Пак се срещнахме (на живо) с ФСБ след 40 години

8 окт 2017, 16:37 ч. 3299 / 4 16
пред./следв.

   "Ако можехме да се върнем назад, бихме изживели тези 40 години по същия начин." - това сподели пред пълната зала "Арена Армеец" Константин Цеков, един от основателите на знаковата българска рок група ФСБ. Снощи, 7 октомври, бандата изнесе голям концерт по случай 40-годишния си юбилей. Публиката ги посрещна и изпрати възторжено. ФСБ са едни от визионерите на българския рок, създали любими хитове на няколко поколения. Групата е създадена през 1975 г. в София, като студиен проект, за което говори и името му - Формация Студио "Балкантон", съкратено Ф.С.Б., от Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров. Първият им албум, "Non Stop", излиза през 1977 г., а последният засега, "ФСБ.", през 2010 г. През 1979 г. към групата се присъединяват китаристът/цигулар Иван Лечев и барабанистът Петър Славов. За съжаление, последният почина през 2008 г. Към настоящия момент ФСБ е в състав Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев. В студиото и на сцената им помагат редица музиканти, част от тях видяхме на концерта снощи, сред тях синовете на Румен Бояджиев - Румен и Божидар и специалните гости Емил-Марк Ханджиев и Александър Бахаров.

   Повечето композиции на песните на ФСБ са на Румен Бояджиев и Константин Цеков, а текстовете са на водещи български поети, като Георги Константинов, Добри Жотев, Калин Донков, Евтим Евтимов, Михаил Белчев, Живка Шопова, Даниела Кузманова, Виктор Самуилов и др. Освен традиционните за рока инструменти, групата обогатява звуковата си палитра с български народни инструменти, като гайда и кавал, а също с рядко срещани и екзотични инструменти в жанра - ксилофон, електрическа цигулка, маримба и др.

   Но да се върнем към това, което се случи на снощното събитие. Влизането в залата ставаше бързо и безпроблемно. Трябва да сме благодарни на охраната, която се съобрази с лошото време, като пускаше бързо на многобройните входове и не правеше проблем за носените от зрителите чадъри. Вътре всичко беше обичайното за голямото мултифункционално съоръжение - щандове за напитки и пакетирани закуски, както и колички със "златни" пуканки. Недоволни нямаше - хората спокойно се настаняваха на местата си в очакване на юбилейния спектакъл.

   Сцената беше подредена на няколко нива, по които бяха разположени различните инструменти и технически устройства. ФСБ наченаха представянето си с веселия фолклорен инструментал "Пъпеш" и продължиха с песента "Заспало зло под камък" по текст на Михаил Белчев. Последваха парчетата "Както преди", "Иде вятър", както "Нищо не взимай с теб", което е от албума "ФСБ." (2010) по текст на Живка Шопова. Групата представи за първи път на живо инструментала "Кълбото" от едноименния албум от 1980 г. Иван Лечев обясни, че в композицията се включва един "много специален инструмент" (който се оказа маримба, "роднина" на ксилофона) и са се съгласили да я изпълнят, само защото проф. Емил-Марк Ханджиев, изсвирил партиите в албума, е пристигнал от Гърция специално заради това парче.

   Заредиха се още любими на феновете песни, като "Няма как", "Епизод от романтичен филм", "Протегнах две ръце", "Обещание", по-известна като "Беше ли ти красива", "Обичам те дотук", "Пак ще се прегърнем", като публиката пригласяше не само на припевите, а и на целите текстове.

   Преди изпълнението на "Ако спреш", на сцената се качи бившият басист на групата Александър Бахаров, заминал през 1983 г. за Западна Германия и срещащ се с българската публика за пръв път от 34 години. Той остана до края на концерта и не скриваше радостта си от възможността да посвири със старите си колеги, както и да приема аплодисментите на феновете.

