Прочетете репортаж от финала на "WOA Metal Battle Bulgaria 2017" и интервю с победителите

5 юни 2017, 10:51 ч. 2844 / 12 35
пред./следв.

   Снощи, 4 юни, беше финалната вечер на третия пореден конкурс, оргазиниран от "BGTSC", който изпраща една родна банда на германския фестивал "Wacken Open Air". Във "WOA Metal Battle Bulgaria 2017" се състезаваха 24 групи, разделени по 12 в два дни.

   "Битката" започна на 2 юни, когато се представиха бандите: CHARDA, FUTURE WAS PERFECT, S.T.A.Y., ANONYME, LAB FOR MADNESS, CUPOLA, DISHONORED, GRIMAZE, DREG STARZ, HECKTIC, HEREANDNOW, HYPERBOREA. За финала бяха избрани DREG STARZ и GRIMAZE.

   Надпреварата продължи и на следващия ден, 3 юни, със следните участници: IVORY TWILIGHT, ESCAPE FROM INFERNO, BLEAK REVELATION, OPHAN, MORRUM, DEMENTIFY, INFLICT, 40 DAYS LATER, OCCULTUM, 8M/S, FRAGMENTS OF EXISTENCE, ERIDAN. Напред продължиха OPHAN и 8M/S.

   "WOA Metal Battle Bulgaria" вече е традиция, която силно се надяваме да продължи. Събитието е при отворени врати, в прекрасния сезон началото на лятото. Организацията, дело на "BGTSC", е перфектна. Присъстващите имат уникален шанс да се запознаят с творчеството на множество родни групи в рамките на няколко часа. Предишните години надпреварата се провеждаше на открито в заведението "Маймунарника", но тази година, предвид променливото време, за пръв път протече на закрито в софийския клуб "Mixtape 5".

   Ще припомним и победителите от предишните години на "WOA Metal Battle Bulgaria". През 2015 г. на фестивала във Вакен отидоха DASH THE EFFORT, а URBAN GREY бяха избрани за подгряващи на концерта на CANNIBAL CORPSE през юли същата година. През 2016-а победители станаха LIEVEIL, а подгласниците им KHAN спечелиха ко-хедлайнърско участие с PYOGENESIS на "Sea of Black Festival 2016" в Бургас.

   Снощи се срещнаха четири много равностойни родни банди и на журито, в състав Бойко Гюров, Васко Катинчаров и Мартин Николов, беше много трудно да отличат крайния победител.

   Жребият отреди първи на сцената да излязат DREG STARZ. Групата е създадена през 2016-а като логично продължение на популярната формация ALLEY SIN, от която всички музиканти са били част, но сега се квартет, вместо петима. Когато DREG STARZ наченаха сета си, публиката в клуба още се събираше, но бързо се увлечи и бе очарована от рокендрол ритмите, които се разнесоха от сцената. DREG STARZ определят музиката си като "дарк рок", но предават позитивна енергия на околните и се раздават от сърце. Харизматичният вокалист и китарист Nick D'Monicus (Никола Стоянов) пееше с огромно настроение, сменяше инструменти и се шегуваше с публиката.

dregstarz


   Втори се представиха младежите от груув/дет бандата GRIMAZE. Групата е известна с турнетата си под надслов "Метъл за смет" от 2016 и 2017 г. В деня след концерта, в града, в който гостуват, музикантите заедно със съмишленици почистват определена местност. Снощи GRIMAZE беше единствената формация с дамско участие - китаристката Мелина Крумова. Групата представи стегнат сет, по време на който се изявиха първите пого ентусиасти, между тях и един невръстен фен, на видна възраст 8-10 години.

grimaze


   Танцуващите в погото имаха малко време за почивка, защото следващите участници бяха свирепите деткор маниаци 8M/S. Бандата беше сред финалистите и миналата година и никой снощи не се съмняваше, че ще се представи изключително силно, а мълвата я спрягаше за победител. Момчетата се представиха на много високо ниво и спечелиха уважението дори на тези от присъстващите, които не бяха фенове на стила.

