Първият ден на "Hills of Rock - Sofia Edition" даде тон за песен

3 юли 2022, 14:07 ч. 2398 / 15 19
пред./следв.

   На 2 юли 2022 г. вечерта паркът край летище "София" посрещна гостоприемно посетителите на първото софийско издание на вече утвърдения пловдивски фестивал "Hills of Rock". Въпреки лекия дъжд минути преди началото на събитието теренът бе в прилично състояние. От "Fest Team" се бяха погрижили да има обособен паркинг, достатъчно места за пийване, хапване и облекчаване (плюс пейки за уморените), както и няколко вида допълнителни забавления от рода на баскетболни кошове. Организацията бе много добра и събитието протече по график, без никакви сериозни спънки и проблеми. В лятната привечер постепенно се събираха тълпи, които очакваха да се забавляват до късно под звуците на KOZA MOSTRA, BAZZOOKAS, THE SISTERS OF MERCY, DUBIOZA KOLEKTIV и хедлайнърите PLACEBO.

   Първите две банди - KOZA MOSTRA и BAZZOOKAS имаха за задача да свирят пред постепенно събиращата се публика и да дадат начало на събитието. Стилово те стоят по-встрани от рока, но се справиха умело със задачата да открият шоуто. А и в голяма степен подхождат на едни от любимците на феновете с по-разнообразни музикални вкусове, които щяхме да гледаме по-късно - босненските експериментатори DUBIOZA KOLEKTIV.

koza mostra



   Английските готик ветерани THE SISTERS OF MERCY, групата с най-дълга история на фестивала, започнаха в 19:50 ч. с едно бързо "Здравей" от основателя Andrew Eldritch. Това е вторият концерт на "Милосърдните сестри" в България, но първи в София. Първото им посещение беше през далечната вече 2008 г. на друг летен фестивал, който за съжаление вече не съществува - "Spirit of Burgas". Единствената константа в състава на групата е Andrew - в Бургас на китарата бе Chris Catalyst, който през 2019 г. бе заменен от Dylan Smith. Е, и Доктор Аваланч не е мръднал! (THE SISTERS OF MERCY нямат барабанист, а само дръм машина, която се казва Doctor Avalanche).

   "Сестрите" се постараха да ни разходят из целия си репертоар, който макар и малък за група с повече от 40-годишна история, е обвит в мистерия и само най-заклетите фенове могат да се ориентират коя песен от кой албум, сингъл, демо или бутлег всъщност е. Публиката имаше възможност да чуе както някои от най-големите хитове на групата като "Lucretia My Reflection", "Temple of Love" и "More", така и една изцяло нова песен - "Here", която се изпълнява само на живо на концертите тази година.

Сетлист на THE SISTERS OF MERCY:
01. Don't Drive on Ice
02. Doctor Jeep / Detonation Boulevard
03. Crash and Burn
04. Ribbons
05. I Will Call You
06. First and Last and Always
07. But Genevieve
08. More
09. Eyes of Caligula
10. Alice
11. Summer
12. I Was Wrong
13. Here
14. When I Am on Fire
15. Lucretia My Reflection
16. Temple of Love
17. The Corrosion


sisters of mercy

 

   В 21:20 ч. започна представлението на DUBIOZA KOLEKTIV - защото те изнасят истинско представление, а не просто концерт. В изцяло балкански дух босненците и словенците приложиха всякакви трикове, за да вдигнат и задържат високо енергията на публиката.

   След кратък запис, в който женски глас ни запозна защо всички изпълнители на групата са "куци, сакати и некадърни", на сцената изкочиха шестимата момци, облечени в жълто-черно като фенове на "Борусия Дортмунд" и започнаха с вселенския си хит "U.S.A.", като от време на време заменяха "Bosnia" с "Bulgaria" в рефрена "I am from Bosnia, take me to America". Още от времената на "Как ще ги стигнем …" на Тодор Колев поколения българи мечтаят да емигрират в САЩ, така че тази песен удари директно в сърцето млади и стари и се завихри купон.

