Приказки от 1001 нощ - MYRATH и ELEINE в София на 27 февруари

28 фев 2020, 11:43 ч. 2218 / 8 15
пред./следв.

   Безспорно MYRATH са едно от най-интересните явления на съвременната метъл сцена. Комбинацията от виртуозно умение и сурова енергия, подкрепена от ориенталските мотиви, пропиващи цялото творчество на тунизийските майстори, може да накара всяко сърце да забие лудо. Именно на това станахме свидетели на 27 февруари 2020 година. Поканени от "BGTSC", в столичния клуб "Mixtape 5" MYRATH изнесоха втори самостоятелен концерт на българска територия и по този начин поставиха началото на тазгодишното си "The Magical Tour".

   Започна се точно в 20:00 ч. На сцената излезе подгряващата група - ELEINE. В рамките на около петдесет минути водените от вокалистката Madeleine "Eleine" Liljestam симфометъли от Швеция определено успяха да загреят все по-сгъстяващата се публика в клуба. Още с първите минути на изявата им стана ясна причината да бъдат избрани за специални гости за това турне - не само музикантите в групата свирят чудесно, а и ориенталските танци на Madeleine пасват идеално на атмосферата, която MYRATH създават на концерт. В отделеното им време ELEINE представиха достойно двата си албума, "Eleine" и "Until the End", и излязлото миналата година EP "All Shall Burn". Трябва обаче да признаем, че участието им не мина съвсем безпроблемно. Вокалите се губеха често, но това не помрачи настроението, идващо с атрактивното сценично поведение и енергичната музика на групата. Това не беше първото гостуване на ELEINE в България - на 6 октомври 2016 година шведите подгряваха MOONSPELL на концерта по случай 15-ия рожден ден на нашия сайт - WeRock.bg. Вероятно няма да е последното - родната публика очевидно ги харесва, и това не е напразно. С "Break Take Live" шоуто на ELEINE приключи с пожелание за нови срещи.

Сетлист на ELEINE:
1. Enemies
2. Whisper My Child
3. All Shall Burn
4. Sanity
5. Until the End
6. Mein Herz Brennt (кавър на RAMMSTEIN)
7. Hell Moon
8. Death Incarnate
9. Break Take Live


   Малко след 21:20 ч. най-после дойде времето на това, което всички във вече доста пълния клуб очакваха с нетърпение. Под звуците на откриващата музика, с кръшен ориенталски танц, огън и магия започна приказката, която щеше да владее публиката в следващите почти деветдесет минути. На сцената излязоха MYRATH и още в първите секунди от изпълнението им енергията обхвана всички, които имаха късмета да присъстват, за да не ги пусне до самия край. Подкрепени от танцьорката и илюзиониста, които показаха своите умения по време на няколко песни, тунизийците изнесоха меко казано впечатляващ концерт - зрелищен, надъхващ и емоционален - точно каквото се очаква от тази група.

   Без да спират да поддържат контакта с публиката, петимата музиканти сякаш се надпреварваха да демонстрират майсторство и всеки получи своите звездни мигове. Китаристът Malek Ben Arbia спокойно и уверено радваше публиката с технични и енергични рифове и сложни сола. Клавиристът Elyes Bouchoucha не остана по-назад и неговите умения обагриха всяка песен. Басистът Anis Jouini и барабанистът Morgan Berthet също показаха изключителна класа, с разчупена, но стегната ритъм секция и впечатляващи солови изпълнения. Разбира се, трябва да отдадем дължимото на Zaher Zorgati, който за пореден път доказа, че е един от най-добрите съвременни певци, при това далеч не само в тежката музика. Демонстрира смразяващ диапазон и поразяваща техника и се раздаде без остатък.

   Сетлистът беше очаквано силен. Ударението падна върху актуалния албум на групата - излезлия миналата година "Shehili", от който бяха изсвирени осем песни, но и по-ранното творчество на групата не беше пренебрегнато - и всяка песен беше посрещната с викове, емоция и пригласяне. Имаше немалко шеги и закачки, както с публиката, така и между музикантите. Покрай "The Unburnt" научихме, че "Игра на тронове" е любимият сериал на всички в групата, освен Morgan Berthet, който, както ни беше казано, е фен на "Отчаяни съпруги"… Малко преди края на редовната част на концерта присъстващите в клуба фенове бяха разделени на два отбора - съответно на Zaher Zorgati и Anis Jouni - които да се състезават в крещене. Победител, естествено, не беше излъчен. А след това, с "Beyond the Stars", концертът приключи...

   ...за по-малко от две минути. После зад барабаните застана Morgan Berthet, за да засвири "Jasmin" - интрото на излезлия през 2016 година албум "Legacy". Това преля в едно от най-чаканите парчета на вечерта - "Believer" - което беше посрещнато подобаващо. Последва не по-малко емоционалното изпълнение на "Endure the Silence", а след това, с "Shehili", концертът вече наистина завърши… с последната, най-зрелищната магия за вечерта - левитацията на Zaher. Защото, в крайна сметка, вълшебната приказка завършва с вълшебство. Нека си пожелаем да го преживеем отново.

Сетлист на MYRATH:
Intro: Asl
01. Born to Survive
02. You've Lost Yourself
03. Dance
04. Get Your Freedom Back
05. Tales from the Sands
06. The Unburnt
07. Duat
08. No Holding Back
09. Mersal
10. Monster in My Closet
11. Lili Twil
12. Merciless Times
13. Beyond the Stars
Бис:
14. Jasmin
15. Believer
16. Endure the Silence
17. Shehili


Текст: Tigermaster
Снимки: Иво Канин

 

  Десетки снимки от концерта на MYRATH и ELEINE може да разгледате в нашите галерии.