8m/s


   Надпревара закриха бъдещите победители, музикалните експериментатори OPHAN. Странната, умозрителна музика, съчетана със специални сценични костюми и пърформанс, разкри, че и у нас се твори отвъд стилови ограничения, като се комбинират изразните средства на различни видове изкуства. Изборът да ни представи такава нестандартна група е почти революционен, тъй като се славим като страна крепост на традиционните рок и метъл вкусове.

   Докато журито "заседаваше" и мъдруваше върху съдбоносното решение кой да потегли за обетованата метълска земя - Вакен, за доброто настроение на публиката се грижеха момчетата от миналогодишните победители в "WOA Metal Battle Bulgaria" - LIEVEIL. Бандата беше посрещната с овации, а феновете на погото имаха още една възможност за изява пред сцената.

   Най-сетне настъпи моментът на истината и след като изпита за още известно време търпението на феновете с благодарности и аргументи, журито най-сетне съобщи името на победителите - OPHAN.

   Младата мелодет банда HECKTIC беше избрана лично от организаторите на бургаския "Sea of Black Festival" за участние в него. Миналата година за морския град замина вторият класиран финалист от "Битката", но сега условията са променени.

   След оспорваната надпревара, ние от WeRock.bg, със съдействието на г-н Бойко Гюров, успяхме да вземем кратко интервю с победителите OPHAN. Музикантите бяха така любезни да отговорят на импровизираните ни въпроси.

WeRock.bg: Защо решихте да участвате тази година в състезанието, миналата не участвахте.
OPHAN: Миналата година не участвахме, защото не бяхме достатъчно подготвени, а тази година имаме нов материал, който представихме като сет. Изсвирихме, с малки съкращения, ЕР-то ни "The Wheel of Fortune".

Очаквахте ли да бъдете победители?
Не. Имахме малка надежда, но победата ни е голяма изненада за нас.

Кои смятахте, че ще бъдат победителите?
Мислехме, че със сигурност ще победят 8 M/S.

Стилът ви е необичаен, експериментален. От кои групи се вдъхновявате.
MESHUGGAH и PINK FLOYD. Опитваме се да осъществим такава смесица.

Как мислите, че ще ви приемат на фестивала във Вакен?
Искаме само да се представим по-добре. Това за нас е скок над бариерата. Изведнъж се превърнахме от група, която свири пред 200 души в група, която ще свири пред 2000. За нас това е културен шок.

В представянето ви на 3 юни имахте и актьор на сцената, т.е. включвате и елементи на пърформанс в изпълненията си.
Да, включваме театър, но актьорът нямаше възможност да участва и днес. На Вакен искаме да имаме прожекция и видеостена, която днес нямаше. Ние сме целите в черно, дори сме боядисали лицата си в този цвят, за да може да изпъква видеото, а не да се фокусира вниманието върху нас. Имаме заснет късометражен филм, който да се прожектира на видеостената.

Може ли очакваме дългосвирещ албум от вас?
Имаме много материал, поне за два албума, но засега не може да се компилира. Разполагаме и с готово демо, но това за нас е образователен процес, учим се докато го правим. Надяваме се евентуално догодина да издадем албум. Но ще стане, когато стане. Музиката ни е много "крива" и трудно се възприема от всеки и е предизвикателство за слушателя, което отблъсква някои хора. Стремим се да направим музиката ни по-лесна за възприемане.

Представете си, че сте големи звезди, какво бихте казали на публиката.
Трудно се виждаме в тази роля в момента.

Все пак, представете си.
Банди и сцена има в България, трябва да им се даде шанс. Това не важи само за нас, а за всички, които участваха в конкурса, а и не само. Тези музиканти влагат години от живота, правят стойностна музика и според нас трябва да се подкрепят. Тази вечер всички са победители, дори и три фена да спечелят, пак печелят. Тези трима ще кажат на други трима и така нататък ще станат много. Например HECKTIC бяха много силни, има развитие в българската сцена. За нас този успех е чиста еуфория. Хората не знаят, но тези 30 минути на сцена са страшни, едно безкрайно раздаване на максимум, което е ужасно изтощително и те размазва. 1994 г. мина и не очакваме чудеса, но на Вакен искаме да сме следващият Стоичков (ха-ха-ха).


Текст: HeathenHeart, Seidurman
Снимки: Владимир Георгиев


  Над 100 снимки от финала на "WOA Metal Battle Bulgaria 2017" може да разгледате в нашите галерии.

