Репортаж от "Bloodfest II" с участието на SEPTICFLESH

6 юни 2009, 17:09 ч. 605 / 8 9
пред./следв.
Ето и обещаният пълен (че и отгоре) репортаж от концерта на SEPTICFLESH в София, провел се на 3 юни, под формата на мини-фест (снимки). Гледната точка в него не е на журналист, нито на фен, а на един от хората, участвали активно в организацията на събитието - Албена Цолова - Бета. Нещо повече - в този случай тя се явява и журналист, и фен, и организатор. Увлекателният й разказ за събитието, преминало сякаш малко встрани от по-мащабните концертни новини в страната ни, ви предаваме без съкращения.

   SEPTICFLESH, W.E.B., INACTIVE MESSIAH, DIMLIGHT, DEMENZIA, SERPENTINE CREATION, София, 03.06.2009, ч-ще "Христо Ботев"

   Големите са големи. Това доказаха пред около 150 човека момчетата от гръцката екстремна банда SEPTICFLESH на 3 юни в София. Професионализмът и удивителната увереност, с които забиха в читалище "Христо Ботев", могат да се впишат от раз като свидетелство за това защо големите са големи. Обикновени млади хора с впечатляващо позитивно отношение към познати и непознати и гиганти на сцената, които се раздават на 100 процента, независимо дали свирят пред 200 или пред 2000 човека. За всеки, който е присъствал на концерта това е, сигурна съм, повече от ясно. За това в тези записки ще разберете за някои неща, "невидими с просто око".
   Вече е 4 юни, 9:00 ч. Близо час след като 22-мата са потеглили за следващата спирка от турнето "Hellas Alliance Tour 2009", сълзите от раздялата са вече изсъхнали, но тръпката от преживяното е все още тук и е силна. Държи съзнанието будно след 6-часов концертен маратон на "Bloodfest II" и още 4 часа сладка глътка и раздумка на афтърпарти в клуб "The Black Lodge".
   Но преди представлението в столичното читалище "Хр. Ботев", включващо DEMENZIA, SERPENTINE CREATION, DIMLIGHT, W.E.B., INACTIVE MESSIAH и SEPTICFLESH, денят 3 юни започва рано сутринта в посолството на Беларус! О, да, няма шега. Докато чакаме в приемната за попълване на формулярите за кандидатстване за виза, научаваме за "по-особенния" начин на забавление в споменатата институция, когато небрежно плъзгам поглед върху фонотеката, подредена до телевизора. Присъствието на DVD с надпис "Playboy Mansion" там развеселява още повече и без това усмихнатите 4 пичове от Гърция, съставляващи групата SEPTICFLESH и саунд-инженера им от Холандия, които постоянно се закачат и изпитват чувството си за хумор. А то наистина е на ниво. Как обаче стигаме до така описаната ситуация? След отделни частни и по-официални разговори за евентуално гостуване на групата за концерт в България, идва времето за финализиране на нещата и уговорка за дата в София след връщането на бандата от турнетата в САЩ и Франция. Тогава говорим за отделно шоу в страната ни, но по-късно от датата в столицата ни се взима решение това излизане на SEPTIC зад граница да прерасне в турне. Като част от него е потвърдена и дата в Беларус. Ето как стигаме.
   Първоначалната листа за групите на "Hellas Alliance Tour 2009" претърпява промени веднъж, че и втори път. След отпадането първо на NAER MATARON, добавянето на DAKRYA и последвалото им оттегляне от турнето, окончателния списък се състои от 4 гръцки банди, от който INACTIVE MESSIAH са най-дълго в играта и са пътували неведнъж като съпорт на SEPTICFLESH. Двете групи освен дългогодишната дружба ги свързва и професионално сътрудничество, което намери своя материален вид - CD-то на Inactive "Sinful Nation" (за което ще стане дума по-долу). В него Chris е поел аранжимента на оркестрациите и хоровите изпълнения и композирал изцяло интрото на албума. Но да се върнем в ден 3-и, месец юни.
   Когато идва време за саундчек, момчетата от SF, макар видимо изморени, мобилизират сили и стават по-енергични. Spiros Antoniou, познат още като Seth изкарва малко повечко време в коридора на залата, като погледът му нетърпеливо се стрелка от картина към картина. Детските рисунки, осеяли щедро фоайето привличат неустоимо вниманието му и музикантът хвали таланта на авторите.
   Часът е 18:30, но много малка част от хората, притежаващи хартийката, осигуряваща им вход за концерта "Bloodfest II" са дошли навреме. Вече се чуват първите акорди на отварящата банда. Това е мелодичната дет метъл група DEMENZIA от София, която се преборва с неудобството да свири пред 30-ина човека, още толкова седят отвън и демонстрират как НЕ се прави на концерт. Тази изява на бандата е възможност да представят на живо своята нова композиция "Faces", към която има изработен и видеоклип, но това сякаш не трогва седянката отвън. SERPENTINE CREATION не се бавят и са на линия, скоро след приключването на сета на първите. Те също имат три песни време, за да убедят феновете, че знаят защо са сформирали бандата и не само да чуят парчетата от дебютния им албум "Dystopia", но и да си го закупят, а защо не заедно с тениска на бандата. Тя си чака търпеливо новия притежател на богатия щанд с мърч, където има артикули на всяка една от бандите участници. Той предизвиква струпване от време на време и коментари за уникалните дизайни на тениските на SF. И как не, след като рисуването е другия голям талант на Spiros - автор на артуърка на обложките на стотици банди, сред които PARADISE LOST, MOONSPELL, HEAVEN SHALL BURN и мн. др.
   Докато хората разтъпкват навън, циркулирайки между съседния минимаркет и пейките пред залата, DIMLIGHT катерят сцената, като последна се качва фронтдамата на гръцката атмосферик блек/дет банда. Истеричните й крясъци на момент, част от театралната нишка в стила на групата, успяват да накарат вече понабъбналата тълпа отвън да си вкара задниците вътре, където с изненада да открие, че там също се продава бира... Не може да се каже, че старанието на DIMLIGHT им е забелязано.