   DUBIOZA KOLEKTIV имат предимно политически ориентирани текстове и къде на шега, къде на сериозно - имат позиция по много наболели проблеми на Босна и региона. Преди да изпълнят "Euro Song", Almir Hasanbegovic прочете декларация, с която помоли всеки да дари 10 стотинки на Босненската национална телевизия, защото нямат пари, за да организират конкурса "Евровизия" в тяхната страна. Разбира се, майтапът му без възприет и отново "пчеличките" заскачаха с феновете си в реге-ска микс. Веселбата продължи до 22:45 ч.

Сетлист на DUBIOZA KOLEKTIV:
01. U.S.A
02. Volia BiH
03. Minimal
04. Bubrezi
05. Euro Song
06. Free.mp3 (The Pirate Bay Song)
07. Cross the Line
08. Domacica 2.0
09. Take My Job Away
10. Boom!
11. Moje Li?
12. Himna Generacie
13. Kazu
14. Space Song
15. Kokuz
16. Blam
17. Traktorska
18. Don't Worry, Be Happy (Bobby McFerrin cover)
19. Balkan Funk
20. Bosnensko Tango / No Escape

dubioza kolektiv



   В 23:20 ч. на големия екран се появи съобщение, каквото сме виждали и на концертите на TOOL, с което се забраняваше (или по-скоро силно се препоръчваше публиката да ограничи) използването на телефони, за да може всички да се насладят и да не пречат на околните. В 23:30 ч., точно по график, на сцената излязоха PLACEBO.

   Петото посещение на британските алтърнатив рок гиганти в България и първо като хедлайнър на нашенски фестивал не изненада никого с нищо. PLACEBO са на турне, за да промотират последния си албум "Never Let Me Go" и това си пролича в избора на песни - "Forever Chemicals", "Beautiful James", "Happy Birthday in the Sky" (посветена на покойния David Bowie), "Surrounded by Spies", "Try Better Next Time", "Sad White Reggae", "Went Missing" - почти половината сетлист беше изграден от песни от последния албум. За случайния фен остана само "The Bitter End" от най-големите хитове на групата.

   Липсваше пиротехника, но за сметка на това светлинното шоу беше на ниво. Ефектите така се преливаха, че се чудя как късният полет от Мюнхен не се обърка да кацне на ливадата, вместо на летището.

   Концертът завърши с кавър версията на "Running Up That Hill" на Kate Bush от албума "Covers" (2003). Оригиналът на песента набра отново популярност през последните месеци заради ключовото ѝ значение в Сезон 4 на сериала "Stranger Things". Няма да казвам повече, за да не си развалите удоволствието, ако още не сте го гледали.

Сетлист на PLACEBO:
01. Forever Chemicals
02. Beautiful James
03. Scene of the Crime
04. Happy Birthday in the Sky
05. Bionic
06. Surrounded by Spies
07. One of a Kind
08. Sad White Reggae
09. Try Better Next Time
10. Too Many Friends
11. Went Missing
12. For What Is Worth
13. Slave to the Wage
14. The Bitter End
15. Infra-Red
16. Running Up That Hill (Kate Bush cover)


   Фестивалът продължи още дълго в малките часове след хедлайнъра PLACEBO. Докато повечето фенове се изнасяха за сън и почивка в подготовка за ден втори, опашка от чакащи да влязат за "Hills of Bass" се виеше пред входа.

   Днес ни предстои да гледаме: FIVE FINGER DEATH PUNCH, ILL NINO, KULTUR SHOCK, SOLENCE и ОDD CREW.

 

Текст: Маруш "Луци" Денчев, Florimel
Снимки: Иво Канин



   Чрез връзките по-долу може да разгледате десетки снимки на всички банди от първия ден на фестивала "Hills of Rock - Sofia Edition 2022":

KOZA MOSTRA
BAZZOOKAS
THE SISTERS OF MERCY
DUBIOZA KOLEKTIV
PLACEBO

 

placebo



Коментари   (19)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


ghjg 5.07.2022 15:42:09 отговори + 2 4
Тия сичките се едно са от цирка.
Пфууууу
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Брях 4.07.2022 18:38:32 отговори + 0 0
Сестрите не са изпълнили Vision thing???
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Дъртия 4.07.2022 12:42:54 отговори + 8 0
Организационно феста беше топ. Но тоя номер с билетите - последните купуват на най- ниска цена - никога повече ранни билети от този промотър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

