ROXETTE в София на 29 май - това определено беше любов

30 май 2011, 13:51 ч. 1550 / 15 25
пред./следв.
Стане ли дума за концертния живот в страната, неизбежно се чува мнение, че се канят само застаряващи групи и изпълнители, отдавна преминали върха в кариерата си, предимно "касови" имена от масови жанрове. Това негодувание има своите дълбоки основания, сочейки един от големите проблеми на концертната индустрия, а аз ще съм последният човек, който би отрекъл това. Но ще съм и последният, който ще каже, че големи имена не бива да се канят и вече ни е писнало от тях. Аз и всички, които в съботната и неделната вечер успяха да се насладят на изпълненията на Joe Cocker и ROXETTE.

   С такава лекота слагам тези две имена едно до друго не само заради близостта във времето и пространството, която създадоха двата концерта в София. Въпреки всички разлики, които няма никакъв смисъл да изброявам, те имат и много общо. От раз влизат в групата "популярни имена за генериране на приходи". Cocker е идвал вече в България (още един концерт и вече ще има и гласове "айде стига вече, писна ни"), но първото гостуване на ROXETTE няма да ги спаси от "аман от тоя комерсиален поп-рок". "Фестивална" е потискащо място за концерти, но на 29 май на стадион "Георги Аспарухов" валя дъжд. На 3 юни шведите и англичанинът ще делят една сцена на фестивала See Rock в Грац. И те, и той направиха зашеметяващи концерти този уикенд на родна почва. Дори да премина направо към сетлиста, пак ще стане ясно за какво говоря, но няма как да не спомена още няколко подробности.

   Да започнем от превъзходния звук - абстрахирайки се от променливите, вкарвани в уравнението от вятъра и дъжда, имахме удоволствието да се насладим на чудесен чист звук, благодарение на който се чуваше отчетливо всеки инструмент и благодарение на който стана ясно, че гласът на Marie е в много добра форма и тя не го щади (както и себе си). Не така бе положението при подгряващата Нора - тя също показа добри гласови данни, но със съвсем друго ниво на озвучаване. Озадачи и стилът на четирите парчета, които изпя, особено на трите авторски - доста по-подходящ за някоя по-тежка група. В същото време не успяха да се запомнят с оригиналност, текст (трудно долавящ се) или виртуозност и в продължилата около 45-минути пауза преди излизането на ROXETTE младата изпълнителка избледня от спомените на публиката - жалко.

   Да продължим със светлинното шоу и добре премерената комуникация с публиката - традиционното "най-страхотната публика" бе заменено с напълно вярното "звучите чудесно", доказано от моментите "микрофонът е ваш", когато стадионът пееше като един на най-големите хитове. Добавяме доволните изражения по лицата на музикантите и жеста на водещия китарист Christoffer Lundquist, който засвири своя интерпретация на "Хубава си, моя горо" по време на представянето на бенда. Публиката полудя, той направи 2-минутна импровизация и без да спре, за да се наслади на заслужени овации, преля в “Joyride" - последна песен преди бисовете.

   Но това беше накрая. А в началото - малко след 21 часа - розовеещата светлина на залеза, процеждаща се през придошлите облаци, изтля и на нейно място дойде дъждът - внезапен и силен, накарал мнозина да се скупчат на трибуните под козирката, а тези пред сцената да вдигнат над главите си пластмасовите столчета, на които трябваше да седят. Добро впечатление направи това, че организаторите раздаваха дъждобрани на всеки желаещ. В 21,15 с първите тонове на “Dressed For Success" главната роля на дъжда бе отнета и прехвърлена върху Marie Fredriksson и Per Gessle, които изглеждаха почти непроменени от времето, каквито ги знаем от клипове и снимки.

