Първо пришествие на CRADLE OF FILTH на българска земя

18 авг 2008, 05:42 ч. 553 / 7 45
пред./следв.
В третия, последен ден на организирания от Община Бургас, MTV и "DS Music" уникален за България фестивал "SPIRIT of Burgas" - 17 август, се сбъдна мечтата на хиляди фенове на екстремния метъл - да гледат поне една банда от "Голямата двойка" (CRADLE OF FILTH и DIMMU BORGIR) на живо у нас. Да се надяваме единствено, че Dani Filth и ко не са приели навътре скандиранията "Кредъл-Кредъл" преди и по време на шоуто си, тъй като явно за мнозина почитатели на групата и др. е невъзможно да разберат, че английската дума "cradle" се произнася "крейдъл" (вж. който и да е английско-български речник с транскрипция), а не "кредъл". Но да се върнем на основното...
   Последният ден от "SPIRIT of Burgas" бе и най-многолюден (очакваме официална информация от организаторите за числеността на цялото събитие), като със сигурност една от основните причини за това бе метъл хегемонията на местно и международно ниво, която доминираше 17 август. Местно, защото на "Jack Daniel's Rock Stage" предстояха гиговете на две от най-титулованите "морски" банди в България - THE REVENGE PROJECT и KOROZY. А хедлайнър на вечерта (или по-скоро нощта) бяха демоничните зли духове от Острова CRADLE OF FILTH. Тяхното закъснение с около час и половина бе причина и за първото по-сериозно разминаване в програмата на фестивала, която до тогава бе спазвана сравнително акуратно, с изключение закъснението на "Music Space Stage" на 16-и. Честта да открият главната сцена за деня се падна на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, които се изявиха в непознато амплоа, но за него ще прочетете в специалния ни репортаж от Яни, съсредоточен около българските банди. Появата на Kosheen се забави с над 30 минути и стана ясно, че CoF ще излязат не в 23:30 Ч., както бе предвидено, а най-рано в 00:30 ч.
   Всъщност Адът се отприщи около пет минути преди един часа след полунощ. Пълната Луна огряваше безоблачното небе, а августовският бургаски плаж се преобрази за секунди. Вече не беше лято и не духаше свеж бриз. От сцената се разнесе студ и мъгла, а от колоните задуха режещ британски вятър. Сред пушеци, обвити в мистичен плащ от светлина, на сцената се появиха петима музиканти, предвождани от емблематичня дребен, пищящ демон Dani Filth. Нехаещи за закъснението, около 2-3000 фенове пред сцената бяха готови да чакат и до сутринта, за да видят култовата (екс-)блек банда. Ударната порция зловещ метъл се пръсна над Бургас, понесе се над морето, почерпи от чернотата му и се върна обратно като цунами с удвоена сила - сатанинска и помитаща всичко пътя си. Първо бе интрото от последния албум на CRADLE OF FILTH - "Under Pregnant Skies She Comes Alive Like Miss Leviathan", последвано и от откриващото парче от "Thornography" - "Dirge Inferno". Такова барабанене и китарен грохот, такива зловещи писъци и химни от Преизподнята нашето Черноморие не бе чувало. Нито виждало създание, подобно на Dani Filth, да обругава в безподобния си стил сцена, построена досами прибоя. Последваха "Gilded Cunt" и "Dusk and Her embrace", на която се появи и фамозната беквокалистка на CoF Sarah Jezebel Deva. С нейна помощ Жестокостта ни донесе орхидеи ("Cruelty Brought Thee Orchids"), а по-късно Dani поздрави красивите (и по неговите думи) български момичета с "Nymphetamine". В оригинал женските вокали в парчето се изпълняват от Liv Kristine, а в случая Sarah Jezebel звуча, макар и нелошо, но като бледо нейно подобие. Това, обаче, ни най-малко не помрачи удоволствието от концерта. Той продължи с "The Principle Of Evil Made Flesh", "Her Ghost In The Fog", "Born In A Burial Gown" и за завършек - "Under Huntress Moon". Доколкото завършек на едно шоу може да има без бис, какъвто естествено чухме - "From The Cradle To Enslave" и "The Forest Whispers My Name". И с това Първото пришествие на CRADLE OF FILTH на българска земя приключи - точно в 2:00, за малко повече от час. Да се надяваме, че то няма да е и последно, така както кметът на Бургас Димитър Николов обеща, че първото издание на "SPIRIT of Burgas" няма да е единствено. Да си пожелаем догодина поне два пъти повече големи рок имена, както български, така и чужди, защото на 17 август се видя, че рокът и метълът изживяват поредния си разцвет.

