Roger Waters събори Стената дори и в България

31 авг 2013, 03:13 ч. 1836 / 15 61
пред./следв.
Да се опише албума "The Wall" или неговата концертна версия, която обикаля Земното кълбо вече четвърта година и е видяна от милиони хора в почти всяка точка на планетата, е трудна работа. Направо непосилна! А и не е необходимо да се прави подобно нещо, защото всеки фен на PINK FLOYD приема този фундаментален за музиката албум по свой начин. В "The Wall" има толкова много пластове, символики, послания и препратки, че разнищването им е къртовски труд. Най-добре е в такива случаи да се дава думата на автора. А авторът, George Roger Waters, съвсем наскоро даде чудесно описание на гениалното си творение. И това стана благодарение на едно прасе, символизиращо злото, породено от действията, които правителствата извършват спрямо собствените си граждани. Waters подарява на публиката тази алегория на политическата и икономическа репресията в края на всяко свое шоу, а тя от своя страна винаги прави с нея едно и също нещо. Унищожава я. Преди около месец обаче, някой си равин Купър от Израел, без дори да се замисли, обвини Waters в антисемитизъм и про-нацизъм, заради присъствието на Звездата на Давид върху гумената фигура. Той естествено не спомена, че в шоуто се използват и редица други религиозни, политически и корпоративни символи, като разпятие, полумесец, емблемите на "Shell", "Mercedes" и "McDonalds", свастика, сърп и чук, знакът на американския долар и т.н. Странно, как никоя от изброените религии или корпорации не се възпротиви на това нещо, но сега няма да обсъждаме този въпрос, за да не бъдем обвинени и ние в антисемитизъм. Споменаваме всичко това заради описанието, което Waters даде на собственото си шоу, в отговора си до равина, а именно:

   Спектакълът "The Wall", който вие толкова неубедително нападнахте, представлява много неща. Той е сериозен, животоутвърждаващ, вселенски, хуманен, обичащ, антивоенен и антиколониален. Застъпва правото на всеки да бъде пазен от закона, защитава свободата, сътрудничеството между хората, диалогичността и мира. Той е антиавторитарен, антифашистки и антидогматичен. В него се усеща духът на плурализма. Има много музика и разбира се, много сарказъм.

   Roger Waters има "доброжелатели" навсякъде по света. Те обикновено се делят на два типа: такива, чийто начин на живот и чиито действия са описани и остро критикувани в неговите песни (политици, гигантски корпорации и поддръжниците на всякакъв вид диктатура, включително и икономическа) и такива, чийто умствен капацитет е отрицателна величина, но въпреки това се опитват да изказват мнение относно Waters и неговото творчество. Абсолютно същото нещо видяхме дори и у нас, в последните няколко седмици. Първо, един самозабравил се олигарх, бизнесът на който е свързан с място, около което, казват, дори горите не били с всичкия си и явно свикнал нещата да се случват със задължителната помощ на поредния министър на конци, доста се поупражнява по темата "Стадион "Васил Левски" е зает от някакъв концерт и това ми пречи на мача!" Към меко казано нахалното и неадекватно поведение, веднага се присъедини и спортният министър-филолог, както и голяма част от спортния журналистически слугинаж, подкрепен от отдавна забравени бивши футболисти, чието безочие достигна своя връх с използването на изрази като "застаряваща и наркоманизирана звезда", която щяла да се изявява на стадион "Васил Левски". Дали тези дребни душици имат изобщо някаква представа за кого говорят? Едва ли. А и това не е толкова важно. Истински важното в случая е, че въпреки тяхното скудоумие, на същото място, на което "Лудогорец" яде доста здрав пердах от "Базел", в 20:30 ч. снощи около 40 000 културни и интелигентни българи бяха вперили поглед в умопомрачителната сцена, на която сред гигантска пиротехника, смазващ звук и взривяващ се самолет от Втората световна война, един от най-гениалните живи композитори на планетата започна изпълнението на "In the Flesh?" Истински впечатляващо начало на концерт!