   Чувствително различно отношение се наблюдава, когато горе стъпва следващото име от гръцката инвазия - W.E.B. Раздвижването пред сцената вероятно може да се отдаде на факта, че атинската четворка е позната на българската публика от предходното си гостуване в България, отново по покана на "Gorgon" като съпорт на израелската перла ORPHANED LAND. По-готик звученето им се нрави на голяма част от аудиторията, а не са малко и тези, които пеят заедно с Darkface, който въпреки променената си визия е разпознат от феновете, които е спечелил преди 4-5 години. Хората се радват да чуят познатите "Cockroach" и "Futility's Lullaby" от албума им "Don't Wake Futility", представили на живо при първото си посещение тук. Подават на живо и новите си тракове като "Blossoms Cry" и "Enthroned", които звучат като W.E.B. Само няколко часа след това си участие, в разговор за бъдещите им творчески планове, вече ми подават датите, в които биха искали да се върнат за концерт у нас.
   С цели 3 или дори 4 концерта тук пък могат да се похвалят другите гърчета INACTIVE MESSIAH. Lefteris, - басист и главен инициатор в тази модерно звучаща дет банда, старателно ги смята за мое улеснение като ги брои, изправяйки свити от юмрука си пръсти. Умилителна гледка, наистина. И те имат с какво ново да се похвалят. Албум, озаглавен "Sinful Nation", в които са привлечени като гости поне стотина професионални музиканти - филхармонии и чудесии, хора на гръцкото национално радио, както вече бе споменато, Christos Antoniou. Чуват се коментари: "Пораснали са като група!" И това е така. Дръпнали са доста напред от времето, когато писах за първото им демо като "Womb Of Maggots", но има накъде още да се развиват.
   Когато изтича и тяхното време, тежките плюшени завеси се спускат и мрак осейва залата. Няколко минути последни проверки на звука, димни облаци изплуват от сцената и... Завесата се плъзга плавно и пред очите ни се отваря гледка, чакана с години. ЕТО ГИ! SEPTICFLESH на сцена в България!
   Отварят с мощна композиция от последният си засега албум "Communion", единодушно получил от цял свят, и от специализираните медии, и от фенове, определението "шедьовър". SEPTICFLESH са: Spiros "Seth" Antoniou - бас, вокал, artwork,Sotiris Vayenas - китари, бекинг вокал, Christos Antoniou китара, оркестрации, Fotis Giannakopoulos - барабани. В България са в този си, стабилен вече 6 години състав, с изключение на Sotiris Vayenas, който за почти всички концерти на групата е заместен от Stelios. Той е млад, но надежден музикант, започнал да дърпа жици с DIMLIGHT преди години.
   За тези, които не са следили гръцката екстремна сцена напоследък, можем да напомним, че групата се събра наскоро сред разпадането си през 2003-а, премина през проекта THE DEVILWORX, който, както разбирам от тона на момчетата, когато говорят за формацията в онзи й вид, не е представлявала тях самите като личности и творци. През 2008-а се завърна с нова свежа енергия, сплотена и пълна с нови идеи и хъс. Сега те стоят отново като една здрава банда... Носят изключително силна и неустоима идентичност; завършената визия, сценичното поведение и удовлетворението, което хвърлят от сцената, която са покорили изцяло, са завладяващи. Продължават пърформанса си с ударни песни от "Communion" и публиката, малка, но качествена, прегръща повече от възторжено порциите КАЧЕСТВЕН, (повторението не е случайно!) метъл. Световнопризнатите музиканти от Атина извикват адмирации с всяка следваща обявена песен.
   Преходът към по-старите издания на групата Seth прави с думите: "Искате ли да чуете нещо по-грууви? Ще ви изсвирим две песни от албума ни "Revolution DNA". Когато ги подхващат осъзнавам, че от излизането на този, наистина революционен албум, са минали цели 10 години и с изумление констатирам, че колкото прогресивно и авангардно са звучали песните от него тогава, толкова и сега биха поразили разбирачите в стила с новаторското си звучене. Евала още веднъж на големи музиканти като тези четиримата на сцената, които нямат страх, че ще загубят фенове, ако експериментират, ако творят така, както им диктува сърцето. И така не само трупат вярна фен база, но и печелят много нови последователи.
   По-голяма част от присъстващите в тази вълшебна нощ, в която се сбъдват мечти, момчетата от "Люлката на цивилизацията", свирят и композиции от шестият си студиен албум озаглавен "Sumerian Daemons" и издаден през 2003 г. Тогава за него всички казаха само едно: "Това е върхът! Най-добрият албум на SF." И по онова време никой не би повярвал, че той може да бъде надскочен. Неговото излизане бе последвано от раздялата, която момчетата сочат като единствената логична и напълно искрена крачка към тогавашния момент. През 2008 г. с "Communion" музикантите доказаха, че тя е била правилната и че има как да сътворят нещо дори по-голямо от "Sumerian Daemons". Силата на " Communion" е размазваща и в концертно изпълнение. От него изкарват и "Persepolis" на биса и остават публиката жадна за още, жадна да ги гледа пак на живо.
   Това бе едно от събитията, организирани от "Gorgon", следващo концепцията за шоута за ценители, на които се канят изключително ценни банди, далеч от вкуса на комерса и изискващи определени качества и от публиката, за да може тя да разбере и оцени както артистите, така и факта, че означава нещо, и при това с положителен знак, изразът "отбран кръг почитатели". След запомнящите се гостувания на такива като PRIMORDIAL, ORPHANED LAND, PUNGENT STENCH, и напоследък Duncan Patterson (ANTIMATTER, екс-ANATHEMA) Danny Cavanagh (ANATHEMA) в камерна обстановка, "Bloodfest II" влиза в поредицата и със сигурност ще бъде последван от още много такива ъндърграунд геройства, рядкост за страната ни.
   В различни прозорци от време, преди и след пърформанса на SF, Chris връчва лично наградите на спечелилите от игри, организирани от промоутърите по различни медии, - тишърти чрез "Brutallica" по радио "Z-Rock" и "От другата страна" по радио "Варна", както и дискове чрез "Metal Katehizis" и "Gorgon". Вълнението им е голямо, а той им подарява и голяма усмивка, която като че ли подсилва типичната му земност и скромност.
   Проявява я и на афтърпартито в якия метъл бар "The Black Lodge" на бул. "Стамболийски", където не са малко феновете, които искат да споделят колко са се изкефили на лайва. Сърцатите музиканти, не пестят нито прегръдки, нито подписи, нито добри думи и благодарности, и са толкова истински и искрени във всичко това, че направо се просълзявам, че имам щастието да ги познавам. Evharisto poli, pedia!

