SABATON разказват за пилотите Чарли Браун и Франц Щиглер в новия си исторически епизод

24 май 2019, 09:43 ч. 1058 / 8 3
пред./следв.

   В 16-ия си исторически видеоепизод SABATON разказват една от многото невероятни случки по време на Втората световна война. На същата тема е и песента "No Bullets Fly" от албума "Heroes" (2014).

   През декември 1943 г. американският бомбардировач B-17 "Yе Оldе Рub" извършвал първата си бойна мисия - да унищожи немски завод за самолети в Бремен. На този етап от войната германските противовъздушни сили и "Луфтвафе" все още оказвали силен отпор на Съюзниците. В небето над града се разразила свирепа битка.

   "Yе Оldе Рub" се оказал с повреди на два от четирите двигателя и извадени от строя голяма част от защитните си оръжия. Пилотът Чарли Браун обаче някак успявал да задържи във въздуха огромната машина. Германският ас Франц Щиглер забелязал тежко поразения бомбардиворач и решил, че той ще е лесна плячка. Когато се приближил видял, че на практика "Yе Оldе Рub" е безпомощен. Той дори можел да забележи убитите и ранени хора от екипажа на американския самолет през дупките, направени от германските картечници в корпуса на B-17.

   Тогава, вместо да свали вражеската машина, Щиглер я ескортирал със своя изтребител "Месершмит", предпазвайки я от огъня на своите и давайки възможност на противниците си да се оттеглят от битката без да бъдат обстрелвани повече.

   Бомбардировачът някак си успял да достигне до база в Англия. Тогава Браун не разказал на своите историята, за да не породи симпатии към германците.

   Почти никой не знаел за случката до 1986 г., когато Браун я направил обществено достояние на събитие за пилоти-ветерани от Втората световна война. След това американецът решил да издири германския ас, ако той е още между живите. След четири години търсене във военните архиви най-накрая сам Щиглер се свързал с Браун и разкрил, че той е бил в немския изтребител. През 50-те Франц бил емигрирал в Канада и развивал успешен бизнес.

   Двамата пилоти станали близки приятели и поддържали връзка от 1990 до 2008 г., когато и Браун, и Щиглер починали с няколко месеца разлика. Повече за тяхната история разказват басистът на SABATON Par Sundstrom и Indy Neidell. По-долу ще намерите 16-и епизод на "Sabaton History Channel" и видео с текст на английски и немски към песента "No Bullets Fly":

 



 



Коментари   (3)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Месершмит 25.05.2019 11:18:04 отговори + 3 0
Гледайте цялото видео. Струва си. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Max 24.05.2019 14:37:39 отговори + 5 4
Вокалистчето вади страшно произношение. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

............ 24.05.2019 12:45:07 отговори + 3 4
Едно от любимите ми техни парчета. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".