   Редовният сет на ФСБ завърши с песента "Празник", след което музикантите излязоха на бис и изпълниха инструментала "На път", по време на който Иван Лечев се включи със соло на цигулка и една от най-обичаните от феновете песни - "Високо". Публиката обаче търпеливо чакаше да чуе най-големия, огромен хит на групата "След 10 години", който прозвуча като втори бис. Не особено известен факт е, че всъщност песента е кавър на парчето "Amico di ieri" на италианската група LE ORME от албума им "Smogmagica" (1975). Българският текст на "След 10 години" е на Михаил Белчев. Естествено, песента беше подета от хиляди гърла в пълната зала. Трябва да отбележим, че в публиката можеха да се видят хора от поне четири поколения, някои вече на преклонна възраст, а някои бяха довели и съвсем малки деца.

   Така завърши юбилейната среща на феновете с една от най-обичаните и класни български рок групи, ФСБ, представяща се изключително достойно, винаги с качествени, интелигентни и изпипани музика и текстове.

Сетлист:
01. Пъпеш
02. Заспало зло под камък
03. Както преди
04. Иде вятър
05. Нищo не взимай с теб
06. Кълбото
07. Пътуване
08. Няма как
09. Кaртини
10. Епизод от романтичен филм
11. Зимна къща
12. Протегнах две ръце
13. Обещание (Беше ли ти красива)
14. Гара разделна
15. Защо ме обичаш
16. Нe така
17. Обичам те до тук
18. Ако спреш
19. Пaк ще се прегърнем
20. Бeзсъница
21. Празник
Бис1:
22. На път
23. Високо
Бис2:
24. След 10 гoдини


Текст: HeathenHeart
Снимки: Виктор Александров

 


   Десетки снимки от концерта по случай 40-годишнината на ФСБ може да разгледате в нашите галерии.

 

още за:

ФсбMoko SolutionКоментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Koko 3.02.2021 21:42:42 отговори + 1 0
Макар официално ФСБ да се разделят с Крайчовски след концерта на площад „Батенберг“ по случай влизането на България в Европейския съюз на 01.01.2007 г., отношенията помежду им изключително се влошават покрай смъртта на Петър Славов-Пъпеша през 2008 г.

Крайчовски смяташе, че групата е предала и него, и легендарния си барабанист...

Факт е, че около грандиозната си продукция в "Арена Армеец" за 40-ия им юбилей през 2017 г., Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев не просто не го поканиха, а дори не споменаха името му. "Все едно беше умрял...", казват горчиво негови близки.

Петър Славов - Аз вече нямам нищо общо с ФСБ. От Нова година. И не бих искал да си спомням за колегите си. Освен с Ивайло Крайчовски не поддържам връзка с никой от тях. Така че не ме питай за ФСБ!Не ме интересува това, че ме познават от ФСБ. Просто аз не искам да си спомням, че се познавам с тия хора.Не сме скарани. Те постъпиха по един много... начин.

Александър Бахаров - Вярно е, че напуснах Б-я, и то по убеждение, но ФСБ ме принуди да ги напусна няколко месеца преди това! Създадоха повод и го използваха веднага, но по този начин, без да предполагат, улесниха решението ми да емигрирам. Тази тема е много щекотлива и не би могла да бъде изчерпана в едно интервю.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Груйчо 22.10.2017 21:42:49 отговори + 2 3
Най-утрепаната българска група, извесна с един кавър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

semafor 18.10.2017 08:59:44 отговори + 2 0
Последното за което са мислили архитектите при проектирането на зала Арена Армеец е акустиката , залата е с лоша акустика и ФСБ нямат никаква вина за това -направиха страхотен концерт . Най добрия звук на ФСБ на живо за мен си остава концерта им в зала Универсиада на 05.10.2000г. С Мобиком на път. 17години минаха от тогава но изживяването беше неземно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

