На 69-годишна възраст почина David Bowie

11 яну 2016, 09:42 ч. 3431 / 9 38
пред./следв.

   "The Hollywood Reporter" разпространи съобщение на говорителя на David Bowie, в което се казва, че музикантът е починал на 10 януари на 69 години.

   "Днес, заобиколен от семейството си, след 18-месечна смела борба с рака, почина David Bowie. Тъй като много от вас ще споделят новината за загубата, ви молим да не безпокоите семейството му в този момент на скръб."

   По време на над 40-годишната си кариера David Bowie се изявява като певец, композитор, текстописец и продуцент, като твори в различни музикални жанрове - глем рок, арт рок, соул, хард рок, поп, пънк. Последният му, 25-и поред дългосвирещ албум, наречен "Blackstar", излезе на 8 януари, когато е и рожденият му ден. Освен като музикант, Bowie се изявяваше и като филмов актьор, участвайки в над 25 филма. Сред най-известните заглавия са "Лабиринт", "Последното изкушение на Христос", "Туин Пийкс" и "Артур и минимоите".

   Bowie прави своя сценичен пробив през 1972 г. с албума "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars". Три години по-късно певецът постига своя първи успех в САЩ, когато песента "Fame" става номер 1 в класацията за сингли, а след това, през 1976 г., албумът му "Station to Station" достига до номер 3 в американските класации.

   Сред най-големите хитове на David Bowie са "Let’s Dance", "Space Oddity", "Heroes", "Under Pressure", "Rebel, Rebel", "Panic in Detroit", "Fashion", "Life on Mars", "Suffragette City" и др.

 

david-bowie

още за:

David Bowie


Коментари   (38)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Sulfric 12.01.2016 10:55:20 отговори + 11 2
Почивай в мир! Сега ще се срещнете с Лу Рийд! Остана само Иги Поп от троицата. Слушам ги от около 4г. тези пичове, лудница са, особено на Дейвид Бауи албумите от ерата в Берлин. Жалко че няма да мога да ги видя на живо. Иги дано поне дойде. 2012г. чета тук новините за София Рокс и гледам Иги Поп and the Stooges и си викам кви са пък тия?? Пускам си точно този клип https://www.youtube.com/watch?v=y4hPnZUMBwA и си викам , омг това е откачено, но ми харесва! След няколко месеца слушане на албумите на Иги Поп, намерих Лу Рийд - Transformer, Berlin - албумите. Velvet Underground & Nico... И най-късно прослушах Дейвид, не ми харесваше гласът му първоначално, щото бях попаднал на Ziggy Stardust периода, но после Low, Station to Station, Heroes, Scary Monsters ме зарибиха. Гледах и филма Christiane F. – We Children from Bahnhof Zoo, който е с участието и саундтрак от Бауи. Та така от 2012 до сега ги слушам 3мата. Малък период е, а преди това слушах съвсем различни неща. Хубаво е да пробваш от всичко, не само да се въртиш в един стил. RIP Lou and David! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Enough 12.01.2016 06:26:34 отговори + 7 12
БОУИ, хора. БОУИ. Не Баухаус Бауи, Бау-бау сабака и други подобни глупости. Научете името на човека и чуйте как се прознася поне. Такива неграмотници като вас още викат на Стивън Тайлър Стив Тейлър, а човека няма роднинска връзка с Елизабет Тейлър. ****** **********. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефанов 12.01.2016 11:09:34 + 6 0
Повече са хората, които все още мислят, че учтива забележка е марка руски цветен латекс. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 12.01.2016 14:18:46 + 10 0
Само прост човек може да дава направления кое - как е. Мъдрецът сочи луната, а той гледа пръста му. Правилно е и БАуи , и БОуи- Bowie- О- то се произнася като нещо междинно между О и А- английският език е difficult и са малко звуковете, които се произнасят така, както са написани. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1234 12.01.2016 17:16:00 + 0 5
В този конкретен случай не е така. Коренът е "bow". "Бауи" бива неграмотно и некоректно наложено от комунистическата журналя, и се използва и до ден днешен. Да не говорим, че никъде по света освен в БГ не му казват "Бауи" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stewie Griffin 12.01.2016 18:18:18 + 6 1
И според теб думата "bow" се чете "боу"?

