Timo Tolkki в София - концерт за макинтош, китара и български музиканти

3 апр 2010, 10:09 ч. 492 / 8 36
пред./следв.
Преди малко повече от два месеца имахме възможността да видим финландската група, основоположник на пауър метъла, а именно STRATOVARIUS. Но въпреки чудесния концерт тогава нещо му липсваше - емблематичната фигура на Timo Tolkki. Поради една или друга причина той напусна групата с доста шумен скандал през 2008 г. и оттогава насам се занимава предимно с неговата нова банда REVOLUTION RENAISSANCE.

   Семинарът и концертът на именития китарист, първоначално насрочени за 1 април, бяха отложени за следващия ден, за да не съвпаднат с гостуването на EXUMER и SAVAGE GRACE, и ето че в хладната второаприлска вечер българската публика имаше възможността да види и най-вече чуе липсващото звено от януарското гостуване на STRATOVARIUS. Това не беше обикновен концерт, а музикален семинар с концертна част. Който е бил студент има представа от картината - голяма зала, малко хора (събитието бе посетено от не повече от 60-70 души) и небрежно облечен и скучен професор на средна/прекелонна възраст, говорещ мъдри слова. Разликата в този случай бе, че Timo Tolkki далеч не е скучен, а въпреки привидно заспалия си вид, присъщ за северните народи, притежава доста приятно чувство за хумор и благодарение на това трите часа минаха незабелязано.

   Семинарът бе разделен на три. В първата част Timo разказа за това как е започнал да свири на китара, пускайки откъси от различни произведения на "китайския си макинтош". В общи линии всичко е започнало когато на петгодишна възраст вижда акустичната китара на братовчед си, а две години по-късно получава първия си "Fender Stratocaster", подарък от майка му за Коледа. Подтикнат от неистово желание да подражава на новия си идол Richie Blackmore, той взема шкурка и изпилява грифа на още топлата си китара. След доста практика и изпълнения на песните на любимите му по това време ABBA той се приема прекалено сериозно и решава, че е най-добрият и "подарък от Бог за хората". Разбира се, амбициите на хлапака Tolkki бързо биват охладени. Това се случва след телевизионно излъчване на акустичното трио Al Di Meola, John McLaughlin и Paco de Lucia, което малкият Timo случайно гледа. Отрезвяването е до такава степен, че той спира да свири за една година (!).

   Първата част на семинара приключи с канонада от въпроси от присъстващите. Те изрично бяха насочени да са само за началните стъпки на финландеца. Някои от питанията бяха "Осъзнавал ли е в началото, че свири нео-класически метъл?", "Импровизирал ли е или е изплънявал всичко нота по нота?", "Кой е бил идола му що се отнася до пеене?". Отговорите на тези въпроси са: "Не", "Импровизирах" и "Ronnie James Dio". Не е нужно да се спираме на всички въпроси, но имаше много такива, на които Tolki отговаряше с голяма доза сарказъм и добро премерено чувство за хумор.

   Втората част беше по-музикална и повечето от присъстващите фенове, които бяха дошли единственно и само за да чуят виртуоза в действие, не останаха разочаровани. Всъщност той покани на сцената музиканти от присъстващите, за да изпеят нещо. Намериха се три "жертви", които по негово мнение, а и по реакцията на публиката, се справиха добре. Разбира се, и Tolkki взе участие с изпълнение на три песни, най-запомняща се от които бе "If God Will Send Her Angels". И тук имаше отделено време за въпроси - относно живота на рок музиканта и отношенията със звукозаписните компании.

   В третата и последна част на семинара Timo Tolkki се опита да даде насока и кураж на присъстващите музиканти, а и на бъдещите такива. Поговори за живота и как той е прекалено кратък, за да не го изживяваме тук и сега. Timo Tolkki е видял много и има голямо количество насъбран опит, който с радост раздаваше на тези, дошли, за да вземат малко от него. Частта завърши с поредната поредица от въпроси - този път без ограничения.

   Най-сетне около 22:15 ч. Timo покани колегите си от VELVET PROJECT, с чиято помощ изпълни девет песни. Без да има каквото и да е бавене между парчетата чухме композиции на STRATOVARIUS и REVOLUTION RENAISSANCE. "Key to the Universe" беше посветена от всички за оригиналния пианист на VELVET PROJECT - Мартин, който е в болница в момента. За подкрепа към родната банда се бяха присъединили и двама гост-музиканти - вокалистът на HEADSTONE Павлин Манев и клавиристът Марин Иванов (DEMENZIA, ТHE A.X.E. PROJECT, KOROZY).