HooLIvan 4.07.2022 12:50:14 + 4 0
Kaто цяло ефектът от локдауните и отменените концерти още не е минал (дай Боже да не се връща) и няма бясно изчерпване на билетите месеци преди фестовете. Днес си взех за Хилса - нещо, което преди 2020 едва ли бих си осмелил да направя две седмици до началото му. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hmm 4.07.2022 03:09:44 отговори + 2 0
Може ли да споделите какво означава за Вас слаба организация на баровете и мърча? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Candle 4.07.2022 09:24:27 + 2 0
Не виждам някой да е казвал такова нещо нито в ревюто, нито в коментарите. За каква слаба организация говорите? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hmm 4.07.2022 16:42:14 + 1 0
Коментарът, под който отговорих, явно е изтрит (: Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 3.07.2022 23:33:20 отговори + 4 5
Е за хора, които знаят 1-2 групи и ходят вероятно и в биад от време на време, нормално да е слаб фестивал. Аз не успях да отида по здравословни причини, но всички хора, които познавам и са ходили вчера ми казаха, че е било зверско. Така че, айде по леко с квалификациите. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


??? 3.07.2022 21:15:04 отговори + 7 0
Този пък бил измамен от сетлист :-)
Хахахахахахахахахахаха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иво 4.07.2022 23:26:10 + 2 5
Наистина съм измамен.
За първи път виждам група, която не изпълнява нито един от хитовете си.
Наистина не съм проверил, макар, че в предишните концерти/например в Италия/ има няколко хита.
Супериновативно- концерт без нито един хит.
Бях на предишния им и беше супер, но................ неиновативно ........., понеже имаше хитове и настроение.
Сега нямаше хитове, но имаше един потиснат, надменен нещастник като фронтмен, който ни гледаше надуто и злобно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 5.07.2022 01:34:40 + 3 2
Наистина що не ходиш да си пишеш налудничавите глупости някъде другаде? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иво 3.07.2022 19:55:28 отговори + 4 7
Не знам, ама да не изпълниш хитовете си изобщо, за мен е форма на измама.
Ако го знам предварително, не бих купил билет и не бих отишъл. А ти да си правиш промоция на последния албум, ама без да го обявяваш предварително. Чиста измама.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Разбирач 3.07.2022 20:45:55 + 8 0
За чий бързаш с билетите тогаз? Изчакай да започне турнето. Виж сетлиста. И си прецени. Не е сложно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 4.07.2022 00:45:13 + 1 6
Е аз затова няма да ходя на Мейдън.
Наздраве!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sixxx 6.07.2022 15:30:24 + 2 1
В сетлиста на Мейдъб има само 3 песни от новия албум. Всичко друго си е хит след хит :д Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

??? 6.07.2022 18:14:38 + 0 0
Турнето на Мейдън е Legacy Of The Beast. Ти какво очакваш да има? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Живият т-шак 3.07.2022 18:48:31 отговори + 9 4
Истина е в оригиналния Хилс! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

иво 4.07.2022 23:31:36 + 10 7
Да. Оригиналния Хилс е в град, където метъла е десета по популярност музика, няма градски транспорт, има стотина счупени малки таксита, има хотели за максимум десетина хиляди души, концерта е на майната си от хотелите, няма паркинги, така че си ходиш пеша пет километра, после влизаш на една поляна, на която не е пръскано за комари, като дано разрешат да можеш да влизаш повторно .................ама надали.
Пловдив е епична селска приказка. И то в жегата. Отделно, предполагам тормозим тия с блокове наблизо, които са стотици и не е непременно да са фенове и да не искат да спят.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ветеринарен психолог 3.07.2022 17:58:24 отговори + 11 1
Много добре организиран фестивал.
За групите всеки си има мнение и никой няма право да му го оспорва. На някои им харесват, на други не.
За мен беше странна комбинацията между кръчмарски рок и готик.
Но огранизационно фестивалът е топ!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".