   Тазгодишното турне "Charm School - The World Tour 2011" представя едноименния им нов албум, но от него чухме само две парчета - "Only When I Dream" и "She's Got Nothing On (But The Radio)". Останалото беше своеобразен "The Best", включващ почти всички сингли от култовите "Look Sharp!" и "Joyride", холивудския хит "It Must Have Been Love" от саундтрака към "Хубава жена", добре премерена компилация от парчета, които мигновено те вдигат на крака ("How Do You Do!", "Dangerous", "The Look", преляло майсторски в "Hey Jude" на THE BEATLES) и разцъфващи късчета нежност, изплитани от гласа на Marie ("Perfect Day", "Fading Like A Flower (Every Time You Leave)", "Watercolours In The Rain" и особено финалното "Church Of Your Heart"), на които също никой не сядаше. Логично най-силно застъпен бе най-успешният албум на дуото - "Joyride"(1991), с цели осем парчета. Въпреки тежката операция на Marie през 2002 г., когато бе отстранен тумор в мозъка й, е оставила своя отпечатък, дамската половинка на ROXETTE не изглеждаше да се щади, което важеше и за останалите музиканти на сцената. Комбинацията от висока класа професионализъм и нескончаемо добро настроение се изливаше от сцената така заразително, че лошото време изгуби всякакво значение, а след като и дъждът престана, вече нищо не можеше помрачи шеметното пътешествие из музиката и емоциите, в което равностоен спътник бе публиката. Пееща, подскачаща, пулсираща като голямо сърце под светлините на прожекторите и пръските от дъжда - в най-шеметния Joyride!

   Сетлист:
01. Dressed For Success
02. Sleeping In My Car
03. The Big L.
04. Wish I Could Fly
05. Only When I Dream
06. She's Got Nothing On (But The Radio)
07. Perfect Day
08. Things Will Never Be The Same
09. It Must Have Been Love
10. Opportunity Nox
11. 7Twenty7
12. Fading Like A Flower (Every Time You Leave)
13. Silver Blue
14. How Do You Do!
15. Dangerous
16. Joyride
Бис:
17. Watercolours In The Rain
18. Spending My Time
19. The Look
Бис 2:
20. Listen To Your Heart
21. Church Of Your Heart
Nousha
Снимки: Ангел Топорчев/"SME"





Коментари   (25)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Gert 17.06.2011 21:31:57 отговори + 0 0
TYVM you've solved all my porlmbes Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

владо 6.06.2011 10:18:28 отговори + 0 0
Благодаря ви Роксет! Обичме ви! Вие сте завинаги в сърцето ми! Дали някой си дава сметка какво щеше да стане ако бяха дошли тук през 90-те, дали самите Роксет са го усетили? Е нямаме стадион кто в Сидни, но имаме големи сърца, като вашите Пер и Мари!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rosi 2.06.2011 17:50:20 отговори + 0 0
Сбъднах детската си мечта ! Бях на концерта им , Те бяха в България! Супер ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

тео 1.06.2011 23:53:39 отговори + 0 0
концертът си заслужаваше да се види Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

*** 31.05.2011 23:49:20 отговори + 0 0
Много накефен от Роксет Раздадоха се И се сбъдна една моя мечта от преди 20 години )) Публиката...! е няма такава стадиона просто изригна

Остана ми обаче една горчивина от недомислената псевдо организация от СМЕ и платените по 120лв. за билет за да отида със семейството си и в крайна сметка да гледаме концерта от бираджийницата.
Този проблем можеше да бъде решен много елегантно и да се избегне хаоса, който настана. Просто на всяко столче отпред да имаше по един дъждобран! Толкова ли беше сложно? Тогава никой никъде нямаше да ходи и да се крие под столове.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Гергана 31.05.2011 18:06:23 отговори + 0 0
Има изказвания, които много ме натъжават, хора...Не знам защо някой/я си gghj си мисли, че "момичето" трябва да скача като е на 53 години и на всичкото отгоре преди няколко години на ЖЕНАТА й откриха тумор! Представиха се на ниво! Естествено, че Мари ще си мери движенията и гласа, това не е концерта от Сидни! Прекрасни бяха, това беше сбъдната мечта! Невероятни, обичам ги и си изпълниха най-добрите парчета! Е, вярно за дъжда, но не ми попречи чисто мокра (без дъждобран!) да се изкъртя максимално! Мечтата ми се сбъдна, бях много щастлива! ))) Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Serendipity 31.05.2011 01:34:13 отговори + 0 0
Концертът беше страхотен, много важно, че дъжд валяло - стана страхотен купон, групата беше супер енергична и публиката не остана по-назад.

Единственото нещо, което ме разочарова беше, че всички седящи места от НДК-билетите бяха в една зона и след масовото объркване поради дъжда, организаторите не успяха да въведат ред отпред. В резултат на това, хората от бившия първи ред, чакали сутринта на опашка и дали 150 лв. за да имат място най-отпред, бяха предредени от други, които имаха от по-евтините билети. Почувствах се леко прецакана във финансово отношение, но ми стана жал за една двойка - баба и дядо - на втория ред. Много възрастни и усмихнати хора, които не зная как бяха попаднали на концерта на тези места, но се радваха много, ала когато всички разблъскаха столовете и се втурнаха отпред, сещате се - старците си останаха отзад. Гадничко
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 30.05.2011 17:59:08 отговори + 0 0
@Lexicon
Това, че на билета пише 20 ч, не означава, че Роксет ще излязат тогава - 20 ч е началният час на концерта, който започва с подгряващи, обявени по-рано в медиите.

