Sakis Tolis (ROTTING CHRIST): "Бъдете верни на себе си и не служете на никого"

6 май 2016, 01:00 ч. 2530 / 12 6
пред./следв.

   Вече отдавна сме се отказали да броим гостуванията на гръцката група ROTTING CHRIST в България. И не е нужно. Всеизвестно е, че това е една от най-обичаните екстремни метъл банди у нас. Най-хубавото е, че магията прониква във все повече сърца и със сигурност сред тези, които на новия им концерт в София 15 май ще скандират богоборските мантри от огнените парчета на ROTTING CHRIST, има хора, захвърлили първите албуми на бандата като неслушаеми. Групата не спира да се развива и да привлича нови фенове. Не се уморява и да защитава своето верую за свобода на духа и словото. Харизматичният фронтмен Sakis Tolis беше така любезен да даде интервю за WeRock.bg и достатъчно търпелив към възникналите непредвидени технически проблеми и от двете страни. Но всичко е добре, когато завършва добре, разговорът се осъществи и сега имате възможност да се запознаете със съдържанието му.

 

WeRock.bg: Имали сте много концерти в България. Но коя е най-далечната точка на планетата, където сте изнасяли концерти?
Sakis Tolis: Изнасяли сме концерти по цялото земно кълбо. Миналата година свирихме от Сибир до Чили, в Австралия, Нова Зеландия, Америка. Навсякъде, където има метъл фенове, ROTTING CHRIST са там - неуморни и готови за действие.

Спомняте ли си специално някой концерт?
Най-запомнящите ни се концерти бяха тези в Южна Америка. Ако трябва да посоча някои специални концерти, то те са там.

Какво ще включите на концерта в България на 15 май в сетлиста си?
Ще включим песни от всичките си албуми, от цялата ни дискография. Имаме над 200 песни, ще изберем от тях, така че да са доволни всички, които са дошли на концерта ни. Ще изпълним и парчета от последния ни албум "Rituals", разбира се.

Някои хора казват, че сте си променили стила в последните албуми. Би ли коментирал?
Да, така е, но след толкова много албуми, трябва да има някаква промяна. Някои не го възприемат, но от друга страна печелим нови фенове, нови хора започват да ни слушат. Въпреки някои промени през годините, ние сме запазили основните си влияния.

Би ли коментирал религията, вашите вярвания, текстовете на песните ви във връзка с това?
ROTTING CHRIST е група, която вярва в свободата на словото, това е за което работим и се борим. Не вярваме в никаква религия. Нямаме нищо против хората, които вярват, но сме против не само християнството, но всяка религия, която експлоатира несигурността на хората. Не сме политическа група, занимаваме се с музика, но се борим против това, което обясних и винаги казваме: "Бъдете верни на себе си и не служете на никого!" (Това са свързани по смисъл заглавията на два от албумите на групата - "Kata Ton Daimona Eaytoy" (2013) и "Non Serviam" (1994), бел. авт.)

Кажи нещо за последния ви албум "Rituals". Може ли да се твърди, че той звучи мултикултурно, адресиран е към хора от целия свят с различни вярвания, идеи и т.н.?
Да. Бил съм по целия свят и реших да напиша нещо вдъхновено от опита ми от тези странствания. "Rituals" е 13-ият ни албум, с десет песни за десет ритуала от целия свят. Това е визията, идеята на последния ни албум.

Как решихте да включите кавъра на APHRODITE'S CHILD "The Four Horsemen"?
APHRODITE'S CHILD винаги са ни вдъхновявали, особено за този албум и си казах, защо да не направим нещо. Харесва ми песента "The Four Horsemen" и ѝ направихме кавър.

Гърция в момента е известна със силната си метъл сцена. Как се получи това в една балканска страна, където няма особени традиции в рок музиката?
Създадохме собствено звучене, собствен стил. Това е защото сме отдадени хора, малко луди хора, които винаги търсят нещо ново. Ние и други банди се борим да създадем собствено течение в музиката. Може би манталитетът е различен, може би философията е различна, но по мое мнение гръцката метъл сцена е уникална и аз съм много щастлив за това, че създадохме собствено звучене. Има много гръцки групи, включително и доста нови такива, които още повече ще допринесат за развитието и известността на гръцката метъл сцена.

Каква, според теб, е тайната на успеха?
Не мога да кажа успех, мога да кажа, че сме доволни. Правя музика и живея от това. Ако може да се говори за тайна, защо съм тук - защото съм много отдаден и имам голяма страст към това, което правя. Ако трябва да проследим развитието, битката в метъла, след толкова много години може да кажем, че ROTTING CHRIST е успешна група, защото продължава да свири. Тук сме, присъстваме на сцената и правим това, което ни харесва. Успяхме да устоим от времето на ранните ни изяви чак до наши дни.

Догодина отбелязвате 30-годишнина на групата, как се виждате след още 20 години?
Първо се надяваме да сме в добро здраве. Ако сме в добро здраве и достатъчно силни, дори и вече не толкова млади, все още ще правим албуми и ще се борим за това, което наричаме метъл. Това сме решили да правим до края на живота си.

