SECONDAY от Ямбол спечелика "Битката" в първия ден на фестивала "Midalidare"

10 юни 2017, 09:14 ч. 3205 / 5 4
пред./следв.

   Да стигнеш до село Могилово, община Чирпан, е както лесно, така и трудно. Лесно, защото на 9, 10 и 11 юни 2017 г. всички рок пътища водят натам. Трудно, защото селото е леко встрани от магистралата. Не е сложно да намериш пътя - в зависимост от посоката - Стара Загора или Чирпан по т. нар старото трасе за София. Старо, заради завършването на магистрала "Тракия". Но пък много по-предпочитано, за някои разбира се, заради живописните гледки по цялото му протежението. И така - в село Могилово не е трудно да стигнеш… Там, където живеят 143 души (ГРАО, 2015), вчера стартира първият, надяваме се не и последен, фестивал "Midalidare - Rock in the Wine Valley". След с. Винарово обаче започва мъката за шофьорите, защото асфалтът е "относително" зле, шосето - тясно, но пък при съобразена скорост бързо и безпрепятствено се стига до малкото селце, което до неделя ще посреща феновете на рока и метъла. Самият фестивал "в Долината на виното" е приютен в границите на бутиковата изба "Мидалидаре Естейт", разположена между няколко хълма.

   Още на входа на населеното място те посрещат здрави мъжаги от охранителна фирма, които любезно те насочват или към палатковия лагер, или към поляната за кемпери, или към зоната на феста. Организацията, както казваха едно време, е стройна, без да се губи излишно време за обяснения. Всъщност, освен охраната на входа на селото, феновете се сблъскват и с метална арка, на която е изобразен гербът на "Midalidare - Rock in the Wine Valley". Скулпторът Илия Бояров е хвърлил кански труд, за да направи не само арката, но и цялата метална декорация на фестивалната зона - горящи гербове по оградата и каменни скулптури посрещат феновете на входовете - красота. Иначе традиционно за организаторите от "Bulgarian Live Music" (правили фестивала "Kavarna Rock" между 2012 и 2015 г.), събитието е тридневно, с акцент през първата вечер върху "Битката" - "Piraeus Battle of the Bands". Осем банди се бориха за мястото да закрият втората вечер, непосредствено след хедлайнърите GOTTHARD.

   Едно лирично отклонение - отново се връщаме на разположението на фестивалната зона - това е място, където просто няма на кого да пречиш - нито с музиката, нито с купона след това. И при залязващото слънце, доколкото го има заради облаците, сюреализмът е в кърпа вързан, а Сърнена Средна гора се превръща в магично място при заник.

   Битката: Осем групи от Румъния, Сърбия, Израел, Шотландия и, разбира се, България (София, Варна и Ямбол). Да кажем и няколко думи за всяка от бандите - първи бяха румънските "екстремисти" KATARA, които демонстрираха добре структуриран, но клиширан мелодичен дет метъл. За съжаление, групата свири пред много малко хора. И все пак се представи повече от добре, а и изпълнението ѝ беше знак, че фестивалът започва и мястото на публиката е пред сцената. Лека-полека вторите за вечерта - сърбите STEEL HORNET, озвучиха Могилово с авторски материал и кавъри на SAXON, MOTORHEAD и блек метъла на VENOM. Статично изпълнение, без тръпка, но пък версиите на любими банди предизвикаха викове на одобрение. DRIVE YOUR LIFE от Варна изкъртиха с техния дет енд рол - предимно нова музика, само две-три стари парчета и ентусиазъм до дупка - стари кучета, които знаят как се прави. Дойде ред и на една изцяло дамска формация - четири девойки от Румъния, обединени под името RRICHTERINVOID - семпло представяне с доста брак при свиренето. Но определено момичетата бяха атракция. DESERT от Израел нямаха нужда от много, за да се почувстват като у дома си. Бандата е свирила неведнъж у нас и знае какво да очаква. Дойдохме и до Ямбол и SECONDAY - трио от момчета, които за изненада на онези, които ги виждаха за първи път, се справиха много добре както с инструментите, така и с поведението си на сцената - стегнат сет, който им отреди свирене още един ден. Т.е. днес след SCARLET AURA, DORO и GOTTHARD. Шотландците от THE BROKEN RAVENS паснаха идеално на хладната юнска облачна вечер с техния рок, намигащ към Бащиците от SABBATH, а DER HUNDS обраха овациите на публиката, която на тяхното изпълнение беше започнала да придобива доволно големи размери. Вечерта, без да участват в битката, разбира се, закриха HAMMERHEAD с любими парчета от дискографията на METTALLICA.

   И след гласуване в предварително подготвените урни, днес феновете, които са в Могилово на първото издание на "Midalidare, Rock In The Wine Valley", отново ще видят победителите SECONDAY.


  Снимки от първия ден на фестивала "Midalidare" може да разгледате в нашите галерии.

 

SECONDAY

Снимки: Орлин Николов / rockthenight.eu



Коментари   (4)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Защо 10.06.2017 20:17:32 отговори + 2 4
Много добре аранжиран фестивал, но защо не взеха някой да им направи музикалната програма? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Hammerhead 10.06.2017 18:59:53 отговори + 3 1
е песен на Overkill от първия им албум "Feel the Fire"
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Kveben 10.06.2017 10:21:07 отговори + 10 2
Като за първи ден - добре! Хареса ми. Мястото е добро, имаше и къде да се седне, организацията ми беше на място. Хареса ми също и идеята за предварително зареждане на картите за плащане и възможността да си запазиш чашата за бира. Проблемът ми е в настилката. Широки каменни пътеки пресичат иначе затревената площ. Я си представи, че се завърти един мошпит, всички ще се изпотрепем по пътеките. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

хикс 10.06.2017 10:53:45 + 6 3
По ред причини не съм на фестивала. Но това за каменните пътеки и аз си го помислих. Могат да странат страшни сакътлъци при някое меле. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".