Съдят IRON MAIDEN заради песните "Hallowed Be Thy Name" и "The Nomad"

6 май 2017, 18:55 ч. 4679 / 8 24
пред./следв.

   Басистът и лидер на британските хеви метъл легенди IRON MAIDEN Steve Harris и китаристът Dave Murray може да се изправят пред Върховния съд на Острова за "открадната музика и текст" в песните на "Девиците" "Hallowed Be Thy Name" и "The Nomad".

   Парчето, от което се твърди, че е плагиатствано, се казва "Life's Shadow" и е на бандата от Нюкасъл BECKETT. Композицията е написана през 1969-а и е включена в едноименния и единствен албум на групата от 1974 г. Автори са Bob Barton и Brian Quinn. Може да чуете песента по-долу. Quinn твърди, че не е фен на IRON MAIDEN, доскоро не е слушал музиката им и не е подозирал, че част от текст, който той е написал като тийнейджър, е открадната от толкова именита банда.

   От друга страна, преди няколко години Barton е постигнал извънсъдебно споразумение със Steve Harris и Dave MurrayQuinn заявява, че не е знаел за това, няма представа каква е заплатената сума и не е получил нищо от нея. Искът му вероятно ще влезе в съдебната зала през 2018 г., ако преди това самият той не сключи споразумение с IRON MAIDEN

   Мениджърите на "Девиците" коментират, че знаят за иска, не крият, че Steve Harris е бил фен на BECKETT, но смятат, че споразумението с Barton е уредило въпроса. Те ще вземат под внимание и новопоявилия се иск.

   В други новини, в момента IRON MAIDEN продължават европейското турне "Book of Souls", а песента "Hallowed Be Thy Name" изненадващо не е включена в сетлиста им.

 

steve harris



Коментари   (24)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Име и псевдоним (задължите 8.05.2017 17:47:17 отговори + 9 12
Мейдън винаги са си били копирачи и крадци.Копирали са Тин Лизи,краднали са от Самсън(Thunderburst),и така... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на зъбките 8.05.2017 16:21:35 отговори + 4 4
Минали близо 50г. (48г.) сега чак се сетили, че били почти идентични... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

!!!! 7.05.2017 19:02:17 отговори + 3 1
Най-после некой да забележи съществуването на тази толкова любима група.
Само да ви кажа че диска си се предлага, даже го има и на руска пиратка
Жесток албум!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 7.05.2017 17:13:54 отговори + 9 0
Beckett, макар и слабо известна група, не са никак случайни. Вокал им е бил Terry Slesser, който след разпадането на Free става певец в новата група на Пол Кософ, Back Street Crawler. По-късно, след смъртта на Бон Скот, е била обсъждана кандидатурата му за певец на AC/DC.

И това заимстване също не е случайно - след като Мейдън са направили официално един кавър на Beckett, A Rainbow's Gold (излязла като Б-страна на сингъла Two Minutes to Midnight). Ако са искали, не би било проблем да направят кавър и на другата песен, но вероятно са решили, че промените, които са направили, я правят самостоятелна песен, и са били прави. Е, остава проблемът със заимстването, но едно достойно заплащане на авторите на оригиналната песен решава проблема изцяло.

По-странно ми е как така са се споразумели с единия член на групата, а другият не знае. Но тук е ясно, че вината е на получилят компенсацията, а не на Мейдън. Решил е човекът да си прибере всичките парички и да не каже на другарчето.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 7.05.2017 19:24:20 + 2 1
Brian Quinn не фигурира като член на групата изобщо. Terry Slesser идва в групата на мястото на Rob Turner , който е бил много добър композитор и текстописец, но умира при автомобилна катастрофа. Добре е първо да се докаже авторството и да се види какво точно пише в споразумението. От същата 1969 год е и,, We Used to Know,,- Jethro Tull... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 8.05.2017 21:06:23 + 1 0
Terry Slesser, казваш? Доколкото знам, Harris го е спрягал за вокал след напускането на Di'Anno. Хм... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Trapeze 9.05.2017 00:40:23 + 3 0
Да, вярно, че са го пробвали и него, бях забравил. Но той, колкото и да е добър, е блусар, гласът му не е подходящ нито за AC/DC, нито за Мейдън. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

RaDDo 7.05.2017 16:07:18 отговори + 3 5
Важното в случая е, че текста не е нито на Мейдън нито на Бекет! Заимстван е от литературно произведение. Трябва да направя справка в книгата за Мейдън издадена преди време... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Trapeze 7.05.2017 16:38:48 + 6 1
Абе не е точно така, само заглавието е заимствано от едно литературно произведение със съмнителна стойност. Н оти провери, може и да си прав, човек не може да знае всичко. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

