SABATON - "Heroes"

2014, Nuclear Blast Records/Wizard

Ако трябва да наречем с една дума новия албум "Heroes" на шведските пауърметъли Sabaton, тя е "изпитание". Творбата се появява след тежък период. През 2012 г. групата се разделя с четирима от членовете си. Следва трескава смяна на барабанисти - младият Robban Back, предпочел да се посвети на семейството си, е заместен на концертите от именития Snowy Shaw, когото имахме възможност да видим и у нас, а накрая задълженията зад ударните поема Hannes Van Dahl. "Heroes"има също така нелеката задача да привлече внимание след бляскавия двуезичен триумф "Carolus Rex", отбелязал края на знаков творчески период за една от най-успешните европейски банди на новото време. Най-сетне трябва да добавим и подозренията за качеството на новата творба предизвикани от двете различни обложки и особено от едната от тях, набедена, че им нарушени пропорции на изображенията. За радост на феновете и за чест и слава на групата, неблагоприятните фактори са преодолени, изпитанието е издържано успешно и новото издание на шведите се нарежда достойно до силните си предшественици.

   "Heroes" е кратък албум. Обикновеното издание, без бонустраковете, е едва 37 минути. Кратки, като точни изстрели, са и песните - само финалният опус надвишава четири минути. Албумът е обмислен и стегнат, без излишно разточителство. Sabaton са захвърлили натруфените симфо-фолк одежди на одите за царствената особа на Карл XII и ни поднасят директни и по-сурови композиции, в които определено личи родството с по-ранното творчество на групата. Като цяло песните не блестят с някакво новаторство или оригиналност в музикално отношение, а по-скоро са сбор от добре познати, подбрани и изпитани мотиви. Това решение се оказва добър ход и не натоварва допълнително с приемането на стилов завой след споменатите по-горе драстични промени в бандата. Парчетата в "Heroes" са повече среднотемпови, като има и една класическа метъл балада - "The Ballad of Bull". Тематиката на текстовете се завръща в предпочитания период на Втората световна война, а най-точното заглавие на албума би било "Забравени герои". Имената споменати в песните, заедно с интригуващите истории, ще накарат не един любопитен фен да търси информация с вездесъщия "Гугъл". "Heroes" в някои отношения може да се приеме като продължение на албума от 2010 г. "Coat of Arms", тъй като отделни песни доразвиват или дават друг аспект на фабулата от по-ранната творба.

   Настоящият албум започва ударно с парчето "Night Witches", което е достоен "роднина и съперник" на "Ghost Division" от "The Art of War" (2008). В лириките се разказва за съветския напълно женски авиационен полк, действал по време на Втората световна война, наричан от германците "Nachthexen" ("Нощните вещици"). "Smoking Snakes" е посветена на воините от единствената южноамериканска страна, Бразилия, взела участие във Втората световна, воювали в Италия на страната на Съюзниците. "Inmate 4859" разказва историята на Витолд Пилецки, известен като "човекът, който отиде доброволно в "Аушвиц", герой от полската антинацистка съпротива, организирал бунтове и бягства докато е в Аушвиц, изнасял информация за това, което се върши в лагера. След войната е убит от комунистическия режим. Витолд Пилецки успява да избяга от "Аушвиц" и участва във Варшавското въстание през 1944 г. На самото Варшавско въстание е посветена песента "Uprising" от албума "Coat of Arms" (2010) и лесно се вижда приемствеността между двете творби. Парчето "To Hell and Back", което излиза и като сингъл, е за американския войник Оди Мърфи. Първоначално възприеман несериозно поради скромните си ръст и тегло, Мърфи се отличил с изключителна храброст във Втората световна война и се окичил с внушителното количество от 33 ордена. По-късно станал актьор и изиграл себе си в киното. Страхотната "The Ballad of Bull" е посветена на австралиеца Лесли Алън, наричан "Bull" ("Бика"), заради физическата си сила и гръмовития си глас, служил в пехотно отделение със свои сънародници, водили боеве заедно с американската армия. В битка срещу японците в Нова Гвинея, Bull успял да спаси 12 ранени свои другари, като ги изнасял един по един от фронтовата линия. "Soldier of 3 Armies" разказва за финландеца Лаури Тьорни, служил в три армии - финландската, германската и американската - и загинал по време на Виетнамската война. "Far from the Fame" възпява Карел Янушек - герой на Чехословакия, летец от Кралските военновъздушни сили на Великобритания. На подобна тематика - за чужденците в тези военни части по време на Битката за Британия, е текста на песента "Aces in Exile" от албума "Coat of Arms" (2010). Последната композиция от обикновеното издание на "Heroes" е "Hearts of Iron", както вече споменахме - най-дългото парче в албума. То напълно се "родее" с "The Final Solution" - парче, към което българската публика има силен пиетет и с право. И двете песни представляват философска равносметка за завършилата война и напомнят, че войниците и от победилите, и от победените армии са едни и също обикновени хора оставили дом и семейства не по собствена воля, а по силата на дълга. Последната трактовка прави чест на групата и е една от причините Sabaton да са харесвани и приемани добре в различни държави, които са били врагове в не един военен конфликт.

   В някои специални формати на албума са включени и три кавър композиции - класическото парче на Metallica "For Whom the Bell Tolls", "Out of Control" на финландската пауър метъл банда Battle Beast и "En Hjaltes Vag" на шведските "индустриалци" Raubtier.

   По нова бойна традиция, при издаването на албум, ще гледаме отново Sabaton на живо у нас. След като покориха четирикратно София, сега шведите се отправят на поход и към Морската рок столица на България, която ще атакуват през юни в рамките на фестивала "Kavarna Rock 2014".


11111111oo

HeathenHeart




 Други ревюта на SABATON