   След доста шумния и изненадващ старт "The Thin Ice" поохлади страстите на сцената. Върху тухлите на недостроената Стена започнаха да се появяват снимки на хора, загинали в различни военни конфликти (за тази инициатива на Waters ще говорим след малко), а веднага след това чухме и най-известната песен на PINK FLOYD - "Another Brick in the Wall" (част 1 и 2). По време на припева (едва ли има човек на планетата, който да не го е чувал), видяхме 15 български деца, които пяха заедно с групата и се караха на злия Учител. В тази композиция бе вплетена и новата "The Ballad of Jean Charles de Menezes", посветена на един обикновен човек, застрелян от полицията в Лондон, която го помислила за терорист. Политическите теми са неизменно застъпени в творчеството на Waters и съвсем естествено, тази вечер те бяха в изобилие. По време на "Mother", Roger попита публиката дали има доверие в правителството. Отговорът: "Оставка" и "No Fuckin' Way!" - въпреки желанието на някогашната БКП, издевателствала по най-брутален начин върху хора, слушащи музиката на групи като PINK FLOYD, да приобщи към себе си Waters, покрай посещението му на гроба на майор Томпсън. В песента чухме и много други въпроси, като на всеки от тях отговор дава Майката, която съзнателно или не, изгражда стена около детето си ("А трябваше ли да е толкова висока, мамо?"), в желанието си да го предпази от злините, дебнещи навсякъде. Една от тези злини е войната, която бе представена в следващата композиция - "Goodbye Blue Sky". Белите гълъби бяха прогонени от бомбардировачи, които сипеха върху земята бомби във формата на вече споменатите религиозни и корпоративни символи. Филмът "The Wall" изобилства от прекрасни анимации, дело на небезизвестния Gerald Scarfe, но като че ли най-впечатляващата от тях видяхме по време на "Empty Spaces" - две растящи цветя, които се опитват да се унищожат едно друго, като в крайна сметка по-силното надделява, откъсва стъблото на другото и се превръща в злокобно чудовище. Когато Waters запя "Don't Leave Me Now", останалите музиканти на сцената вече почти не се виждаха, заради непрекъснато уголемяващата се Стена. За сметка на това, пред нас се появи поредният персонаж от "The Wall" - Съпругата, която се бе преобразила във формата на гигантска богомолка. Убийствено бе изпълнението на третата и последна част на "Another Brick in the Wall" (тук мултимедията направо подлуди зрителите), а след нея Roger Waters, в ролята на Pink (лирическия герой от албума), се сбогува със заобикалящия го свят и сложи последната тухла в Стената.

   В 15-минутната пауза между двете части на концерта, върху вече построената Стена, бяха прожектирани снимки на хора, загинали в различни военни и граждански конфликти. Фотосите, които са точно 430 на брой, са изпратени на Roger Waters от негови фенове, като в голямата си част хората, които са на тях, са техни роднини или приятели. Под всяка от снимките в кратък текст бе описано кога и как е бил убит съответния човек. Между всички тях имаше и един българин. Името му е Димитър Цинцарски. Загинал е преди сто години в Междусъюзническата война. Точната дата на смъртта му е 22 юни, 1913 г., а мястото, на което е убит, е възвишение до село Соколарци (днешна Македония). Бил е санитар и е застрелян от сръбски войник, докато се е опитвал да спаси живота на ранен българин. Утре, един век по-късно, в сръбската "Белградска Арена", 15 000 сърби и значително количество българи също ще видят тази снимка. Но този път те ще стоят един до друг като приятели и ще държат в ръцете си чаши с бира, а не оръжия. Такива са превратностите на историята. Хубаво е обаче от време на време да си припомняме онези събития, защото тя, историята, ни учи. В Балканските войни загиват близо 50 000 българи. Ранените са многократно повече.

   Главният акцент във втората част на спектакъла "The Wall" бяха изключителните прожекции върху Стената. Началото бе дадено с "Hey, You", в средата на която чухме и едно от най-добрите китарни сола в рок музиката. То, заедно със солото в "Comfortably Numb", бяха двата момента, в които ясно се усети липсата на David Gilmour. Dave Kilminster и Snowy White са брилянтни китаристи, но точно с тези две свои изпълнения Gilmour надминава китарното съвършенство и като че ли е невъзможно някой друг да го повтори. Тук е и моментът да кажем имената на музикантите, които спомогнаха значително този концерт да се превърне в един запомнящ се спектакъл. Освен двамата китаристи, на сцената видяхме още Graham Broad - барабани (част от групата на Waters от 1987 г., свирил още с Tina Turner, Jeff Beck, Bryan Adams, Tony Banks, George Michael и др.), Jon Carin - клавишни (свирил с групи и изпълнители като PINK FLOYD, THE WHO, David Gilmour, Pete Townshend и Bryan Ferry), Harry Waters - клавишни (син на Roger Waters), G. E. Smith - китара, бас (Mick Jagger, Tina Turner, Bob Dylan), Robbie Wyckoff - основен вокалист (той изпя всички партии, които в албума "The Wall" се изпълняват от David Gilmour) и страхотните беквокалисти Jon Joyce, Mark Lennon, Pat Lennon и Kipp Lennon. Няма как да не отбележим, че всеки един от изброените, се справи блестящо със задачата си.

