Прогресив метъл празник в деня на Европа с PANTOMMIND и RIVERSIDE

9 май 2010, 22:36 ч. 720 / 9 31
пред./следв.
Както всички знаем, празненствата по случай рождените дни на "Tangra Mega Rock" по традиция се отбелязват с по няколко концерта. В настоящата 2010 г. радиото отбеляза четвъртия си рожден ден с четири лайва - ЕР МАЛЪК, INSMOUTH, ODD CREW и BREAKPOINT на 24 март; THE EXPLOITED, LAST HOPE, Бичето и A-MORAL на 8 април, SECRET CHIEFS 3, BABYFACE CLAN, FAT 32 и CONGS FOR BRUMS на 7 май и за финал PANTOMMIND и RIVERSIDE в Деня на Европа - 9 май. Завъртя ли ви се главата от всичките тези дати и имена на групи? Слава Богу, в настоящия материал ще се спрем само на последните две.

   Вече добре познатият ни клуб "Blue Box" беше избран за арена на последния купон по случай празника на "Tangra". Всъщност, не съм много убеден, че "купон" е най-подходящата дума за това, което ни поднесоха PANTOMMIND и RIVERSIDE. По-скоро можем да наречем вечерта на 9 май "прог-вечеринка за музикални интелектуалци". Окей, разбрахте, че се шегувам, нали? Събитието беше нетипично дори за самите организатори, тъй като до този момент те не бяха се захващали с прогресив. Съдейки по крайния резултат и постигнатия ефект, не ни остава нищо друго, освен да ги поздравим и да им пожелаем да поглеждат по-често към този стил.

   Но да продължим по хронологичен ред. Концертът започна с леко закъснение с интрото на PANTOMMIND - "Transmission Part 1". Много пъти сме говорили за тези момчета и няма смисъл отново да повтаряме едни и същи неща, но е неизбежно да споменем, че PANTOMMIND за пореден път демонстрираха ужасно висока класа! И в техническо отношение, и като сценично присъствие, и като концепция. Сетът им беше доста стегнат, без почти никакво говорене между песните - 50 минути безкомпромисен прогресив-метъл. Изпълнението им като цяло беше доста сходно (най-вече като сетлист, който ще откриете в края на репортажа) с последните им сценични изяви, с тази разлика, че този път имаха възможността да се представят пред далеч по-многобройна публика, която, от своя страна, им отвърна с изключително топъл прием. Може би единственият недостатък на изпълнението на PANTOMMIND беше присъствието на BLACK SABBATH-ската "When Death Calls". Да, песента е страхотна, а пичовете от Габрово определено я правят по брилянтен начин, но като че ли би било далеч по-хубаво да чуем още една от авторските им песни. Аз лично в никакъв случай не бих отказал "The Final Line" или "I'll Never Be the Same", примерно. За финал PANTOMMIND бяха оставили "Follow Me" от дебютния си албум, след което се прибраха зад сцената под мощни възгласи и аплодисменти.

   В 21:45 ч. осветлението беше притъмнено, а от високоговорителите зазвуча позната мелодия, изсвирена на пиано. Няма грешка - RIVERSIDE излязоха на сцената и без излишно суетене започнаха "Hyperactive" - първата песен от актуалния им албум "Anno Domini High Definition", и около 400 гърла извикаха в един глас: "It's just another day of my life!" Страхотно! RIVERSIDE не оставиха никакво съмнение в безпощадно високата си класа. Тези четири момчета от Полша вече от 7 години са на международната прогресив сцена, но едва сега имахме възможност за пръв път да ги видим у нас. Съдейки по възторжената реакция от страна на публиката, едва ли ще останем само с това първо посещение. Поляците сякаш не можеха да повярват, че в България ги чакат толкова отдадени фенове и направиха всичко възможно да им се отблагодарят подобаващо. Без съмнение ще се намерят и такива, които ще охулят RIVERSIDE за решението им да не изсвирят нито една песен от дебютния си албум "Out of Myself", определян от много хора като най-добър в дискографията им. Да, нямаше "In Two Minds", "Reality Dreams", "I Believe" и т.н., но пък чухме всички песни от прекрасния "Anno Domini High Definition". Не е достатъчно ли? Е, значи си допуснал грешка, посещавайки концерта на RIVERSIDE в София, защото музикантите ясно показаха, че нямат намерение да се съобразяват с очаквания, а правят изкуството си така, както го усещат. Нищо чудно липсата на песни от "Out of Myself" да си е чиста проба провокация, няма как да разберем... Но да се върнем на случващото се на сцената. Момчетата демонстрираха страховит синхрон помежду си, съвършено музициране на живо! Наистина е доста трудно да останеш равнодушен към изумителното им шоу. Един от най-вълнуващите моменти беше емоционалното изпълнение на "Conceiving You", а "02 Panic Room", която беше оставена за бис, предизвика доста сериозно раздвижване сред феновете. Малко странен беше изборът за последна песен - инструменталната "Lucid Dream IV", но все пак, концертът на RIVERSIDE в София беше едно изключително събитие в и без това не особено активната ни прогресив сцена. Като генерален недостатък на събитието можем да посочим единствено нелепото управление на осветлението, при което, въпреки наличието на достатъчно тела, през повечето време те осветяваха всичко друго, но не и музикантите на сцената.

