LIQUID PENSION и PANTOMMIND показаха що е то BG-прогресив

21 фев 2010, 12:44 ч. 1111 / 7 27
пред./следв.
На 20 февруари 2010 г. във вече не чак толкова новия клуб "R.B.F." се проведе събитие с особена значимост за българската прогресив сцена, тъй като две от основните за стила групи у нас се бяха събрали за общ концерт. LIQUID PENSION добиха популярност по време на провелия се преди около две години конкурс "Battle of the Bands", където бяха сред призьорите. Инструменталният им прогресив рок определено е на доста високо ниво и това няма как да не остане забелязано от любителите на стила у нас. Гостите от Габрово PANTOMMIND се наложиха като водещо име в родната сцена след зашеметяващите им концерти с FATES WARNING през 2005 г. и с HELLOWEEN през 2006 г., а албумите им се превърнаха в едни от най-търсените заглавия у нас за стила. Самобитният им прогресив метъл в комбинация с всепомитащият глас на вокала Тони Иванов донесоха на групата признание от редица чуждестранни медии. Ето, че тези две групи обединиха усилия за съвместен лайв, който по всичко личеше щеше да бъде от най-високо качество.

   В 20:30 ч. на сцената излязоха LIQUID PENSION и в рамките на един час изнесоха показно по виртуозно свирене на живо. По подобие на полу-адашите си от отвъд Атлантика - LIQUID TENSION EXPERIMENT, репертоарът на нашенците се състои от мащабни многопластови композиции, предлагащи истинско предизвикателство за слушателите. Музиката на момчетата в никакъв случай не може да се нарече лесносмилаема с множеството си нетрадиционни хрумвания, смени на времена, атмосферични пасажи и на моменти метъл рифове. Петимата обаче на живо демонстрират съвършен синхрон помежду си и прецизен контрол над музикалните имструменти. В ролята на фронтмен на LIQUID PENSION (до колкото е възможно да има такъв една инструментална формация) влезе барабанистът им Виктор, който в типичния за групата хумор пускаше лафове от рода на: "Надяваме се, че все още не сме ви отегчили до смърт? Сега ще ви изсвирим една от по-кратките ни композиции." И започва 14-минутната "Recession Blues"! Звукът и осветлението в залата бяха на много добро ниво, което е от изключителна важност за точно този тип музика. Това позволи на 150-те зрители да получат едно наистина качествено прог-шоу. Ето и пълният сетлист от изпълнението на LIQUID PENSION:
01. Intro
02. Re-tire
03. Second Drawing
04. Recession Blues
05. Reminiscence
06. Dimensionless
07. Horde vs. Alliance
08. The Yes Saga
Бис:
09. Epoch
   Дългоочакваното появяване на PANTOMMIND на сцената се случи около 22:00 ч. По традиция концертът им започна с електронната "Mindtrip". Последва лудият инструментал "Transmission Part 1", в който момчетата вкараха няколко изцяло нови пасажа. Феновете изглеждаха силно ентусиазирани, както и самите музиканти. Следваха още цели пет песни от последния диск на бандата - "Lunasense". Групата беше в страхотна форма и забиваше със завидно самочувствие. Това, което безспорно отличава PANTOMMIND от останалите групи, е неповторимият глас на Тони. Фронтменът притежава необятен диапазон и не се колебаеше да го демонстрира. Истински спиращо дъха беше изпълнението на "Wolf", където немислимите височини от студийния запис бяха безупречно "заковани" със смайваща лекота. За отбелязване е и атрактивното сценично поведение на Тони, докато останалите музиканти бяха по-скоро отдадени на нелеките си инструментални партии. Дебют с групата на софийска сцена направи китаристът "Floyd" Росен, който за малко да подпали грифа на китарата си при някои от скоростните си сола. За изненада на голяма част от феновете PANTOMMIND отдадоха почит на една от най-слино повлиялите им групи - легендарните дуумаджии от Швеция CANDLEMASS с невероятния кавър на "Cry from the Crypt". Частта, отделена на дебюта на габровци "Shade of Fate", започна с красива версия на баладичната "After Rain". След още три бесни от албума чухме жесток кавър на "Jesus Saves" на великите SAVATAGE, след който PANTOMMIND обявиха края на концерта си. Разбира се, две минути по-късно те се завърнаха на сцената за да ударят на бис поредният изненадващ за мнозина кавър - "When Death Calls" на BLACK SABBATH от периода им с Tony Martin, a за финал беше оставена авторската "Why". Ето пълният списък с изпълнените от PANTOMMIND песни:
01. Mindtrip
02. Transmission Part 1
03. Erasable Tears
04. Wolf
05. Sandglass
06. Letter To No One
07. To The Days Of Old
08. After Rain
09. Cry From The Crypt (CANDLEMASS cover)
10. Shade Of Fate
11. Follow Me
12. Closer To You
13. Jesus Saves (SAVATAGE cover)
Бис:
14. When Death Calls (BLACK SABBATH cover)
15. Why
   На фона на страхотното представяне на двете групи е някак си жалко, че посещаемостта беше толкова слаба - едва около 150 човека станаха свидетели на един силно впечатляващ прогресив концерт на две от водещите за стила групи у нас. Явно родният фен все още предпочита да посещава концерти на чуждестранни изпълнители, вместо да се наслади на нещо наистина качествено с марка "Made in Bulgaria".