 

ophanКоментари   (35)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Таблото 7.06.2017 00:22:43 отговори + 11 3
Не съм бил, но някой организира безплатен концерт за феновете и шанс за групите и после летят обвинения? Мисля, че по-балканско не може да стане. Колко от тези групи ако не бяха отишли на това събитие, щяха да имат сигурно участие тази вечер и да изкарат сумати пари? BGTSC постъпиха много правилно като премстиха Паркуейв драйв от Маймунарника при 10 градуса и сняг, ако това е причината да ги спъват сега, по-добре цял живот в Микстейп да правят концерти. Надолу се каза, че е добре ако ще е конкурс и публиката да има глас, но според мен, в такъв случай авантата да спре и да има някакъв вход. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай **й 6.06.2017 20:58:33 отговори + 4 8
Хмм интересно. Така като ви чета излиянията на всички, се оказва че половината сте анонимни организатори на BGTSC ,а останала част анонимни членове на бандите взели участие. Я си кажете така ли е а !? Струва ми се ,че се губи смисъла от опцията "коментар".

...ха сега кълнете на воля, че май само това се прави тук!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 7.06.2017 10:39:01 + 6 1
"половината сте анонимни организатори на BGTSC "

Ей това е бисерът на седмицата!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

никой 6.06.2017 10:56:59 отговори + 18 4
На крива група организатора й пречи.
Ако си качествена и оригинална банда - въобще няма да ти пука. Излизаш, ако ще и в някоя изба без електрическо - на свещи и с акустични инструменти. И пак разбиваш всички и печелиш.
А тука разни примадони се оплакват, че ту им млекцето горещо ту пък друго нещо.
Преместен бил Батъла от Маймунарника в Микстейпа.
КАКВО ОТ ТОВА БЕ МАЛОУМНИЦИ (без извинение)?
Колко метъл концерти има всеки месец в Микстейпа - протичат си най-нормално и никой не мрънка. А сега станало проблем. Не че е проблем, а просто ТРЯБВА да се намери проблем. Нещастници сте се родили и такива ще си останате.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cornhusker 6.06.2017 09:54:05 отговори + 5 18
Дискусията дотук потвърждава само едно - всеки, който си позволи по някакъв начин тук да критикува събитие, организирано от BGTSC, веднага бива смлян от хейт. Какви сте бе, плащат ли ви, аре стига вече, омръзна ни да ни браните ден през ден "най-добрия организатор". Фактите са че преместването в Микстейп беше грешка, а селекцията и класирането - меко казано будещи недоумение. Тва е, приемете го Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

..... 6.06.2017 10:24:53 + 15 5
Не може да почерняте и каляте всяко събитие и на бялото да викате черно. Неоспорим факт е, че и те грешат както и, че въпреки постояния хейт, изливан от определени хора срещу тях това е НАЙ-ДОБРИЯТ организатор у нас. Само обърнете внимание в случаю, че въпреки съботажа от страна на Маймунарите и отказалите се групи отново успяха да направят най-силното събитие с БГ банди тази година.
Програмата им протече перфекно, а групите свириха всяка като за последно. Аз се забавлявах много и въпреки различния избор на журито съм много доволен от резултата.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Прост българин 6.06.2017 10:37:08 + 13 5
Не намирам никаква грешка на организатора, напротив, той успя да направи събитието, въпреки преместването и други трудности, на всичко отгоре отново беше със свободен вход. Аз се изкефих, че се махна от Маймунарника, който е на майната си в парка, далече от транспорт.
Единственото ми предложение е, както писах, по някакъв начин да се зачита гласа на публиката.
Също така призовавам да идват повече хора, има какво да чуят, пък ако някоя група не им харесва, градинката беше над клуба, свободно излизаш, връщаш се и т.н.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 8.06.2017 09:43:21 + 0 0
е само двама ли ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Демагог 5.06.2017 23:59:24 отговори + 11 3
През последният половин час писах километричен пост, но след това размислих и го изтрих... Безпредметно е да обяснявам неща на хора приемащи личните си гледни точки като "факти".
Радвайте се, че изпращеме група на Вакен!
Аз се радвам!
Успех на момчетата!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Прост българин 5.06.2017 21:55:10 отговори + 7 3
Аз пък предлагам по някакъв начин да се зачита и гласа на публиката, което ще повиши интереса и посещаемостта. Например, от всеки от дните да се излъчва и един фаворит на публиката, така на финала ще са повече групи и ще има повече интрига. Съществува опасност от спекулативно довличане на цялата рода и приятели да гласуват за някоя група, но все може да се измисли начин това да се държи в разумни граници (например заплащане на билети на символична цена). На финала освен избрана банда от журито, да има и победител на публиката, който също да получава някакво участие (или друго) като награда. Все пак смятам, че бандата за Вакен трябва да се избира от жури, което също ще намали спекулативния вот на публиката. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