   Сетлист на PANTOMMIND:
01. Transmission Part 1
02. Erasable Tears
03. Wolf
04. Sandglass
05. To the Days of Old
06. Shade of Fate
07. Closer to You
08. Why
09. When Death Calls (Black Sabbath cover)
10. Follow Me
   Сетлист на RIVERSIDE:
01. Hyperactive
02. Driven to Destruction
03. Cybernetic Pillow
04. Egoist Hedonist
06. Conceiving You
07. Parasomnia
08. Left Out
09. Dance with the Shadow
10. Rainbow Box
11. Hybrid Times
Бис 1:
12. Rapid Eye Movement
13. 02 Panic Room
Бис 2:
14. Lucid Dream IV
Яни


   Четиридесет фотоса от събитието може да разгледате тук, а в края на настоящата новина - да гледате и два клипа.








Коментари   (31)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 19.05.2010 15:36:37 отговори + 1 0
За пореден път се убеждавам,че Пантоммайнд са група,която не заслужава да живее и твори в мястото,наречено БеГе.Страхотно присъствие на сцената,професионалисти отвсякъде,на живо звучат изумително добре.Респект! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Toni 11.05.2010 23:12:38 отговори + 0 0
Беше уникално,убеден съм че ще дойдат (и ще има още повече посещаемост).Те доказаха,че неслучайно са новата генерация в този стил и изобщо в това как ТРЯБВА да се прави музика в 2010.Ние доказахме че сме една отдадена и прекрасна публика .Аз лично на Conceiving You proronih 1-2 сълзи от носталгия,спомени и удивление в едно !След концерта (с малко нахалстване) си взех и авторгафи от тях и снимчици (адските пичове са). Еми...чакаме ги пак !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Thy Flesh Consumed 11.05.2010 15:13:42 отговори + 0 0
Благодаря за ревюто! Много добър концерт, абсолютно очаквано от феновете. Без никакви забележки. За осветлението не мога да коментирам адекватно, защото бях пред сами сцената и през цялото време добре виждах музикантите...
Дано да дойдат отново скоро!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 11.05.2010 09:49:19 отговори + 0 0
Уникален концерт. Не мога да намеря точните думи с които да опиша на какво невероятно събитие присъствах.Един от най-великите концерти на които съм бил.RIVERSIDE FOREVER!!! ще ги чакаме да дойдат пак, както самите те обещаха.....и да не забрява да спомена, че Pantommind ги слущам от много години и мога да кажа, че пичовете заслужават голямо уважение за тази страхотната музика, която правят... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lamp of Dog 10.05.2010 23:47:22 отговори + 0 0
ами Lamb of God правят циркаджилъци - както и повечето безвкусни групи като тях - щото и без това няма какво да кажат - барем малко цирк да грабне хората, и както виждаш успяват Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Lamb of God 10.05.2010 22:46:01 отговори + 0 0
@ Danny Carey - 2010-05-10 21:23:16: Ех, ми Riverside правят изтънчена музика за интелигентни и не изпитват нужда да компенсират липсата на талант и оригиналност с циркаджилъци, за да грабнат вниманието публиката си от пъпчасали девствени тийнейджъри...

