същите тези медии. Ето защо мисля, че българските медии са длъжници на българският народ и култура. И затова е редно да поемат и своята тежест от реформата, ако някой въобще има куража да я осъществи.

Но най-големия длъжник на българския народ за недостатъчното произвеждана Нова и Качествена българска музика все пак не са медиите. Това е Държавата.

Построиха се огради по границата с Турция, за да спрат прииждащите талази емигранти. Армия и полиция са готови да воюват с тях и да опазят територията ни. Чудесно! А къде беше Държавата, когато през границите на България безпрепятствено минаха ориенталските армии на кючека и влязоха в душите на децата ни? И продължават да влизат! Къде бяха всички министри на културата и екипите им от 30 години насам, гледащи безучастно на тази източна антибългарска инвазия?

Държавата стигна до там в своето престъпно бездействие, че създаде монопол върху концертната дейност на българските изпълнители. А това е единствения начин те да получат средства за творческия си труд. Кой е организатор на по-голямата част от концертите на българските изпълнители? Общините. С пари от Държавата. Малко са импресариите, защото трудно се състезава срещу Държавата, трудно се плува в сярна киселина. Ето защо същата тази Държава сега трябва да направи една тежка реформа и то така, че да изчисти затлачената река до дъното. Не може да се издължи за греховете си като хвърли проблема на медиите! Хайде да видим има ли политици с български сърца и големи топки!

Симеон Христов – автор, изпълнител и продуцент на българска музика

 
Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Tutur 11.03.2020 21:07:03 отговори + 5 1
Преди източната инвазия виновна беше западната инвазия - сръбското Няма рахат за нашенския изпълнител... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!! 11.03.2020 21:54:57 + 6 2
Няма и да има. Щото некадърността винаги търси проблема у другите. Това ни е нещо като национална черта за съжаление. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 12.03.2020 07:12:04 + 1 1
Западната инвазия не е била проблем за изпълнителя. А ако западните държави също имат такива квоти, и тях ли ще "осмееш'? Понеже имат.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 12.03.2020 07:13:55 + 0 0
@!!!! Прочети какво си написал и открии иронията Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".