Проучване: Феновете на дет метъла не са по-агресивни от другите хора

14 мар 2019, 10:21 ч. 1605 / 7 16
пред./следв.

   Почитателите на по-тежките метъл поджанрове не се отличават във възприятията си на агресията от другите хора. Те реагират на изображения с жестоки сцени точно както останалите, установи изследване, публикувано в списание "Open Science".

   Авторите на статията от Университета Маккуори, Австралия, взимат за пример дет метъл жанра и проверяват дали агресивният му характер влияе върху възприемането на реалността.

   "Много хора се наслаждават на тъжна музика и това е малко парадоксално. Защо доброволно искат да се чувстват тъжни? Същата ситуация е с агресивната музика и темите на насилие, вградени в нея. Като учени виждаме противоречие в това, затова искаме да разберем", споделя професор Бил Томпсън пред "BBC News".

   Авторите избират за експеримента 32 фена на дет метъла и 48 човека, които предпочитат друга музика. Психолозите провеждат т. нар бинокулярна конкуренция, по време на която звучи музика: композицията "Eaten" на групата BLOODBATH или "Happy" на Farrell Williams.

   Бинокулярната конкуренция е тест, при който на всяко човешко око се показва различно изображение. В този случай едната снимка показва сцена на насилие - например нападение на улицата, а втората - мирен епизод, например, разхождащи се хора. Според авторите, повечето хора забелязват точно изобразеното насилие, тъй като сигнализира за опасност. Ако приемем, че слушателите на дет метъл заради своето увлечение са нечувствителни към жестокостта, тогава не трябва да обръщат внимание на насилието, но резултатите показват обратната тенденция, която е в съответствие с нормата.

   Изследователите твърдят, че тяхната работа ще помогне да се проверят твърденията на религиозни организации и загрижени родители, че агресивната музика може да повлияе негативно на човека. Експериментът показа, че тя носи само радост на феновете си и не влияе по никакъв начин на склонността към насилие.


Източник: Nauka.Offnews.bg

 

death: dta

още за:

Heavy Metal


Коментари   (16)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Panzergrenadier 17.03.2019 07:47:56 отговори + 4 0
В екстремния метъл има един парадокс. Текстовете са пълни с насилие, но в живота си фенове и музиканти водят напълно различен живот от темите за които пеят и ли слушат. Това не е било така преди 60 години в рока. Животът музиканти и аудитория е съвпадал с темите на песните. Екстремният метъл /с текстове за насилие, смърт и зомбита/ е една фантазия напълно отделена от реалния живот. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 15.03.2019 01:21:34 отговори + 8 1
Към метълите все още има някакви предразсъдъци. Едно време бяха много повече, сега са по-малко. Метълите отстояват да са такива, каквито са. За това се иска доза кураж, защото е по-лесно да се слееш със сивото стадо. В някакъв смисъл, може би на метълите им завиждат, защото имат топки (в преносен смисъл) да са различни.
Общо взето метълите са интелигентни, сред тях има високо образовани хора. Има и простаци, то във всяко стадо и мърша. През 80-те мисля, че имаше повече метъли от типа "черни овци", защото метълът все още беше музика на бунта. В последствие последното силно се разми, възникнаха много нови стилове метъл и метълът започна да става все повече музика на интелигентните хора. Относно агресивността, може и да е имало нещо такова преди 30-40 години, свързано с бунта към установените норми, но при определени условия. В наше време нещата са различни и както е казало изследването, слушащите дет метъл не са по-агресивни от другите хора. Това се отнася за повечето стилове метъл. Може би има изключения за някои супер екстремни или маргинални течения, като споменатото NSBM, но там идеологията е на първо място, а музиката обикновено фон и то повечето некадърен, защото при тези кой ти гледа как свириш, важното е да ревеш някакви лозунги и да надъхваш петимата ти фенове.
Може да се направи някакъв разбор кой стил метъл какви хора слушат, но ще стане много дълго.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SiXXX 14.03.2019 21:53:31 отговори + 3 2
Да, ************* Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 14.03.2019 14:26:27 отговори + 11 0
Като бях малък си правих пуканки на микровълнова, затварях се в тъмна стая и слушах Ози и Алис Купър. Та и сега, за мен разлика между това да слушам Амон Амарт и това да гледам "Викинги" - просто няма