Беше един от най-добрите концерти евър. Благодаря на Тангра, че рискуваха и ги поканиха!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Danny Carey 10.05.2010 21:23:16 отговори + 0 0
@анонимен ********* от 10:07 ч.
Riverside имаха чудесно сценично присъствие.
Ти какво искаш, да ма'ат глави и чупят синхронно стойки ли?
И не чу ли, че Мариуш каза, че има проблем с гърлото, че да ревеш що бил прегракнал?
Чудесни, просто чудесни. Исках да наблегнат на парчета от първите 2 албуми, но и каквото изсвириха, доволен съм. Просто тази група няма слабо парче.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Joey 10.05.2010 19:24:07 отговори + 0 0
Абе, да не работят РОБОТИ в Катехизис, закъснее малко репортаж и почвате да врещите!!!! Лигльовци!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.05.2010 18:57:15 отговори + 0 0
АЕ КВО СТАНА С ТОЯ РЕПОРТАЖ ВЕ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 10.05.2010 17:21:14 отговори + 0 0
Анонимния, който се оплаква от липса на интерес към българските банди, случайно да си забелязал какво количество концерти на БГ групи и изпълнители сме отразили само по време на двете издания на Spirit Of Burgas? Не си, нали? Така и предположих. За твое сведение, става дума за голямо двуцифрено число.
Няма сайт в България с повече репортажи от концерти на наши банди от Metal Katehizis! Разбира се, не е възможно да се отрази ВСИЧКО, то не е и необходимо, но когато сме имали възможност сме отдавали заслуженото на родната сцена. Факт!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


От първия ред 10.05.2010 16:01:02 отговори + 0 0
Нямаше ги The Same River, The Curtain Falls, Reality Dream III и Second Life Syndrome! Исках поне една от тях да изсвирят. Schizophrenic Prayer мога да го прежаля. Него по принцип не го правят по концерти. Ама да няма съвсем нищо от Out Of Myself не очаквах!
Е, все пак чухме целия последен албум!
То те каквото и да изсвирят все ще е добре, защото нямат слаба или излишна песен в творчеството си. Така че в този смисъл съм предоволен! Малко ми е кофти сега - два месеца чакаш "live of the life", а само след два часа всичко е свършило и си някак духовно изпразнен и емоционално опустошен. Определено ще ги видим пак както обеща Мариуш, очарован от публиката! Страхотно преживяване!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Комършъл Деди 10.05.2010 15:42:11 отговори + 0 0
ПО-ДОБРЕ ДА СИ ГЛЕДАМЕ КРАСОТИТЕ НА КАМЕНИЦА И САВОЙ.
В PANTOMMIND & RIVERSIDE СЕГА ПАРИ НЯМА
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Desi 10.05.2010 15:25:58 отговори + 0 0
Riverside изкъртиха, само защо си орязаха така песните?
Pantommind са добри, ама не ме кефи вокала как крещи, иначе е добър, ама не ме кефи!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

zZz 10.05.2010 12:52:06 отговори + 0 0
"Анонимен - 2010-05-10 12:30:25
о,извинявам се.трябваше да кажа-има репортажи само за тези за които им изнася или са им приятели."

Това е хвърковато обвинение, което ти не можеш да докажеш по никакъв начин. Просто защото не отговаря на истината. На страниците на Катехизис.ком са писани репортажи от концерти на български групи от почти всички стилове и възрасти. Като се почне от Щурците и се стигне до Враните. Примерно. Това, че ти не желаеш да разгледаш в архива на сайта и да видиш колко много репортажи за български групи са написани си е лично твой проблем. Всъщност, като се замисля, не се сещам да има друг сайт в България, който за последните 7-8 години да е написал толкова много репортажи от концерти на български групи.
За сметка на това обаче, ти, криейки се зад анонимността, сипеш недоказани обвинения. Демек - държиш се като женски полов орган.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Suncaged 10.05.2010 12:43:10 отговори + 0 0
Тангра уцелиха в десятката именно с ТОЗИ концерт!Пантомайнд ме изкъртиха още с първото си парче,не ги бях слушал обстойно преди това,но след техния сет съм фен-браво за музиката!Тотално загряхме преди Ривърсайд,а после направо се разцепихме!!!!!!!Благодаря за това изживяване! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.05.2010 12:30:25 отговори + 0 0
о,извинявам се.трябваше да кажа-има репортажи само за тези за които им изнася или са им приятели.така,че ти недей да ми пишеш глупости щото метал сцената не се изчерпва с тия 2-3 групички дето ми цитираш! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

zZz 10.05.2010 12:23:36 отговори + 0 0
"Анонимен - 2010-05-10 12:12:58
нема да пишат.да си видел тук репортажи от концертите на бг групите да речем?"