парци 6.06.2017 09:25:42 + 5 5
Всъщност хората по света са го измислили отдавна - има двустранно жури (примерно един организаторите тук и поканен член от чужбината) и един, задължителен, трети глас, който е на публиката. И цялата операция може да се направи елементарно, с пращането на СМС/Вайбър/УатсАпп/Уатевър с код, който за всеки един посетил събитието е личен за всеки ден и му се дава когато влиза, под формата на гривничка, печатче, хвърчащо листче или каквото там.

Само че нещо подобно изисква ОРГАНИЗАЦИЯ, което, нали... сме в България.

... и после се качваме на сцената с имената си и обявяваме недоволните от въпросната организация в хейтърство и неразбирачество.

За протокола - не съм член на банда. Просто фен с мнение, на когото му е писнало от подобни прояви на "елитаризъм" на местна почва.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Misery 12.06.2017 11:57:58 + 0 0
Съгласен. Това вече е измислено и направено. Дори у нас - на един по-малък конкурс - OST RING, от който "ГОЛЕМИЯТ" Wacken може да се поучи. Там регламентът на гласуване е много по-справедлив, и е с участието на публиката, а журито се състои от петима души. РАЗЛИЧНИ петима всяка година. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sad but true 5.06.2017 21:40:51 отговори + 14 3
Да довърша. Журито застава с имената си. Групите псуват под сурдинка и зад никнеймове. Не се прави така. Изправете се, аргументирайте се. Ще ви повярваме и подкрепим, даже може и да бойкотираме събитието следващата година. Но да се знае кой стои зад обвиненията и критиките, и да прецени обективно кой крив, кой прав.
Така с "Бай **й" не става.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай **й 5.06.2017 22:40:05 + 8 9
На първо място аз не оспорвам решението на журито. Не е нужно аз или ти да сме от нечия група, публиката също вижда тези неща.Това че се изписва негативен коментар по отношение на организацията, не е задължително да е писан от член на група. Има си Google, може да провериш за кога беше обещано да се обявят групите които ще вземат участие, кога в крайна сметка ги обявиха, колко от тях бяха "възпрепятствани"...или по-скоро са се отказали заради лошата организация, и колко бяха добавени в последния момент. И ако цитираното по долу изказване на г-н Катинчаров е дословно , то освен всичко нелепо което на мен ми направи впечатление в изказването му, като цяло ми прозвуча като : " Бее ...всички бяха мноо зле, имаше там някви дето чат-пат се ядваха....ама от няма кой друг Ophan май най ги бива да ги пращаме по чужбината, пък дали правилно сме го решили...е*а ли го" .Аз го намирам за обидно към всички участници включително и победителите. Явно някой има криворазбрано определение за градивна критика....обаче не мисля че съм аз. Както и да е, метъл да става и дано следващата година всичко мине по-добре както за групите,така и за организаторите. Успех ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анти—мрънкач 6.06.2017 08:03:44 + 8 3
Бай...много изкривяваш нещата! Уж използваш Гугъл, а нещо не намираш точната информация или ти се иска нещо друго. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sad but true 6.06.2017 08:37:21 + 11 0
Няма да споря, само искам да кажа - уважението е взаимен процес. Първо самите групи трябва да уважават себе си и труда си, и след това да изискват, а и да отдават уважение. Позицията на вечно недооценени, прецакани, сърдити, и прочие, не е продуктивна и не работи нито тук, нито по света.
Изобщо да не зачекваме темата колко е лесно да звукнеш добре на запис, и колко фрапантни разлики се получават после като видиш същите "виртуози" на живо...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Бай **й 5.06.2017 21:21:23 отговори + 8 10
Бих се радвал , ако г-н Катинчаров прочете следното писание. За известна част от изказването му съм абсолютно съгласен....НО и не съвсем. На първо място , за да правиш подобно силно изказване , трябва да си абсолютно убеден в направеното от теб, хората или каузата която представляваш. Т.е. когато организацията е изключително несериозна, като започнем от закъснението за обявяването на избраните за участие групи, до промените в локацията на събитието , та докато се стигне до момента в който се свързват с групи за да ги известят, че са избрани да участват буквално ден преди самото събитие....всичко това няма как да буди респект и не може да се очаква , че хората ще имат сериозно отношение. Именно поради тази причина от участие се отказаха определен брой групи....и явно са постъпили съвсем правилно. Колкото до това , дали групите са имали реална самооценка или не.....ами пичове ВИЕ журито се предполага да сте до там компетентни, че да може да прецените кой и как си е правил барабаните или вокалите за предоставените ви записи, и да решите дали тази група заслужава въобще да стъпи на сцената. Смешно,жалко и несериозно е да заявиш, че явилите се музиканти не струват, когато самите вие сте ги допуснали на сцената. Уважавайте труда на групите, било то известни или не до там, ясно е че не може всички да са на едно ниво...или пък на световно ниво, но самия факт че са се съгласили да вземат участие въпреки всичките резили по отношение на организацията ви си е достойно за уважение. Г-н Катинчаров следващия път когато решите да си сверявате часовниците, първо ги сверете с нивото на организация в другите страни , както и какво означава да си жури! Или както има една поговорка : " Каквото почукало....такова му го н*чукало". За да имате високи очаквания , трябва да ги покриете вие на първо място. Желая успех на всички наши групи! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sad but true 5.06.2017 21:38:00 + 15 2
Широката аудитория няма как да е наясно с информация от кухнята. Защо групите не се изправят, и не кажат с името и лицето - ние сме група Хикс, разочаровани сме защото ни се случи 1), 2), 3), не одобряваме 4), 5) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 5.06.2017 20:24:57 отговори + 11 8
Виждам, че под мен се коментира колко лоши били музикантите и как им ипсвали сценично поведение и контакт с публиката, как били посредствени. Не е съвсем така според мен. Не съм запознат толкова много с българската сцена, но Велиън се издигнаха в очите ми още първия път, когато ги видях на живо - бих казал, че са от световна класа. Страхотни музиканти. Има и още три-четири съвременни български групи, които също с удоволствие следя. Главния проблем е, че родните групи нямат поле за изява.

Постоянно плюя по MTV и как тази телевизия убива музиката, но при нас е малко по-различно. Ние си имаме няколко български телевизии, еквивалентни на MTV, които постепенно убиват и извращават БЪЛГАРСКАТА музика. Не искам да споменавам имената им. Ще ги познаете по това, че по цял ден въртят клиповете на Гери Никол, 100 кила и Криско, както и безброй други български изпълнители, подражаващи на "западняците".

Една копира Риана, друга копира Ники Минаж, трети копират Питбул или Фло Райда, а четвърти се опитват да пеят българско реге. В текстовете им преобладават теми за коли, жени, секс, трева... богати чиковци. Само че не са чалгари - поне откъм ритми! Не са и хипстъри, защото поне хипстърит разбират нещо от култура и музика. Не знам и аз как да ги определя.

Голяма част от тези музикални гении носят маркови обувчици в цветовете на дъгата и носят потници тип пола, а в последно време все по-често започнаха да изписват имената си на латиница. Звучи като един голям цирк до момента, когато осъзнаеш, че всички млади ги слушат.

При положение, че в момента това са най-популярните "артисти" в България, наред с чалгарите, как може да очакваме качествените музиканти да пробият у нас, камо ли ако свирят рок или метъл, камо ли да има от кого да се учат?! Какво остава да станат световно известни? Публика има, но е много малка, особено ако живееш извън София, Варна, Бургас или Пловдив. Това е тъжната истина.