Със сигурност "комунистическата журналя" е била по-грамотна от теб.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Enough 13.01.2016 00:53:09 + 2 4
Ако е лък е боу Ако намериш британска медия да му казва Бауи, се обади. Другото са безпишлени спорове. Но нали трябва да се докажем, дори да не сме прави. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 13.01.2016 03:40:49 + 3 0
Американците го произнасят като "Боуи", а англичаните - "Бауи". А "Bowie" всъщност е марка сравнително големи бойни ножове. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

1234 13.01.2016 10:26:22 + 0 3
ББС е английска медия, нали така? Никой освен булгаристанци не му казват Бауи. Няма лошо в това човек да не знае, но да спориш на инат ала Вуте (епа такова животно нема) дори когато ти се доказва всячески, че грешиш е просто толкова ексклузивно и уникално българско

https://www.youtube.com/watch?v=ePtTelBT7A0
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 13.01.2016 15:08:52 + 3 0
Може да се твърди категорично как се произнася само ако се знае какво значение се влага в думата. Написана една дума може да се произнася по много начини. Затова английската азбука има 26 знака, с които се отбелязват44-46 звука. Bow- като лък се произнася с наблягане на О, но пък има значение този лък дали е за стрели или за цигулка. С произношение клонящо повече към А Bow е в смисъл на поклон, панделка,дъга/но не небесна/,арка и др.Същото е и с Row- в смисъл на шум е рАУ, на ред е рОу. Някъде четох, че Дейвид е взел псевдонима си от James Bowie-водач на революциите в Тексас, за да не бъде бъркано името му с музикант от Ди мънкис. Важно е и произношението , което ние твърдоговорящите чуваме и пишем по различен начин. Например името на Gary Moore- може да се срещне написано като Гери и като Гари, защото при нас всяка буква отговаря на един звук, но в английския буква А може да се произнася по поне три начина в зависимост от значението на думата и това слято междинно произнасяне на А като АЕ- от А и Ей. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

brokenhearted 13.01.2016 17:00:52 + 3 4
и нека допуснем, че човекът произнася сам името си най-правилно - https://www.youtube.com/watch?v=4Udrvt5cvzc Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stewie Griffin 13.01.2016 19:21:33 + 4 1
Много добре знаем, как си го произнася. Средно между "о" и "а".
Проблемът, както вече беше споменато, е че в българския език няма как да се изпише звук, който е между "о" и "а".
Затова и Боуи и Бауи не е грешно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 11.01.2016 22:29:51 отговори + 12 0
Събудих се тази сутрин и първото нещо, което чух беше "Life On Mars" по телевизията. Помислих си, "Супер, Дейвид Боуи" и поспах още малко. След един час станах и влязох в кухнята, където баща ми гледаше сутрешния блок... и тогава разбрах новината. Прибрах се в стаята си и не можех да повярвам какво е станало. Та той издаде последния си албум преди няколко дена!

Отиде си още една музикална икона. Първо беше Леми в края на миналата година, а сега и Дейвид Боуи - и двамата дни след рождените си дни. Все още ми е трудно да повярвам, че това се случва. Дейвид беше един от любимите ми изпълнители и неговата музика винаги е успявала да оправи настроението ми в мрачни дни. "Young Americans" винаги ще бъде един от любимите ми албуми. Когато миналата година прочетох новината, че ще издава албум за рождения си ден, наистина се зарадвах и си казах, че може би 2016 няма да е толкова лоша, поне в музикално отношение.