   Седнал пред телевизора в хотелската си стая (за да е по ефектно, в случая тя бе вградена в Стената), Pink осъзна, че вече се е откъснал тотално от хората и света и е съвсем сам ("Nobody Home"). След тази тъжна равносметка дойде и най-въздействащият момент от концерта. По време на изпълнението на "Vera" и "Bring the Boys Back Home" на Стената видяхме документални кадри на деца, които посрещат завръщащите се от война техни родители. Особено силен бе моментът, в който едно момиченце седи на чина си в класната стая заедно със своите съученици и чака при тях да дойде поканен от училището войник, който да им разкаже за своите преживявания. Момичето не подозира, че войникът всъщност ще бъде баща му и тази изненада се готви специално за нея. Човек във военна униформа влиза в стаята, а детето, заедно със съучениците си, започва машинално да ръкопляска. В този миг разпознава баща си, хваща се за устата с две ръце и започва да плаче. Ако сте видели тези кадри, няма как нещо да не е трепнало у вас или да не сте почувствали как гърлото ви се стяга. Логично, това бе и моментът, в който на Стената бяха изписани думите на Дуайт Айзенхауер:

   Всяка произведена пушка, всеки военен кораб, всяка изстреляна ракета, в крайна сметка представляват кражба от онези, които са гладни и нямат какво да ядат, от онези, на които им е студено, и нямат с какво да се облекат.

   Отново прозвучава "In the Flesh". Pink (Waters) вече е облякъл дрехи, подобни на нацистка униформа (в очакване сме днес част от българските "журналисти" да обвинят музиканта и в симпатии към националсоциализма) и стреля с автомата си по хората в публиката. Или поне по онези от тях, които той смята за неблагонадеждни. След канонадата от куршуми ни връхлита изумителна триизмерна прожекция ("Run Like Hell"), а в този момент и нашият "приятел" прасето започна да кръжи над главите ни (да, със Звездата на Давид върху себе си, г-н Купър). Дойде време и за Процеса ("The Trial"), в който Съдията, представен в началото като червей, а малко по-късно и като огромни задни части, изправя на подсъдимата скамейка главния герой в музикалното произведение. Престъплението извършено от него не е никак малко - изпитал е човешки чувства. Тук отново видяхме Учителя, Съпругата и Майката (този път в ролята на свидетели на обвинението в съдебния процес), а секунди след произнасянето на присъдата се чу оглушителен грохот от падащи тухли и Стената се срина пред очите ни!

   Roger Waters успя да събори Стената дори и в България. Едва ли някой е изненадан от това - той я събаря винаги и навсякъде. Защото стените се разрушават най-лесно от свободни хора. Свободни, преди всичко духом. Roger Waters е именно такъв. Дали някога и свободните духом българи ще успеят да разрушат стените, построени около тях от всякакви политически, икономически и мафиотски кръгове и интереси? Времето ще покаже. Важното е да не спираме да се опитваме. А когато си мислим, че това е невъзможно да се случи или когато виждаме, че за да успеем, от нас се изискват неимоверни усилия, нека си спомним казаното от Roger Waters снощи, миг преди Стената да падне:

   TEAR DOWN THE FUCKIN' WALL!!!

   Ето и пълен сетлист от концерта на Roger Waters, провел се на 30 август, 2013-а година, в град София:
Част 1:
--- Intro: Outside the Wall
01. In thе Flesh?
02. The Thin Ice
03. Another Brick in the Wall - Part 1
04. The Happiest Days of Our Lives
05. Another Brick in the Wall - Part 2
06. The Ballad of Jean Charles de Menezes / Another Brick in the Wall - Part 2 (reprise)
07. Mother
08. Goodbye Blue Sky
09. Empty Spaces
10. What Shall We Do Now?
11. Young Lust
12. One of My Turns
13. Don't Leave Me Now
14. Another Brick in the Wall - Part 3
15. The Last Few Bricks
16. Goodbye Cruel Wоrld

Част 2:
17. Hеy You
18. Is There Anybody Out There?
19. Nobody Home
20. Vera
21. Bring the Boys Back Home
22. Comfortably Numb
23. The Show Must Go On
24. In the Flesh
25. Run Like Hell
26. Waiting for the Worms
27. Stop
28. The Trial
29. Outside the Wаll

Ози



   Точно 60 снимки от музикалния спектакъл "The Wall Live", представен в България благодарение на "Sofia Music Enterprises" са вече достъпни в нашите галерии. А ето и видео:



The Wall Live
The Wall Live
The Wall Live
The Wall Live
The Wall Live
The Wall Live
The Wall Live
The Wall Live


Коментари   (61)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Александър Захариев 20.09.2013 21:13:31 отговори + 0 0
Нещо което не можех да мечтая се случи !Страхотен Концерт!Благодаря на Организаторите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