Колкото и добри да са нашите МУЗИКАНТИ, са имали нещастието да се родят точно в Булгаристан и да не се занимават с чалга. Малцина са тези, които успяват в циеилизования свят, където конкуренцията е дори по-голяма.

И все пак - успех на момчетата във Вакен!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 5.06.2017 20:54:03 + 0 1
цивилизования свят* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

парци 5.06.2017 19:15:29 отговори + 5 12
@гений, посочи 5-6 банди на Високо ниво в БеГе ВЪОБЩЕ. Аз чух предимно generic stuff, която е свирена и пресвирвана 10 000 пъти, калпав саунд и в 90% (и тук съм щедър) от случаите - липсващо сценично поведение и тотално незнание/неумение за това как се контактува с публика. Включаи побидитилити от миналъта годинъ.


ПП С Щурците и БТР избихте скалата на оригиналност.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


гений 5.06.2017 20:51:37 + 11 2
Сега пък аз да съм му кажел банди на високо ниво ВЪОБЩЕ. Кажи първо ти и ще ти кажа и аз.
Или така са те учили - "Аз съм много добър по математика" "Колко си добър?" "Аа не кажи ми първо ти колко си добър"
Тотален хейтър явно от някоя от неизбраните банди. Плюй колкото си искаш. И догодина пак няма да те изберат. А след още една година бандичката ти вече няма да я има
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

парци 6.06.2017 12:34:18 + 3 8
Веднага ще ти кажа три, които звучат ако не "съвременно" (тука си завъртам очите) и "уникално" в комплект, то минимум хомогенно, изпипано а първите две създават и уникална атмосфера (хеле на сцена): Upyr, Obsidian Sea, Eufobia (последните дори в световен мащаб имат собствен, разпознаваем стил).

Може би грешката на тях и подобните на тях е че на са достатъчно прог, NU или хардкор и оттам идват разни "неразбории". *smirk*

... ма като се замисля, победителите отиват на Вакен, което е един фестивал, дето от 6-7 години истинският метъл беше изтикан в шеста глуха, та за подбора на банди да не се оплаквам толкова, виж, организацията и избора на победител имат нужда от сериозно втренчване.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hater 6.06.2017 12:57:32 + 7 1
А кой им е виновен на тези банди, че не са се явили? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гений 6.06.2017 19:23:05 + 4 2
Две неща разбрах:
1. Не знаеш значението на думата веднага. 2 дни ти казвам да изброиш такива банди. Ти след това казваш, че ги посочваш "веднага"
2. Не знаеш значението на емблематична банда. Никоя от изброените 3 (а ти казах и да изброиш повече от 3) не е емблематична. Независимо колко е добра и оригинална. За да е емблематична трябва нещо много повече.

