Само български рок във втората вечер на "SPIRIT of Burgas"

18 авг 2008, 05:32 ч. 162 / 2 11
пред./следв.
"SPIRIT Of Burgas", ден втори. 18:30 ч. Взимам си едно голямо уиски и се отправям на кратка разходка из фестивалната територия. В 19:00 ч. на "Main Stage" започнаха изпълнението си група надъхани местни младежи, чиито опити да приличат на чернокожите си колеги отвъд голямата вода ме позабавляваха за около 5-6 минути, след което се насочих към "Jack Daniel's Rock Stage".
   Започват SOUL STAGE от Кърджали, които станаха победители в наскоро проведения от D2 и GRAVITY CO. конкурс за най-добра училищна банда "Ти си върхът, ама само баба ти го знае". Момчетата поднесоха 30-минутен сет от силно Korn-инспириран неометъл. Заради ранния час на изпълнението им пред сцената имаше едва около 20 души, които обаче очевидно доста се кефеха.
   Следващи бяха софт-пънковете ADIBAS. Купонджийската им музика и закачливите текстове успяха не само да съберат повече хора, но и да ги разпеят и разтанцуват, въпреки все още ранния час - 20:00. Като цяло пичовете стояха доста добре на сцената и пускаха свежи лафове между песните си, за което получаваха силна подкрепа от публиката.
   В 20:50 ч. дойде чаканият от много хора момент - под прожекторите застанаха трима изящни бардове с кухарки в ръка, зовящи се ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ. Голям Тошо, Малък Тошо и Ния не оставиха никой от случайно минаващите по алеята до сцената безразличен. Още на втората си песен ЧЕРНО ФЕРЕДЖЕ вече бяха събрали около 300 "бек-вокалисти". Имаше от всичко по много: наздравици, бъзици, простотия и т.н. и т.н. Станахме свидетели дори на почти английски вариант на мега-хита "Бягат Конете". Общо взето разочаровани нямаше, даже напротив - публиката непрекъснато се увеличаваше.
   Странно за някои, нормално за други, но за концерта на D2 на "Jack Daniel's Rock Stage" зрителите намаляха поне двойно. Явно хората, харесващи рок музика все още асоциират групата със стария й певец - Дичо, който не е тайна, е доста недолюбван от голяма част от по-твърдите фенове. Бих казал, че Дидо е пълна негова противоположност - висок, здрав мъжага, куфеещ яко на сцената и не на последно място - наливащ се с уиски между песните. Едно е 100 процента сигурно: D2 вече не е онази лигава поп-група от преди няколко години. Завоят в по-твърда посока според мен е доста сполучлив. Музикантите, които иначе са страхотни инструменталисти, изглеждат в свои води в новото си алтърнатив амплоа. С много жив, енергичен сет, страхотен фронтмен и запомнящи се парчета D2 спечелиха симпатиите ми. Супер приятна изнанада беше финалното им парче - кавър на великата класика на THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE - "Manic Depression".
   Следваха победителите в конкурса "Jack Daniel's Battle Of The Bands 2008" - MENTAL ARCHITECTS. Не мога да си обясня как е възможно от "Jack Daniel's" да сложат победителите си да свирят по време на хедлайнъра на "Main Stage" - Asian Dub Foundation? Тази ужасна недомислица доведе до това, че MENTAL ARCHITECTS бяха гледани от не повече от 30 човека, а мамка му, заслужават много повече! Триото Тони-Ники-Жоро се раздаде на макс, забиха супер-надъхано, звукът им беше перфектен и не оставиха съмнение относно правилността на избора им за Номер 1 в конкурса от преди няколко месеца. Личното ми мнение (като човек гледал ги за около шести път) е, че тези пичове стават все по-добри с всеки изминал концерт.