илиан 7.05.2017 07:43:55 отговори + 12 1
Оставете текстовете, ами чуйте заключителната част на парчето! Колкото и да харесвам Мейдън не мога да отрека, че са направили копи-пейст в "Nomad". Така че е нормално човекът да има претенции. Когато чух за първи това парче преди време бях направо втрещен, че може Харис толкова грубо да изплагиатства. Въпреки това смятам, че ако са имали някаква договорка, това променя нещата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Феята на Смъртта. 7.05.2017 07:20:12 отговори + 9 20
Значи, дори и да има нещо такова- в което силно се съмнявам, изхождайки от два куплета бегло съвпадение!- Мейдън ще си останат Мейдън, а Бекет ще си останат в армията на анонимниците! Та, автора на песента, не бил чувал за Мейдън и чак наскоро ги бил слушал. Е, от това по-корава глупост не бях чувал! Мейдън могат да им подарят цялата песен, е, и?! Бекет ще станат световно известни? Или ще забогатеят? Или ще възкръснат на музикалния небосклон? Това скверно групЕ, вместо да са благодарни на Мейдън, тръгнали циркове да правят! С тези две или без тях песни, Мейдън са гига велика група! Има една приказка, че победителите не ги съдят! А, до първия коментирал тук- приятелю, при феите знаеш ли как се правят желания? Първо целуваш вълшебната пръчица и... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Скалата 7.05.2017 10:25:19 + 8 4
Фейче, ти да мълчиш. Сега трябва да учиш калата. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kalata 9.05.2017 17:15:44 + 1 5
скала по-добре не се обаждай там където не ти е работа , а и не разбираш от такива неща и такава музика -> това е сигурно Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Dgfsiu 7.05.2017 00:13:20 отговори + 6 2
То че е крадено дума по дума е очевидно, а и щом са се съгласили на споразумение, значи признават. Ми да си бяха платили на всички замесени, вместо да се стискат, и нямаше да има изненадващи искове. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ariel 7.05.2017 19:43:35 + 4 1
Много по- изгодно и честно е да пишат,, inspired by...,,или,, based on...,, Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 6.05.2017 21:06:36 отговори + 12 2
Песента е страхотна, но наистина има съмнителни прилики в текстовете... И двете песни се пеят от перспективата на осъден на смърт човек - и двата героя от песните ще бъдат екзекутирани - както и това, че двата текста съдържат:

Бекет:
"When your time is close at hand
Maybe then you'll understand
Life down there is just a strange illusion"

Мейдън:
"When you know that your time is close at hand
Maybe then you'll begin to understand
Life down there is just a strange illusion"

Бекет:
"Mark my words my soul lives on
Please don't worry cause I've have gone
I've gone beyond to see the truth
While I consider my new youth"

Мейдън:
"Mark my words believe my soul lives on
Don't worry now that I have gone
I've gone beyond to seek the truth"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

анти-терлик 6.05.2017 21:14:26 + 6 1
Също така "Hallowed Be Thy Name" звучи подобно на "Life's A Shadow" в първата минута. Ако не бяха барабаните приликата щеше да е още по-голяма. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

darkane 6.05.2017 19:55:39 отговори + 10 5
Много приятна песен... Сега със сигурност ще бъде чута от милиони хора като мен, които до днес дори не подозираха, че има такава група. Нищо чудно и продажбите на албума да скочат. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Скалата 6.05.2017 20:45:47 + 10 3
Да не мислиш, че това е албум, който се намира ей така в магазините, че да му скочат продажбите? Сто на сто е отдавна отдавна out of print. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 7.05.2017 09:03:06 + 4 9
@Скалата дедее тоо разбитач е много напреде с матриала, кви купешки изрази знае, че и на чужди езици. А за продажби в интернет чил ли си, или че много бързо пак ще го принтнат. Иначе прилика в музиката не виждам, а за един текст колко пари да искат тия анличани които досега не чували мейдън Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Скалата 7.05.2017 10:23:56 + 11 1
Напреде ли съм, селски? Ти пък какви диалектни изрази ползваш на селски езици. Дали ще го пускат физически или цифров - процеса е абсолютно един и същ. Носителя на права трябва да сключи договор и да предостави на издателя/продавача мастър записите. Преди това трябва да има и желание от двете страни. А носителите на правата са двама, които са в конфликт. Щото единият взел пари от Мейдън без да даде на другия. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Cronos 9.05.2017 16:35:57 + 1 6
@скалата, много ги разбираш (или поне така вярваш) лай*арщините в музиката, значи си опитен лай*ар! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Скалата 6.05.2017 19:27:40 отговори + 7 5
Да дойде калата. Ама преди това да се консултира с Феята на смъртта как най-добре се лижат з*дници. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

kalata 9.05.2017 17:09:27 + 3 6
Защо не си лижеш твоя з*дник , сигурен съм че можеш Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".