   Очаквайте скоро и още десетки "пъклени" снимки от шоуто на CoF в Бургас...


Коментари   (45)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


† THE CHILD OF DEVIL 5.12.2009 20:56:55 отговори + 1 0
относно коментара на darky дани бил дебел .... :ДДД да ти кажа честно незнам къф ти е проблема .... човека си е много добре :Д Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

† THE CHILD OF DEVIL 5.12.2009 20:50:42 отговори + 0 0
искам като на дани кожените панталони :ДДДДДД
концерта - (рок)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

angel 28.08.2008 13:31:08 отговори + 1 0
Cradle ни размазаха вьпреки проблемите в началото с звука ни отнесоха COF FOREVER а за всички хеитьри един по .......... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Лъчо 26.08.2008 21:28:36 отговори + 0 0
Бях на концерта и въпреки малко кофти звука се размазах,за което съжалявам малко защото изпуснах Корози,а на Ривендж Проджект не можах да отида защото бях се наредил на Майн Стейджа най-отпред и не исках да си губя мястото.Иначе одтелно групите които свириха преди Крейдъл ни затъпиха много добре,дори изнервиха.Дано догодина си направят един Стейдж само за Рок и Метъл. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Митко 24.08.2008 14:50:22 отговори + 0 1
Какво значение има, че Кредъл свирили с Балканджи ??? Ти кой искаш да ти сложат от българска страна ? Звукът на Кредъл беше просто уникален, няма подобно звучене, бях пред сцената и едва преглъщах от баса и барабаните и от време на време чувах Дани да вряка. За това ли чакахме след Кошийн час и нещо?? Лайняна работa ... The Revenge Project забиха много по-яко, както и Балканджи, за Korozy нмяма думи ... имаше някакви пияни отрпки пред сцената, то да му се отще на човек да свири, но и Гани какво се трови - в 3 сутринта след концерт на Кредъл (не че е кой знае какво), да очакваш голям наплив от фенове ... не става. Като цяло организацията беше много добра, нямаше боища и тем подобни глупости, което е похвално за всички Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


NiltevS 21.08.2008 21:45:59 отговори + 0 0
"Анонимен - 2008-08-18 20:00:02 - SoB нямаше нищо общо с нещата които се случват в тъпата Краварна дано феста да се резвие и вече данесе налага ходенето до КРАВАРНА и дано някой от Краварна и видял как се прави!!" Ти явно си заразно луд и си бил на някой друг концерт! По отвратително озвучаване не съм чувал.Прав си само за 1, наистина никога няма да постигнат това което става в Каварна!!!И като не ти се ходи там не ходи, но съм сигурен за едно.. още на следващия концерт ще си там! И си пий редовно хапчетата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

deville 21.08.2008 16:19:42 отговори + 0 0
Заслужават среща с Mayhem, Darkthrone и Satyricon, по тъмна доба, някъде в горичката около Lilehammer )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

metal-core 20.08.2008 23:46:51 отговори + 1 0
Анонимен - 2008-08-20 14:18:11
Абе хора...вие не знаете какво да слушате...

Я кажи какво да слушаме.Обясни на нас неуките и неразбиращите.Кажи някоя тру блек метъл банда,която никой не е чувал..следователно е по-истинска и яка,нали.Айде бягайте такива оттук,че ми писна от вас.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ERLANDSONCRY 20.08.2008 17:05:53 отговори + 0 0
яко cradle of filth изпуснал съмги но да се надяваме че и в сф някой ден ще посетат там съм Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 20.08.2008 14:18:11 отговори + 0 0
Абе хора...вие не знаете какво да слушате... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Луд Металист 19.08.2008 20:52:50 отговори + 0 0
Имам автограф от Dani Filth направо щях да умра Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zea 19.08.2008 18:45:09 отговори + 0 0
тез заслужават среща с mayhem