На твоите 3 аз ще ти кажа 1 значима и то много значима българска банда ВЪОБЩЕ:
Ер Малък. Никои от днешните младежи не могат и на малкия пръст да им стъпят.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Sad but true 5.06.2017 18:49:56 отговори + 14 8
Искрено съжалявам и ме боли за цялото "изгубено" поколение музиканти, родени през 60-те и 70-те, които поради чисто житейски обстоятелства не успяха да получат своя шанс за развитие.Сърцето ми се къса като ги гледам как вегетират по клубовете в трибют групи, или изглеждат гротескно, опитвайки се да се изявяват в по-съвременни стилове. Сори, чички, времето си тече, метълът се развива, и WOA Metal Battle дава шанс на МЛАДИ групи, със съвременна визия и модерно мислене. Естествено, че едни Еридан или Хиперборея ще са добри музиканти - то оставаше след 20 години на сцена, да не са. Но не е естествено някой да смята, че мястото им е на Вакен. Не е.
Тримата от журито имат поглед върху това, което се случва РЕАЛНО в света на музиката, а не това, което на нас ни се иска. 1984 и 1986 няма да се върнат. Леми умря. Металика са комерс. Визията продава. Това е положението.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чичка 6.06.2017 02:26:47 + 6 1
Много лесно обиждаш на чички. Все едно ти няма да станеш такъв някой ден. А и чичка е състояние на духа.
В момента, в който спомена мода, стана ясно, че няма нужда повече да говорим за музика, но все пак ще ти пусна един весел "чичка", дето е врял и кипял в музиката, да ти каже нещо, което май не ти минава през ума.
Обърни внимание на реда "If it's from the heart, it's good". Помедитирай върху него. И после може да поговорим пак за моди.
https://youtu.be/aXYf6Xc58Dc?t=9m33s
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Данчо (HYPERBOREA) 6.06.2017 12:06:34 + 9 0
Защо е толкова неестествено някой да смята, че мястото ни (или това на Еридан) е на Вакен?? И ти от името на всички хора ли, или само така...? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Не-парци 5.06.2017 18:03:51 отговори + 16 3
Това по спомените ми беше казаното от Катинчаров преди обявяването на победителят. Човекът си е написал в личния си профил в фб тези думи и го пействам тук - "Третото издание на ‘Wacken: Metal Battle Bulgaria’ вече е история. Бандата, която го спечели и ще представлява България тази година, е Ophan. Едни ще бъдат съгласни с този избор, други не. И съм убеден, че всеки ще има своите силни лични доводи. Истината е, че всеки участник при предварителното записване е бил наясно, че ще бъде оценяван от странични хора и няма никакво право да се сърди, ако те не виждат нещата като него. Не искаш някой да дава оценка на изкуството ти – не участваш на такъв вид конкурс. Простичко е.
През месец януари, ми се обади организаторът на конкурса Бойко Гюров и любезно ме покани, отново да съм жури за трета година. Признавам си, че ми отне известно време, за да му отговоря положително. Не за друго, а защото смятам, че всеки конкурс трябва да е с някакъв ротационен принцип на оценяващи, за да има разлика в мненията. Обективността е крайно субективно нещо, още повече относно нечие изкуство, защото то не е математика да наложиш шаблон и да кажеш, че 2 и 2 е равно на 4, например. Основната причина да се съглася беше, че исках да видя какви банди са се записали и да си ‘сверя часовникът‘, къде се намира рок/метъл сцената ни в настоящия момент, слушайки толкова много различни банди една след друга. След два дни на полуфинали, установих доста неща за себе си. Първото беше, липсата на правилна самооценка на по-голямата част от участниците. Слабо подготвени технически, без идея къде реално ще трябва да отидат и самочувствие, все едно вчера са издали "Master of Puppets’’. В модерните перчеми и фецки китари няма нищо лошо, даже, те биха били силен коз в риалити по телевизията, но не и тук. В клуб ‘Mixtape 5‘ трябваше да можеш да изсвириш максимално близо студийните записи, които си пратил предварително за участие. Без наредените барабани в Cubase и Autotune-вокалите. Всеки един музикант е чувал онази приказка, че една банда е толкова добра, колкото е добър барабанистът й. На ‘Wacken: Metal Battle Bulgaria’ това беше и очевидният проблем. Барабанистите на повечето групи дори не бяха подготвени за сцената на ‘Mixtape 5‘, да не говорим за Германия.