Яни





Коментари   (27)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Petyo 9.05.2010 17:11:37 отговори + 0 1
Е-е-ех, само да имаше начин Пантоммайнд да си изгонят китаристчето (много дразни с провинциалната си недостатъчност!), а Ликуид Пеншън да уволнят скапания си барабанист и некадърникът дето се прави на соло-китарист - тогава можеше да стане нещо наистина стойностно! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Антонио 3.03.2010 11:30:42 отговори + 0 0
Определено концерта беше размазващ. И двете групи показаха на какво са способни. Наистина звука на Пантомайнд беше малко по-силен, но като цяло всичко беше екстра. Едно не мога да разбера. Софиянци толкова искаха Пантомайнд, а толкова малко хора дойдоха.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 24.02.2010 15:02:00 отговори + 0 0
Авторът е последният, който ще се изненада от нещо по време на концерт на Pantommind, вервай ми! :-) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GreatKhan 24.02.2010 02:37:56 отговори + 0 0
Може би,ако освен на концертите в София,се обръщаше малко внимание и на тези по други места (визирам концерта на Pantommind в Търново),автора на статията,а и присъстващите нямаше да са толкова учудени от сетлиста и кавърите,понеже и тук свириха това...
А групата е велика!Дано повече хора в тая държава почнат да имат тяхното отношение към музиката и професионализма!Поклон!Чакам ги на Riverside!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.02.2010 20:31:57 отговори + 0 0
София с визи !!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


буч 22.02.2010 18:32:01 отговори + 0 0
за концерт на БГ банди 150 души са си направо 6 от тотото...е може и повече..но винаги може повече...но за този стил си е много добре...няма значение,че повечето били със покана...това значи,че малко ценят музиката...поне има БГ банди които свирят авторски песни не само кавари на металика,маиден,слайър,дреам театар и още на кои ли не...просто ще кажа,че БГ фена никога не е бил доволен....защо е толкова скап билета....защо свириха толкова малко..защо не са свирили тази песен...звъка беше гаден....малко хора имаше...които е отишал там и се е накефил браво...които не е бил там да не мармори и да си гледа работата...верно е че софиянци/доколкото се може да се кажат че са.../ не ценят тяхната си метал сцена...като идат в провинцията и няма концерти ще разберат какво е...сащо и да няма метал клуб кадето да се изпие една бира а само чалга клубове.....има провописни грешки сори.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

посещаемостта 22.02.2010 16:29:45 отговори + 0 0
е срам за София! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.02.2010 14:00:49 отговори + 0 0
след края на "сета"им, не на "света", хехех Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.02.2010 13:59:12 отговори + 0 0
Много ясно - те са си от София, дошли са техни познати специално за тях, които след края на света им са си тръгнали. Нали гледам и други концерти - предимно познати и приятели на групата. Е, като си от Габрово, не става. Не те познаваме копеле, не си от нашите Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vio 22.02.2010 13:50:05 отговори + 0 0
Всъщност за този тип музика посещаемостта не е от особено голямо значение. Особено що се отнася до морално, а не до материално удовлетворение. Едва ли самите Pantommind се заблуждават, че по тях примира куцо и сакато. Ако искаха пълни клубове, репертоарът им щеше да е съставен предимно от кавъри на Whitesnake.