   Ето и пълния списък на песните, изпълнени от Timo Tolkki и VELVET PROJECT + гости на 2 април 2010 г. в клуб "R.B.F.":
01. Father Time
02. Anthem of the World
03. Last Night on Earth
04. Hold on to Your Dreams
05. Heroes
06. Key to the Universe
07. Coming Home
08. Speed of Light
09. Black Diamond
Като завършек Timo Tolkki обеща, че ще се завърне много скоро в България и леко насмигна - каквото и да означава това...

tolkki




Коментари   (36)

Име или псевдоним:


Коментар (на кирилица):


Анонимен 17.04.2010 11:58:15 отговори + 0 0
Маринката наиситна е супер клавирист. Утре с него ще се напием на концерта на Тhe A.X.E. Project в Тукана, а другата неделя на концерта на Demenzia и Embrace by Dark в RBF Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The_Riddler 8.04.2010 23:10:53 отговори + 0 0
Russell ALLEN - не си ме разбрал правилно. Имам в предвид, че човека си пее много здраво на живо, това имах в предвид под "покриване на вокалните партии", които не са никак леки. Съжалявам ако съм бил разбран погрешно. Както вече казах - чест и почитания на цялата банда, страхотни са и по нищо не отстъпват на колегите на Тимо , с които е свирил. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Жалко за Павлин 8.04.2010 21:30:12 отговори + 0 0
че беше болен - но въпреки болестта се раздаде на макс, което е единствено за уважение - това мисля аз ! Поздрави на групата, страхотни бяхте ! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Russell ALLEN 8.04.2010 19:52:12 отговори + 0 0
Kакво значи Павлин си покрива партиите ? Знаешли как се пее Kotipelto , а Павлин бе бoлен - А ?
И честно пя супер яко !За Марин няма да говоря - чест и почитания за него и от мене .
Успех и на Velvet Project и поклон за страхотният Live !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Russell ALLEN 8.04.2010 19:51:15 отговори + 0 0
Kакво значи Павлин си покрива партиите ? Знаешли как се пее Kotipelto , а Павлин да бе бoлен - А ?
И честно пя супер яко !За Марин няма да говоря - чест и почитания за него и от мене .
Успех и на Velvet Project и поклон за страхотният Live !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


;) 8.04.2010 18:53:40 отговори + 0 0
Репетициите с Тимо бяха единствено на саундчека и продължиха две парчета и едно до половината.
Правете си изводите.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

The_Riddler 8.04.2010 16:30:23 отговори + 0 0
Ей, незнам за мен си свирят страхотно, при положение че са направили не повече от 2 репетиции с Тимо, простоооо. Павлин си покрива партиите , за Марини - няма да говоря - чест и почитания за него и поклон от мене, постоянно му казвам че е най-добрия метал клавирист в България и е огромно удоволствие да свириш с такъв човек, защото ти развързва ръцете да правиш каквото ти е на сърцето. За мен ще е цяло щастие един ден да го видя да свири с Inflames или някоя друга банда и това ще се случи много скоро. И за пореден път казвам - в България има музиканти, които по нищо не отстъпват на западните звезди , даже и са ги надминали. Просто им липсва сцената и шанса да се изявят, както направиха Velvet Project. Успех и на тях и поклон за страхотният перформанс!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ер ГризниГолямкурофф 8.04.2010 14:53:44 отговори + 0 0
Хей приятелката на тоя "гей" да ти кажа незнам гея дали се справя доста добре в някои стаи на къщата както пишеш но се убедих че е палячо и че за певец нестава. Относно какво съм изпял - не съм пял щото съм guitar Master - окей ?
SOULFLY forever !!!!!!!!!!!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

dess 8.04.2010 12:41:55 отговори + 0 0
Ер ГризниГолямкурофф - 2010-04-06 13:41:09
Явно не само знаеш кой е палячото, ами си запознат и с групата, ******************. Такава повърня само недооценен музикант може да напише. Аз между другото съм приятелката на тоя "гей" и да ти кажа за гей се справя доста добре в някои стаи на къщата. А ти какво изпя, че не се сещам?
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 8.04.2010 00:44:13 отговори + 0 0
Беше готино...а който завижда на хората, които се качиха с Тимо на сцената си е негов комплексарски проблем.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


разтармайнен 7.04.2010 17:35:52 отговори + 0 0
ТИМ са велики, ТИМО още повече, Страто дано се сберат пак, за да нема такива изпалнениа, Котипелто и Тимо са страшен тандем, друг такъв нема, респект и поклон дълбок пред цар и бог метален висок! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 7.04.2010 11:10:43 отговори + 0 0
Аз лично очаквавх много повече от самия семинар, но свиренето след това ми хареса. Клавириста, който явно не е на Velvet, дивя яко, а и май го биваше и в свиренето - честно казано не разбирам. Все пак като цяло много се радвам, че отидох. Беше интимно. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rutso 6.04.2010 14:16:10 отговори + 1 0
Много се изкефих. Тръгнах си от семинара с усмивка и вдъхновение. За мен Тимо е наистина як музикант, ама не защото е бърз или "оригинален", а защото е искрен. Аз поне осъзнах колко по-важно е да изразиш чувствата си, отколкото да си мериш пикинга. Оставам с впечатлението, че някой хора смятат, че да декламираш "Под игото" с невероятно чувство те прави творец или дори самият факт, че пишешп красиво е достатъчен, за да се наречеш писател. Тимо просто искаше да каже, че да си музикант означава да изразяваш емоциите си с музикални средства. Техниката и солата и гиъра нямат основна роля. Ако не сте съгласни се замислете за Jason Becker, който твори с очите си поради заболяване. Много се кефя, че не говори за пикинг, умалени корди, 9-ки, 11-ки и екзотични скали. Не знам какво толкова сте очаквали и от колко висока камбанария гледате, но ще се радвам, когато се научим да виждаме хубавото в света около нас, а не само проекция на собствените си комплекси.

Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ер ГризниГолямкурофф 6.04.2010 13:41:09 отговори + 0 0
много добър концерт !!!
ама да ви питам пичове , който е бил там де...
Имаше един палячо с дълга коса и се качи да пее с Тимо по едно време и муча 5 мин. нещо на български !хм ???къф беше тоя педи ? чисто на гейче приличаше.
Дайте ми информациа .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

suck my cock 6.04.2010 13:35:23 отговори + 0 0
който не бил там да не пише глупости .Аз бях на лайфа и беше супер.
Тимо и Велвет забиха здраво , на моменти звучаха като оригинала .
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Чарли 5.04.2010 17:21:26 отговори + 0 0
Тия дето само плюват са най-вероятно осакатени умствено като не ви харесва не ходете ***************** вие да не сте по-добри китаристи от него?Тъпи балкански Ганьовци много ви знаят устата ма като се качите на сцената се осирате като кърпатски вълци.Завистливо племе ей.... Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

YourKiller 5.04.2010 13:17:56 отговори + 0 0
Парчетата май бяха 11 Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Тигър 5.04.2010 11:28:05 отговори + 0 0
Прочее, Ал ди Меола, Пако де Лусия и Джон Маклафлин са способни да комплексират всеки китарист, особено ако свири на акустична китара.
Що се отнася до Толки... Честно казано, не виждам за какво е целият шум. Човекът явно е добър китарист, но не усещам нищо специално от това горе.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.04.2010 22:08:40 отговори + 0 0
баси плоската раута Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 4.04.2010 21:05:15 отговори + 0 0
Основоположник и на магнаурската школа.
Да се впише в протокола!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 4.04.2010 12:10:08 отговори + 0 0
"основоположник на пауър метъла, а именно STRATOVARIUS"
Wait, wut? O_o
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Rock Thrashler 4.04.2010 11:06:14 отговори + 0 0
Мисля,че беше доста американизирана "проповед" в стил "Как да живеем правилно?"!Като булеварден бестселър. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Ламята Спаска 3.04.2010 20:02:06 отговори + 0 0
"сАрказъм" се пише - не с Ъ!
Тук някои "специалисти" първо да се научат да пишат!
Тимо наистина е велик - това е безспорно, но няма да коментирам, защото пропуснах събитието.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.04.2010 17:15:58 отговори + 0 0
Аууу, каква е тая трагедия. Ужас. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.04.2010 16:12:53 отговори + 0 0
как се казваше парчето от соловия му албум, което изсвири? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


monster of rock 3.04.2010 16:05:25 отговори + 0 0
нищо кой знае кво-както и очаквах Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

... 3.04.2010 15:15:17 отговори + 0 0
Беше много, много яко. Който не е бил няма право изобщо да коментира тук Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

force X 3.04.2010 15:03:05 отговори + 0 0
УЖАС!!!! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Анонимен 3.04.2010 14:54:58 отговори + 0 0
"сърказъм" ? Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Stormbringer 3.04.2010 14:28:28 отговори + 0 0
Тимо е велик - много се изкефих и макар Павлин да бе бoлен - пя яко !!! Марин бе супер също !!!
браво на VELVET PROJECT !!!
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Анонимен 3.04.2010 14:24:14 отговори + 0 0
ибасиму тъпотата! Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Йонас 3.04.2010 14:20:12 отговори + 0 0
"въпреки привидно заспалия си вид, присъщ за северните народи"
ей, аман от тия изтъркани клишета.
Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

Nazgul 3.04.2010 14:16:21 отговори + 0 0
Четвърто парче се казва Hold On To Your Dream. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

! 3.04.2010 13:08:37 отговори + 0 0
Списъкът не е пълен - парчетата бяха 10 (6-тото е Into The Future, 7-тото - Key To The Universe и т.н.). Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

браво 3.04.2010 12:29:44 отговори + 0 0
Готино се е получило. Само дето кънти толкова.. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.


Чарли 3.04.2010 10:15:03 отговори + 0 0
Тимо е велик много се изкефих. Този коментар има твърде много негативни оценки. Натиснете тук, за да го видите.

▲ Горе

WeRock.bg не носи отговорност за мненията към новините на този сайт.

Забранено е: писането на български език с букви от латинската азбука; писането на коментари, съдържащи груби обидни изрази, независимо срещу кого са насочени; писането на коментари от един и същи потребител, но с различни имена с цел манипулация; писането на конфликтни, провокативни, нецензурни и др. подобни коментари; писането на коментари, представляващи явна или скрита реклама.

WeRock.bg си запазва правото да заличава и всякакви други коментари, които прецени като некоректни или ненужни.

ВАЖНО: Коментарите НЕ са начин за контакт с WeRock.bg. Ако имате въпроси към нас, пишете на имейл адресите, посочени в "Контакти".