   Същата беше и съдбата на следващата група - експриментаторите от София HYPERQUBE - рехава, но пък отбрана публика от ценители на различната музика. В състава им се е завърнал "старият" им барабанист Максим, който както научих в разговор с музикантите никога не е напускал завинаги групата. Истинско удоволствие е да го наблюдаваш с каква лекота свири ултра-"кривите" си партии. Уникален! Както винаги момчетата направиха страхотен (но този път доста кратък) концерт и си заслужиха мощните аплодисменти от публиката.
   Дойде ред на поредното бижу на българската сцена - инди триото LEEPRA DELUXE. Някои от вас сигурно си ги спомнят от участието им на концерта, отбелязал завръщането на иконите на родния метъл ЕР МАЛЪК преди две години. Музикалните им влияния са неизброими, което дава отражение в невъзможната за класифициране музика. Те имаха късмета по време на сета им Asian Dub Foundation вече да са приключили и близо 250-300 човека танцуваха неспирно пред сцената. Перфектни във всяко едно отношение LEEPRA DELUXE ни отвяха с около едночасово първокласно шоу.
   Газ към "Music Space Stage". Там са УИКЕДА и още около 1000 души. Някои хора просто знаят как се прави купон и Ерол категорично е един от тях. Едва ли ще изненадам някой като кажа, че всичко живо танцуваше и скачаше през цялото време на концерта. Чухме страшно интересни "бавна" и последвала я "бърза" версия на най-големите хитове на групата - "МариАнна" и "А Ние С Боби Двамата Пием Кафе", медли от известни денс парчета, естествено направени в стил УИКЕДА. Групата беше извикана на бис и доста удължи концерта си, което доведе до цялостно забавяне на програмата на тази сцена до края на вечерта.
   Обратно към "Jack Daniel's Rock Stage", за да видим последните за деня на нея - инструменталния инди проект СПОСОБ. Групата е съставена от членове на ембиънт-фолк лидерите у нас KAYNO YESNO SLONCE. Доста приятен, бих казал разпускащ концерт (повечето хора се бяха отпуснали за почивка на тревата пред сцената).
   Следваха още цели три концерта на "Music Space Stage". За съвадение хванахме само последните две песни на хадркораджийте от София O.H., които забиваха супер-надъхано. Веднага след тях започнаха BREAKPOINT - също участници в "Jack Daniel's Battle Of The Bands 2008". Момчетата свирят хващащ ухото мелодичен алтърнатив. Доста от хората в публиката знаеха и пееха песните им. Заради проточването на концерта на УИКЕДА и проблеми с техниката се наложи групата да скъси сета си на едва 4-5 песни, което предизвика напрежение между музикантите и техническия персонал на сцената. Все пак добър концерт на младежите от BREAKPOINT. Кулминацията на вечерта за мен, а вярвам и за останалите около 100 човека малко преди изгрева - 4:00 ч. сутринта, беше участието на станалите култови асеновградчани SMALLMAN. Съветвам всеки, който все още не е имал шанса да ги гледа на живо да поправи този пропуск при първа възможност. Не е истина каква магия обгръща тази група. Ужасно трудно ми е да опиша концерта им (защото съм твърде пристрастен). Това си беше чист спиритичен сеанс. Ако не бяха проблемите с озвучаването съм сигурен, че SMALLMAN щяха да са събитието на вечерта. Хипнотизираща китара, тежко дънещ бас, гръмотевични барабани и обаятелен певец с гайда в ръка. По-добре да спра до тук с епитетите...
   За да останат такива и за третия, финален ден на фестивала. Снимки от описания по-горе 16 август може да разгледате тук.