Но въпреки всичко съм в недоумение - защо по време на сета на Liquid Pension имаше видимо повече публика!?
Държа да подчертая, че в никакъв случай не искам да съпоставям двете групи или да поставям под съмнение качествата на свирилите първи. Напротив - Пеншън си забиха страховито, композициите им са много интересни и в стилово отношение са възможно най-подходящи да споделят сцена с Pantommind. Но обратно на логиката и странно защо - свириха пред осезаемо повече хора.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Iliya 22.02.2010 13:01:12 отговори + 0 0
Наистина много добър концерт се получи! Звукът беше по-сполучлив, отколкото съм свикнал да чувам в този клуб и като цяло шоуто ми хареса на 100%! А честно казано си мислех, че ще дойдат по-малко хора... т.е. публиката никога не е достатъчно многобройна, но все пак по мое мнение беше достатъчна за да се изкефят както феновете така и самите музиканти! Да се надяваме, че занапред ще има по-голям интерес и посещаемост. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:( 22.02.2010 12:49:39 отговори + 0 0
по-склонен съм да вярвам на vio. За този клуб 150 човека са не "едва", а "цели". Бас хващам, че е имало не повече от 50 души, без поканените. Иначе концертният репортаж е добър, ама някак си не си заслужава за подобна миризлива за размерите на София изява (говоря чисто за посещаемост, не за качество на музиката - всички знаем как свирят Пантоммайнд). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

entry 22.02.2010 12:00:10 отговори + 0 0
За прогресив концерт,посещаемостта си е супер добра - 150 интелигентни души се насладиха на супер интелигентна музика :-)Не чух никой да крещи "ИЕБАНИИИИИИИИИИИИИИИИ" Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 22.02.2010 11:55:24 отговори + 0 0
Размазващо си беше,който не е дошъл може да съжалява,и двете банди бяха жестоки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Yanni 22.02.2010 10:50:11 отговори + 0 0
@vio - 2010-02-22 10:45:39
По данни от клуба: около 100 продадени входа и около 30 покани!

Така или иначе цифрата е срамно малка за концерт от такова високо качество... :-(
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


vio 22.02.2010 10:45:39 отговори + 0 0
@edwar - 2010-02-22 08:54:21
"150 души"

Верно бяха около 150 души, но ако броим и плъховете в мазето.
На Ликуид Пеншън имаше около 80, на Пантоммайнд около 60. Ако от тях извадим персонала на клуба, екипите, познатите и приятелите на двете групи,...бройката на продадените билети сигурно е крайно депресираща бройка. С нищо не кореспондираща с качеството на музиката и изпълненията, които прозвучаха.

За самият концерт имам един-единствен коментар --> Panntommind трябва задължително да емигрират. По най-бързия начин и безвъзвратно.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

edwar 22.02.2010 08:54:21 отговори + 0 0
150 души Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

:( 22.02.2010 08:28:11 отговори + 0 0
А колко човека имаше горе-долу>? Защото така като гледам, пак музикантите са повече от публиката. После иди свири. Язък за добрите групи Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Frances 22.02.2010 07:35:22 отговори + 0 0
Страхотни са били ... Как ме е яд,че нямат концерт и във Варна,а нямах възможност да пътувам за този ;/ Много си ги обичам,разкошна група са ... За мен лично дори са на първо място,заедно с Vrani Volosa,Shambless и Revenge Project ;-) Да са ни живи и здрави и все така да ни радват с красива и качествена музика! Толкова е хубаво да гледаш как се развиват хубави родни групи,които наистина го заслужават! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Яна 22.02.2010 00:11:13 отговори + 0 0
Един от най-добрите концерти на който съм била в последно време...И двете групи свириха с хъс и професионализъм,дано да ги видим пак на една сцена Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.02.2010 22:50:16 отговори + 0 0
Седят-не седят добре-все тая-авторската песен...не я бива особено-съжалявам,че ще прозвуча като хейтър-не съм-не ми хареса. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 21.02.2010 19:47:17 отговори + 0 0
Браво!!!!Супер беше,чакаме ги пак на Ривърсайд!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nesegasitui6tonegasn 21.02.2010 17:17:44 отговори + 0 0
Прекрасно стоят на сцената!
Доста по-добре от някои световни образци в жанра.

Но, наистина, това ще си остане абсолютно похабен талант ако не излезнат навън.
За тук вече са стигнали тавана(на общото маргинално-читалищно ниво)а най-лошото е, че няма как да си създадат по-голяма фенска маса.
Не че не заслужават, просто няма как.

Тъй че, пътят е - или навън или разпадане до 1-2 години (дано не съм прав за второто).
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

afh 21.02.2010 17:11:10 отговори + 0 0
браво, прекрасни изпълнения.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

xax 21.02.2010 16:59:55 отговори + 0 0
Много ме е яд... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 21.02.2010 15:35:59 отговори + 0 0
Абсолютно съм съгласен. На PANTOMMIND малко беше попресилен звука което водеше до изкривявания , но великолепно представяне и на двете банди. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

MESHUGGAH 21.02.2010 13:32:29 отговори + 0 0
Беше СТРАХОТЕН концерт! Евала и на двете банди - бяха много яки! Чакаме с нетърпение 9 май да видим отново PANTOMMIND на живо и естествено - още концерти на LIQUID PENSION! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".