още за:

MyrathEleineBgtsc


Коментари   (15)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


тан 29.02.2020 23:12:04 отговори + 5 1
Забравихте да споменете, че хората не искаха да си ходят и накарахме Захер да излезе след края и да се извини, че шоуто е приключило. Един от коментарите по-долу е, че 90-минутен сетлист си е обидно, и съм напълно съгласен. Публиката наистина не вярваше, че е дошъл краят, макар че аз не се сещах какво по-силно могат да изсвирят след последните песни. Според мен трябваше да си оставят един коз за последна песен (втори бис) за всеки случай. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феникс на грил 1.03.2020 01:09:34 + 7 0
Аз съвсем сериозно останах с впечатлението, че Захер беше прегракнал накрая, а и, предвид факта, че до края на март имат концерти почти всеки ден, не бих ги съдил, че не направиха нещо по-дълго. И на Sabaton концертите са по около час и половина, плюс-минус.
На мен самият концерт ми хареса адски много, тръгнах си ухилен до уши и още не ме е пуснала емоцията. Не че нямаше да се зарадвам на "Storm of Lies" или "I Want to Die", де. (Последната май не са я свирили изобщо на живо - а трябва.)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Хорхе Валдано И Санта Крус 29.02.2020 14:40:28 отговори + 1 10
Гъци Гъци е работата в метъла днес. Перисталтическа музика! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zyklon 29.02.2020 08:12:00 отговори + 9 19
Айде довечера в студентски град ще пее Галена.. То е почти същото.. Да кажете как сте изкарали. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 29.02.2020 13:16:44 + 10 4
Глупости. Толкова ти разбира главата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хикс 29.02.2020 13:58:14 + 14 1
Главата му явно разбира от концертното разписание на Галена
Явно е фен.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 28.02.2020 14:49:38 отговори + 23 1
Eleine не ми харесаха. За втори път ги гледам и пак не ме плениха. Мадамата се беше облякла като циганка кючекиня, но никаква я нямаше в танците, поне да беше се разкършила повече. Песните им бяха скучни.
Myrath са друго нещо. Страхотен глас на Захер, пее с лекота, взима височини, пее с много чувство. Свирнята на ниво. Съчетаването на ориенталски мотиви с метъл е много добре направено. Имаше и бонус шоу - яка танцьорка и факир. Точно е казано в заглавието на репортажа - приказки от 1001 нощ.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

******** 28.02.2020 20:24:06 + 5 5
Според мен, щеше да мине още по-добре без бонус шоу-то. Все пак не сме отишли на цирк. Най-вече номерцата по време на Duat ми дойдоха в повече. Прекалено емоционална песен за такива трикове Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 28.02.2020 21:17:25 + 4 4
Шоуто си беше добре и вървеше с приказната атмосфера на сцената. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Мдаааа 28.02.2020 14:47:27 отговори + 10 11
Сещам се, когато ги открих за себе си какво свиреха и като се сетя какво свирят сега.... Последният им албум е КОШМАР! Ориенталските ритми ми идват вече малко в повече. Зоргати е много талантлив певец, но не ми харесва посоката, в която върви тази иначе обичана от мен група. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Grosskopf 28.02.2020 14:40:16 отговори + 22 0
Eleine бяха истинско изпитание за слуха. Като гледам не съм бил единствен. Очевидно единствено доброто възпитание на публиката е причината за макар и рехавите аплодисменти.
Myrath ги следя от 2011 г. Все още продължават да са ми онзи свеж полъх, от който имам нужда във все по-сгъстената метъл сцена. Концертът беше страхотен, макар и с една степен по-малко емоционален от предния в Joy Station, което е нормално. Комплиментите за българската публика не са пресилени. Гледал съм ги и в чужбина и там такива неща не се говорят, то няма и защо. Тук хем сме си по-близки, хем като южняци и не толкова преситени откъм музикални събития ги приемаме като истински празник.
Единствената ми критика е, че в днешно време хедлайн концерт под 90 минути си е обидно кратък. И това не е само за това турне, а но принцип са им с такава продължителност. Да се надяваме, че ще променят и това.
Доколкото се подразбра май ще ни гостуват тази година още веднъж, така че отсава да разберем на кой точно от фестовете.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Митьо Пищова 28.02.2020 14:03:13 отговори + 19 1
Eleine си звучат посредствено по принцип, макар че имат 2-3 ставащи парчета. На живо - ********** е по-фалшива и от атентата срещу Ахмед Доган. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

******** 28.02.2020 13:42:26 отговори + 11 3
Myrath бяха страхотни. Единствено след като ги викаха 5 минути накрая можеха да изпеят още една песен или поне да повторят част от последната изпята песен.
Разбрах защо не бях чувала за Eleine преди. Много посредствена и постоянно повтаряща се музика. Не им знам текстовете, но движенията и кълченето в повечето случаи нямаха нищо общо с музиката.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

...... 28.02.2020 12:27:03 отговори + 10 1
Към сетлиста на Myrath имаше и Merciless Times, някъде към края. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............. 28.02.2020 12:05:43 отговори + 22 1
Страхотни Myrath, беше истинско удоволствие да ги гледам за трети път. Eleine - уникални злетаци. Мадамата не може да пее, музиката им е посредствена. Само с кълчене и изкуствени цици не става. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".