Яни

още за:

Spirit Of Burgas


Коментари   (11)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 19.08.2008 17:31:46 отговори + 0 0
йонас скрий се и стига вече. смешен си Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 19.08.2008 16:13:04 отговори + 0 0
А) Филмите на Долф (ЛунДгрен, все пак) са малоумни треторазредни екшъни, което дори силно подкрепя теорията ми. Когато господин Тарантино ги покани да играят каквото и да е, ще бъда особено впечатлен.

Б) Ами, не, не сме добри. Сигурно защото и група си нямам. И не, не става дума за шибания мейнстрим или за ъндърграунда. Става дума за качество.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ежка-снежка 19.08.2008 15:59:14 отговори + 0 0
D2 са избрани да се играят групата на Долф Лунгрен в новият му филм. Артиста казва в едно интервю че е прослушал много български рок групи и е избрал най-добрата. Също така в интервю по BTV Мат Соръм каза че взима D2 да свирят в саундтрака на първия му филм. Така че йонас добри са наистина. А дали да си мейнстрийм или като твойта група ъндърграунд е лично решение. А понякога и не само лично, защото ако ти и твоята група решите да излезете от ъндърграунда няма да можете, просто няма да станете известни, защото не сте добри. А те явно много работят и това дава отражения. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 19.08.2008 15:02:49 отговори + 0 0
Какви коне с капаци бе, драги. Симпатиите към смешки като D2 показват пълно неразбиране на това какво е добра музика, какво е комерсиален, съшит с бели конци полуфабрикат и какво е рок. Жертвали? Какво са жертвали? Българските ъндърграунд банди жертват много - време, пари, усилия, при това без възвръщаемост и без спонсори. Какво са жертвали D2 не ми е ясно, но може би ще успееш да ми изясниш...
Колкото до това дали съм "истински метъл" - поздрав с новия Трики, има чудесен кавър на Кайли Миноуг. Добрата музика си е добра, ама едва ли някога ще го разбереш.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 19.08.2008 13:52:30 отговори + 0 0
Факт е, че D2 вече са друга група, колкото и да де го признават някои ограничени хора...
"Истинските метъли" явно никога няма да им простят комресиалния успех на предната формация, който те жертваха в името на това, да свирят каквото искат, а не каквото трябва.
Но един кон с капаци това няма как да го разбере. А и не трябва, за него по-важно е да плюе, щото само това си може...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


sotto 19.08.2008 11:14:15 отговори + 0 0
Говорим за рок а не за гологлави телевизинни престъпници, които съвсем скоро ще забравим. Примера ти Йонас е неточен. Ще чуя D2, не сте първите които ми ги хвалите и много много ме заинтригувахте... Хъм... колко съм мечтал както във Финландия и в България мейнстрийма да са зверски рок групи. Ето мечтата ми почва да се сбъдва. Дано... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 19.08.2008 10:31:43 отговори + 0 0
Последно като гледах Д2 свириха кавъри, което не беше крайно лошо Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 19.08.2008 00:45:53 отговори + 0 0
"и не вярвайте не хейтърите"
Да, слушайте D2 и гледайте шоуто на Слави. Не вярвайте на мълвата - те всъщност са много талантливи и имат "много стойностни текстове". Истински професионалисти са и се трудят сериозно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 20:52:00 отговори + 0 0
... натиснах enter без да искам.... та d2 мого ми харесаха. свириха като на война и хората съвсем не бяха по-малко - само това е по-различното в моето мнение. харесаха ми много и OH на другата сцена. феста като цяло ме смаза!!!! пристигнах от търново в събота и пропуснах първия ден, но втория и третия много ми харесаха. дано има и догодина. и не вярвайте не хейтърите... хората си свирят и това само може да ни кефи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 18.08.2008 20:47:03 отговори + 0 0
Аз също харесах d2. бях чел суперлативи отзиви за тях в този форум и не вярвах много- отзиви за някакви техни предишни свирения, Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Йонас 18.08.2008 16:25:21 отговори + 0 0
"С много жив, енергичен сет, страхотен фронтмен и запомнящи се парчета D2 спечелиха симпатиите ми"
Хаха, не очаквах да чуя добри слова за D2 на този сайт, но това поне затвърди мнението ми за невероятната компетентност на пишещите концертните репортажи. Браво!
Точно на Jack Daniel's сцената наблюдавах внимателно смешните полуфабрикати D2 и жалките им опити да звучат здраво и агресивно - просто жалки, дори на фона на средняшкото или направо ниско ниво на българската рок сцена.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".