Дейвид Боуи беше една безспорна икона на рок музиката, поп музиката и музиката като цяло - там горе при Елвис Пресли, Майкъл Джаксън, Фреди Меркюри и Бийтълс. Такъв талант се среща веднъж на милион години и надали (никога) ще да видим някой като него отново. Неговата музика, неговите текстове, неговият стил, неговата харизма и театралност бяха неповторими и вдъхновиха купища музиканти от всички стилове и жанрове. Човекът с многото лица, който през цялата си кариера нямаше два еднакво звучащи албума (което, особено в днешно време, е рядкост). Дори и след 40 години, неговият гений така и не се изчерпа и той продължи да бъде иновативен. Колкото и да се каже (изпише) за Дейвид Боуи, никога няма да е достатъчно...

Почивай в мир и ти благодаря за всички спомени!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Стефанов 11.01.2016 14:22:41 отговори + 30 0
Не знам дали хората си дават сметка колко голяма всъщност е загубата на Дейвид Бауи за музиката като цяло. Звезди и таланти под път и над път, но такива като него са нещо изключително рядко и ценно - малко хора притежават такава харизма, такова излъчване, което те кара да се чувстваш сякаш си негов доверен приятел, все едно песните му са написани специално за теб. Уви, отиде си от този свят поредния член на елитния музикален клуб на Недостижимите колоси.

Лети в мир, Космическо момче. Лети в безкрая. Довечера ще вдигна скромен тост с червено вино в твоя чест.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dreamer 11.01.2016 16:02:13 + 4 0
Стефанов 11.01.2016 14:22:41
----------
+1
... и ще добавя това:
https://www.youtube.com/watch?v=KHtLbmDe2SA

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Никой 11.01.2016 14:17:33 отговори + 7 0
Винаги ми е бил странен и като музика и като визия, но няма как да се отрече популярността му и огромното количество фенове, т.е. колко добър е бил в това, което е правил... Винаги ще остане име.
Да почива в мир!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


kuzman 11.01.2016 13:34:25 отговори + 4 4
Единия 2 дни, другия 4 дни след рождения си ден. Как да не е черна серия? И като става дума за рокаджии, почти на едни и същи години и двамата са британци, човек почва да си мисли, че е някаква зла орис. Дано не е така... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stewie Griffin 11.01.2016 15:19:13 + 13 8
Какво значение има рожденият ден на човек в този контекст? Това е просто някаква дата, натоварена с предразсъдък, че трябва да се отбелязва.
На възрастния тежко болнен организъм изобщо не му дреме коя дата е. Както и дали се е пръкнал в Англия или Бангладеш. Дали се нарича Дейвид Бауи, Леми или Ставри Ставрев....
Днес на планетата ще умрат около 155 000 човека. Вероятността някакъв процент от тях да имат рожден ден е чисто статистическа.

Зла орис било. Ще падна! Вие с главите си ли мислите, бре, хора....? Последното място, на което да виреят суеверия, би трябвало да е форум за рок и метъл музика.

Пак ви казвам, свиквайте с подобни новини, защото инак ще бъдете доста неприятно изненадани в следващата петилетка.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

clock 11.01.2016 16:41:40 + 8 5
Stewie, МЛЪКНИ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stewie Griffin 12.01.2016 19:02:16 + 4 0
Проблемът не е в това дали аз ще млъкна или не.

Проблемът е, че на теб мозъкът ти е млъкнал.

Имам за теб една изненада: твоят приятел "Бог" (или алтер егото му "Сатана") не е ядосан на рок величията и не им праща нарично Смъртта (с косата) да ги посече по рождените им дни. Те просто са възрастни и понеже като млади доста са си поживяли, приемали са доста алкохол и стимуланти, не доживяват до най-дълбока старост заради сравнително похабените си сърдечни системи.