хахахахахахха
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

boodoom children 19.08.2008 17:20:40 отговори + 1 0
Убийствен концерт.Много съм доволен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.08.2008 15:45:02 отговори + 1 0
Cradle се представиха страхотно и опровергаха всички, които си мислят, че не са добри на живо.Бях най-отпред и смея да твърдя,че присъствието на музикантите, контакта с публиката, всичко беше невероятно и се надявам скоро да се върнат при нас за по - дълъг концерт, защото смятам че и публиката ги посрещна както заслужават!Беше жестоко и ако някой твърди обратното, то той няма никакво място тук да коментира неща, които не може да разбере! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EMPEROR 19.08.2008 14:23:20 отговори + 1 0
Тва е най-готиния концерт на който съм бил.Сбъдна ми се мечтата да ги видя на живо.Любими ми са от 10 години и още не мога да дойда на себе си.Бях на около 20 метра от сцената,в средата където е Дани и чувах идеално и китари и клавир и бас и барабани. Не знам,може някаде да не се е чувало добре,но там където бях беше добре.Рабира се можеше и много по-добре.Озвучението не бе от най-добрите,но бандата вина няма.Въпреки всичко това е най-готиния миг в живота ми и дано дойдат пак,на тези които не се изказват ласкаво мога само да кажа да идат и да се заровят живи.CRADLE OF FILTH forever
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


вайл 19.08.2008 12:54:55 отговори + 0 0
"фамозната беквокалистка на CoF Sarah Jezebel Deva"

ей тва ми е любимото
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Милен 19.08.2008 12:14:13 отговори + 0 0
О боже ще се гръмна вече:-)Някой да ми каже, че не е истина! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

FUNERALMOON 19.08.2008 08:33:07 отговори + 0 0

Бях застанал близо до погото в центъра но не ,за да вляза в него,а защото оттам би трябвало да се чуват най-синхронизирано и балансирано всички инструменти.Нищо такова не се случи.Барабаните и баса заглушиха китарите и клавира.Последните два инструмента се чуваха само на моменти в 2 парчета.
Даск енд хър ембрейс и Дъ форест уиспърс май нейм.
Бих посъветвал Крейдъл да си сменят озвучителите.
Тия са некадърници и само ме ядосаха с размотаването си повече от 40 минути на сцената.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

darky 18.08.2008 23:26:30 отговори + 0 1
Дани е дебел :/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бургаско 18.08.2008 23:14:28 отговори + 0 0
Фестивалът беше на много високо ниво. Организацията беше почти перфектна и аз лично се забавлявах адски много )) Чудесно начало на екстремната вечер с българските зверове Пропаганда и The Revenge Project, а на Балканджи останах без дъх.
И аз бих добавил за звука на CoF, че беше ужасен ... по време на втората песен имаше адско пращене в десните озвучителни тела на сцената. Съгласен съм за баса и барабаните, вокалите се чуваха добре там, където бях аз, а китарите - променлив успех, като по-скоро не се чуваха. Но това разбира се не ми развали кой знае колко настроението (дали не бе от бутилката Аляска и няколко бири :Р), а Cradle си направиха шоуто и най-малкото - беше готино човек да ги гледа.
Като завършек - най-добарата сцена си остана Jack Daniel's, където тон-техниците свършиха чудесна работа, а бандите там сринаха публиката Чакам догодина пак! Наздраве на всички!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 18.08.2008 22:16:02 отговори + 0 0
"Абе пичове Кредъл..." epic lulz Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blackiel 18.08.2008 20:54:47 отговори + 0 0
Ареса ми. Впечетления ще пиша във форума, ама по-нататак че сега ме мързи. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 20:10:29 отговори + 0 1
Проблемите с озвучаването бяха едни и същи и трите вечери на главната сцена, така че едва ли СоБ са нямали нищо общо с това Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Луд Металист 18.08.2008 20:08:37 отговори + 0 0
Концерта беше много як.Накрая и Реването беше яко.който беше след крейдъл Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 20:00:02 отговори + 0 0
Абе пичове Кредъл ги озвучаваше техен си тон инжинер
както и повечето групи който идват в БГ а SoB нямаше нищо общо с нещата които се случват в тъпата Краварна дано феста да се резвие и вече данесе налага ходенето до КРАВАРНА и дано някой от Краварна и видял как се прави!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