присъствал 12.10.2017 00:56:06 отговори + 0 0
споделям напълно мнението, че концерта беше с прекрасен звук, който напълно отива на група с 40-годишен стаж и изключителни музиканти. Аз лично очаквах повече еуфория, на една от най-емблематичните им песни "Пак ще се прегърнем" с присъствието на А. Бахаров...За мен това е песента, която трябва да е емблема на групата, а не онази кавър версия. Всъщност доста групи и изпълнители се прославиха с кавъри. Други две неща, които направиха впечатление: липсваше един от членовете на групата, не оспорва качествата на заместника, както и това, че Петър Славов заслужаваше малко повече внимание от това , че вече не е сред живите. Просто мнение... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иван 11.10.2017 09:49:57 отговори + 0 7
В крайна сметка, коментираме група, която има Грами. Кво коментираме, въобще? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Раптор 11.10.2017 11:51:29 + 13 0
Коментираме група която НЯМА НИКАКВО грами. Грамито е за Хосе Фелисиано- има си сайтове (включително официални) със списък на всички наградени през годината и наградата си е за Хосе Фелисиано- не за ФСБ, които е наел. Наградата е "Grammy Award for Best Latin Pop Album" и никъде няма и дума (освен твърдения в сайтове на български) за това че грамито е за някой друг освен за Хосе Фелисиано.
ФСБ са отлична група ама с глупостите за грамита пресолиха манджата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лечката 9.10.2017 20:19:17 отговори + 2 5
За миг спли да бъдес се пълви ти! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

БРАВО! 10.10.2017 09:07:11 + 0 1
******************************** Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 9.10.2017 10:50:47 отговори + 9 0
Ама за толкова години не разбрахте, че на стадиони и толкова големи зали може да има съвсем различен звук на различни места. Това да не е Микстейп Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Картелчо 9.10.2017 10:25:17 отговори + 8 1
На тия дето не им е харесал звука, явно сте били от старите коцкари, дето пиеха през цялото време и миришеха на джибри! Звука беше кристален. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Зяпач 8.10.2017 23:21:55 отговори + 4 3
На мен също не ми хареса озвучаването. Някои части от песните не се чуваха добре. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

McVicar 8.10.2017 21:00:34 отговори + 13 4
До "приятеля"
Ами не не е ирония, мнението е субективно, бил съм на около 15 концерта в Арената, и този за мен беше най - добре озвучен. И не, не съм глух, ако ти имаш твое мнение - ок, уважавам го. Лека вечер
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Приятелю, 8.10.2017 23:00:52 + 8 8
Извинявам се, че така те нападнах, просто отидох с големи очаквания на този концерт, а най-важният му за мен компонент - звукът, снощи го нямаше. Съдейки по атмосферата в залата и за други е било така. Поне до средата на концерта публиката беше вяла, а на концерт нищо друго не вдига публиката така, както добре направения звук. Това е мое наблюдение от навярно над 150-те концерта на които съм бил в съзнателния си живот. След това не мога да кажа какво е станало защото си тръгнах. Между другото, същото направих и на концерта им през 2001. И тогава и сега не издържах. Познавам добре музиката им и слушането на някакво нейно подобие, в което не чувам половината неща, които изсвирват или ги чувам нелепо звучащи ме дразни, мнооого. Просто, след снощното разочарование влизам на този сайт и първото мнение е "Най - доброто озвучаване на концерт в Арена Армеец за мен." Щом ти е харесало - прекрасно! Концерт те е направил щастлив - прекрасно! Прав си, че това е субективно мнение и всеки има право на него. Аз изказах своето и единственото за което съжалявам е, че го направих и с лична нападка, за което отново се извинявам. Лека вечер. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нещото 9.10.2017 13:05:11 + 12 0
Във време когато всеки избива комплекси в Интернет псувайки и обиждайки тези, които не споделят неговото мнение е истинско удоволствие да попаднеш на хора като вас двамата, които могат по адекватен начин да изгладят различията си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

McVicar 8.10.2017 17:23:42 отговори + 18 3
Най - доброто озвучаване на концерт в Арена Армеец за мен. Браво. Изпълнението не го коментирам - те са доказани Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Приятелю, 8.10.2017 19:38:43 + 4 16
Няма как да не драсна коментар под това, което си написал. Или си глух, или си домосед любител на концерти в YouTube и всякакви знайни и незнайни mp3-и сваляни от нета и, съответно, това е критерия ти за звук. Другият вариант е първото изречение в поста ти да е написано с ирония но не усещам да е така. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".