През двата дни изгледах и изслушах сетовете на 24 родни банди, които провокираха всякакви мисли в главата ми. Имаме още адски много да работим преди да доближим нивото на хората с утвърдените школи по света. С мрънкане, удобни оправдания и детска сръдливост - няма да стане. Някой може да каже, че имаме банди на западно ниво, но това е все едно да заявим смело, че Лудогорец имат сили да спечелят Шампионската лига. За момента имаме сили просто да участваме, реалните резултати биха дошли след още много работа, някога във времето. За момента сме, като в онази приказка, че евнухът знае, но не може.
Работата е там, че който и да беше спечелил, вечно недоволните киселяци биха намерили проблем навсякъде. Убеден съм, че ще се изпишат и кажат всякакви мнения. Всички много разбираме, особено по форумите, където анонимните Keyboard Warriors са смели и слагат евтини етикети на щяло и нещало. Аз пък си мислех, къде бяха музикантите от бандите, които участваха на миналите две издания? Или, когато ние не участваме, това събитие не ни интересува? Даже групите, които свириха на полуфиналите предните два дни, не пожелаха да дойдат, за да подкрепят финалистите. Уж, сме част от тази сцена, ама само тогава, когато на нас ни изнася. За да имаме реално развитие имаме нужда от общност, която с времето да оформи и излъчи силни единици. В момента сме на същото дередже от 90-те - всеки играе сам за себе си, другите да се оправят. И абсолютно никой не печели от това. Никой.
За трета година, жури бяхме Васко Катинчаров, Мартин Николов (БНР, БНТ) и организаторът на конкурса Бойко Гюров oт BGTSC. И тримата бяхме пределно наясно, че заставайки с лицата и имената си, ще понесем негативи, но решихме отново да приемем това предизвикателство. В журито имахме един основен критерий на оценка и той е, потенциалният победител да ни Убеди, че заслужава да отиде на Wacken. Да има някаква идентичност, върху която да е работено и музикално, и имиджово. Не просто да отиде да 'подрънка‘ със слънчевите си очила на главата или да се държи все едно е в репетиционната и свири пред гаджетата. На финалният ден отидоха бандите, които наистина го искаха и им личеше. Беше избрана една, защото това е конкурс - победителят може да е само един. И никой не е казал, че той трябва непременно да е най-добрият, но задължително трябва да е адекватен с поведението и музиката си. Нямаше такова нещо, като победа по заслуги за години свирене, защото иначе трябваше директно да изпратим Щурците. Излизаш-свириш, показваш на какво си способен тук и сега, защото с журито видяхме това, което ни беше показано. Оправдания: „Аз бях малко болен, китаристът ни е нов, брат...“ или „Ние иначе сме много добри, но днес не знам какво ни стана“, могат да минат само в училище.
За финал ще добавя, че трябва да сме радостни, че изобщо ни се дава шанс да участваме на такъв световен музикален форум като Wacken. Другият начин е съвсем легално да си платиш за фестивален слот, стига, разбира се, да знаеш към кого точно да се обърнеш. Което също е честно, но ‘Metal Battle Bulgaria’ излъчва официалният представител на България и там тежестта е другаде. Дали изборът ни с останалите двама от журито е бил добър, само времето ще покаже. И тримата гласувахме единодушно доверие на Ophan, които вече ще носят отговорността да представят България на тазгодишното издание на фестивала. Желая им успех, както и на всички банди, които ще участват на следващия конкурс през 2018 година".
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

