Песни и хора с KHAN, VOKYL и DER DUDELGEIST на 30 януари в София

31 яну 2016, 12:11 ч. 1644 / 9 3
пред./следв.

   Младата родна група KHAN беше избрала доста рискова вечер да представи дебютния си албум "Знамение". Току-що беше отшумял концертът на знаковата ирландска банда PRIMORDIAL, и то в същия клуб "Live & Loud", а днес се задава шоуто на фарьорците TYR и финландците SWALLOW THE SUN. Клубът обаче беше доволно пълен, настроението на музиканти и публика беше за чудесно шоу и приятелска среща.

   Първи на сцената се качиха момчетата от DER DUDELGEIST. Те демонстрираха уменията си с различни народни инструменти, които не са характерни за нашия фолклор - бодран, старинна немска гайда и др. Облечени бяха в характерни костюми и приличаха на средновековните трубадури и минезингери. Музиката им може да се определи като смеска между холандската паган-фолк група OMNIA и немските митералтер рок/метъл банди CORVUS CORAX и TANZWUT, обединена с български фолклорни мотиви. DER DUDELGEIST подгряха публиката за следващата група, която видяхме през тази вечер - VOKYL.

   VOKYL не залагат на особени сценични ефекти - четирима музиканти, заети с инструментите си. Музиката им обаче моментално грабна феновете. Всяко парче беше последвано от силни аплодисменти, а пред сцената се замятаха коси. Стилът на VOKYL може най-общо да се определи като мелодет. Момчетата обаче пеят на български, и така "обличат" звученето си, което обикновено свързваме със Скандинавия, в характерна родна "дреха". Групата представи стегнат сет, който включваше песни от дебютния им албум "Аз търся човек" (2014). VOKYL завършиха изпълнението си сред аплодисменти и викове за бис, но явно такъв не беше предвиден и феновете ще трябва да чакат нова среща с бандата.

Сетлист на VOKYL:
01. Довиждане, приятели
02. Любовна
03. Любовна 2
04. Прилепът
05. Вампирите не са измислица


   Настъпи време за главните "виновници" за сбирката тази вечер - група KHAN. На сцената стана тясно, защото са цели седем човека - Мартин Люцканов - чисти вокали, Жо Василев - харш вокали, Симеон Кръстев - китари, Димитър Пройнов - китари, Иво Масларов - барабани, Явор Мечев, който свири и във VOKYL - бас и Здравко Пеев - тамбура. Изобилието на сцената допълни гайдарът Пламен Пенев, който се включи в изпълненията на някои от песните. Определят стила си като "фолккор", т.е. кръстоска от фолк метъл и метъл кор. Какво точно се случва обаче може само да се види и чуе. Бандата е радост за очите и ушите за всеки, който отдавна чака да се появи нещо "родно и модно". Момчетата са облечени стилно в "униформи" - бели тенски с щампа на български шевици отпред - добър пример за някои родни банди, които са забравили поговорката: "По дрехите посрещат".

   KHAN изсвириха целия си дебютен албум "Знамение", като започнаха с първата песен - "Пепел". Изключително приятно се изненадах, че всички парчета са авторски и няма кавъри на други изпълнители. VOKYL също свириха само собствени композиции. KHAN изпълниха и две народни песни с уникален фолккор аранжимент - "Павле ми пие" и "Домачине".

   KHAN са много талантлива група. Ще бъде радост за феновете и принос не само за родната метъл сцена те да продължат да се развиват, а не да се загубят сред вечните проблеми с безпаричието и трудната изява пред по-широка публика. Всички момчета от групата се раздаваха без остатък. Освен добри музиканти, са и добри артисти с интересно сценично присъствие и страхотен контакт с публиката. Двамата фронтмени си припяваха и се надпяваха във всяко парче. Марто лееше чисти вокали, Жо го застигаше с диви ревове, а на някои места Марто изоставяше чистото пеене и двата гласа правеха мощен дует. Тамбуристът Здравко свиреше страхотни фолклорни сола на фона на здравия грохот на типично метълските инструменти китари и барабани. Включванията на гайдата допълваха полифонията от звуци - точно това, което очарова всеки фолк метъл фен.

   По време на целия сет аплодисментите на феновете не стихваха, а пред сцената се танцуваше и лудуваше. На песента "Домачине" през тълпата упорито си пробиваше път вито хоро. Ако имаше повече пространство, на него със сигурност щяха да се хванат поне половината от присъстващите.

   Разгорещената публика си извоюва три парчета като бис - "Правда", "Буря" и "Жертва", но със сигурност би се радвала концертът да продължи още.

   След края на събитието момчетата от групите се разхождаха между феновете и всеки, който желаеше, можеше да получи автограф и да се снима с тях. Оставаме с очакване за нови срещи и с трите банди

Сетлист на KHAN:

01. Пепел
02. Чума
03. Гарван
04. Павле ми пие
05. Небе
06. Земя
07. Жар
08. Домачине
Бис:
09. Правда
10. Буря
11. Жертва

 

Текст: HeathenHeart

 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Кан-на-бис 1.02.2016 11:04:22 отговори + 2 1
"Клубът обаче беше доволно пълен" ???
Който и да е писал репортажа или е сляп или не може да брои. Клуба се пръскаше по шевовете и до колкото разбрах е имало повече хора от капацитета на заведението. Сбъркали сте и името на гайдаря (Пенев).
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bojko 1.02.2016 17:07:17 + 1 0
Мисля че авторът не е бил на събитието, защото Дудългайс не бяха с характерните им средновековни дрехи изобщо.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Грибоедов 31.01.2016 12:40:22 отговори + 10 4
Чудесно събитие!
Репортажът обаче е посредствен и съдържа неточности. Авторът си е доизмислил доста подробности като например "характерните костюми" на музикантите от Der Dudelgeist.
Освен това, една уважаваща себе си медия на би следвало да прави компромис с правописа и останалите езикови норми.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".