J3r0nim 4.09.2013 02:38:27 отговори + 0 0
Страхотен репортаж за един велик концерт!
Радвам се, че го видях с очите си, макар и това да не е любимият ми албум на Пинк Флойд. И все пак, успяхме да се докоснем поне малко до тяхната магия, не къде да е, а в България...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

haini 2.09.2013 13:51:40 отговори + 0 0
Не съм фен на Пинк Флойд и всичките му клонинги, но се радвам, че се е получило добро шоу и съдейки по коментарите, всички присъствали са доволни.
Единствено в мен възниква въпросът как Уотърс, който с огромен успех се възползва от благата на системата, може наистина да е против нея? Цялото му концертно мероприятие е подчинено единствено на извличането на максимални печалби, подкрепено е политически и медийно навсякъде и на фона на това цялата му "опозиционност" изглежда направо жалко. Изобщо, когато политиката се намеси в мероприятия, събиращи десетки и стотици хиляди хора на комерсиални концерти, то нещата се израждат и загубват бунтарския си смисъл. През 80-те "Стената" беше дебилен арт-бунт срещу всичко. Днес е във фазата на "изцеждането" в маркетингов смисъл...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

чапкън 2.09.2013 13:18:05 отговори + 0 0
Анонимен - 2013-09-01 20:00:51
"Та емблемата на Мерцедес СИМВОЛИСТИЧНО (не "символично") се използва като олицетворение на корпоративността.

Правейки турнето си и изобщо, придвижвайки се по планетата, ако Роджър не иска да го изловиш в противоречие, трябва да не ползва никакви МПС и самолети, а например да си пренася техниката с коне и волски впрягове. "
*************
Ако ти като артист символистично си „опаковаш” бунта срещу корпоративността, срещу глобализацията или срещу глобалното затопляне, и редовно в публични изявления повдигаш темата за този бунт, и в същото време не успяваш да стиковаш думите с действията си, или още по-лошо – не се сещаш, че посланията не може да са само декларативни, а трябва да са подкрепени точно с действия и с личен пример, язък ти за труда по „опаковането” и язък ти за помпозните речи.

Представи си музикант, оплакващ съдбатата на децата от Третия свят, които работят в нечовешки условия във фабрики, произвеждащи маркови стоки за Първия свят. Представи си, че музикантът редовно носи маратонки „Адидас” (произведени ясно къде). Не е ли нелепо? Ще плаче за горките пакистанчета и в същото време ще субсидира душманите им . А може с малко усилия да намери друга алтернатива, ако наистина му пука.

Такива уж дребни детайли могат да ти подскажат какво демонстрира артистът – реална кауза или фалшива поза.

(До този момент говоря принципно - дума не обелвам за Р. Уотърс. Единственото, което ще кажа за него, е следното: Аз, с моя безспорно ограничен акъл, не смятам, че е задължително да харесвам музиката на Уотърс в комплект с "философстването" му. Разделям двете неща и харесвам само едното.)

Мерцедесите, за които се е хванал TON, са леко странна хрумка – да. Но TON всъщност пита дали не е удачно радикалното говорене да е подкрепено от радикално действие.

Примерно ако радикално си срещу корпоративността, да я бойкотираш наистина. Да й биеш шута. Да минимизираш участието си в нея - да не я захранваш и да не се ползваш от облагите, които тя ти носи.

Нещо такова се е въртяло в главата на TON, май. МПС-тата не са му тема.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cherny 2.09.2013 02:36:07 отговори + 0 0
Бях на концерта на Родж тук, както и преди 2 години в Дюселдорф на тяхната Esprit Arena, дето побира 50+ хиляди хора. Бих отишъл на всеки негов концерт ако можех, толкова е добър. Не можах да разбера обаче, защо толкова много хора, които обичат и слушат Pink Floyd не дойдоха. Билетите не бяха от най-евтините, но това едва ли е проблема на повечето недошли, защото:
1. Това е уникално, единствено шоу, което се случва за първи и последен път в България и бе обявено от преди близо една година. Едва ли ви би било проблем за 10 месеца да спестите 60 лв.
2. Това е преживяване, което определя вашето съществуване (дори и да не сте фен на групата) и според мен е по-важно от поредния пакет цигари, бутилка бира, че дори и комат хляб.
3. Мързелът не оправдава неприсъствието ви на концерта. Вие не сте животни - крави или прасета, които живеят по инерция.
4. Понякога е редно човек да се замисли защо живее, как си прекарва свободното време и в крайна сметка накъде е тръгнал. The Wall може и да помогне в това отношение.