Сега в ROTTING CHRIST сте само ти и брат ти Themis. По добре ли се чувстваш така и по-свободен да композираш без постоянен състав на групата?
Да, за мен е по-добре. Аз съм тих човек, обичам самотата, когато пиша музика искам да съм сам, това е единственият начин, по който мога да творя. Имам приятели, да си кажем по нещо, да се забавляваме, но като работя, създавам нещо, предпочитам да съм сам.

Имаш още един музикален проект, THOU ART LORD, кажи ни нещо за него.
Това е един свободен проект на приятели, с който можем да изразим точно това, което искаме, да правим музиката, която искаме.

Кажи нещо за себе си. Кои са идолите ти, любимите групи, вдъхновенията в музиката?
През 80-те години, както много други, разкрих хеви метъла, започнах с IRON MAIDEN, JUDAS PRIEST, MOTORHEAD. После дойде блек метълът, групите, които най-много харесвам са CELTIC FROST, BATHORY, VENOM. Те дадоха нова насока на живота ми и музиката ми е най-вече вдъхновена от тези групи.

А какво е вдъхновението ти в живота?
Затварям очи и си мисля, виждам картини, виждам действителността и се опитвам да избягам от нея като пиша музика.

Слушаш ли други групи? Интересуваш ли се от развитито на метъл сцената в наши дни?
Да разбира се, следя метъл сцената, опитвам се да съм в час. Не мога да кажа коя е най-добрата група в момента, защото има за всеки да избере, за всякакви вкусове. Опитвам се да слушам, колкото се може повече песни, повече албуми и да не оставам в миналото. Помним миналото, но животът продължава, всичко тече, всичко се развива, музиката също и аз се опитвам да я следя, да не изоставам.

Може ли да кажеш нещо общо за развитието на метъла през годините - отношение, фенове и т.н.?
Трудно е да се каже. Метъл музиката е нещо уникално, като вълна, която се разлива. Някои банди стават известни, други западат, развиват се различни течения, има възходи и провали. Метъл общността също е уникална, със собствени идеи, възгледи и особености. От обиколките си по света съм установил, че метъл феновете си приличат и повярвай ми, това е много впечатляващо, в него има мощ. Където и да отида - от Русия до Чили, виждам, че метъл феновете са облечени еднакво, изразяват собствени идеи, нещо, което има смисъл и си заслужава да се бориш за него.

Чувстваш ли се като звезда?
Не, ако се чувствах звезда нямаше да съм тук сега.

Кажи нещо на българските си фенове.
Пазете духа си жив и свободен, бъдете верни на себе си. Ще се видим на концерта и ще крещим заедно: "Non Serviam!"

Благодаря за интервюто и за търпението към техническите проблеми. Чакаме ви за концерта на 15 май!
Благодаря за интереса, ще се видим в България. До скоро!

 



Коментари   (6)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


анти-терлик 6.05.2016 18:51:46 отговори + 8 2
Не съм почитател на групата, но интервюто беше невероятно. Както и това с Дейв Мъстейн. И други скорошни интервюта. Продължавайте все така!

"Първо се надяваме да сме в добро здраве. Ако сме в добро здраве и достатъчно силни, дори и вече не толкова млади, все още ще правим албуми и ще се борим за това, което наричаме метъл. Това сме решили да правим до края на живота си."

Най-много ме изкефи този отговор. Личи си, че момчетата обичат това, което правят, обичат Истинския Метъл и не мислят да спират в скоро време. Повечето (модерни) групи/бой банди, които биват денонощно излъчвани по телевизии като MTV и Топ 40 класациите, изобщо не ми създават това впечатление!

СЛАВА НА ИСТИНСКИЯ МЕТЪЛ!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Пипи Дългото Чорапче 6.05.2016 17:17:42 отговори + 6 2
ОБИЧАМ ВИИИИИИИИИИИ УЖАСНОООООООООООО МНОООООГООО \m// Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

m12 нооо 6.05.2016 11:24:35 отговори + 5 8
Интервюто звучи доста ретро като преди 15 години когато фензиновете изпращаха 15-20 въпроса по пощата и чакаш отговор Получило се е точно въпрос - отговор няма го плюсът от директният контакт ноо ... олд скуула е отново на мода така че ... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Вортекс 6.05.2016 09:30:24 отговори + 10 5
Този пък смешник. Като няма как по друг начин да плюе казва "зле структурирано интервю". Какво значи "зле структурирано интервю" бе смешко? Интервю се структурира винаги по един и същи начин: въпрос-отговор. И зле структурирано може да бъде само, ако въпроси около една и съща тема не са поредни а са разпръснати на много места. А тука изобщо не е така. Това е едно съвсем нормално интервю. И пак да попитам: какво значи "зле структурирано интервю" в случая?!? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Георги 6.05.2016 05:38:58 отговори + 6 11
Изненадващо слабо и зле структурирано интервю. Заглавие в пoдкрепа на егоизма, а очевадно Сакис има друго предвид! Някой да го редактира! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Dred 6.05.2016 06:58:55 + 6 5
Съгласен съм на 100%!
"Пазете духа си жив и свободен, бъдете верни на себе си." е лозунг издиган от много други преди това и е за личната свобода, а не подтикване към егоизъм. Заглавието е пречупено през мирогледа на автора. А кой е той?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".