..... 18.08.2008 19:15:13 отговори + 0 0
представям си как би звучал индъстриал на БГ-сцена..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EnergY 18.08.2008 17:08:23 отговори + 0 1
Гнусно! Звуча беше отвраттелен! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Coroner 18.08.2008 16:44:57 отговори + 0 0
Ами хубав концерт и лош ЗВУК. Това е положението. Малко трудно се разпознаваха песничките им. Явно тук трябваше да са озвучителите от Каварна за да се изкефят всички.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 15:35:34 отговори + 0 1
Очакваш да чуеш китара от Крейдъл ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 15:29:09 отговори + 0 0
"да гледат поне една банда от "Голямата двойка" (CRADLE OF FILTH и DIMMU BORGIR) на живо у нас"
Ц, 2 от 3 http://katehizis.com/news/shNews.php?id=5805 ;Р
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


invertedquestionmark 18.08.2008 13:57:55 отговори + 0 1
Проблеми със звука имаше и предишната вечер на ADF, но само на моменти, изглежда за третата вечер вече е станало по-зле. А Kosheen е името на групата, не на вокалистката им. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 13:45:57 отговори + 0 0
аз не чувах кредъл а правилното крейдъл така че който го е писал това е доста не в час.публиката си беше супер, а групата можеше да даде и повече не само откъм звук. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Metallica fan 18.08.2008 13:15:35 отговори + 0 0
Браво на автора на репортажа! А дано Cradle of Filth наминат и до София (но само не и в зала Христо Ботев). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

eclipsed 18.08.2008 13:15:23 отговори + 0 1
Педал ъф Филт! Имаше къде къде по-стойностни и млади групи, които заслужаваха повече внимание от тия тъпи позьорчета. А звука беше отврат. Интерсно как на малката рок сцена звука беше перфектен (може би по-малката площ беше фактор), а на хедлайнърите беше отврат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sungrief 18.08.2008 12:57:29 отговори + 0 0
Така е, за съжаление проблемите който бяха при Kosheen явно не бяха отстранени и при кредъл Не знам защо бяха надули така баса, но докато се разбере че 1вата песен е Dirge Inferno тя вече беше към края си То тия с тоя бас се уляха но пък само при тази песен имаше като че ли по сериозни проблеми За мен момчетата и момичетата от Cradle се раздадоха и направиха много стабилно изпълнение Големите са си големи винаги тфа е Който не е бил там просто няма как да усети магията и магнетичното излъчване на Дани Respet. Чакаме ви пак Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Judas Iscariot 18.08.2008 12:38:15 отговори + 1 0
прекалено много го хвалите тоя концерт а не споменавате за качеството на звука !!!! не споменахте че микрофона на Dani Filth не работеше почти цяло парче, не споменахте че се баса и барабаните заглушаваха двете китари
по мое мнение концерта можеше да бъде много по добре откъм озвучение
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lusil_vampire 18.08.2008 11:13:42 отговори + 0 0
завист.... хубави снимки, браво Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

frost 18.08.2008 10:58:18 отговори + 1 0
У нас явно не може да се намерят узвочители за метъл звук!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Милен 18.08.2008 10:38:41 отговори + 1 0
Нищо кой знае колко различно, озвучители и организатори:-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dark 18.08.2008 10:34:15 отговори + 0 0
лелеееееее =) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


British Scum 18.08.2008 10:27:14 отговори + 0 0
Cruelty Brought Thee Orchids - Жестокостта ТИ донесе орхидеи, а не ТРИ орхидеи (three orchids) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Fruzo 18.08.2008 10:02:17 отговори + 0 0
Мале, мале...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The Uninvited Guest 18.08.2008 09:34:13 отговори + 0 0
Леле, какоооо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Carnalsoul 18.08.2008 09:08:43 отговори + 0 1
Голямата Двойка които нямат нищо общо по между си Cradle с тяхния блудкав Бляк мЙетъл не могат да се мерят по никви критерий с Dimmu Borgir ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Filthy 18.08.2008 08:08:22 отговори + 1 0
Ся тамън се прибрах от феста у нас и .......ами озвучаването беше под всякаква критика...бях точно най-отпред и почти не чух китара ;(.....организаторите яко СЪКС!!!! е,вярно,че видях крейдъл отблизо,което и ме утешава,но се очакваше много повече....а кошийн миличката си скъса нервите с тва озвучаване...мен ако ме озвучават някога така,пази боже,ще ги меря с кот ми падне :Д иначе си направиха шоуто CoF и ги чакам за самостоятелен концерт вече Видя се,че имат много фенове Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".