парци 5.06.2017 16:34:09 отговори + 6 20
Тая "надпревара" се доказа като пълен тестикул. Показателно е как 90% от емблематичните и наистина читави банди даже не си правят труда да се включват в нея.

Обясненията на Катинчаров преди разкритието на победителя (как и кой гласува и определя победителя, и защо публиката няма глас в избора е друга тема) звучаха като някакви извинения, бяха адски слаби и могат да породи само повдигане не вежди и присмех.

Преместването в полупразна зала от "Маймунарника" също може да влезе в калкулацията за това доколко публиката се интересува от въпросното събитие като продукт.

С написаното не искам да обидя никоя от бандите - те не са виновни с нищо. Организацията и правилата обаче са под всякаква критика.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гений 5.06.2017 16:53:27 + 13 3
Още един неразбрал, че това по естеството си е конкурс за млади банди. Единствения бъг в организацията е, че се допускат стар и "емблематични" банди да участват. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

парци 5.06.2017 17:07:16 + 3 10
Което продължава да не оправдава плачевната организация и да не се повтарям.

Има емблематични и значими банди в България, които далеч не са "стари" - ако щеш като години на музикантите, ако щеш и като години съществуване на въпросните банди.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

afsas 5.06.2017 17:09:58 + 9 5
Да, по-добре щеше да бъде в Маймунарника (макар че на Оphan им даде предимство зала). Но никой не е виновен, че са идиоти и изпъдиха сътезанието от там. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

гений 5.06.2017 17:13:58 + 6 4
Кажи няколко такива банди, че не се сещам. И не няколко 2-3, а от 5-6 нагоре. Щото 2-3 нищо не променят. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

God of Violence 5.06.2017 17:23:46 + 13 7
Нищо не разбираш хейтърче Точно в организацията на събитието е силата! Всичко се случва като по учебник, а журито е възможно най—добрия избор!

Но си прав, че можеше БТР, Щурците или поне Сигнал да участват... или Милена Славова.. или Ахат ...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".