Следващият път когато решиш да пишеш глупости, по-добре първо провери за какво става въпрос.
Това са само ЕДНА МАЛКА ЧАСТ от концертите на български групи, които са отразени на този сайт:

http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=13364&
http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=14244&
http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=13417&
http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=14099&
http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=11548&
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.05.2010 12:12:58 отговори + 0 0
нема да пишат.да си видел тук репортажи от концертите на бг групите да речем? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.05.2010 11:48:20 отговори + 0 0
Кога ще пишете за третия концерт от четвъртия рожден ден. Там също разцепиха от музика. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ставрогин 10.05.2010 11:05:28 отговори + 0 0
A по отношение на концерта - за мен беше на ниво, Пантоммайнд забиха страхотно, както винаги, а за Ривърсайд няма какво да се добави, парчетат от новия албум звучаха по-добре и здраво на живо и поне за мен стана ясно, че това е най-пипнатият им албум във всеки аспект! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Stavrogin 10.05.2010 11:01:44 отговори + 0 0
Всичко добре, анонимко, не си доволен, ок, написал си какво мислиш, но не разбирам какво общо имат "гейските наклонности" ти на концерт ли си отишъл или да определяш сексуалната ориентация някому, а и какво значение за музиката има кой кави наклонности имал, включително сексуални, ама че дебили виреят в тая страна! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

mdenchev 10.05.2010 10:53:17 отговори + 0 0
Разсипаха ме! Не съм присъствал скоро на концерт изпълнен с толкова музика! За мен това беше концерта на годината! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Zero to Hero 10.05.2010 10:27:55 отговори + 0 0
Размазаха просто!!!!!!!!!!!!!!Отдавна не бях гледал българска група да свири с такава точност и сценично поведение!Поклон PANTOMMIND!Наистина ЕДНА от малкото групи нв БГ на световно ниво!Riverside бяха жестоки също,стори ми се обаче,че умората от турнето при тях си казва думата,но това разбира се е в рамките на нормалното.Професионалисти отвсякъде. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pusciferian 10.05.2010 10:14:22 отговори + 0 0
Невероятен - не въобразим - нееее не мога даго съзная още... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

! 10.05.2010 10:10:39 отговори + 0 0
Прекрасен концерт. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 10.05.2010 10:07:40 отговори + 0 0
Само на мен ли ми се струва или концертът не беше това, което очаквах? Сега сигурно ще бъда разстрелян, обаче Pantommind не звучаха много убедително и вокалът имаше малко гейски наклонности на моменти. Иначе бяха "ок", но нищо повече. Самите Riverside излезнаха все едно трябва да свирят, а не искат. Вокалът леко прегракнал, никакво сценично поведение (тук Pantommind се представиха по-добре). Поне в началото де, после се поотпуснаха. Отделно че не изсвириха баш това, което чакахме (Reality Dream)... Абе със смесени чувства съм - нито напълно доволен, нито разочарован Пиша това не за да критикувам, а за да видя дали някой друг мисли същото. Не ми се сърдете. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Roswell 47 10.05.2010 10:03:41 отговори + 0 0
някой от по-меланхоличните парчета не ги свириха.супер звук.не вярвах ,че ще има толко мн хора Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 10.05.2010 10:03:36 отговори + 0 0
Еее, искам и аз такава тениска на FOTN... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MESHUGGAH 10.05.2010 07:14:43 отговори + 0 0
С нетърпение чакам да качите сетлистите и на двете групи! m/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ginger ale 10.05.2010 02:09:08 отговори + 1 0
баси концерта! пантоммайнд да си стягат куфарите и да почват турне из ойропа да не се правят на малки! ривърсайд бяха муцка! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


MESHUGGAH 10.05.2010 00:59:22 отговори + 0 0
Уникален концерт! Размазан съм просто! Евала и на двете групи. Накрая се снимах с всички от RIVERSIDE и си взех автографи )) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".