Интересно, ако метъла трябва да прави хората агресивни и депресирани психопати (както и сатанисти), то тогава модерната поп музика и модерния рап, в които се пее единствено за коли и жени, да не говорим за нашата чалга, какъв ефект имат над нашето държание?? Ако някой стил може да ме прави агресивен, то това са именно тези, които изброих току-що, поради силна нетолерантност към тях... а не текстовете на Слейър. И все пак на концерт на Слейър бих си прекарал страхотно, докато в клубовете на Петко вероятно ще искам да убия някого (или себе си)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 14.03.2019 16:31:04 + 5 3
Някои особени форми на метъла сигурно могат да направят някой агресивен- примерно NSBM- само дето там музиката май няма никакво значение а и групите са некадърни по принцип- идеологията идва преди нея. Как въздейства на хората DSBM-а нямам представа защото не го слушам, но нищо чудно да може да подсили нечия депресия. А сатанизма ... то там много зависи каква форма на сатанизма се изповядва- някои типове теистичен сатанизъм са довели и до неща като самоубийството на фронтмена на Dissection. Oт друга страна изповядването на атеистична форма на сатанизма нещо като идеите на Ла Вей само може да намали депресията и да ограничи агресията (освен когато тя е наложителна) и въобще такъв тип сатанистка философия е нещо много здравословно и ако метъла помага да се формира у някой интерес към такава идеология, то това го считам за положително явление. Пеенето за коли и жени: те и глем метълите все за това пееха и ако човек го възприема интелигентно нищо лошо. При чалгаджиите проблема е в интелекта. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Чичко Прог 14.03.2019 16:35:29 + 11 0
Чалгата постоянно е за предателство неизживяна любов убийство алкохол и такива глупости.Аз харесвам технически дет метъл кара ме да се замисля за вселената и че може би има живот на други планети. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

tyr 14.03.2019 13:04:25 отговори + 20 0
По цялата Planeta Payner агресията е в пъти повече. Питайте охраната! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Чичко Прог 14.03.2019 16:37:04 + 12 0
чалгрите решават проблемите си чрез клюки юмруци и пиянство до припадък Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

#$%@!^&**( 14.03.2019 12:28:34 отговори + 15 0
Няма нищо по-опасно и агресивно от религиозен фанатик . А те дори не са чували за съществуването на тази музика ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Marv 14.03.2019 11:21:40 отговори + 13 0
Преди 20 години пак имаше подобно изследване. Там се акцентираше върху агресията. Твърдяха, че метъл феновете са по-малко агресивни. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

vlady 14.03.2019 11:12:00 отговори + 18 0
Бил съм много пъти на екстремни метъл концерти в претъпкани клубове с фенове от различни държави и не съм видял конфликти, агресивни прояви да не говорим за побоища. Определено метълът особено по-екстремните разновидности е по-труден за възприемане и изискват приличен интелект - прилагат се нестандартни минорни гами, полиритмии, неразрешен дисонанс, неконвенционални техники на пеене и т.н. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 14.03.2019 14:36:34 + 14 0
Всички ние сме метъл братя и сестри - когато някой ожаднее, друг ще му предложи халба с бира. Докато чалгарите са стадо овце! При тях целия живот се измерва в кюфтета и кебапчета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Баба Яга 15.03.2019 01:05:19 + 5 0
анти-терлик, не вярвай много в метъл братството, да не останеш разочарован. Туй да ти каже баба ти Яга. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Раптор 14.03.2019 11:08:41 отговори + 4 2
А за феновете на блека нещо
Иначе добре че не са пускали на хората някакъв метълкор/деткор- аз бих станал агресивен и ядосан.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TheRedLotus 14.03.2019 10:43:23 отговори + 21 0
За съжаление, повече от 30 години много хора все още не са осъзнали това. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Пепеляшка 14.03.2019 10:24:41 отговори + 22 0
Не само, че не са по-агресивни, но според мен даже и са по-умни също така. Метъл феновете в голямата си част все пак са мислещи и разумни хора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".