Абе просто трябваше всички да сме там....
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Joruel 1.09.2013 22:46:03 отговори + 0 0
Всъщност Роджър изнесе спектакъл в страната, която не успя да бутне своята Стена. Малко размисли след концерта: http://joruel.blogspot.com/2013/08/roger-waters-stenata.html Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.09.2013 20:00:51 отговори + 0 0
Явно не си чувал за това понятие. "Символично" не е прилагателното на "символизъм".

При символизма ти показвам ягодка, но имам предвид боровинка или изобщо горски плодове (говоря съвсем условно, да не вземеш сега да се хванеш за ягодката и боровинката).

Та емблемата на Мерцедес СИМВОЛИСТИЧНО (не "символично") се използва като олицетворение на корпоративността.

Правейки турнето си и изобщо, придвижвайки се по планетата, ако Роджър не иска да го изловиш в противоречие, трябва да не ползва никакви МПС и самолети, а например да си пренася техниката с коне и волски впрягове.

Пардон - и това не може, защото тези коне и волове ще са развъдени от някой едър земевладелец най-вероятно.

Трябва да наеме шерпи, които да му носят техниката и сцената на гръб.

Пардон - и това не може - твърде много прилича на робство, дори и да им плаща, пак е експлоатация, защото трудът е твърде тежък.

Изпадаме в твърде много парадокси. За да не го изловиш в противоречие, трябва Роджър изобщо да не прави концерти, да не издава албуми или най-добре нищо да не прави.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TON 1.09.2013 19:48:38 отговори + 0 0
т. е. символично може да не си съгласен с нещо, но после практично да си го използваш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.09.2013 16:01:44 отговори + 0 0
Естествено, че не. Да си чувал за понятието символика? От сцената пада и звездата на Давид, а сигурно в екипа на турнето има евреи. И в това ли ще намериш противоречие? И ти "разсъждаваш" като споменатия тук равин. Големи сте "мислители"... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

TON 1.09.2013 15:43:56 отговори + 0 0
вчера от сцената пада логото на мерцедес
днес сцената се товари на тирове с логото на мерцедес
противоречие - да не?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ванко от Монтана 1.09.2013 14:44:38 отговори + 0 0
евала поне сте се изкефили ........
Оставкаааааааааааааааааа
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

EntombeD 1.09.2013 11:34:01 отговори + 0 0
изумителен звук, мултимедия, светлини....емоция. не знам дали някога ще се повтори подобен концерт у нас.

и аз чух забавни коментари на някви зад мен явно недооценени наши музиканти, които коментираха , че с еди колко си прожектора и киловата биха направили и те такова шоу....жалка работа
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 1.09.2013 09:42:14 отговори + 0 0
Бил съм на над сто концерта, но никъде не съм усещал такова единство на музика, мултимедия и философия. Невероятен спектакъл предсатвен от гениални артисти.
PS А културтрегери никога не липсват. В антракта зад мен мен един човек заяви...Ибал съм му...да не съм дал 100лв да гледам неква стена с некви умрели на нея....стана и си тръгна...няма да коментирам
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

GlamFan 1.09.2013 08:55:21 отговори + 0 0
Не бях на концерта, но тази статия ме накара да съжаля за това. Браво на автора!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Просто Коментатор 1.09.2013 01:13:38 отговори + 0 0
Това беше велико изживяване! Хейтърите, моля, бягайте да слушате Шамара - нещо на вашето интелектуално ниво. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