   Ето имената на по-голямата част от песните, изпълнени от SEPTICFLESH: "Lovecraft's Death", "Communion", "Anubis", "Sunlight/Moonlight", "Virtues Of The Beast", "We, The Gods", "DNA", "Chaostar", "Faust", "Sumerian Daemons", "Persepolis".

septicflesh



Коментари   (9)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Satyr 7.06.2009 12:54:13 отговори + 0 0
По български или по американски, току-виж почнем да искаме ъндърграунд концертите да си плащат, за да им оказваме подкрепа. Защото е много лесно да престанем и почти никой няма да забележи.
Deal? :-)
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

SEPTICFLESH* 7.06.2009 12:51:41 отговори + 0 0
Напротив "Анонимен" изсвириха си я момчетата "Sunlight Moonlight".Maй ти си бил на друг концерт, хаха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.06.2009 12:39:43 отговори + 0 0
дай пък тогава да не правим underground концерти ,а?
не става въпрос за ежеседмичните шоута ,а все пак за две чужди групи с по няколко издания зад гърба си...

абе както и да е,продължавайте да подържате долната граница чисто по "български"...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 7.06.2009 11:37:41 отговори + 0 0
По-голямо несъотвествие от това да питаш кой го е писал, при положение, че тъкмо с това започва репортажа, няма :-D
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.06.2009 23:52:31 отговори + 0 0
Кой е писал репортажа?... аз на концерта видях само Сатир и той си тръгна малко след като Septic излязоха
наистина има доста несъответствия. Позакърпете го!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 6.06.2009 23:38:25 отговори + 0 0
Вие май сте били на друг концерт, Sunlight/Moonlight не я свириха! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Miumiun 6.06.2009 19:59:16 отговори + 0 0
1во We the Gods e eдна песен
2ро Sunlight Moonlight изобщо не я чухме...
Аз лично изобщо не съм доволен от факта че съкратиха сетлистата наполовина, тъй като в рамките на 6 часа да се изредят толкова групи, и то в читалище, където има вечерен час... Но Септикфлеш смазаха, просто са ГОЛЕМИ, в това спор няма.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Satyr 6.06.2009 17:24:29 отговори + 0 0
Все пак, и ние имаме някаква долна граница :-РРР Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 6.06.2009 17:19:50 отговори + 0 0
интересно защо концерт на други ,безспорно по-малко известни гръцки групи в България ,Erevos /Maphorion ,остана неотразен по никакъв начин ...???>? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".