Чудесен концерт се получи, макар Мари да си спестяваше високите тонове. Пер Гесле обаче пееше страхотно
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

d3m0nhun73r 30.05.2011 17:40:00 отговори + 0 0
Много як концерт заклевам се припомних си песни откакто съм ходил прав под масата Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

karasko 30.05.2011 17:30:51 отговори + 0 0
Никой не ми е длъжен да ми дава дъждобран - аз си носех. Споменах го заради коментар по-долу, че са раздавали, но доколкото разбрах е било на входа за столовете и е нямало за всички. А и след като си дал пари за билет за зала, се очаква че няма да посещаваш фейсбука на Гено Чолаков с въпроси към него предната вечер, нали?

На 64 концерта съм бил на стадион
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


F-OFF 30.05.2011 17:21:47 отговори + 0 0
Боже мили, чакал да му раздадат дъждобран ???!!!
Щели да се намокрят ??

На колко концерта на стадион си ходил ?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.05.2011 16:53:35 отговори + 0 0
ей караско - някой длъжен ли е да ти дава дъждобран? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Lexicon 30.05.2011 16:39:04 отговори + 0 0
СМЕ се изложиха много. Малко дъжд и нещата придобиха неприятни измерения, при това точно за тези с най-скъпите билети, които бяха най-отпред, т.е. не бяха под навесите на стадиона, а под открито небе. Да не говорим, че Роксет излязоха в 9.15 ч. въпреки, че на билета пише 8 ч. Тъпо. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gad 30.05.2011 16:07:37 отговори + 0 0
Радвам се да чуя че е бил як концерта, и приятели потвърдиха. Аз се чудех дали да ходя, но се отказах защото мислех че ще свирят нови неща, а аз не ги слушам от 15-тина години. Като гледам сетлиста обаче, ако дойдат пак - ще отида. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

karasko 30.05.2011 16:06:41 отговори + 0 0
Концертът беше страхотен определено, най-вече заради дълго чаканата визита на шведите от техните фенове. Това, което ми направи впечатление:
- доста добра посещаемост
- моите уважения към авторката на статията, но гласът на Мари далеч не е в най-добрата си форма;
- според мен Роксет бяха приатно изненадани от ентусиазма на феновете и популярността, коато имат в България;
- заслуга за добрия концерт имаше ... краткотрайния дъжд, като набягам на краткотраен. Не знам точно къде ги раздаваха тези дъждобрани, но със сигурност нямаше за всички и ако беше продължил пороят през целия концерт отпред половината публика щеше да я няма. СМЕ другия път да си направят по-добре разчетите и да продадат залата за втора вечер или да пуснат стадион с по-ниски цени;
- в заключение - твърдо съм на мнение, че Роксет са група за зала - идален вариант за новата в София
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


bla bla 30.05.2011 15:56:49 отговори + 0 0
PEACE,LOVE,DEATH METAL...... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Big Al 30.05.2011 15:33:54 отговори + 0 0
@ gghj

Що се хабиш, бе трол? Хейтъри на 12 години не ни трябват.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

gghj 30.05.2011 15:26:02 отговори + 0 1
Слаб концерт се получи, не е добре момичето, ама щом е за пари давай пък ако ще и да си умре на сцената Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

bleedy 30.05.2011 15:25:22 отговори + 0 1
аз май съм бил на друг концерт същата вечер на същия стадион Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Кreator 30.05.2011 15:23:48 отговори + 0 0
Е жалко , аз бях на рд и го пропуснах , ама се надявам пак да дойдат .Те са велики . Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Big Al 30.05.2011 15:18:20 отговори + 0 0
Пишеше 15,000, аз бях там, но не мога да преценя. Във всеки случай имаше много хора. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

КК 30.05.2011 15:09:01 отговори + 0 0
Някаква информация колко души горе-долу са посетили концерта? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.05.2011 14:22:03 отговори + 0 0
Страхотен концерт! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Blixa 30.05.2011 14:21:17 отговори + 0 0
Страхотно подбран сетлист и велики Роксет! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 30.05.2011 14:21:17 отговори + 0 0
Много са ми леки! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".