йоан 31.08.2013 23:35:59 отговори + 0 0
Отидох на този концерт не защото съм много голям почитател на Пинк Флойд и Роджър Уотърс, а защото знаех че ще съжалявам много ако не присъствам. Представях, че ще е поредния добър концерт на който съм ходил, но сбърках..това беше нещо много по велико и близко до съвършенството от който и да е друг концерт на който съм бил.. на няколко пъти щях да се разрева, просото ме докосна много силно и нямаше нищо общо с това, което гледах в нета, на живо това шоу е емоция, която едва ли ще забравя..а колкото до Уотърс просо нямам думи за енергията му и гениалността му, малко са личностите с такива ясни позиции и които правят нещо за да ги защитят..който не е отишъл защото е мислел че няма да е същото без Гилмоур или защото си мисли че Уотърс не може да пее, може само да съжелява. И последно за критиците в този сайт ще цитирам Буковски, беше нещо от рода на- поетите са си поети, а критиците са просто чикиджии. Та музикантите са си музиканти, а критиците в този сайт простооо чикиджии. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 22:21:11 отговори + 0 0
Вече ни показа, че страдаш от остра липса на мозъчни гънки. Айде стига толкова! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unknown 31.08.2013 22:09:30 отговори + 0 0
Първата работа на Уотърс била да отиде на гроба на някой си майор Томпсън.Ако човек си направи труда да види кой е този,ще установи че неговия идол бил Гошо Тарабата и се бил редом с комунягите и некви шумкари срещу законната власт в Царство България.Ето цитат от г-н Уотърс:"Спектакълът "The Wall", който вие толкова неубедително нападнахте, представлява много неща. Той е сериозен, животоутвърждаващ, вселенски, хуманен, обичащ, антивоенен и антиколониален. Застъпва правото на всеки да бъде пазен от закона, защитава свободата, сътрудничеството между хората, диалогичността и мира. Той е антиавторитарен, антифашистки и антидогматичен. В него се усеща духът на плурализма. Има много музика и разбира се, много сарказъм".
Никъде не се споменава антикомунистически,а предвид посещението му на гроба на човек подкрепял комунягите-терористи,може да си направите изводи за убежденията на г-н Уотърс.
Освен това,ако г-н Уотърс беше действително опасен за съвременната световна върхушка,смятате ли, че би получил финансиране за шоуто си,предвид това че парите в съвременния шоубизнес се държат и разпределят от представители на една определена верска група?(не казвам етническа,защото са много далече от семитската етническа група)Разбира се,че не!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lilly 31.08.2013 19:21:10 отговори + 0 0
По повод на местата, за които спомена госпожата по-долу - абсолютно права е, че бяха кофни. Аз не бях там, бях малко встрани, в сектора, за който наскоро пуснаха билети за по 30 лв , защото уж щели да са с кофти видимост и си взех - имах причина да се колебая, дали ще успея да дойда на шоуто, та затова. Като видях колко добре виждам аз и колко зле хората зад осветителния пулт си помислих, че е станала грешка. Виждах всичко без проблем.... По повод прасето и звездата на Давид... на прасето кръста и полумесеца бяха изчезнали, от религиозните символи само този седеше. Всички религиозни символи присъстваха в една анимация, но не и впоследствие. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Някой 31.08.2013 19:02:46 отговори + 0 0
Не можах да бъда снощи на концерта и много съжалявам, вече веднъж бях в UK, но исках пак. Благодаря ви Катехизис за изчерпателния репортаж и благородно завиждам на всички, докоснали се снощи до това усещане. А колкото до сравненията с Xandria и Nightwish - не му обръщайте внимание на малкото човече, не заслужава и един ред повече. \/ Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Кривия! 31.08.2013 17:53:15 отговори + 0 0
Браво за репортаж! Наистина е страхотен! Поздравления!
А концерта беше феноменален.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 16:42:19 отговори + 0 0
Кой кретен взе да противопоставя Xandria и Nightwish на снощния концерт. Тия банди са се учили и вдъхновявали от Флойд, що се пишат такива глупости. Супер ще е да ни посетят Xandria и Nightwish, но става дума за концерти от друг калибър и за банди от друго поколение. Не изливайте помия върху готините банди, заради някакъв трол без акъл, дето не знае какво пише. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

прецакана 31.08.2013 16:19:06 отговори + 0 0
Концертът беше просто феноменален! Напълни ми душичката.Поне 10 пъти съм ходила да гледам и филма, когато го даваха в Одеон преди години.Повече слушах концерта, отколкото да гледам,обаче...Уви типично по български останахме прецакани с места, които се паднаха ЗАД ОСВЕТИТЕЛНИЯ ПУЛТ ТОЧНО ПРЕД ТОАЛЕТНИТЕ И С НИКАКЪВ ИЗГЛЕД КЪМ СЦЕНАТА!(Като ходих за билети на схемата нещата изглеждаха много различно.)Преместихме се няколко реда нагоре и от там виждахме точно една трета от сцената пак заради пулта. Имаше още хора,които бяха си платили за местата, но стояха прави високо горе, само за да могат да видят въобще нещо. И това за 90 лева! Трябвало е просто да изключат от продажба местата, които попадат в този периметър,а ако толкова им се иска на организаторите да печелят, да бяха пуснали само най-горните редове или нещо подобно...Но кой съм аз да давам акъл? Питам се и сама си отговарям- Аз съм просто един прецакан фен броил 90 лв, за да НЕ ВИДИ как рухва СТЕНАТА! Като се замисля само каква ирония има в цялата ситуация! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Pisna mi ot razbira4i 31.08.2013 16:07:17 отговори + 0 0
Ш алооо, групарите. Да вие, с тия уникални банди от по 3ма фена общо с вас. Не ви е мястото тук да спамите. Защо сте си дали парите да гледате това грандиозно и уникално шоу? Ей така да кажете, че сте били, ама било тъпо??? Уникална логика, няма що. Има туба, гледате, преценявате и чак тогава давате пари.........ако имате. Музиката на Флойд винаги е била не само музика, а усещане, отношение, разбиране и уникално емоционално преживяване. Нещо, което Xandria и Nightwish никога не биха могли да постигнат, защото колкото и добри музиканти да са, точно този, който така яко хейтвате, точно от такива като него, вашите любимци са се учили. Но, няма значение, вие тук разбирате от всичко, от музика, от МЕЕЕГА ЯКИТЕ БАНДИ ВЕ, нали така пишете повечето...на ВЕ, от политика, от футбол, от всичко. Ама, като дойде концерт от велика класа..........цъ кофти, застаряващ динозавър който мънка. Ама, че шоуто е най-голямото и мащабно в цял свят.........кучета го яли. Така, че сладурчета, просто си затворете комплексираните устенце, вземете си вързопчето и обратно под камъка от който сте изпълзяли. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Unknown 31.08.2013 15:04:19 отговори + 0 1
Дайте на народа хляб и зрелища-казали са го още в "древния" Рим и този постулат се изпълнява до ден днешен и действа бе-зот-каз-но.Що не ходи да бутне стената на Западния бряг,построена от ционистите?Бутат ги само тук,в Европа,защото политиката е да се омешаме яко с роми,черни,араби,латиноси и незнам кви си още,недай си боже ако не им спазваме правата..И всичко това измислено от тия,дето дигат стени в собствената си страна,сакън да се не омешат с гоите,и разрушавайки националната идентичност в нормалните държави.
Манипулацията е тотална и е навсякъде около нас...
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Ники "Пича" 31.08.2013 14:54:00 отговори + 0 0
ddd - долен див *****! Това си ти моето момче. Комплексар с жълто по устата и кафяво по гащите.
Когато човек е тъп си трае, а когато е много тъп, се държи като дебил, демек като теб!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