*******!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

drunker 11.01.2016 12:06:08 отговори + 7 28
До 10г. рокът във всичките му форми и стилове ще е мъртъв.Величието му бавно,но сигурно отминава.R.I.P. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stewie Griffin 11.01.2016 12:15:16 + 36 2
Да, бе...
Колкото е мъртва класическата музика или джазът, след като всички първопредци не са между живите.
Рок ще се свири докато има китари на тази планета.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

drunker 11.01.2016 13:41:35 + 2 7
Точно това имам предвид!Ще е като класическата,но ще е и мъртъв колкото и нея в съвременения и вариант. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

drunker 11.01.2016 13:43:07 + 3 4
съвременния* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MalmSuite 11.01.2016 15:12:24 + 6 5
Drunker, прав си. Щото няма млади групи, които да си заслужават. А старите кучета един по един си отиват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-елек 11.01.2016 17:20:23 + 4 8
Има предостатъчно съвременни добри рок и метъл групи,но вие сте твърде ограничени.Жалко за Бауи иначе. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

clock 11.01.2016 17:36:55 + 8 3
Абе, елеченце, ********, и тука ли си позволяваш да се **********, бе, ?

KРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЯ ДА ГО БАННЕТЕ ПИ ИП.!!!!!!!!!!!
И АКО ГО СМЕНИ- ПАК.
БИВА, БИВА ГЛУПАВИ ДЕГРАДАТи, АМА НЕ СЕ ТЪРПИ ПОВЕЧЕ!!!!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 11.01.2016 18:23:37 + 6 0
clock, анти-елек ФОРМАЛНО е прав - има добри съвременни групи или такива от средното поколение.
Друг е въпросът, че анти-елек мисли за съвременни (и добри) групи, които отдавна не са съвременни (и добри). Освен това пише само, за да дразни, като е съгласен да бъде плют и унижаван, ама да дразни, което вече прави случая медицински.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

clock 11.01.2016 19:43:54 + 5 2
1. ******* пак безсмислено се заяжда.
2.Виж под каква новина го прави.
3.Сигурен съм, че за това дребно човече Боуи нищо не значи и в друга новина би пръскало слюнка по него в безсилието и невероятния си тъпизъм.

Нищо не казвам за групите. Слушам както много съвременни такива, така и класически, и се кефя еднакво. Но със сигурност не слушам редките щастия, които за тоя са "съвременни" и добри.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 11.01.2016 22:32:21 + 3 0
Остави го Елека, той освен да троли, друго не може. Можеше да спести коментарите си за тази статия поне. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Opethio 11.01.2016 12:03:22 отговори + 11 0
Отиде си още една легенда... нямам думи да опиша какво ми е... Многоликия Бауи ще липсва на света... Нека почива в мир! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 11.01.2016 11:34:21 отговори + 2 8
Знаех го повече с ролите му в киното, отколкото с музиката му, но...
Едва ли ще бъде забравен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Нещото 11.01.2016 11:00:12 отговори + 8 0
Много тъжно! Човекът с хиляди лица ни напусна и без него музиката никога няма да бъде същата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Цвети 11.01.2016 10:59:29 отговори + 2 5
Наистина ужасна черна серия. ..
Rest in peace, David Bowie ;-/
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Втрещен 11.01.2016 10:58:02 отговори + 6 7
Черна серия! Напомня ми за СССР в началото на 80-те години. Тогава лидерите им изкапаха като мухи за съвсем кратко време. Сега става същото с рока. R.I.P David Bowie, my goblin king Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Владо/FETUS RAPE 11.01.2016 10:22:12 отговори + 4 1
Пълен ужас,нека почива в мир...!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RJD 11.01.2016 10:19:09 отговори + 6 1
Направо не мога да повярвам какво се случва напоследък! Ба*ти черната серия! R.I.P. David Bowie! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stewie Griffin 11.01.2016 11:12:02 + 29 1
Това не е "черна серия". Това, за съжаление, е естественият ход на живота. Ако наричаш това "черна серия", не знам как ще наречеш това, което ще се случи в идните десетина години. Музикантите от динозавърското поколение на рока влизат в своите 75 +. А животът на хората, било то и велики музиканти, след 75-80 годишна навлиза във финална фаза.

Колкото до David Bowie, искрено скърбя за него. За мен това е може би най-влиятелният музикант в съвременната авангардна сцена. Да не говорим какви ценни изяви има и други изкуства. В киното например.

Вечна памет!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".