sashkin60 31.08.2013 14:53:28 отговори + 0 0
Аз си мислех,че тука влизат и коментират грамотни хора,а то се оказа,че болшинството са тъпанари.Кой ви дава право да оценявате великия Роджър бе малоумници. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 14:35:11 отговори + 0 0
ей аман от безмозъчни 'трюта' Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 13:57:05 отговори + 0 0
В сравнение с това което видяхме снощи е жалко че всички други групи (Summoning, Xandria и старите Nightwish) изглеждат жалко пред титаните. На за това не са виновни Флойд/Уотърс..... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 13:49:13 отговори + 0 0
ddd - 2013-08-31 11:35:54
Жалко , че групи като Summoning, Xandria и старите Nightwish нямат такива концерти....а трябва концерти да имат такива мънкащи под носа си динозаври от каменната ера....докато гледах прехваления концерт дъ уол заспах на втората минута...е няма такава скука човек

ГЛУПАЦИ ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ В ТАЗИ СТРАНА
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Варна 31.08.2013 13:01:19 отговори + 0 0
Много силно ревю, браво! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 12:57:05 отговори + 0 0
ddd, много си прост, на никого не му пука какво харесваш. Върви някъде да попълваш лексикони.

За концерта - феноменален, от всяка гледна точка.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

f-0ff 31.08.2013 12:37:10 отговори + 0 0
ddd - 2013-08-31 11:35:54
Жалко , че групи като Summoning, Xandria и старите Nightwish нямат такива концерти....а трябва концерти да имат такива мънкащи под носа си динозаври от каменната ера....

Жалкото е за самите групи, които изреди, те като не могат да направят такъв концерт, кой друг по-точно им е виновен, сигурно някой "мрънкащ под носа си" им е "откраднал шоуто и таланта" Ъм?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Judasa 31.08.2013 12:34:20 отговори + 0 0
Сигурен съм, че е било уникално. Малко желание не ми достигна да отида. Гледах няколко изпълнения на Уотърс на живо и не останах очарован от певческите му възможности на тази възраст (което е нормално). За мен тези песни няма как да са перфектно изпълнени без Гилмор. Достатъчно е да видите това http://www.youtube.com/watch?v=hUYzQaCCt2o
Поздравления за репортажа. Наистина добре пресъздава обстановката
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ММ 31.08.2013 12:33:32 отговори + 0 0
Роджър - велик! Само това мога да кажа за него,
всички други думи ще са излишни!
Това бе една сбъдната мечта и вечер, която никога няма да забравя! За посланията във великия албум може да говорим до безкрай - до всеки от нас те достигат различно и с различна дълбочина, а и като хубава книга - за всяка възраст и всеки период от живота, те са различни - колкото по-големи и опитни ставаме, толкова повече се докосваме до тях! Абсолютно съм съгласна, че Стената е нещо, което трябва да се изучава в училище - ако, разбира се, на управляващите им стиска (и тук не визирам само нашата мила родина)!
Огромно благодаря и на Катехизиса за страхотния репортаж! За пореден път доказахте, че сте номер едно в музикалните сайтове у нас (е, в интерес на истината говоря за рокаджийските, други - не знам дали има )!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


f-0ff 31.08.2013 12:32:46 отговори + 0 0
ddd - 2013-08-31 11:35:54
Жалко , че групи като Summoning, Xandria...

Ааааа ти чак сега ли чу и разбра каква е музиката и ти доскуча? Скучно му било?!? Ми що дириш на стадиона бре???? На мен тези групи които си споменал не са ми скучни, даже никак, просто защото...не съм ги гледал, нямам и намерение да го направя! Простичко е!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ddd 31.08.2013 12:17:30 отговори + 0 0
Да дам толкоз пари за 3 минутна песен....уаооооо просто феноменално...все едно да ида на концерт на faithless за да чуя края на insomnia защото просто няма друго какво да се чуе Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ToshkataTonev 31.08.2013 12:09:48 отговори + 0 0
ddd - Накажи ни! ахах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ddd 31.08.2013 12:08:09 отговори + 0 0
Ми всеки има различен вкус...явно вашия вкус е безвкусен Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 12:01:04 отговори + 0 0
Не,бе, направо повече от 100 000 хиляди бяха. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 31.08.2013 11:55:35 отговори + 0 0
Супер смотан е Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ToshkataTonev 31.08.2013 11:51:57 отговори + 0 0
ddd - Ама, че си смотан ,ахах
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Браво! 31.08.2013 11:43:17 отговори + 0 0
Най-добрия репортаж, който съм чел тук от месеци насам. Поздравления за автора и адмирации за Катехизис за отразяването. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Grosskopf 31.08.2013 11:42:22 отговори + 1 0
Това е най-въздействащото шоу, на което някога съм бил, независимо театрално, филмово, музикално...
И репортажът беше достоен за него!

ОСТАВКА!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

ddd 31.08.2013 11:35:54 отговори + 0 1
Жалко , че групи като Summoning, Xandria и старите Nightwish нямат такива концерти....а трябва концерти да имат такива мънкащи под носа си динозаври от каменната ера....докато гледах прехваления концерт дъ уол заспах на втората минута...е няма такава скука човек Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Тинки 31.08.2013 11:31:48 отговори + 0 0
Браво за статията. Концертът беше невероятен. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

OLGA 31.08.2013 11:28:23 отговори + 0 0
Велико е!!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Helmi 31.08.2013 11:25:46 отговори + 0 0
Много добър репортаж, както са отбелязали и по-надолу! Изчетох го докрай, с интерес, въпреки че не слушам и надали някога ще прослушам Roger Waters. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 11:24:49 отговори + 0 0
Бяха даже повече от 40000! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 11:16:19 отговори + 0 0
40000..., ама не, хайде стига с преувеличението в тоя сайт.
Около 34-35 000, което пак си е доста добре.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


pe6kars 31.08.2013 10:38:12 отговори + 0 0
Разтърсващо шоу! И много здрав репортаж, браво! \m/
ОСТАВКА!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Фен 31.08.2013 10:36:48 отговори + 0 0
Браво Катехизис! Адмирации за страхотното отразяване. А за концерта думите са малко. Ще се помни дълго и ще се предава на поколения. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

lili 31.08.2013 10:27:52 отговори + 0 0
не бях на концерта,но с вас изпитах цялото настроение от шоуто,благодаря Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

meteora 31.08.2013 10:05:27 отговори + 0 0
само вас не ви мързи да си свършите работата и не претендирате да сте 3 месеца в отпуска през лятото. Благодаря за бързия, изчерпателен и хубав репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Гейвид Дилмор 31.08.2013 09:49:23 отговори + 0 0
Браво, Георги!
Всяка дума в този репортаж е като закована на мястото си!

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


dani 31.08.2013 09:43:52 отговори + 1 0
ОСТАВКА! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

дъртия 31.08.2013 09:21:15 отговори + 0 0
Шапки долу за тоя репортаж. Катехизис още веднъж показахте защо оцелявате през всичките тези години. Особено през последните няколко, не особено благоприятни за бранша у нас. Респект и за СМЕ. Най-големите! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 31.08.2013 08:39:04 отговори + 0 0
Наистина много добър репортаж,поздравления! За концерта няма какво друго да се каже,страхотно беше! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Петър Инанов 31.08.2013 08:25:30 отговори + 0 0
Страхотен репортаж! И страхотен концерт, разбира се!!! Уотърс направо ни скри шапките! Подкрепям Стената да се изучава в училище Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

CR 31.08.2013 03:35:29 отговори + 0 0
Отдавна е време The Wall да се изучава в училище...
Благодаря на съдбата, че видях една от Мечтите си!!!


Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 31.08.2013 03:24:13 отговори + 0 0
Браво, много добър и изчерпателен репортаж! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".